Το ντεμπούτο του Παναγιώτη Γιαννάκη στην Εθνική Ανδρών

Αν ο Νίκος Γκάλης αποτελεί τον, κατά γενική ομολογία, κορυφαίο Έλληνα μπασκετμπολίστα, ο Παναγιώτης Γιαννάκης θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τον καλύτερο γηγενή.

Γεννηθείς στη Νίκαια την Πρωτοχρονιά του 1959, ο μετέπειτα «δράκος» άρχισε να βγάζει… φλόγες από νεαρή ηλικία, όταν ακόμη ίδρωνε τη φανέλα του τοπικού Ιωνικού.

Η κλήση στην Εθνική Παίδων δεν άργησε, ενώ εξίσου γρήγορα ήρθε η… προαγωγή σε Εφήβων, καθώς συν τοις άλλοις είχε οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του ανάλογου ηλικιακού πρωταθλήματος το 1976.

Ντοκουμέντο: Το πρώτο ματς του Νίκου Γκάλη με την Εθνική ομάδα

Έναν χρόνο νωρίτερα ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε περάσει στον λαιμό του το ασημένιο μετάλλιο του Eurobasket της Αθήνας στην κατηγορία των Παίδων.

Το 1976 ο Χάρης Παπαγεωργίου, σούπερ σταρ του Άρη της εποχής, είχε ζητήσει από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ρίτσαρντ Ντούκσαϊρ να καλέσει τον νεαρό στην Εθνική Ανδρών.

Τότε, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα συμμετείχε στο τουρνουά «Δημήτρια» (στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης) και στις 12 Σεπτεμβρίου έδινε αγώνα με την ισχυρή Τσεχοσλοβακία.

Ο Ντούκσαϊρ του έκανε νόημα να σηκωθεί και ο Γιαννάκης πέρασε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να φαντάζεται ότι θα καταγράψει άλλες 350 (!) συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών και θα τις συνοδεύσει με 5.301 πόντους (ρέκορντμαν Ελλάδας).

ΗΠΑ – Ελλάδα 104-56: Η βαρύτερη ήττα της Εθνικής Ανδρών

Σε εκείνο το ματς δεν έβαλε πόντο (σ.σ. Χάρης Παπαγεωργίου, Σωτήρης Σακελλαρίου, Μιχάλης Γιαννουζάκος και Τάκης Κορωναίος ήταν τότε τα πρώτα «βιολιά), ωστόσο η νίκη με 82-71 και το ντεμπούτο του τον έκαναν να χαμογελά διάπλατα.

Η σύνθεση της Εθνικής σε εκείνο το ματς: Φωσσές, Κοκολάκης 6, Καρατζουλίδης 2, Κατσούλης 6, Σακελλαρίου 2, Κορωναίος 12, Αλεξανδρής 2, Παπαγεωργίου 32, Γιαννουζάκος 12, Γιατζόγλου 6, Μίσσας 2.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έλαβε μέρος σε 8 Eurobasket, 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, έπειτα από τους οποίους αποσύρθηκε.

Από εκείνο το φθινοπωρινό ματς του 1976 μέχρι τις μέρες μας, ο «δράκος» έγινε ο πιο πιστός στρατιώτης της Εθνικής ομάδας, ο άνθρωπος που κατέκτησε το πρώτο Eurobasket ως παίκτης (1987) και το δεύτερο ως προπονητής (2005).

Η μεταγραφή του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Άρη

Παθιασμένος με το μπάσκετ, ο επί σειρά ετών άσος του Άρη και του Παναθηναϊκού συνηθίζει να παρακολουθεί αγώνες των μικρών «γαλανόλευκων» κλιμακίων, προκειμένου να γνωρίζει από πρώτο χέρι το «νέο αίμα».

Εξαιτίας (και) σε εκείνον η Εθνική Ανδρών μετατράπηκε σε «επίσημη αγαπημένη». Συνεπώς, το ελληνικό μπάσκετ είχε «δράκο».

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!