Η διοίκηση της Λίβερπουλ τίμησε τον Κένι Νταλγκλίς, παραμονές του σαββατιάτικου (14/10) ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Premier League.
Οι «κόκκινοι» έδωσαν το όνομα του σπουδαίου βετεράνου άσου σε εξέδρα του «Άνφιλντ», όμως η είδηση είναι ότι, μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσε και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
Το Sport-Retro.gr ξετυλίγει το κουβάρι της συνύπαρξης και της κόντρας των δύο θρύλων, κατά την παρουσία τους στο βρετανικό ποδόσφαιρο, ενώ στο τέλος βγάζει τα συμπεράσματά του.
«Θα χρειαστείς γιατρό…»
Η πρώτη φορά που οι δύο Σκωτσέζοι τέθηκαν αντιμέτωποι καταγράφηκε το 1969, σε αναμέτρηση των δεύτερων ομάδων των Ρέιντζερς και της Σέλτικ.
Ο 28χρονος Άλεξ Φέργκιουσον αποτελούσε ξένο σώμα από τους «Διαμαρτυρόμενους», καθώς κατηγορήθηκε για ένα από τα τέσσερα γκολ που δέχθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου εκείνης της χρονιάς με θύτη τη Σέλτικ.
Ο 18χρονος Κένι Νταλγκλίς, αντίθετα, εθεωρείτο το νέο τρανταχτό όνομα, το «next big thing» όπως λένε οι Βρετανοί, μόνο που στο συγκεκριμένο «Old Firm» αγωνίστηκε πειραματικά ως στόπερ!
Μάλιστα για το συγκεκριμένο ματς υπάρχει μία σύγχυση, αφού ο μετέπειτα αναμορφωτής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει υποστηρίξει ότι βρήκε δίχτυα, ενώ ο θρύλος της Λίβερπουλ πως έληξε 2-0 υπέρ της Σέλτικ, χωρίς όμως να δηλώνει σίγουρος.
«Αυτό που θυμάμαι περισσότερο ήταν οι ενοχλητικοί αγκώνες του. Μπορώ να πω ότι δεν μου δημιούργησε κανένα πρόβλημα», έχει σχολιάσει ο Νταλγκλίς για τον αντίπαλο εντός αγωνιστικού χώρου Άλεξ Φέργκιουσον.
Στον πρόλογο της πρώτης αυτοβιογραφίας του νεότερου της δυάδας, πάντως, ο μετέπειτα Σερ έγραψε: «Με μάρκαρε man-to-man. Του είπα ‘θα χρειαστείς γιατρό’. Απλά με κοίταξε. Με είχε από κοντά, αλλά σκόραρα.
Ήταν σπουδαίος άσος, αλλά συχνά οι άνθρωποι ξεχνούν ότι η βασική ανάγκη των ποιοτικών παικτών είναι το θάρρος. Ο Κένι ήταν γενναίος σαν λιοντάρι. Θα μπορούσε να δεχθεί κλωτσιά από οποιονδήποτε και να επιστρέψει απτόητος»
Η αιχμηρή φράση «αυτό το παχουλό αγοράκι δεν θα γίνει ποτέ παίκτης» φέρεται να ανήκει στον Φέργκιουσον, όμως, ασχέτως αν την ξεστόμισε ή όχι, λίγο αργότερα κατέκρινε τη διοίκηση των Ρέιντζερς για το γεγονός ότι τους ξέφυγε ένα τέτοιο ταλέντο.
Προτού συμβούν όλα τα παραπάνω, πάντως, ο «King Kenny» είχε μετατρέψει σε… οδηγό ταξί τον άσο των «Διαμαρτυρόμενων», αφού από τότε που η οικογένειά του μετακόμισε κοντά στο «Άιμπροξ», οι δυο τους ήταν γείτονες.
«Ο Φέργκι μας μετέφερε (σ.σ. αυτόν και τον φίλο του Άλεξ Μίλερ) συχνά στην πόλη. Είχε ένα πολύ μεγάλο αυτοκίνητο», έχει περιγράψει ο άσος των 70s’ και 80s’.
Οι πίκρες στον Φέργκιουσον
Όταν αποχώρησε από το «Άιμπροξ», ο Άλεξ Φέργκιουσον αγωνίστηκε για 4 χρόνια στη Φόλκερκ και έκλεισε την καριέρα του στην Έιρ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 1973-74.
Στο συγκεκριμένο διάστημα ο Νταλγκλίς τέθηκε 6 φορές αντιμέτωπος με τις ομάδες του Σερ, σημειώνοντας συνολικά 4 γκολ.
Επιπλέον, το 1980 σημείωσε το τρίτο από τα 4 γκολ της Λίβερπουλ επί της Αμπερντίν του προπονητή, πια, Άλεξ Φέργκιουσον, στον δρόμο για το 3ο Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Το 1986 ο Σερ οδήγησε τη Σκωτία στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού, έπειτα από τον αδόκητο χαμό του ομοσπονδιακού τεχνικού Τζοκ Στιν στο τελευταίο ματς των προκριματικών με την Ουαλία.
«Υπήρχε μόνο ένα στοιχείο του που με συγκινούσε περισσότερο από την τεχνική του κατάρτιση. Ο ενθουσιασμός του. Απλώς αγαπούσε το παιχνίδι και σε πολλές περιπτώσεις ήταν σαν ένα μικρό αγοράκι με τα παιχνίδια του», έχει δηλώσει ο Φέργκιουσον για εκείνη την εποχή.
Δυστυχώς για εκείνον ο «King Kenny» αποφάσισε να προβεί σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, αντί να ταξιδέψει στο Μεξικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι «κακές γλώσσες» είπαν ότι ο Νταλγκλίς προτίμησε την… κοπάνα, διότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός «έκοψε» τον συμπαίκτη του Άλαν Χάνσεν από την αποστολή, υποστηρίζοντας ότι διένυε περίοδο ντεφορμαρίσματος με την εθνική και πως ήταν απρόθυμος να συμμετάσχει σε φιλικά ματς προετοιμασίας εν όψει της διοργάνωσης.
Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων έκαναν λόγο για έχθρα, όμως ο «King Kenny» επιμένει να ισχυρίζεται ότι πράγματι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού.
H ουσία είναι ότι η Σκωτία παρατάχθηκε με 2 σημαντικές απουσίες, ηττήθηκε από Δανία και Δυτική Γερμανία στον 5ο όμιλο, προτού μείνει στο 0-0 με την Ουρουγουάη και αποχαιρετήσει πρόωρα.
Το τελευταίο ματς του ομίλου πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 1986 και 2 ημέρες αργότερα ο Άλεξ Φέργκιουσον αποτέλεσε παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της βρετανικής ομάδας.
«Θα βγάλετε περισσότερη άκρη από το μωρό μου!»
Τη Δευτέρα 4 Απριλίου 1988 η Λίβερπουλ υποδέχθηκε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το τελικό 3-3 (σ.σ. από 3-1) τη διατήρησε στο μεταξύ τους +11, διαφορά που ουσιαστικά της χάριζε τον τίτλο.
Έξαλλος με τις διαιτητικές αποφάσεις του Κι, o τεχνικός των «κόκκινων διαβόλων» τα… έχωσε στον αντίπαλο με τη φράση: «Οι ομάδες που έρχονται στο «Άνφιλντ» δαγκώνουν τη γλώσσα τους, γνωρίζοντας ότι έχουν νικηθεί από τον διαιτητή».
Η απάντηση του παίκτη-προπονητή (σ.σ. αγωνίστηκε σε μόλις 2 ματς εκείνη τη σεζόν) Νταλγκλίς δόθηκε με τη νεογέννητη κόρη του Λόρεν στην αγκαλιά του.
«Περισσότερη άκρη θα βγάλετε από το μωρό μου παρά από εκείνον», είχε πει ο «King Kenny», κατά την αποχώρησή του από τον αγωνιστικό χώρο του «Άνφιλντ».
Η Λόρεν δεν ήταν η μοναδική κόρη του Νταλγκλίς που συνδέθηκε με τον Φέργκιουσον, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2011 το πρωτότοκο παιδί του, η Κέλι, του υπέβαλε μερικές ερωτήσεις.
Η 36χρονη, τότε, δημοσιογράφος, ορμώμενη από 2 σημαντικές αποκρούσεις του Άντερς Λίντεγκαρντ προς το τέλος του ματς με την Μπενφίκα, τον ρώτησε αν προτίθεται να αφήσει στον πάγκο τον Νταβίντ ντε Χέα, στην επικείμενη αναμέτρηση με την Τσέλσι.
«Δεν ξέρω γιατί μου κάνετε τέτοια ερώτηση, νομίζω πως ψάχνετε για μικρά ηλίθια πράγματα», ήταν η άκομψη απάντηση του Σερ στην κόρη του Νταλγκλίς.
Τρία χρόνια νωρίτερα του είχε ζητήσει να σχολιάσει τη σύλληψη του Τζόνι Έβανς, έπειτα από καταγγελίες για βιασμό σε χριστουγεννιάτικο πάρτι, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε.
H τραγωδία του «Χίλσμπορο»
Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν ανέκαθεν πιο επιθετικός, ενώ ο Κένι Νταλγκλίς αντιμετώπιζε διάφορες λεπτές καταστάσεις με σαρκασμό.
Αμφότεροι παραδέχονται ότι μερικές λεκτικές «μάχες» είναι άσκοπες, ασχέτως αν αυτές οι πτυχές του χαρακτήρα τους έχουν συμβάλλει στο χτίσιμο του θρύλου τους.
Ειρήσθω εν παρόδω, οι διαμάχες τους δεν σχετίζονταν ποτέ με τη θρησκεία, γεγονός που έρχεται σε αντιδιαστολή με την πιο γνωστή διαφοροποίηση μεταξύ των Ρέιντζερς και της Σέλτικ.
Ο «King Kenny» είναι Διαμαρτυρόμενος, αλλά μακριά από φανατισμούς, δεδομένου ότι μεγάλωσε δίπλα σε στενούς φίλους, οι οποίοι ασπάζονταν τον Καθολικισμό.
Ο Σερ αποτελεί καρπό ενός «μικτού» γάμου, καθώς ο πατέρας του από το προτεσταντικό Γκόβαν της Γλασκόβης γκρέμισε ένα ταμπού της εποχής και παντρεύτηκε Καθολική.
Οι δυο τους δεν έμελλε να ταυτιστούν μόνο με τις δύο πιο επιτυχημένες ομάδες της Σκωτίας, αλλά και με της Αγγλίας, αφού ο Φέργκιουσον ρίζωσε στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Νταλγκλίς τίμησε όσο λίγοι τη φανέλα της Λίβερπουλ, προτού καταγράψει δύο θητείες ως προπονητής της.
Φυσικά οι κόντρες και οι διαμάχες παραγκωνίζονται, όταν συμβαίνουν τραγωδίες όπως αυτή του «Χίλσμπορο» στις 15 Απριλίου 1989, με τους 96 νεκρούς φιλάθλους των «κόκκινων».
O «φρέσκος» ακόμη προπονητής των «κόκκινων διαβόλων» τηλεφώνησε σε εκείνον της Λίβερπουλ, ενώ την επόμενη μέρα μετέβη στα γραφεία του συλλόγου.
Επιπλέον, ο Σερ και ο πρόεδρος Μάρτιν Έντουαρντς έκαναν για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ μία μεγάλη δωρεά με αποδέκτριες τις οικογένειες των θυμάτων του “Χίλσμπορο”.
Ο Φέργκιουσον έχει ενισχύσει σημαντικά τις οικογένειες και, μάλιστα, άρχισε να το κάνει ανώνυμα μέχρι τη στιγμή που κάποιος αποκάλυψε σε συνέντευξη την αξιέπαινη αυτή δράση του.
«Μερικοί τον αγαπούν, μερικοί τον μισούν, αλλά όταν συμβαίνει κάτι τρομερό όπως το «Χίλσμπορο», ο Άλεξ είναι ένας από τους πρώτους που ρωτούν πώς μπορεί να φανεί χρήσιμος».
Το έγραψε ο Κένι Νταλγκλίς στη στήλη του στην «Daily Mirror» τον Σεπτέμβριο του 2012, με αφορμή μερικά εμετικά συνθήματα για το αεροπορικό δυστύχημα της Γιουνάιτεντ το 1958 και την τραγωδία του 1989.
«Ο πατέρας μου έχει υποστηρίξει τον… Ντέβον Λοχ»
O Ντέβον Λοχ ήταν ένα άλογο κούρσας που ανήκε στη Βασίλισσα Ελισάβετ, ιππευόταν από τον Ντικ Φράνσις και ήταν φαβορί για τη νίκη στο Grand National του 1956.
Ξαφνικά, λίγο πριν από τον τερματισμό, έκανε ένα μικρό άλμα, προσγειώθηκε στο έδαφος με την κοιλιά και έχασε εντελώς απρόσμενα την πρώτη θέση.
Κάποιοι είπαν ότι υπέστη κράμπα, άλλοι ότι μια σκιά μπέρδεψε το άλογο, το οποίο δεν ήξερε αν πρέπει να πηδήξει ή όχι, ενώ ο Φράνσις έκανε λόγο για μια δυνατή φωνή από το πλήθος που το τρόμαξε.
Η ουσία είναι ότι η 24η Μαρτίου 1956 γράφτηκε στην Ιστορία, διότι από τότε όταν μια ομάδα χάνει μία νίκη ή μια διάκριση που φάνταζε σίγουρη, οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τη φράση «έπαθε Ντέβον Λοχ».
Τι σχέση, όμως, έχει το παραπάνω περιστατικό με την κόντρα μεταξύ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και του Κένι Νταλγκλίς;
Το 1995 η Μπλάκμπερν του «King Kenny» και του Άλαν Σίρερ (σ.σ. είχε απαντήσει αρνητικά στην πρόταση της Γιουνάιτεντ για να πάει στους «Ρόβερς» το 1992) όδευε προς μία τεράστια έκπληξη, η οποία δεν ήταν άλλη από την κατάκτηση της Premier League.
Όταν πια ο Φέργκιουσον είχε χάσει τις περισσότερες ελπίδες για τον τίτλο σχολίασε: «Η Μπλάκμπερν θα πρέπει να αυτοκτονήσει πια. Ελπίζουμε ότι θα πάθει Ντέβον Λοχ!»
Ο “King Kenny”, πάντως, φέρεται να μην γνώριζε τη μεταφορική έννοια της συγκεκριμένης φράσης, εξ ου και η απάντηση: «Είναι κάποια έκταση με νερό στη Σκωτία;»
Η ομάδα του Νταλγκλίς κατέκτησε το πρωτάθλημα και ο τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του έστειλε συγχαρητήρια επιστολή με ένα χιουμοριστικό υστερόγραφο.
«Όταν πήραμε το πρωτάθλημα μετά από 26 χρόνια, η πόλη γιόρταζε για μέρες. Ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα και επίσης μπορούσα να πάω στο κρεβάτι τη νύχτα και να κοιμηθώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σερ.
Το υστερόγραφο: «Το Ντέβον Λοχ είναι άλογο. Είμαι σίγουρος ότι ο πατέρας σου το έχει υποστηρίξει. Ο πατέρας μου, πάντως, το έκανε».
***
Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον (σ.σ. δύο ημέρες μετά τα 80ά του γενέθλια) επισκέφθηκαν το «Άνφιλντ» για να τιμήσουν με την παρουσία τους έναν θρύλο της «αιωνίας» αντιπάλου Λίβερπουλ.
Κι εκείνος, ως καλός οικοδεσπότης, φρόντισε να τους υποδεχθεί και να τους εκθειάσει, ασχέτως αν ανήκουν σε διαφορετικό στρατόπεδο.
«Οι δράσεις του «Φέργκι» μιλούν πιο δυνατά κι από 1.000 λέξεις. Έρχονται (σ.σ. ήρθαν) με τον Σερ Μπόμπι. Έκαναν ακριβώς το ίδιο μετά το «Χίλσμπορο». Υπάρχει αντιπαλότητα εντός κι εκτός γηπέδου, αλλά όταν συμβαίνει κάτι σαν κι αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι εδώ για να μας υποστηρίξουν και ελπίζω ότι θα κάναμε κι εμείς το ίδιο για εκείνους».
Είπε κι άλλα ο Νταλγκλίς. Ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα. Αποκάλυψε ότι μετά τη λήξη των ντέρμπι απολάμβαναν ένα ποτό μαζί. Δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ποδοσφαιρική Αγγλία, διότι όλα αυτά είναι δεδομένα. Γιατί τα γράφουμε στο Sport-Retro.gr και σε άλλα υγιή Μέσα Ενημέρωσης; Για να κατέβουν κάποια στιγμή από τα δέντρα ορισμένοι παράγοντες, δημοσιογράφοι, οπαδοί κ.τ.λ. και να επανέλθουν επιτέλους στον πολιτισμό.
Διαβάστε ακόμη:
Ο μυθικός «Σερ» του ποδοσφαίρου που υπέταξε ακόμα και τον θάνατο. Το… χρίσμα στον Μπόμπι Τσάρλτον