Η βία στα ελληνικά γήπεδα αποτελεί ή, πιο σωστά, αποτελούσε, δεδομένου ότι πλέον έχει περιοριστεί αισθητά το φαινόμενο, ένα μόνιμο πρόβλημα για την κοινωνία.
Η γιγάντωση του κακού καταγράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ωστόσο τέτοια δυσάρεστα κρούσματα υπήρξαν ακόμα και πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η απαγόρευση των μετακινήσεων, η απαξίωση και εμπορευματοποίηση του προϊόντος (βλ. ποδόσφαιρο), η γενικότερη κοινωνικοπολιτική και οικονομική κατάσταση, αφού πολύς κόσμος ενδιαφέρεται απλά για την επιβίωση, αλλά κυρίως η… κοινή λογική έχουν βυθίσει τον χουλιγκανισμό.
Στις μέρες μας οι οπαδοί πλακώνονται εκτός γηπέδων, πετούν μολότωφ σε συνδέσμους κ.τ.λ., ενώ κάποτε, η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική, αφού εντάσεις και επεισόδια ξεσπούσαν σε πολλά ματς την ίδια ημέρα, ενδεχομένως και την ίδια ώρα.
Το Sport-Retro.gr εντόπισε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ταραγμένης Κυριακής, εκείνης της 13ης Φεβρουαρίου 1977, σε τέσσερα διαφορετικά γήπεδα!
«Μας έσπασαν στο ξύλο»
Επίθεση με τη λήξη και των δύο ημιχρόνων δέχθηκαν τα μέλη του Πανιωνίου στο Εθνικό Στάδιο των Ιωαννίνων.
Επιπλέον, ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης υποστήριξε ότι οπαδοί έριχναν συνεχώς αντικείμενα στον πάγκο και έβριζαν χυδαία τον Νέττο.
Ο Αντώνης Φετοκάκης, σύμβουλος των «κυανέρυθρων», κατήγγειλε ότι με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο Χατζηκαπετάνης χτύπησε τον Μπαλάφα, ο οποίος αναγκάστηκε να δώσει τη θέση του στον Νέττο και πως ο Μάντος βιαιοπράγησε εναντίον του Εμβολιάδη.
Οι γηπεδούχοι είχαν έντονα παράπονα από τη διαιτησία του Λαγογιάννη για το γκολ του Πανιωνίου, το ακυρωθέν δικό τους και μερικές φάσεις που ζήτησαν πέναλτι.
Θερμόαιμοι ξεκόλλησαν μέχρι και κεραμίδια από τη σκεπή της μικρής καταπακτής του γηπέδου, προκειμένου να τα εκσφενδονίσουν στους «φιλοξενούμενους».
Μετά τη λήξη του επεισοδιακού αγώνα (σ.σ. 1-1 το σκορ), οι «κυανέρυθροι» παρέμειναν επί 20 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο, ενώ μόνο όταν το πούλμαν τους απομακρύνθηκε 20 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, τα δύο περιπολικά της Χωροφυλακής σταμάτησαν να το συνοδεύουν.
Την επόμενη ημέρα, περίπου 200 φίλαθλοι του «Ιστορικού» έδωσαν το «παρών» στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να ενημερωθούν για όσα συνέβησαν στην πόλη της Ηπείρου.
Εκεί διαπίστωσαν ότι ο Μπαλάφας ήταν αγνώριστος, ο Κάκαρης είχε μελανιασμένο μάτι, ο Εμβολιάδης έφερε μώλωπες και άλλοι είχαν σημάδια στα πρησμένα τους πόδια.
Ο Αλέκος Παπασίκας, αρχηγός του συλλόγου, περιέγραψε τα θλιβερά συμβάντα: «Χειρότερη ατμόσφαιρα απ’ αυτή που υπήρχε στα Γιάννινα, στα τόσα χρόνια που παίζω μπάλα, δεν ξανασυνάντησα. Παίζαμε αθλητικά και μας χτυπούσαν. Τους ρωτούσαμε γιατί το κάνουν αυτό και μας έβριζαν.
Λυπάμαι για τους Χατζηκαπετάνη, Μάντο. Έκαναν πολλά. Χτύπησαν τον Μπαλάφα στο ημίχρονο βάναυσα κι ανάγκασαν τον Νέττο να τον αντικαταστήσει γιατί δεν μπορούσε να κρατηθεί όρθιος ο παίκτης. Μαύρισαν το πρόσωπο του Εμβολιάδη και φιλοδώρησαν με γροθιές και κλωτσιές τον Κάκκαρη και τον μασέρ μας κ. Πάτση. Ακόμα κι εμένα που ποτέ δεν ενόχλησα παίκτη».
«Ούτε η Ρεάλ δεν θα κέρδιζε»
Φρικτά παράπονα από τη συμπεριφορά των μελών του ΟΦΗ είχαν εκείνα του Απόλλωνα Αθηνών στην αναμέτρηση του Ρεθύμνου.
Ύστερα από τη λήξη του αγώνα των εφηβικών ομάδων κι ενώ οι εξέδρες του γηπέδου είχαν γεμίσει από τις 11:00, οι Κορωνάκης και Παπαδόπουλος χτύπησαν τους Παθιακάκη, Ψιμόγιαννο και Ερρέα.
Παράλληλα, οι πέτρες προς τον πάγκο των «φιλοξενούμενων» έπεφταν βροχή, με συνέπεια οι ευρισκόμενοι στο σημείο να μεταφερθούν σε έναν ειδικό ασφαλή χώρο, πίσω από τον οποίον βρίσκονταν στρατιώτες.
Ο καημένος ο Μανόλ Μανόλοφ, προπονητής του Απόλλωνα, βγήκε από τα αποδυτήρια μετά το πρώτο τέταρτο του ματς που παρεμπιπτόντως έληξε 4-1 υπέρ του ΟΦΗ, ενώ οι έφηβοι το παρακολούθησαν από τα αποδυτήρια.
«Όσο καιρό ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και σ’ οποιοδήποτε σημείο της γης και να πήγα, δεν συνάντησα τόσο μεγάλες αγριότητες εις βάρος ποδοσφαιρικής αποστολής. Η λέξη «ζούγκλα» τα λέει όλα.
Εκεί μέσα και υπ’ αυτές τις συνθήκες ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης της καλής εποχής δεν θα μπορούσε να νικήσει. Τι άλλο να πω, λυπάμαι πολύ», ήταν τα λόγια του Μανόλοφ.
Ο αείμνηστος Γιάννης Παθιακάκης, από την πλευρά του, κατήγγειλε χτυπήματα από τους Κορωνάκη και Παπαδόπουλο, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κουνηθεί και ενημέρωσε ότι θα παρακαλέσει τον Λάκη Πετρόπουλο να μην τον καλέσει στην Εθνική για ένα προσεχές ματς!
Τσιμεντόλιθοι και φιάλες…
Επεισοδιακό ήταν και το ματς-μπαράζ για την πρόκριση στην τελική φάση του Ερασιτεχνικού πρωταθλήματος μεταξύ του Πανναυπλιακού και του Παναργειακού στο γήπεδο της Κορίνθου.
Η μονομαχία της Αργολίδας έληξε με νικητές τους «κόκκινους» (1-0) και στιγμές αργότερα άρχισαν τα παρατράγουδα από πλευράς «πρασίνων».
Αρχικά, ένας ποδοσφαιριστής κλώτσησε τον διαιτητή Λεμπέση, ο οποίος δεν υπέπεσε σε λάθη κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, αλλά σφύριξε για τελευταία φορά στο 88ο λεπτό!
Κατόπιν, οπαδοί του Παναργειακού άρχισαν να πετούν τσιμεντόλιθους, κενές φιάλες και πορτοκάλια, ενώ άλλοι παραβίασαν τα κιγκλιδώματα και όρμησαν με άγριες διαθέσεις προς την καταπακτή, όπου ευτυχώς είχαν ήδη πιάσει θέση άνδρες της Χωροφυλακής.
Διαμαρτυρίες από μητέρα ποδοσφαιριστή!
Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στην Τρίπολη, όπου ένας ποδοσφαιριστής των Χανίων τραυματίστηκε στο ματς με τον Παναρκαδικό.
Ο λόγος για τον Γκούμα, ο οποίος με την άφιξη της αποστολής στην πρωτεύουσα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Πειραιά.
Μάλιστα, η μητέρα του άτυχου ποδοσφαιριστή ήταν τόσο φοβισμένη και οργισμένη, που έφτασε στο σημείο να επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδας «Αθλητικής Ηχούς», προκειμένου να καλέσει τις Αρχές σε πάταξη των περιστατικών βίας.
Διαβάστε ακόμη:
Πέτρα στον πρώην συμπαίκτη του! Τα έκτροπα της Νέας Σμύρνης
*Τα αποκόμματα των εφημερίδων προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων