Ο αμφιλεγόμενος Τροντ Σόλιντ «βιάστηκε» να έρθει στον Ολυμπιακό

Το καλοκαίρι του 2005 ο Ολυμπιακός επανήλθε άμεσα στους τίτλους μετά το… διάλειμμα του 2004 και το νταμπλ του Παναθηναϊκού.

Τότε, όμως, κλήθηκε να πορευθεί χωρίς τον προπονητή των επιτυχιών Ντούσαν Μπάγεβιτς και τον σούπερ σταρ Ζιοβάνι.

Ήταν το καλοκαίρι που το κενό του «Ντούσκο» καλύφθηκε από τον Τροντ Σόλιντ και η γραμμή κρούσης από τον Μιχάλη Κωνσταντίνου.

Στην προκειμένη το Sport-Retro.gr παραθέτει ιστορίες για τον αμφιλεγόμενο Νορβηγό προπονητή, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα (29 Απριλίου) το 1959.

 

Διεθνής αμυντικός και πολυ-πρωταθλητής

Ο Τροντ Γιόχαν Σόλιντ, όπως είναι το πλήρες όνομά του (σ.σ. προφέρεται Σούλιντ), γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1959 στην πόλη Μου ι Ράνα (γράφεται Mo i Rana) της κεντρικής Νορβηγίας.

Πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στην τοπική Μου Ίντρετσλαγκ (Mo IL εν συντομία) και αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού, ενώ παράλληλα, σπούδασε Επιστήμη του Αθλητισμού.

Τη διετία 1982-84 έπαιξε στη Βαλερένγκα, την εξαετία 1985-91 στη Ρόσενμποργκ και μετά τη σεζόν 1992-93, όπου ανήκε ως παίκτης-προπονητής στην Μπόντο/Γκλιμτ, εγκατέλειψε τη δράση.

Κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1983, του 1984, του 1985, του 1988 και του 1990 (τα πρώτα δύο με την «Ένγκα», τα άλλα τρία με τα «troll children»).

Επίσης, με τη Ρόσενμποργκ πανηγύρισε δύο Κύπελλα (1988, 1990), ομοίως και με την Μπόντο/Γκλιμτ το 1993.

Η κορυφαία σεζόν του σε ατομικό επίπεδο ήταν το 1985, όταν και αναδείχθηκε Παίκτης της Χρονιάς από την εφημερίδα «VG».

Επιπλέον, στις 22 Μαΐου 1985 χρίστηκε διεθνής με την Ανδρών σε ένα φιλικό ματς με τη Σουηδία στο «Ούλεβι» (πέρασε ως αλλαγή στο 60’).

Συνολικά κατέγραψε 15 επίσημες διεθνείς συμμετοχές, εκ των οποίων οι 8 φιλικές, οι 6 σε Προολυμπιακά τουρνουά και μία (με την Ισλανδία στο Ρέικιαβικ) για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1988.

Σημείωσε κι ένα γκολ, στην εντός έδρας φιλική αναμέτρηση της 5ης Ιουνίου 1985 κόντρα στην Ουαλία (4-2 το σκορ), ενώ την 1η Μαρτίου 1986 έβαλε άλλο ένα σε ανεπίσημο αγώνα με την Αγία Λουκία.

 

Ξεχώρισε με το «καλημέρα»

Ως παίκτης-προπονητής το 1992 με την Μπόντο/Γκλιμτ πανηγύρισε την άνοδο στην Tippeligaen και το 1993 (μόνο προπονητής πια) οδήγησε την ομάδα στο δεύτερο Κύπελλο της ιστορίας της μετά από εκείνο του 1975!

Παράλληλα για δεύτερη φορά στα χρονικά μετά το 1977 (ακολούθησε άλλη μία το 2003) ο σύλλογος κατέλαβε τη 2η θέση στην κορυφαία κατηγορία της Νορβηγίας.

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα του Τροντ Σόλιντ δεν πέρασε τα στενά όρια της χώρας των φιόρδ, κατά την περίοδο που κλωτσούσε την μπάλα.

Όταν, όμως, αποσύρθηκε στα 33 και άρχισε την προπονητική, ο Νορβηγός απέδειξε με το «καλημέρα» ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά.

Η 3η θέση του 1995 και η πορεία μέχρι τον τελικό Κυπέλλου το 1996 (ήττα από την Τρόμσο) φανέρωναν πως η Μπόντο/Γκλιμτ είναι πολύ μικρή για να καλύψει τις φιλοδοξίες του.

Μία διαφωνία με τους παίκτες και τη διοίκηση είχε ως αποτέλεσμα ο Σόλιντ να αποχωρήσει και να ενταχθεί στο τεχνικό τιμ της Ρόσενμποργκ το 1997, ως βοηθός του πιο επιτυχημένου προπονητή της ομάδας Νιλς Άρνε Έγκεν.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης σεζόν, όταν ο Έγκεν βγήκε σε σαββατική άδεια, ο νεαρός κόουτς τον διαδέχθηκε και οδήγησε τα «troll children» σε πρωτάθλημα και έξοδο στο Champions League.

To 1999, σε ηλικία 40 ετών, ο Τροντ Σόλιντ ήταν έτοιμος πια να περάσει τα σύνορα και να δοκιμάσει την τύχη του σε σύλλογο του εξωτερικού.

Εξάλλου, είχε ήδη παραλάβει δύο φορές (1993, 1998) το βραβείο του κορυφαίου προπονητή του νορβηγικού πρωταθλήματος, το Kniksenprisen.

 

Έγινε… Βέλγος

Ο Τροντ Σόλιντ ήρθε σε συμφωνία με τη Γάνδη, όμως η ομάδα που έμελλε να ριζώσει στο Βέλγιο ήταν η Κλουμπ Μπριζ.

Στην πόλη με τα περίφημα εργαστήρια σοκολάτας, ο Νορβηγός παρέμεινε από το 2000 μέχρι το 2005, διάστημα που κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2003, 2005), δύο Κύπελλα (2002, 2004) και δύο Super Cup (2002, 2004).

Στο ενδιάμεσο (2003), όταν αποσύρθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της πατρίδας του, ο Νιλς Γιόχαν Σεμπ, φάνταζε ως ο ιδανικός διάδοχος.

Εκείνος, όμως, επιθυμούσε να συνδυάσει τη θητεία στην Μπριζ με την εθνική Νορβηγίας, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την ομοσπονδία, η οποία κατέληξε στον Άγκε Χαρέιντε.

Η ουσία είναι ότι ο Σόλιντ είχε εφαρμόσει παντού με επιτυχία το 4-3-3, τοποθετώντας έναν παίκτη μπροστά από τους στόπερ, άλλους δύο μέσους… βορειότερα, δύο καλά «φτερά» και έναν δυνατό φορ.

Μία τακτική εφάμιλλη με εκείνη που χρησιμοποιούσε ο Έγκεν και είχε σαφείς επιθετικούς προσανατολισμούς, ιδίως όταν οι ομάδες του αγωνίζονταν εντός έδρας.

Βέβαια, η κορυφαία νίκη του Σόλιντ δεν επετεύχθη στο «Λέρκενταλ» ή το «Γιαν Μπρέιντελ», αλλά στο Σαν Σίρο του Μιλάνου.

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003, με την πολύτιμη συνδρομή του 40χρονου τερματοφύλακα Ντάνι Βερλίντεν, η Μπριζ επικράτησε 1-0 της Μίλαν.

Τότε οι «ροσονέρι» ήταν κάτοχοι του Champions League και, άρα, πρώτοι στη βαθμολογική κατάταξη πριν από την κλήρωση των ομίλων, ενώ η βελγική ομάδα βρισκόταν στην 30ή θέση!

Τελικά, η Μπριζ κατέλαβε την 3η θέση και οδηγήθηκε στο Κύπελλο UEFA, όπου αφού απέκλεισε την ουγγρική Ντέμπρετσεν, έμεινε εκτός στη φάση των «16» από την Μπορντό του Άλμπερτ Ριέρα.

 

Ένα video που έπαιξε… πρόωρα

Το καλοκαίρι του 2005 ο Τροντ Σόλιντ ήταν 46 ετών, επιτυχημένος προπονητής σε Νορβηγία-Βέλγιο και οικογενειάρχης (παντρεμένος με την Κριστέλ, η οποία του χάρισε έναν γιο ονόματι Μπενγκτ).

Είχε συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο, όμως τότε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης προβλήθηκε ένα video με δηλώσεις του, στις οποίες αποκάλυπτε ότι άφηνε την Μπριζ για λογαριασμό του Ολυμπιακού!

Ο Σόλιντ υποστήριξε ότι αυτό «έπαιξε» χωρίς την άδεια του και πως η συμφωνία ήταν να δει το φως της δημοσιότητας όταν πια θα είχε υπογράψει στην ομάδα του Πειραιά.

Στο Βέλγιο αυτό θεωρήθηκε ως ένα τέχνασμα, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη διοίκηση της Μπριζ για να διακοπεί η μεταξύ τους συνεργασία, χωρίς να χρειαστεί ο Ολυμπιακός να καταβάλλει αποζημίωση.

Ορισμένοι, μάλιστα, υποστήριζαν ότι ο Νορβηγός είχε φτιάξει και ένα δεύτερο video, στο οποίο δήλωνε ότι αποχωρεί από τον σύλλογο για λογαριασμό της Στουτγκάρδης!

Με τη σύζυγο και τον γιο τους

Η ουσία ήταν ότι την Τρίτη 21 Ιουνίου 2005, ο Σόλιντ άφησε προσωρινά την Κρήτη όπου απολάμβανε τις διακοπές με τη σύζυγο και το παιδί τους.

Ταξίδεψε στην Αθήνα, πήρε μια καλή γεύση από τους δρόμους της, γευμάτισε με τον Σωκράτη Κόκκαλη (σ.σ. το μίτινγκ φέρεται να κράτησε περίπου 5 ώρες) και εν συνεχεία ξεναγήθηκε στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη.

Έπειτα γύρισε στην Κρήτη και την Πέμπτη 23 Ιουνίου μπήκε σε αεροπλάνο με προορισμό το Βέλγιο, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες με την Μπριζ και να οργανωθεί η μετακόμιση.

Ακολούθησε δελτίο Τύπου της «blauw-zwart» που ανέφερε ότι είχε ληφθεί υπόψη η επιθυμία του Νορβηγού περί λύσης του συμβολαίου.

 

Επιτυχημένος στον Πειραιά

Ο Τροντ Σόλιντ αποτελούσε τη δεύτερη επιλογή του Ολυμπιακού μετά τον Πολ Λε Γκεν, όμως αν ο Σωκράτης Κόκκαλης μπορούσε να προβλέψει τι θα επακολουθήσει, θα τον έκλεινε από τον… Ιανουάριο.

Το 4-3-3 απέδωσε καρπούς παρά την «προχωρημένη» ηλικία αρκετών παικτών, όπως ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ο Ριβάλντο, ο Γκαμπριέλ Σούρερ, ο Ιεροκλής Στολτίδης, ο Γιώργος Ανατολάκης και ο Τάσος Πάντος.

Αιχμή του δόρατος ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, άρτι αφιχθείς από τον Παναθηναϊκό, σε μία από τις πιο επιβλητικές «ερυθρόλευκες» σεζόν που δεν άφησε πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.

Αποκάλυψη της χρονιάς ο Γιάγια Τουρέ, ο οποίος το καλοκαίρι πουλήθηκε (πιο σωστά, ξεπουλήθηκε) αντί 4.000.000 ευρώ στη Μονακό.

Νταμπλ, επικρατήσεις στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, «τριάρα» επί της «Ένωσης» στον τελικό Κυπέλλου και ρεκόρ συνεχόμενων νικών στο πρωτάθλημα επεφύλασσε το μενού της σεζόν 2005-06.

Ο Σόλιντ χαρακτηρίστηκε «μαφιοζάκος», «αλκοολικός», «κοιμήσης στον πάγκο», ωστόσο η αλήθεια είναι ότι στις εγχώριες διοργανώσεις τα πήγε περίφημα.

Στο Champions League ήταν άτυχος στα εκτός έδρας ματς με Ρεάλ, Λιόν και Ρόσενμποργκ, εν αντιθέσει με τα εντός που οι «ερυθρόλευκοι» αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

«Είναι ταλαντούχος και με τον τρόπο που οργάνωσε τον Ολυμπιακό, κατάφερε να τον απομακρύνει αρκετά από τους υπόλοιπους ελληνικούς συλλόγους» ανέφερε το περιοδικό της UEFA για τον Σόλιντ, ο οποίος τον Αύγουστο του 2006 είχε καταταχθεί στην 9η θέση των κορυφαίων Ευρωπαίων προπονητών.

 

Κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση

Η θητεία του Σόλιντ στον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2006 και στη συνέχεια εργάστηκε κατά σειρά σε Γάνδη (2007-08), Χέρενφεϊν (2008-09), Αλ Αχλί Τζέντα (2010), Λιρς (2011), Γάνδη (2011-12), Ελαγίζγκσπορ (2013), Λόκερεν (2018-19).

Το όνομά του «τσαλακώθηκε» στις 14 Δεκεμβρίου 2011, όταν η εφημερίδα «Het Laatste Nieuws» τον ενέπλεξε σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης.

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, μία 24χρονη κατήγγειλε ότι ο Νορβηγός προπονητής επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά στο νυχτερινό κέντρο «La Rocca» της Λιρ, μια πόλη περίπου 45 λεπτά μακριά από τη Γάνδη.

Το νυχτερινό κέντρο «La Rocca»

Ο Σόλιντ συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος μετά από αρκετές ώρες, τη στιγμή που ο δικηγόρος του αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Όταν κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Νορβηγός το διέψευσε κατηγορηματικά, ενώ οι βελγικές αρχές αναζητούσαν για αυτόπτες μάρτυρες.

Η υπόθεση έκλεισε προτού καλά-καλά ανοίξει και ο Σόλιντ συνέχισε απρόσκοπτα την προπονητική του πορεία, η οποία πάντως είχε πάρει την κατιούσα.

Μια φημολογία περί επιστροφής του στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2012 δεν μετατράπηκε σε πράξη.

Τώρα ο Τροντ Σόλιντ μπαίνει στην έβδομη δεκαετία της ζωής του και πολύ δύσκολα θα ξαναπάρει τα πάνω του στο προπονητικό σκέλος.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!