Ο άστατος βίος του Ντανούτς Λούπου

Το Sport-Retro.gr είχε ετοιμάσει αφιέρωμα για την παράδοση του Παναθηναϊκού με Ρουμάνους ποδοσφαιριστές, ενώ παλιότερα είχε ξετυλίξει το κουβάρι της περίφημης ιστορίας με τον Γκεόργκε Χάτζι.

Εν προκειμένω, ανήμερα των γενεθλίων του, η ιστοσελίδα επικεντρώνεται στην άστατη προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Ντανούτς (και όχι Ντάνουτ) Λούπου.

Ένας ταλαντούχος Ρουμάνος μέσος που στην Ελλάδα έπαιξε σε Παναθηναϊκό, Κόρινθο και ΟΦΗ, αλλά εκτός από τους αθλητικούς ρεπόρτερ συνήθιζε να απασχολεί και τους αστυνομικούς!

Ποδόσφαιρο vs Χόκεϊ

Ο Ντανούτς Λούπου, το επίθετο του οποίου προέρχεται από το λατινικό «lupus» που σημαίνει «λύκος», γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1967 στο Γαλάτσι (σ.σ. Γκαλάτς στην τοπική γλώσσα) της ανατολικής Ρουμανίας.

Από τα 6 έως τα 14 έπαιζε ποδόσφαιρο και χόκεϊ, όμως προτιμούσε το άθλημα του πάγου διότι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερα μέρη (Σούτσεαβα, Μιέρκουρεα Τσουκ κ.ά.).

«H πρώτη αγάπη δεν ξεχνιέται ποτέ», είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια για το χόκεϊ, προτού εκφράσει για πολλοστή φορά τη συμπάθειά του στην CSM Ντουνάρεα Γκαλάτς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο έφηβος Ντανούτς έλαβε μέρος σε ένα ποδοσφαιρικό καμπ της Λουτσάφαρουλ του Βουκουρεστίου και τότε άρχισε να χάνει έδαφος η «πρώτη αγάπη».

Η συγκεκριμένη ομάδα είχε ιδρυθεί το 1978, με σκοπό να διδάξει στους εκκολαπτόμενους άσους τα μυστικά του αθλήματος και να αποτελέσει όχημα για τη μετάβασή τους σε μεγάλους συλλόγους.

Στα παλιά του λημέρια…

Μέχρι το 1985 ανέδειξε παίκτες όπως ο Γκεόργκε Χάτζι, ο Μίοντραγκ Μπελοντέντιτσι, ο Φλορίν Προύνεα, ο Ντορίν Ματεούτς, ο Γκεόργκε Ποπέσκου, ο Εμίλ Σαντόι και ο Ιοάν Οβίντιου Σαμπάου, ενώ το σπουδαιότερο επίτευγμά της ήταν η «τροφοδοσία» της εθνικής Νέων που κατέκτησε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αυστραλίας το 1981.

Προτού περάσει το κατώφλι της Λουτσάφαρουλ, ο Ντανούτς είχε χάσει μια εβδομάδα ποδοσφαιρικών προπονήσεων, επειδή ήταν κατάκοπος από εκείνες στο χόκεϊ, γεγονός που προκάλεσε ένταση στο σπίτι μεταξύ των γονιών του.

Ένα από εκείνα τα βράδια έμελλε να αλλάξει τη ζωή του μετέπειτα άσου των ελληνικών γηπέδων και, βέβαια, της εθνικής Ρουμανίας.

«Θέλεις να γίνεις ποδοσφαιριστής και πας στο χόκεϊ, αντί να πας στο ποδόσφαιρο», του είπε εκνευρισμένη η μητέρα του, εκείνος παρέδωσε την… εύσωμη τσάντα και, πλέον, θα άφηνε το πακ για την μπάλα.

Στα 16 του έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια για να επιστρέψει στο άθλημα του πάγου, όμως ήταν πλέον αργά για να κινηθεί κόντρα στη μοίρα του ο Ντανούτς, ο οποίος δεν θα ξεχάσει ποτέ τις εκτός έδρας κόντρες με την HSC Τσιτσερέντα, διότι στη Μιέρκουρεα Τσουκ οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Ούγγροι που αρνούνται να μάθουν ρουμανικά είτε λόγω υπερηφάνειας είτε για εθνικιστικούς λόγους (σ.σ. αντιστοίχως οι Ρουμάνοι ουγγρικής καταγωγής της Τρανσυλβανίας).

 

Η «εξάρα» στον Παναθηναϊκό και ο Βαρδινογιάννης

Ο Ντανούτς εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ντουνάρεα Γκαλάτς και σε ηλικία 20 ετών τον απέκτησε η Ντινάμο Βουκουρεστίου, κορυφαίος σύλλογος της χώρας κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970, με οριακή υπεροχή επί της Στεάουα, η οποία πάντως έναν χρόνο νωρίτερα (1986) είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Η ομάδα του «λύκου», από την πλευρά της, είχε φτάσει μέχρι την ημιτελική φάση τη σεζόν 1983-84, προτού πέσει ηρωικά μαχόμενη από τη μετέπειτα νικήτρια Λίβερπουλ (0-1 στο «Άνφιλντ», 1-2 στο «Στάδιο 23ης Αυγούστου».

Με τη φανέλα της Ντινάμο, ο Λούπου κατέγραψε 90 συμμετοχές και 17 γκολ (στο πρωτάθλημα), κατέκτησε το νταμπλ του 1990 και λίγο έλειψε το τρεμπλ, αλλά ας όψεται η Άντερλεχτ που αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Το κουβάρι της εν Ελλάδι ιστορίας του Ντανούτς Λούπου άρχισε να ξετυλίγεται ύστερα από την πιο ταπεινωτική ήττα στην ιστορία του Παναθηναϊκού: το 6-1 από την Ντινάμο Βουκουρεστίου, η οποία διέθετε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Ντορίν Ματεούτς, ο Ιοάν Σαμπάου, ο Φλορίν Ραντουτσόιου και ο Ντάνιελ Τιμόφτε.

Εκείνη την ηλιόλουστη 1η Νοεμβρίου 1989, ο Γκίντερ Μπένγκτσον είχε τη φαεινή ιδέα να παρατάξει την «πράσινη» άμυνα σε ζώνη και, κατ’ επέκταση, να συμβάλλει στην αύξηση της δημοφιλίας του Νο11 της εθνικής Ρουμανίας που λίγους μήνες αργότερα συμμετείχε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας.

Οι καλές σχέσεις της οικογένειας Βαρδινογιάννη με παράγοντες και επιχειρηματίες της βαλκανικής χώρας είχαν πιστοποιηθεί 3,5 χρόνια νωρίτερα, όταν ο «καπετάνιος» πόζαρε δίπλα στα μέλη της Στεάουα Βουκουρεστίου κατά την απονομή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1986.

Τελικά ούτε ο Χάτζι ούτε ο Ματεούτς ήρθαν στον Παναθηναϊκό, όμως ο υψηλόσωμος Λούπου έμελλε να γίνει κάτοικος Παιανίας, προοριζόμενος μάλιστα ως αντικαταστάτης του Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος είχε αποσυρθεί το καλοκαίρι του 1989.

«Δεν ήθελα Παναθηναϊκό»

Η ηγετική προσωπικότητά του, η καλή τεχνική κατάρτιση, το φαρμακερό σουτ, καθώς και το νεαρό της ηλικίας του (όταν υπέγραψε στο «τριφύλλι» ήταν 23 ετών) Λούπου γέμισαν αισιοδοξία τους φιλάθλους των «πρασίνων».

Δυστυχώς για εκείνους, από τις πρώτες ημέρες ο «λύκος» είχε δείξει τον άστατο χαρακτήρα του, ταξιδεύοντας μια-δυο φορές στη χώρα του χωρίς να πάρει άδεια.

Ο Λούπου είχε όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε ένα σπουδαίο ποδοσφαιριστή, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στην Ελλάδα.

Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει πολλά χρόνια αργότερα, ο ίδιος επιθυμούσε να αγωνιστεί στην ιταλική Πίζα του Μιρτσέα Λουτσέσκου (ο προπονητής του στην Ντινάμο), αλλά δεχόμενος πιέσεις μέχρι και από πολιτικά πρόσωπα, αποφάσισε να απαντήσει καταφατικά στην πρόταση του Παναθηναϊκού.

Με τους «πράσινους» κατέκτησε το νταμπλ του 1991 (12 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις – 1 γκολ), προτού παραχωρηθεί δανεικός στην Κόρινθο (47 συμμετοχές μόνο στο πρωτάθλημα – 3 γκολ από το 1991 μέχρι το 1993 και κλείσει την εν Ελλάδι καριέρα του στον ΟΦΗ (14 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις – 1 γκολ).

Ακολουθούν μερικές από τις εξωαγωνιστικές ιστορίες του Λούπου στην Ελλάδα:

Το «κάψιμο» της μηχανής

Στο αυτοκίνητό του ξέσπασε όταν έμαθε ότι δεν βρίσκεται στην αποστολή του Παναθηναϊκού για ένα ματς πρωταθλήματος.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή της αποχώρησής του από την Παιανία «μάρσαρε» τόσο πολύ, με συνέπεια να «κάψει» τη μηχανή του πολυτελούς αυτοκινήτου του!

Το άδειασμα του μίνι μπαρ

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Δεκεμβρίου 1990 και η αποστολή του Παναθηναϊκού ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης με προορισμό το γήπεδο Χαριλάου για ένα ματς με τον Άρη.

Τότε, άνθρωπος του ξενοδοχείου ενημέρωσε τους «πράσινους» ότι τα ποτά του μίνι μπαρ είχαν κάνει φτερά.

Καλά μαντέψατε… Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε τη ζημιά και ο Λούπου, ουσιαστικά, αποτέλεσε ξένο σώμα.

Το «φέσωμα» του συμπαίκτη

Ούτε 50 ούτε 100, αλλά περίπου 900.000 δραχμές δανείστηκε από συμπαίκτη του ο Λούπου, προκειμένου να αγοράσει έπιπλα και συσκευές για το σπίτι του.

Ο Ρουμάνος ανέβαλε συνεχώς την εξόφληση του χρέους του επικαλούμενος ότι η ομάδα δεν τον πλήρωνε.

Η παγίδα στα αποδυτήρια

Το διάστημα που αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό είχαν καταγραφεί μικροκλοπές στα αποδυτήρια (ο ένας είχε χάσει ρολόι, ο άλλος μια αλυσίδα λαιμού κ.ο.κ.).

Ο αστικός μύθος λέει ότι οι παίκτες είχαν αρχίσει να τον υποψιάζονται και πως κάποια στιγμή αποφάσισαν να του ετοιμάσουν παγίδα – εξάλλου δεν ήταν δύσκολο από τη στιγμή που ο Ρουμάνος έβγαινε πάντα τελευταίος για προπόνηση.

Με ποιον τρόπο τον παγίδευσαν; Αποφάσισαν να αφήσουν εκτεθειμένο ένα πορτοφόλι με «σημαδεμένα» χαρτονομίσματα, ο Λούπου «τσίμπησε», το πορτοφόλι βρέθηκε παρατημένο σε μία από τις τουαλέτες και τα χαρτονομίσματα στην κατοχή του Ρουμάνου.

Το σοκ του Καλιτζάκη

Κατά την περίοδο που ο κλεπτομανής άσος βρισκόταν στον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Καλιτζάκης αποκάλυψε πως είχε χάσει την πιστωτική κάρτα του και όταν την ξαναβρήκε, προφανώς στα αποδυτήρια, είχε αφαιρεθεί ένα ποσό άνω του 1.000.000 δραχμών.

Επιπλέον, ο Λούπου είχε δανειστεί το αυτοκίνητο του “Νίντζα”, το τράκαρε, εν συνεχεία όμως, πλήρωσε τις ζημιές.

Επικεφαλής σπείρας

Στις 16 Φεβρουαρίου 1991 συνελήφθη με την κατηγορία του επικεφαλής σε σπείρα Ρουμάνων που έκανε διαρρήξεις σε σπίτια, με σκοπό να κλέψει γούνες και χρυσαφικά.

Συγκεκριμένα, το σπίτι που διέμενε ο Λούπου και εντοπίστηκαν τα κλοπιμαία βρισκόταν στην οδό Κουμουνδούρου στην Αγία Παρασκευή, ενώ οδηγήθηκε στο 14ο τακτικό ανακριτή για σύσταση συμμορίας μαζί με 4 συμπατριώτες του και 2 Έλληνες.

Ο άσος του Παναθηναϊκού φυλακίστηκε για περίπου 2,5 μήνες στον Κορυδαλλό, καθώς με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Αργότερα, κατηγόρησε τη διοίκηση του «τριφυλλιού» ότι του την «έστησε» για να αποφύγει την καταβολή του ποσού του συμβολαίου του, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος απλώς φιλοξενούσε μερικούς συμπατριώτες του χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για την παράνομη δράση τους.

Τα κάγκελα και οι… περίεργες κλοπές

Το καλοκαίρι του 1991 ο επί 14 φορές διεθνής με τη Ρουμανία από το 1989 μέχρι το 1998 παραχωρήθηκε δανεικός στη γειτονική Κόρινθο, ωστόσο ούτε εκεί κατάφερε να αποδείξει την αξία του.

«Φορτωμένος», μάλιστα, από τη ρετσινιά της φυλάκισης και το γεγονός ότι οι οπαδοί χρησιμοποιούσαν διάφορα… κοσμητικά επίθετα για την καλλονή σύζυγό του ονόματι Μικαέλα, κατά τη διάρκεια ενός ματς καβάλησε τα κάγκελα και επιτέθηκε σε θεατή που τον αποδοκίμαζε (σ.σ. κάποιοι υποστήριξαν ότι ο οπαδός είχε αποκαλέσει “πόρνη” τη σύζυγό του).

Η εν Ελλάδι καριέρα του Ντανούτς Λούπου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1993, αφού προηγουμένως είχε βιώσει εκ των έσω μία από τις πιο ένδοξες στιγμές στην ιστορία του εγχώριου ποδοσφαίρου: την πρόκριση του ΟΦΗ επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA (έπαιξε και στα δύο ματς ως βασικός).

Το διάστημα που έπεφταν οι τίτλοι τέλους (και) με την κρητική ομάδα, ο Κώστας Χανιωτάκης έχασε 800.000 δραχμές κατά τη διάρκεια πτήσης Αθήνα-Ηράκλειο, ενώ σε άλλο ταξίδι οι αποσκευές όλων των παικτών εθεάθησαν ανοιγμένες, ενώ από μία τσάντα του Τζουγκάνοβιτς είχαν κάνει φτερά ρούχα αξίας 130.000 δραχμών…

BONUS: Όταν έγινε γνωστή η “δράση” του Λούπου ένας ξένος παίκτης αθηναϊκής ομάδας αποκάλυψε πως ο Λούπου είχε ταξιδέψει στη Σκωτία για να δοκιμαστεί στην Αμπερντίν, αλλά τον έδιωξαν κακήν κακώς σε διάστημα 2-3 ημερών γιατί τον έπιασαν να κλέβει!

 

***

 

Έκτοτε, ο Λούπου κατέγραψε τρεις θητείες σε Ράπιντ Βουκουρεστίου, πέρασε από την Μπρέσια, επέστρεψε (εις διπλούν) στην Ντινάμο Βουκουρεστίου και ταξίδεψε μέχρι το Ισραήλ για να δώσει μόλις ένα επίσημο ματς με… κάποια Χαποέλ Τζαφριρίμ Χολόν στα 34 του.

Οι περιπέτειες, πάντως, δεν σταμάτησαν, καθώς το 2005 συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα με αδήλωτα χρήματα, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο και έμπλεξε σε σεξουαλικό σκάνδαλο με μοντέλο-τραγουδίστρια.

Το κείμενο κλείνει με την εξής σημείωση: Ο ανιψιός του ονομάζεται Βαλεντίν Μπάλιντ, είναι 24 χρονών και έχει ήδη προλάβει να (μην) αγωνιστεί σε 6 ομάδες. Ας ελπίσουμε να αποκομίσει μόνο τη συνήθεια του γυρολόγου από τον θείο Ντανούτς…

 

Διαβάστε ακόμη:

Η «περίεργη» παράδοση του Παναθηναϊκού με Ρουμάνους ποδοσφαιριστές

Υπόθεση Χάτζι: Το ραντεβού Βαρδινογιάννη-Τσαουσέσκου, ο… Γιώργος Χατζής και ο Κοσκωτάς

«Ο Μαραντόνα στόχος του Παναθηναϊκού»

Το δώρο του Σούκερ στον Βαρδινογιάννη και η υπόσχεση για γκολ επί του Ολυμπιακού. Έτσι άρχισε το «φλερτ»

Πρωτοπόρος, Ευρωπαίος, Κορυφαίος < Μίζερος, Εγκαταλειμμένος, Ακέφαλος. Η νέα αρχή του Παναθηναϊκού

Δημήτρης Σαραβάκος ετών 56: H μεταγραφή που άλλαξε την Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον Παναθηναϊκό

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!