Το «Shot» του ΝCAA με θύμα τον Ρικ Πιτίνο

Το βράδυ της 28ης Μαρτίου του 2019, ο Ρούντι Φερνάντεθ με ένα σουτ-προσευχή βύθισε στην απογοήτευση τον πολύπειρο Ρικ Πιτίνο, στην αναμέτρηση Παναθηναϊκός-Ρεάλ Μαδρίτης.

Είκοσι επτά χρόνια νωρίτερα, ένας άλλος αθυρόστομος αθλητής ονόματι Κρίστιαν Λέιτνερ ευστόχησε στο «The Shot» της ιστορίας του κολεγιακού μπάσκετ και σκόρπισε στους πέντε ανέμους τις ελπίδες του Αμερικανού κόουτς για παρουσία στο Final 4 του March Madness.

Σε αντίθεση με την προσπάθεια του διόλου συμπαθητικού στο ελληνικό κοινό Ισπανού, η μεγαλύτερη στιγμή στην απογοητευτική εν τέλει καριέρα του Λέιτνερ δεν έπρεπε να έρθει ποτέ…

 

Η μητέρα των μαχών

Η κόντρα των Ντιούκ Μπλου Ντέβιλς με τους Κεντάκι Γουάιλντκατς ανέκαθεν εξήρε το ενδιαφέρον των ρομαντικών παρατηρητών του αθλήματος, αλλά το 1992 οι προσδοκίες του συγκεκριμένου matchup ήταν ελαφρώς διαφορετικές.

Το Κεντάκι συμμετείχε στην post season έπειτα από δύο χρόνια απουσίας λόγω τιμωρίας που είχε επιβληθεί στην ομάδα για τις κινήσεις προσέγγισης νεαρών παικτών από τον τελευταίο προπονητή της Έντι Σάτον.

To «Shot» του Μάικλ Τζόρνταν επί του Ολυμπιακού

Εντούτοις, η παρουσία του Πιτίνο στο τιμόνι της μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και ευεργετική, καθώς με τη συνδρομή του Μπίλι Ντόνοβαν (σ.σ. σημερινός προπονητής των Θάντερ) είχε πετύχει να σουλουπώσει την αρνητική χροιά που είχε αφήσει το σκάνδαλο «Sutton».

Μόλις στην τρίτη του σεζόν ο, τότε, 39χρονος Αμερικανός είχε οδηγήσει τους Γουάιλντκατς σε ρεκόρ 29-7, το οποίο άφηνε σοβαρές υποσχέσεις διάκρισης.

Με ενορχηστρωτή τον μετέπειτα NBAer Τζαμάλ Μάσμπερν, το σύνολο του Πιτίνο ξεπέρασε τα εμπόδια του Ολντ Ντομίνιον, του Αϊόβα Στέιτ αλλά και του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, φτάνοντας ένα σκαλοπάτι μακριά από τον τίτλο της περιφέρειας.

Ο τελευταίος σταθμός των Κεντάκι Γουάιλντκατς στον δρόμο προς το Final 4 της Μινεσότα ήταν κάτι παραπάνω από μια υπολογίσιμη δύναμη, αφού το υπερπλήρες πυροβολικό του ανερχόμενου τότε Μάικ Σιζέφσκι φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Μια ματιά στο ρόστερ των Ντιούκ Μπλου Ντέβιλς ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις, καθώς έξι μελλοντικοί NBAers και πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων ανά αγώνα, συνέθεταν ένα ρόστερ ικανό να ανταγωνιστεί με επάρκεια ακόμα και τα κατώτερα στρώματα του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου!

 

Πραγματικές… αγριόγατες

Όπως μπορεί εύκολα να αποσαφηνιστεί, η στόφα του αουτσάιντερ μόνο θετικές εξελίξεις μπορούσε να προσδώσει στο σύνολο του Πιτίνο, το οποίο είχε κερδίσει την αναμέτρηση της εξέδρας… από τα αποδυτήρια.

Η ανάγκη της κοινής γνώμης να παρακολουθήσει τη νίκη του «Δαβίδ» εναντίον του «Γολιάθ» ήταν έκδηλη και, βέβαια, η απόδοση του εκτάκτως ανακηρυγμένου για την περίσταση «Δαβίδ» μόνο λάδι μπορούσε να ρίξει στην φωτιά.

Ο Πιτίνο «κρύβεται» πίσω από τη μεταγραφή του Ντίνο Ράτζα στον Παναθηναϊκό

Το Κεντάκι αντιστάθηκε ευθαρσώς, έστειλε το παιχνίδι στην παράσταση ύστερα από το 93-93 της κανονικής διάρκειας και με 7 δευτερόλεπτα να απομένουν, ο βασικός πλέι μέικερ Σιν Γουντς ανέλαβε την ευθύνη.

Ο τεταρτοετής του κολεγίου σημείωσε το καλάθι της ζωής του και έβαλε μπροστά την ομάδα του Πιτίνο με 103-102, μόλις 2,1” πριν από το τέλος της συγκλονιστικής αναμέτρησης.

Παραλήρημα. Έκσταση. Η πολυπόθητη αποτυχία του Ντιούκ ήταν προ των πυλών, με τον ίδιο τον Μάικ Σιζέφσκι αργότερα να δηλώνει πως «Δεν πίστευα πραγματικά σε εκείνο το σημείο ότι έχουμε ελπίδας νίκης».

 

Η απότομη προσγείωση…

Το αθλητικό λεξιλόγιο των Αμερικανών περιέχει εκφράσεις απείρου κάλλους. Χαρακτηριστικότερη αυτών, η λαλιά της παχουλής κυρίας που σηματοδοτεί το τέλος και, παράλληλα, την επισημοποίηση του πραγματικού.

Προτού όμως η ίδια ανέβει στην σκηνή και αφήσει τη χροιά της να μεταπηδήσει στο κοινό μέσω του μικροφώνου, τίποτα δεν έχει τελειώσει, όπως σίγουρα γνώριζε ο Κρίστιαν Λέιτνερ.

«Αν μου κάνει μια καλή πάσα ο Γκραντ, θα νικήσουμε», ήταν η απόκριση του μετέπειτα στελέχους της Dream Team στο σύστημα που σχεδίασε ο Coach K.

Στην επαναφορά, σε ρόλο… quarterback βρισκόταν το δεύτερο βιολί του Ντιούκ και αργότερα τραγική φιγούρα του NBA Γκραντ Χιλ, ο οποίος έπρεπε να βρει τον Λέιτνερ με μια πάσα ολόκληρου γηπέδου και εκείνος να σουτάρει σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Ακριβώς όπως εν τέλει έγινε. Ο Χιλ πραγματοποίησε πάσα που θα ζήλευε μέχρι και ο Τομ Μπρέιντι, ο Λέιτνερ κέρδισε τη μάχη των αιθέρων, κράτησε την κατοχή και με ένα fade away που μέχρι και σήμερα διδάσκεται σε σεμινάρια, σκόραρε την ώρα που η αγαπητή παχουλή κυρία εκφωνούσε την ξεχωριστή της ψαλμωδία.

Το Cinderella Story ξεψύχησε χιλιοστά πριν από την πηγή. Η υπερίσχυση του φαβορί με τρόπο τόσο θεόσταλτο προκάλεσε νεκρική αμηχανία. Το σπουδαιότερο σουτ στην ιστορία του NCAA μόλις έχει επιτευχθεί και οι προεκτάσεις του ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας.

 

Τα αποστάγματα ενός παραμυθένιου εφιάλτη

Το Ντιούκ κάνει επίδειξη δύναμης στη συνέχεια του δρόμου. Η επικράτησή του επί του Μίσιγκαν στον τελικό της 6ης Απριλίου στη Μινεάπολις επισφραγίζει μια χρονιά που θα αργήσει να ξεχαστεί.

Ο Σιζέσφκι απολαμβάνει τα επινίκια, την ώρα που ο Πιτίνο πεισμώνει στην ιδέα της κορυφής, την οποία θα κατακτήσει εν τέλει το 1996, μια χρονιά πριν πραγματοποιήσει την, καταστροφική, μεταπήδηση στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Μπόστον Σέλτικς.

Όσον αφορά στον κύριο ρυθμιστή της ιστορίας, βρίσκεται στο μεταίχμιο, ενώ ακροβατεί ανάμεσα στο μίσος και την αποθέωση.

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στο ΝΒΑ

Η παρουσία του στην Dream Team αποτελεί για πολλούς ξεχασμένο παράσημο, μιας και η απουσία του Αϊζάια Τόμας λόγω της βεντέτας του με τον Μάτζικ Τζόνσον είναι εμφανής.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή ενός παίκτη κολεγιακού επιπέδου στην καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, μόνο αμελητέο γεγονός δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ακόμα κι αν μιλάμε για τον άνθρωπο που ανάγκασε το ESPN να προβεί στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, με σκοπό την επεξήγηση του μίσους που έγινε συνώνυμο του ονόματός του.

Εντούτοις, η παρουσία του Λέιτνερ στη Βαρκελώνη θα μπορούσε κάλλιστα να μην είχε πραγματοποιηθεί, καθώς το «The Shot» βρισκόταν ένα σφύριγμα μακριά από ένα παντοτινό αν…

Η στιγμή που έπρεπε να είχε χαλάσει μια ολόκληρη ιστορία…

Κατά τη διάρκεια του τελικού της περιφέρειας, ο Λέιτνερ παίρνει θέση με το σώμα του κοντά στο καλάθι και κερδίζει το φάουλ.

Στην προσπάθειά του να τον σταματήσει, ο υπεύθυνος για το μαρκάρισμα του Αμίνου Τίμπερλεϊκ πέφτει στο παρκέ.

Μπροστά στην εικόνα του ξαπλωμένου αντιπάλου του, ο Λέιτνερ όχι μόνο δεν δίνει χέρι βοηθείας, αλλά πατάει επιδεικτικά τον Τίμπερλεϊκ, ως αποτέλεσμα εκνευρισμού για μια προηγούμενη αψιμαχία τους.

Το ντροπιαστικό της υπόθεσης είναι πως οι διαιτητές της αναμέτρησης αντιλήφθηκαν το συμβάν, αλλά δεν απέβαλαν τον φόργουορντ του Ντιούκ, σε μια κίνηση που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την δυναμική του brand name των Μπλου Ντέβιλς.

Ο θρύλος της «Dream Team» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης

Ο Λέιτνερ δεν έχασε ποτέ τη θέση του στο παρκέ, ευστόχησε σε όλα τα σουτ που πήρε από εκείνο το σημείο και εντεύθεν, κατακρεούργησε τις ελπίδες ενός τεράστιου μέρους της μπασκετικής κοινότητας και άφησε όλους εμάς να αναρωτιόμαστε τι θα συνέβαινε αν οι Τιμ Χίγκινς, Τσαρλς Ρέιντζ και Τομ Κλαρκ δεν έτρεμαν στην ιδέα της αλλοίωσης που μπορεί να εμφάνιζε την επόμενη μέρα το πορτοφόλι τους.

Έως ότου το χρονοντούλαπο της ιστορίας αποκαλύψει την εναλλακτική πτυχή εκείνης της σύγκρουσης των δύο μπασκετικών κόσμων, ο Ρικ Πιτίνο καλείται να βρει λύση στην κακοδαιμονία του, προκειμένου να μην βιώσουν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αλλά και του ελληνικού μπάσκετ στιγμές παρόμοιες με αυτήν…

Γιάννης Γιανναράκης

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!