Σπάνιο ντοκουμέντο: Πανιώνιος θρίαμβος του 1949

Στα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης από τις κατοχικές δυνάμεις και εν μέσω Εμφυλίου πολέμου, οι Έλληνες φίλαθλοι αναζητούσαν λίγες στιγμές ανεμελιάς στα «ξερά» ποδοσφαιρικά γήπεδα του τόπου.

Η ποιότητα των εγχώριων συλλόγων προφανώς και δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί εκείνη των περισσοτέρων ευρωπαϊκών, όπως μαρτυρά η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων στις διεθνείς φιλικές αναμετρήσεις.

Στις 30 Ιανουαρίου 1949, όμως, ο Πανιώνιος έδωσε μία εκπληκτική ποδοσφαιρική παράσταση κόντρα στην Αντμίρα Βάκερ, η οποία τότε λεγόταν Βάκερ Βιένα και είχε κατακτήσει το νταμπλ του 1947 στην Αυστρία.

Το Sport-Retro.gr ξετυλίγει το κουβάρι μιας σπουδαιότατης «κυανέρυθρης» νίκης με δημοσιεύματα της εποχής και, βέβαια, το σπάνιο video του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου.

Προερχόμενη από 34 νίκες σε 38 ματς!

Αεροπορικώς με γαλλική εταιρεία αφίχθη στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη η, αποτελούμενη από 16 ποδοσφαιριστές, αποστολή της αυστριακής ομάδας.

Η Βάκερ είχε μόλις ολοκληρώσει την περιοδεία της στην Τουρκία, όπου νίκησε τις Φενέρμπαχτσε, Γαλατάσαραϊ και Μπεσίκτας.

Στη γειτονική χώρα παρέμεινε λόγω γρίπης ο αρχηγός Χάνεμαν, ενώ οι 16 που ταξίδεψαν στην Αθήνα ήταν οι: Πέλικαν, Κόστα, Πάβουζα, Μάχο, Λόιντολφ, Τσβατσλ, Χάναπι, Τσίσεκ, Βάγκνερ, Μπόκον, Ραϊτερμάγερ, Φόρετ, Κόζλιτσεκ, Μπρίνεκ, Πόλτσερ και Χοράιτερ.

Μάλιστα, οι Χάναπι, Ραϊτερμάγερ και Μπόκον είχαν ξεπεράσει πλήρως τις ασθένειες που τους ταλαιπώρησαν στην περιοδεία του Βελγίου.

Στελέχη του Πανιωνίου και του Απόλλωνα Αθηνών υποδέχθηκαν την αποστολή της αυστριακής ομάδας, προτού οδηγήσουν τα μέλη της στο ξενοδοχείο «Mediteranee».

Κατά την πολύμηνη περιοδεία της, η Βάκερ έδωσε 38 φιλικές αναμετρήσεις και γνώρισε μόλις 4 ήττες, όλες επί βελγικού εδάφους, κι αυτές σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν στις απουσίες των τριών προαναφερθέντων άσων.

Ο Έντι Φρούβερτ, επικεφαλής της αποστολής, είπε μεταξύ άλλων: «Η Βάκερ βρίσκεται στην καλύτερή της φόρμα. Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες φίλαθλοι θα μείνουν απολύτως ικανοποιημένοι από το παιχνίδι της Βάκερ, όπως έμειναν και οι Τούρκοι φίλαθλοι.

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο ακούσαμε τα καλύτερα λόγια στην Τουρκία. Από τα αποτελέσματα που έφεραν οι ελληνικές ομάδες εναντίον της Βίνερ και της Φενέρμπαχτσε συμπεραίνουμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε μεγάλη εξέλιξη τον τελευταίο καιρό.

Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες φίλαθλοι θα παρακολουθήσουν εξαιρετικούς αγώνες εντός των προσεχών ημερών.

Σχετικά με τον Πανιώνιο, τον πρώτο μας αντίπαλο, έχουμε την πληροφορία από τουρκικές πηγές ότι είναι από τις τεχνικότερες ελληνικές ομάδες και ότι οι παίκτες του παίζουν με σύστημα και τέχνη. Αυτό μας ικανοποιεί διότι και στην ομάδα μας θα δοθεί η ευκαιρία να αντιμετωπίσει έναν δυναμικό αντίπαλο και να δώσει το μέτρο της τέχνης και της αξίας της».

Ο αγώνας ορίστηκε για την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 11:00, καθώς για το απόγευμα ήταν προγραμματισμένοι οι πρώτοι ημιτελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μετά το ματς με τον Πανιώνιο, η Βάκερ επρόκειτο να τεθεί αντιμέτωπη και με τους Φωστήρα, Απόλλωνα Αθηνών, Μικτή Αθηνών, Προεθνική ομάδα.

«Κυανέρυθρος» θρίαμβος

Υπό το βλέμμα δεκάδων τραυματιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, η ομάδα της Νέας Σμύρνης επιβλήθηκε 4-1 στο κατάμεστο και νεότευκτο (σ.σ. τα εγκαίνια είχαν γίνει τον Οκτώβριο του 1948) γήπεδο της ηλιόλουστης Ριζούπολης.

«Ο αγών υπήρξε πεισματώδης και επέτρεψε ώστε εκατέρωθεν να αναπτυχθεί πολύ τεχνικό παιχνίδι», ανέφερε ο δημοσιογράφος που «έντυσε» με τη φωνή του το σπάνιο video του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου (από το 04.09 μέχρι το 05.50).

Οι, τυπικά, γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με κεφαλιά του περίφημου Φώτη Τσολιά στο 19’, ενώ το «κυανέρυθρο» προβάδισμα διπλασιάστηκε με πέναλτι του Γιάννη Κερδεμελίδη στο 30’, προτού o ίδιος παίκτης μειώσει με αυτογκόλ στο 49’ (προηγήθηκε απόκρουση του Πεντζαρόπουλου σε σουτ του Ραϊτερμάγερ).

Τελικά, ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης έκαμψε την αντίσταση του αντιπάλου από την Αυστρία με τα γκολ των Γιάννη Σκορδίλη (63’) και Νίκου Ζαρκάδη (συρτό σουτ στο 71’).

Οι συνθέσεις του σπουδαίου αυτού φιλικού αγώνα:

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Γιώργος Παπαδόπουλος): Πεντζαρόπουλος, Ι. Ζαρκάδης, Βενετσάνος, Στάικος, Τσουχνικάς, Κερδεμελίδης, Μπιστούρας, Ν. Ζαρκάδης, Τσολιάς, Σωτηριάδης, Σκορδίλης.

ΒΑΚΕΡ (Έντι Φρίχβιρτ): Πέλικαν (63’ Μιξ), Πάβουζα, Μάχο, Τσίζεκ, Χάναπι, Σβατσλ, Φόρετ, Βάγκνερ, Ραϊτερμάγερ, Κόζλιτσεκ, Μπρίνεκ.

Η φιλική αυτή νίκη δεν χαρακτηρίζεται τυχαία, αφού ο Πανιώνιος διέθετε ένα πολύ δυνατό σύνολο, παρά το γεγονός ότι 12 άσοι του ήταν στρατευμένοι.

Η διοίκηση του συλλόγου είχε προνοήσει ώστε οι περισσότεροι εξ αυτών να υπηρετούν σε μονάδες της Αττικής, προκειμένου να εξασφαλίζουν συχνά άδειες.

Τσολιάς, Πεντζαρόπουλος, Κερδεμελίδης, Τσουχνικάς, Μαρουλίδης, Φασουλιώτης, Κωστάρας, Κακουλίδης, Σκορδίλης, Ι. Ζαρκάδης, Βενετσάνος, Ευαγγελίδης (μόνιμοι οι δύο τελευταίοι) ήταν ντυμένοι στα χακί εκείνη την περίοδο.

Αναφορικά με το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών, ο Πανιώνιος πάλεψε μέχρι τέλους για τον τίτλο, αλλά με 39 βαθμούς και γκολ 33-18 κατέλαβε τη 2η θέση, αφού ο Παναθηναϊκός συγκέντρωσε 41 βαθμούς.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!