Λιλ-Μπορντό: Η επική ανατροπή, οι παίκτες ράγκμπι και τα… χαμένα εισιτήρια του τελικού

Η Λιλ υποδέχεται την Μπορντό την Παρασκευή (8/9) για την 5η αγωνιστική της Ligue 1, ένα ζευγάρι με αρκετά… προηγούμενα και ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία, για το Coupe de France.

Ήταν πριν από 32 χρόνια, όταν η μικρομεσαία Λιλ σόκαρε την πρωταθλήτρια Μπορντό, γυρίζοντας ματς από το 0-1 (και 1-4 στο σύνολο) και παίρνοντας την πρόκριση με 5-1.

Η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος του γαλλικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ’80 ήταν η Μπορντό, με τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα. Απολαμβάνοντας τα εκατομμύρια του Κλοντ Μπεζ, στο “Σαμπάν Νταλμά” είχε συγκεντρωθεί η “αφρόκρεμα” του γαλλικού -και όχι μόνο- ποδοσφαίρου της εποχής.

Στους “πυλώνες” Αλέν Ζιρές και Γκέρνοτ Ρορ, που είχαν παραμείνει από τη δεκαετία του ’70, προστέθηκαν οι διεθνείς Γάλλοι Μπερνάρ Λακόμπ, Ζαν Τιγκανά, Ρενέ Ζιράρ, Ζαν Κριστόφ Τουβνέλ, Τιερί Τισό, Ντομινίκ Ντροπσί, Πατρίκ Μπατιστόν και ο Γερμανός “μπομπέρ” Ντίτερ Μίλερ.

Στην άκρη του πάγκου όλη αυτήν τη δεκαετία καθόταν ο Εμέ Ζακέ, μετέπειτα πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Γαλλίας, ο οποίος προσελήφθη το 1980 μετά από την πρώτη τετραετία του ως προπονητής στη Λιόν, όπου ολοκλήρωσε και την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής.

Όταν άρχισε να “ζυμώνεται” αυτή η τρομερή συνύπαρξη παικτών, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τη σεζόν 1983-1984, η Μπορντό τερμάτισε στην κορυφή μαζί με τη Μονακό, ωστόσο είχε το πλεονέκτημα λόγω των μεταξύ τους παιχνιδιών. Ως εκ τούτου, στέφθηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας για δεύτερη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά από τη σεζόν 1949-1950.

Την επόμενη σεζόν διατήρησε τα “σκήπτρα” εντός των συνόρων, με τέσσερις βαθμούς διαφορά από τη 2η Ναντ, ενώ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών απέκλεισε κατά σειρά την Αθλέτικ Μπιλμπάο, τη Ντινάμο Βουκουρεστίου και την Ντνίπρο, μέχρι να υποταχθεί σε έναν… Γάλλο, στον Μισέλ Πλατινί και τη Γιουβέντους, στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Στο Coupe de France, οι “γιρονδίνοι” πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου το 1986, επικρατώντας στον τελικό της Μαρσέιγ με 2-1 χάρη σε τέρματα των Τιγκανά και Ζιρές (την επόμενη σεζόν νίκησαν ξανά τη Μαρσέιγ στον τελικό). Ήταν η πρώτη κατάκτηση κυπέλλου από το 1940-1941, παρότι είχε ακολουθήσει συμμετοχή σε οκτώ τελικούς από τότε.

Η διοργάνωση αυτή δεν ταίριαζε στον σύλλογο, παρότι βρέθηκε στο ζενίθ της ιστορίας του, κάτι που αποδείχθηκε και έναν χρόνο νωρίτερα, όταν είχε αποκλειστεί από τη φάση των 32, σε έναν αγώνα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ από κανέναν φίλαθλο της Λιλ…

Το φαβορί Μπορντό και η μικρομεσαία Λιλ

Σε αντίθεση με την Μπορντό, οι “λιλουά” βρίσκονταν πολύ μακριά από τη “χρυσή εποχή” της δεκαετίας του ’40. Υποβιβασμοί στη Ligue 2, άσχημα αποτελέσματα, αλλαγές ιδιοκτησιακού καθεστώτος συνέθεταν την καθημερινότητα του συλλόγου. Τον Ιούλιο του 1980 έγινε η πρώτη γαλλική ομάδα που απέκτησε μικτό οικονομικό στάτους, ώστε να μπορεί να συνεισφέρει διοικητικά και οικονομικά και η πόλη στην οποία έδρευε, εκτός από ιδιώτες επιχειρηματίες.

Η ομάδα δεν ενισχύθηκε, όμως, έστω κι αν κατάφερε να σταθεροποιηθεί στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του Championnat. Εξελίχθηκε σε μικρομεσαία ομάδα της Ligue 1, η οποία αναζητούσε κάποια διάκριση αποκλειστικά στο Coupe de France, αφού ακόμα δεν υπήρχε επίσημη διοργάνωση Coupe de la Ligue.

Τη σεζόν 1982-1983 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του γαλλικού κυπέλλου, όπου αποκλείστηκε δύσκολα από τη Ναντ με συνολικό σκορ 1-2. Δύο χρόνια αργότερα, επανέλαβε αυτόν τον άθλο, ωστόσο όλοι στη βόρεια Γαλλία στέκονται σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη πολύ πριν από τα ημιτελικά, στη ρεβάνς της φάσης των 32 με αντίπαλο την Μπορντό.

“Νομίζαμε ότι όλα είχαν τελειώσει”

Στον πρώτο αγώνα, στις όχθες του ποταμού Γαρούνα, το φαβορί για την πρόκριση, Μπορντό, πήρε μία… επαγγελματική νίκη με 3-1 και στη ρεβάνς του “Γκρεμονπρέζ Ζουρίς” απλά θα τσέκαρε το “εισιτήριο” για τη φάση των 16 της διοργάνωσης. Εξάλλου, οι πρωταθλητές Γαλλίας είχαν υψηλές βλέψεις και για τη σεζόν 1984-1985…

Ο δεύτερος αγώνας ήταν προγραμματισμένος για τις 12 Μαρτίου 1985, με τον αγωνιστικό χώρο της έδρας της Λιλ να βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση. Κανένα πρόβλημα για την “αρμάδα” του Ζακέ, η οποία προηγήθηκε μόλις στο 7′ με τον Μισέλ Οντρέν. “Στο 0-1 νομίζαμε ότι όλα τελείωσαν, ειδικά απέναντι σε μία ομάδα με τόσους διεθνείς”, θυμάται ο Γάλλος μέσος της Λιλ, Μισέλ Τιτεκά, ο οποίος δεν αγωνίστηκε σε εκείνο το παιχνίδι.

Ένας παίκτης που δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια για το θαύμα είναι ο νυν σκάουτ του Ζινεντίν Ζιντάν στη Ρεάλ, Στεφάν Πλανκ, ο οποίος πέρασε μία δεκαετία στη Λιλ και στο 34′ σήμανε την ανατροπή με μία εκτέλεση φάουλ. “Ήμουν πολύ κοντά για να το εκτελέσω πάνω από το τείχος ή να σημαδέψω στον τερματοφύλακα. Οπότε το χτύπησα δυνατά στο έδαφος, επειδή ήξερα ότι το τείχος της Μπορντό συχνά πηδάει στα φάουλ”, θυμάται ο Πλανκ, ο οποίος ισοφάρισε με αυτόν τον τρόπο την αναμέτρηση.

“Μας αποκαλούσαν παίκτες ράγκμπι”

Ο Πλανκ και οι συμπαίκτες του είχαν… ανοιχτούς λογαριασμούς με τους αντιπάλους τους από τον πρώτο αγώνα, αφού -όπως εξομολογείται- οι παίκτες της Μπορντό τους αποκαλούσαν “παίκτες ράγκμπι”.

“Θυμάμαι ότι στο πρώτο παιχνίδι τσακωθήκαμε με τον πάγκο της Μπορντό, επειδή μας κατηγορούσαν ότι ήμασταν παίκτες ράγκμπι. Και μπορώ να σας πω ότι δεν μας άρεσε καθόλου αυτό. Υποσχεθήκαμε να παλέψουμε για την τιμή μας στη ρεβάνς. Ήμασταν αποφασισμένοι να ξεπλύνουμε την ντροπή. Ακόμα βλέπω τον Ερίκ Πεάν (σ.σ. Γάλλος στόπερ της Λιλ και μετέπειτα της Μπορντό) να μου ζητάει να τον χαστουκίσω στο πρόσωπο πριν από το παιχνίδι, στα αποδυτήρια, όπως κάνουν στο… ράγκμπι”, λέει χαριτολογώντας ο Πλανκ και συνεχίζει: “Πιστέψτε με, οι παίκτες της Μπορντό το κατάλαβαν από τα πρώτα λεπτά”.

“Ήμουν 20, δεν ήμουν στην ομάδα εκείνη τη βραδιά, αλλά στην εξέδρα. Και τα θυμάμαι τέλεια. Στο 1-1, ο κόσμος άρχισε να το πιστεύει, η διάθεση άρχισε να ανεβαίνει, μέχρι που έγινε τρέλα”, προσθέτει ο Τιτεκά.

Από 0-1, νίκη με 5-1 επί των πρωταθλητών

Όπου “τρέλα”, αυτό που συνέβη στα επόμενα λεπτά. Ο επί 20 χρόνια βοηθός του Αρσέν Βενγκέρ, από την περίοδο της Ιαπωνίας κιόλας, Μπόρο Πρίμορατς, υπήρξε για μια τριετία αμυντικός της Λιλ, εκτός από διεθνής Γιουγκοσλάβος. Στο 56′, ο Στεφάν Πλανκ εκτέλεσε ένα φάουλ από δεξιά με γέμισμα, ο Ντροπσί έκανε άστοχη έξοδο και η μπάλα έφτασε στα πόδια του Πρίμορατς, ο οποίος σε κενή εστία έκανε το 2-1.

Οι 20.000 θεατές που βρίσκονταν στις κερκίδες του “Γκρεμονπρέζ Ζουρίς” άρχισαν να εκστασιάζονται κι έφτασαν στην κορύφωση δύο λεπτά αργότερα, όταν ο Πασκάλ Γκιόν, σε αντεπίθεση και με τη βοήθεια κόντρας, έκανε το 3-1 για τους γηπεδούχους.

Ο Ζακέ δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια του, ωστόσο αποφάσισε να μην προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Η ποιότητα των Τιγκανά και Λακόμπ θα μπορούσε να προσφέρει το ένα γκολ που χρειαζόταν η ομάδα του για να αποφύγει την παράταση και να περάσει στην επόμενη φάση. Φευ…

Αγόρασαν εισιτήρια για να πάνε στον τελικό

Η βραδιά ανήκε αποκλειστικά στους “λιλουά”, που διατήρησαν το 3-1 μέχρι ο διάσημος Γάλλος διαιτητής Μισέλ Βοτρό σφυρίξει τη λήξη του 90λεπτου. Με την έναρξη της παράτασης, ένα κόρνερ από αριστερά έφερε ξανά στην περιοχή τον Πρίμορατς. Ο υψηλόσωμος αμυντικός είδε και πάλι την μπάλα να του έρχεται ως απρόσμενο δώρο στη μικρή περιοχή και την έσπρωξε στα δίχτυα του Ντροπσί, δίνοντας για πρώτη φορά σκορ πρόκρισης στην ομάδα του.

Το σκορ πρόκρισης έγινε πρόκριση δύο λεπτά πριν από το τελικό σφύριγμα του Βοτρό, όταν ο Ντούσαν Σάβιτς έγραψε το 5-1. Η πρωταθλήτρια είχε υποκλιθεί στη Λιλ σε μία ιστορική νύχτα. “Ένα highlight που δημιούργησε μία απίστευτη τρέλα, την οποία χρειαζόταν ο σύλλογος, αφού βρισκόταν σε φθορά. Γέννησε ευφορία, κίνητρο, χαρά, αλλά και αντίληψη. Καταλάβαμε ότι ήμασταν σε θέση να ταρακουνήσουμε τους μεγάλους”, δήλωσε ο Ζαν Μισέλ Βαντάμ, ο βοηθός του προπονητή Ζορζ Εϊλάνς.

“Ήμασταν μικρομεσαία ομάδα, που δεν βίωνε τέτοια συναισθήματα. Στόχος στην αρχή της σεζόν ήταν να πετύχουμε κάτι σημαντικό στο κύπελλο, όπως εκείνος ο αγώνας με την Μπορντό. Εξάλλου, όταν υπέγραψα στην Μπορντό έξι χρόνια αργότερα, μου έλεγαν γι’ αυτό αμέσως”, προσθέτει ο Στεφάν Πλανκ.

Ο Λακόμπ αποκάλυψε και μία λεπτομέρεια που δείχνει την αισιοδοξία που σκόρπισε αυτή η επική πρόκριση στον σύλλογο. “Η ατμόσφαιρα ήταν σουρεαλιστική, ποτέ δεν είχα ζήσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Εκείνη τη σεζόν αποκλειστήκαμε στα ημιτελικά από τη Μονακό. Για την ιστορία, πιστέψαμε τόσο πολύ, που είχαμε αγοράσει εισιτήρια για να πετάξουμε στον τελικό, όπου όμως έπαιξαν Μονακό και Παρί Σεν Ζερμέν (σ.σ. 1-0)”.

Η ταυτότητα της αναμέτρησης

Γκολ: 34′ Στ. Πλανκ, 56′, 92′ Πρίμορατς, 58′ Γκιόν, 118′ Σάβιτς – 7′ Οντρέν

Διαιτητής: Μισέλ Βοτρό.

ΛΙΛ (Ζορζ Εϊλάνς): Μοτέ, Κουρισί, Πεάν, Πρίμορατς, Τομά, Περιγιό, Στ. Πλανκ. Π. Πλανκ , Μπιρό (28′ Ρομπέν), Γκιόν (70′ Κουρζόν), Σάβιτς.

ΜΠΟΡΝΤΟ (Εμέ Ζακέ): Ντροπσί, Μπατιστόν, Ρορ, Σπεχτ, Τουβνέλ, Τιγκανά, Ζιμενέζ, Μαρτίνεθ, Σαλανά, Οντρέν, Λακόμπ.

 

Διαβάστε ακόμη:

VIDEO: Ο Μισέλ Πλατινί στο καναβάτσο! Ο αξέχαστος τελικός Παρί Σεν Ζερμέν-Σεντ Ετιέν το 1982

Ο Μαρσέλ Ντεσαϊγί «έχασε» έναν αδερφό και βρήκε έναν άλλον. Το όνομά του; Ντιντιέ Ντεσάμπ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!