ΗΠΑ – Ελλάδα 104-56: Η βαρύτερη ήττα της Εθνικής Ανδρών

Από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1975 η Εθνική Ανδρών μπάσκετ κλήθηκε να συμμετάσχει σε τέσσερις διοργανώσεις!

Συγκεκριμένα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έλαβε κατά σειρά μέρος στο Eurobasket της Γιουγκοσλαβίας (σ.σ. είχε προηγηθεί το Challenge Round της Ανατολικής Γερμανίας), το Διηπειρωτικό, τους Μεσογειακούς Αγώνες (Αλγερία) και το Βαλκανικό Κύπελλο (Ρουμανία).

Ο Μιχάλης Γιαννουζάκος σε ματς με το Μεξικό για το Διηπειρωτικό Κύπελλο

Όλο αυτό το διάστημα οι διεθνείς έδωσαν συνολικά 30 (!) αγώνες, με προπονητές τους Βαγγέλη Νικητόπουλο (Challenge Round, Eurobasket, Διηπειρωτικό), Ρίτσαρντ Ντουξάιρ (Μεσογειακοί), Κώστα Αναστασάτο (Βαλκανικό).

Στο Eurobasket πανηγύρισαν μόλις μία νίκη (79-74 την Πολωνία στο Βελιγράδι) και γνώρισαν έξι ήττες από Ρουμανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ολλανδία, Ισραήλ, Τουρκία.

Το επίπεδο ήταν ακόμη μετριότατο, ο Νίκος Γκάλης εγγραφόταν στο πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης υπαγόταν στην Εθνική Εφήβων και ο Φάνης Χριστοδούλου μόλις είχε τελειώσει την Ε’ Δημοτικού.

Έπειτα από το Eurobasket, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έλαβε μέρος στο Διηπειρωτικό Κύπελλο, το οποίο διεξήχθη σε τρεις δόσεις.

Αρχικά, η Εθνική υποδέχθηκε το Μεξικό, τον Καναδά, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, χωρίς να γευθεί ούτε μία φορά τη χαρά της νίκης.

Κατά σειρά έχασε 64-62 (Αθήνα), 74-72 (Αθήνα), 75-72 (Θεσσαλονίκη) και 94-69 (Αθήνα), αφού οι Στιβ Γιατζόγλου, Τάκης Κορωναίος, Δημήτρης Κοκολάκης, Χάρης Παπαγεωργίου και τα άλλα παιδιά δεν ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμοι στα κρίσιμα σημεία.

Λίγες ημέρες αργότερα, η «γαλανόλευκη» ταξίδεψε στην Πόλη του Μεξικού όπου στις 7 Αυγούστου ηττήθηκε ξανά από το Μεξικό με 87-73, ακολούθησε το πιο βαρύ 97-76 από τον Καναδά στο Χάλιφαξ (9/8) και την Τρίτη 12 Αυγούστου (ώρα ΗΠΑ) διεξήχθη το τελευταίο ματς.

Οι Αμερικανοί υποδέχθηκαν την Εθνική Ανδρών στο Ντέιτον του Οχάιο με συντελεστή 2-2 (σ.σ. είχαν χάσει από Γιουγκοσλαβία και Σοβιετική Ένωση).

Εκείνο το 104-56 αποτελεί μέχρι σήμερα τη βαρύτερη ήττα στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και, πραγματικά, αυτό το -48 φαντάζει πολύ δύσκολο για να επαναληφθεί.

Το α’ ημίχρονο έληξε 50-26, αλλά οι παίκτες του Βαγγέλη Νικητόπουλου δεν κατάφεραν να διατηρήσουν έστω σε αυτά τα επίπεδα την έκταση της συντριβής.

Ο 19χρονος Ότις Μπέρντσονγκ του κολεγίου του Χιούστον και ο τοπικός ήρωας Τζόνι Ντέιβις είχαν ηγηθεί των αμερικανικών προσπαθειών με 16 και 15 πόντους αντίστοιχα.

Ο Μπιλ Γουόλ, εκτελεστικός διευθυντής του ABA των ΗΠΑ, δεν έκανε δηλώσεις για το ματς, παρά μόνο εξήγησε κατά πόσο επηρεάζουν οι διεθνείς κανονισμοί τους ψηλούς, όπως ο Γουέιν Ρόλινς και ο Ρόμπερτ Πάρις. Πού να μην τους επηρέαζαν δηλαδή…

Ένας εκ των πρωταγωνιστών του αγώνα, ο Τζόνι Ντέιβις, o οποίος έκανε καριέρα σε Μπλέιζερς, Πέισερς, Χοκς και Καβαλίερς, προτού ενταχθεί στην προπονητική κυρίως ως βοηθός, έχει μιλήσει για εκείνη την εποχή.

«Το παρκέ είναι διαφορετικό τώρα. Εμείς παίζαμε σε ταρτάν. Το κλειστό πάντως μοιάζει πολύ με τότε. Ξέρω ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές, αλλά μπορείς να αισθανθείς το σχολικό πνεύμα.

Έχω πάει σε πολλά γυμναστήρια, σε πολλά γήπεδα, έχω δει πολλούς φιλάθλους. Η fan base εδώ στο πανεπιστήμιο του Ντέιτον είναι η καλύτερη που έχω συναντήσει ποτέ μου», ήταν τα λόγια του.

Οι ελληνικοί πόντοι σε εκείνο το εφιαλτικό ματς: Κοκολάκης 1, Κορωναίος 11, Γιαννουζάκος 6, Γιατζόγλου 2, Παπαγεωργίου 22, Φωσσές 4, Αλεξανδρής 4, Πετρόπουλος 2, Σταμέλος 4, Παπαντωνίου.

*H ΚΕΝΤΡΙΚΗ PHOTO προέρχεται από το προ τριών ημερών ματς με τον Καναδά στο Χάλιφαξ: Νικητόπουλος (προπ.), Παπαντωνίου, Παπαγεωργίου, Σταμέλος, άγνωστος, Κοκολάκης, Φωσσές, Γιαννουζάκος, Αναστασάτος (προπ.), Γιατζόγλου, Κορωναίος, Σακελλαρίου, Αλεξανδρής, Παπάζογλου, Πετρόπουλος.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!