Τέλος εποχής: H διάλυση του ΠΟΚ τον Μάρτιο του 1963

ΠΟΚ = Παναθηναϊκός ΑΟ – Ολυμπιακός ΣΦΠ – Κωνσταντινουπόλεως ΑΕ

Μια φορά κι έναν καιρό, το φθινόπωρο του μακρινού 1927 η ΕΠΟ επέβαλε πολύμηνη τιμωρία στους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά εξαιτίας μεταξύ τους διένεξης.

Η ομοσπονδία, μάλιστα, απείλησε με ποινή διαγραφής τους υπόλοιπους συλλόγους, σε περίπτωση που αποφάσιζαν να δώσουν έστω και φιλικό ματς με τον Ολυμπιακό.

Τον Σεπτέμβριο του 1927, όμως, δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν υπάκουσαν στην εντολή της ΕΠΟ, πραγματοποιήθηκε ένα αθλητικό τραστ ονόματι ΠΟΚ.

Το Sport-Retro.gr δεν θα εξετάσει, τουλάχιστον στην προκειμένη, τα πεπραγμένα αυτού του συμφώνου συνεργασίας, αλλά την -ανεπίσημη- διάλυσή του στις 7 Μαρτίου 1963.

«Εξέλιπε η ψυχική επαφή με τον Ολυμπιακό»

Το ΠΟΚ υπήρξε για περισσότερα από 35 χρόνια, ασχέτως αν πολύ γρήγορα η ΕΠΟ συνειδητοποίησε ότι χάνει τεράστιο μέρος της δυναμικής της χωρίς αυτές τις τρεις ομάδες στους κόλπους της.

Ήδη από τις αρχές του 1963 οι σχέσεις μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είχαν χαλάσει αρκετά, παρά τις παρεμβάσεις τρίτων.

Η χαριστική βολή έγινε από τους «πράσινους» με έγγραφο που απέστειλαν στους «ερυθρόλευκους» στις 7 Μαρτίου του ίδιου έτους.

Μεταξύ άλλων, ο Παναθηναϊκός έκανε λόγο για «υψηλόν και ευγενές αίσθημα αγάπης και αφοσιώσεως προς τον εν γένει αθλητισμόν» από τους εμπνευστές της δημιουργίας του ΠΟΚ.

Επιπλέον, οι «πράσινοι» υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο σύμφωνο συνέβαλε τα μέγιστα για την ανάπτυξη του αθλητισμού και ιδίως του ποδοσφαίρου από κάθε άποψη.

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού ήταν ότι πλέον «εξέλιπαν από πλευράς Ολυμπιακού τα φιλικά και ωραία αισθήματα και η ψυχική επαφή», ωστόσο «διατηρούμεν την ελπίδα ότι η ως άνω απόφασίς μας θα συμβάλη εις την πρόοδον του αθλήματος».

Παράλληλα, ο πρόεδρος Λουκάς Πανουργιάς και ο γενικός γραμματέας Ξενοφών Χατζησαράντος απέστειλαν και ένα δεύτερο έγγραφο με αποδέκτρια την ΑΕΚ, όπου ενημέρωναν για τη ρήξη με τον Ολυμπιακό και εξέφραζαν την επιθυμία τους περί διατήρησης των μεταξύ τους σχέσεων σε φιλικά επίπεδα.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η «Ένωση» θα κρατούσε ουδέτερη στάση και πως θα δημιουργείτο ένας νέος ποδοσφαιρικός «συνεταιρισμός» με επικεφαλής τους «πράσινους» και εμπλεκόμενους, μεταξύ άλλων, τους Εθνικό, Απόλλωνα, Πανιώνιο.

«Το ΠΟΚ είχε ατονήσει από μακρού»

Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των τριών του ΠΟΚ εμφανίστηκαν σε περιπτώσεις που η κάθε ομάδα επιθυμούσε ο εκάστοτε αγώνας να διεξάγεται στην έδρα της, ενώ στη συνέχεια, σημαντικό ρόλο έπαιξαν η κυριαρχία του Ολυμπιακού στην ΕΠΟ και μία επεισοδιακή Γ.Σ. του Σεπτεμβρίου του 1962.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του Γιώργου Ανδριανόπουλου, προέδρου των «ερυθρολεύκων» (σ.σ. στη δημοτική): «Με ιδιαίτερη χαρά ο Ολυμπιακός δέχεται επισήμως τη διάλυση του ΠΟΚ.

Ως γνωστόν, η συνεργασία του ΠΟΚ είχε ως μοναδικό σκοπό την άφιξη μεγάλων ξένων ομάδων στην Ελλάδα, καθώς και την εξυπηρέτηση του αθλητισμού. Αλλά μετά τη στάση του ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι στο ΠΟΚ δεν υφίσταται καμία συνεργασία.

Υπενθυμίζω ότι πριν από έναν χρόνο ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει μία φιλική αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό ή ξένη ομάδα, προκειμένου να μπορέσει να αγοράσει το γήπεδό του. Κι ενώ η ΑΕΚ ενίσχυσε με ευχαρίστηση την προσπάθειά μας, ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε οποιαδήποτε συνδρομή.  Κι όμως είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν ο Ολυμπιακός βοήθησε τον Παναθηναϊκό για το γήπεδό του.

Συνεπώς, η επίσημη καταγγελία έχει τυπικό χαρακτήρα και κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, διότι το σύμφωνο είχε ατονήσει από μακρού χρόνου».

Να σημειωθεί ότι οι μικρότερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις του τόπου υποδέχθηκαν με χαρά την είδηση της διάλυσης του ΠΟΚ.

Η απάντηση του Πανουργιά

Σκληρή, για την εποχή, ήταν η δήλωση του Λουκά Πανουργιά στα λεγόμενα του Γιώργου Ανδριανόπουλου και αξίζει να αναδημοσιευθεί αυτούσια (σ.σ. στη δημοτική).

«Ο Ολυμπιακός, αφού έχασε τον έλεγχο των πράξεών του, έχασε ήδη και τον έλεγχο των λόγων του. Ο Παναθηναϊκός, σεβόμενος εαυτόν και τους φιλάθλους, αρνείται να απαντήσει στο ιταμό και υβριστικό ανακοινωθέν του και να τον ακολουθήσει στον εξευτελιστικό κατήφορο.

Μας αφήνουν αδιάφορους τα συναισθήματα του κ. Ανδριανόπουλου που αφορούν την καταγγελία του ΠΟΚ. Διαψεύδω, όμως, ότι ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε να συνδράμει τον Ολυμπιακό στην απόκτησή του γηπέδου του. Ξεχνά ότι πριν από έναν χρόνο περίπου δόθηκε μεταξύ μας φιλικό ματς στο Ποδηλατοδρόμιο και οι εισπράξεις διατέθηκαν για τις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου του.

Του υπενθυμίζω ότι με δική μας πρόταση στον κ. Γκουρτζούλη, η ΕΠΟ δώρισε 200.000 δραχμές στον Ολυμπιακό για την απόκτηση του γηπέδου, ενώ η ΕΠΟ του παρείχε και προσωρινή διευκόλυνση με 600.000 δραχμές.

Με χαρά και χωρίς υποκρισία προσήλθαμε στην τελετή της υπογραφής του συμβολαίου αγοράς του γηπέδου του.

Ο Παναθηναϊκός ουδέποτε ξέχασε τις υποχρεώσεις του, επιπλέον εκ παραδόσεως τιμά την υπογραφή και τον λόγο του».

«Ιστορικός Ολυμπιακός»

Τέλος, αξίζει να διαβάσετε μία ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων ΠΑΟ, η οποία ναι μεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα του «τριφυλλιού», αλλά εκφράζεται με περίσσια ευγένεια στον Ολυμπιακό και τον πρόεδρό του.

Απλά θα υπογραμμιστεί ότι το έγγραφο που στάλθηκε στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» αρχίζει με τη φράση «κύριε πρόεδρε του ιστορικού Ολυμπιακού».

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, τα συμφέροντα που πάντα υπήρχαν είχαν αρχίσει να υπερτερούν των δεσμών μεταξύ των τριών «μεγάλων» της Αττικής. Βέβαια, επί σειρά ετών, παρά τη διάλυση του ΠΟΚ, δεν έλειπαν οι αβρότητες, γεγονός που στις μέρες μας φαντάζει με όνειρο απατηλό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον Παναθηναϊκό

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον Ολυμπιακό

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στην ΑΕΚ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!