Το Κύπελλο Korać του ΠΑΟΚ

Ο Παναθηναϊκός καμαρώνει για τις 6 Euroleague, ο Άρης για την ομαδάρα της δεκαετίας του 1980 που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια των Ελλήνων, ο Ολυμπιακός για τις 3 Euroleague, η ΑΕΚ για το γεγονός ότι έκανε την ευρωπαϊκή αρχή το μακρινό 1968 κ.ο.κ.

Ο πιο σπουδαίος ΠΑΟΚ όλων των εποχών, από την πλευρά του, είχε την ατυχία να συμπέσει με τους αχτύπητους «κίτρινους» του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε το δίπολο των «αιωνίων» που τα τελευταία 25 χρόνια έχει χάσει μόνο ένα πρωτάθλημα και ελάχιστα Κύπελλα.

Αν ο «δικέφαλος» έχει έναν βασικό λόγο για να αισθάνεται υπερήφανος, αυτός είναι το γεγονός ότι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στην κατάκτηση 2 ευρωπαϊκών τίτλων.

To Sport-Retro.gr θυμίζει στους αναγνώστες του την πορεία του ΠΑΟΚ της σεζόν 1993-94, το τέλος της οποίας τον βρήκε κάτοχο του Κυπέλλου Korać, τρία χρόνια μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων της Γενεύης.

Πρέλεβιτς, Μπέρι, Κόρφας…

Το καλοκαίρι του 1993 ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να συνέλθει από τον αποκλεισμό-σοκ στα ημιτελικά της Α1 (πήρε εκδίκηση ο Ολυμπιακός για τους χαμένους τελικούς του 1992), καθώς και από το γεγονός ότι δεν κατάφερε να διεκδικήσει μέχρι τέλους ένα κύπελλο που δεν φάνταζε ουτοπικό: το Πρωταθλητριών στο Final 4 της Αθήνας.

Επιπλέον, η αποχώρηση παικτών όπως ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Κλιφ Λέβινγκστον προξενούσε ανησυχία στους κόλπους των φιλάθλων, διότι η ομάδα θα αποδυναμωνόταν πολύ στα… ορεινά.

Ο τότε πρόεδρος Απόστολος Οικονομίδης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και, μεταξύ άλλων, έντυσε στα ασπρόμαυρα τον Γουόλτερ Μπέρι, πρώην παίκτη του Άρη/τέως του Ολυμπιακού και τον Ζόραν Σάβιτς, προερχόμενο από θητεία σε Γιουγκοπλάστικα, Μπαρτσελόνα.

Με τους γνωστούς παιχταράδες στο «1-2» Μπάνε Πρέλεβιτς, Τζον Κόρφα, Νίκο Μπουντούρη, τους νεοφερμένους της προηγούμενης παραγράφου και αρωγούς τους Νάσο Γαλακτερό, Γιώργο Μπαλογιάννη, ο ΠΑΟΚ δεν είχε αντίπαλο στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης έδειχνε ικανός να επανέλθει στον θρόνο του πρωταθλητή μετά το 1992, ασχέτως αν ο Ολυμπιακός έδειχνε ακόμη πιο ισχυρός από την προηγούμενη σεζόν.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποχώρησε τον Ιανουάριο λόγω οικονομικής αντιδικίας με τον Οικονομίδη, όμως ο μέχρι πρότινος βοηθός του, ο 45χρονος τότε Σούλης Μαρκόπουλος, απέδειξε ότι μπορούσε να διαχειριστεί άψογα ένα τόσο εκλεκτό σύνολο παικτών.

 

Μια τρομερή ανατροπή

Εν αντιθέσει με την ΑΕΚ που άρχισε από τον 1ο γύρο και τους Πανιώνιο, Περιστέρι που εκκίνησαν από τον 2ο, ο ΠΑΟΚ μπήκε στον χορό του Κυπέλλου Korać στη φάση των «32».

Η νίκη της 27ης Οκτωβρίου επί της ρωσικής Στρόιτελ στη Σαμάρα με 81-77 αποτέλεσε το… εφαλτήριο και το εκκωφαντικό 101-56 της ρεβάνς φανέρωσε ένα μέρος της δυναμικής του «δικεφάλου».

Ο ΠΑΟΚ συμπεριλήφθηκε στον 3ο όμιλο της φάσης των «16», όπου με 5 νίκες και 1 ήττα (από τη Ρεκοάρο) προκρίθηκε στα νοκ-άουτ εις βάρος των ΚΚ Ζάγκρεμπ και Κάχα Σαν Φερνάντο (ως 2η πέρασε η ομάδα του Μιλάνου).

Εντούτοις, η συνέχεια δεν ήταν ρόδινη, καθώς η ομάδα έχασε σε δύο κρίσιμα ματς: από τη Σκαβολίνι στο Πέζαρο με 82-66 (μισός αποκλεισμός) και από το Παγκράτι με 76-66 (ήττα που έμελλε να του στερήσει το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς με τον Ολυμπιακό).

Στις 2 Φεβρουαρίου 1994, οι εξέδρες του Αλεξάνδρειου γέμισαν ασφυκτικά για να κλονιστούν παίκτες όπως οι Τζορτζ Μακ Κλάουντ, Ντιν Γκάρετ και να επιτευχθεί η συγκλονιστική ανατροπή του -16.

Με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να σημειώνει 23 πόντους και τον Ζόραν Σάβιτς να μαζεύει 12 ριμπάουντ, ο ΠΑΟΚ έκανε μια χαψιά τους δύσμοιρους Ιταλούς.

Ο Γουόλτερ Μπέρι ανέβασε ρυθμούς την κατάλληλη στιγμή, ο Νάσος Γαλακτερός έδωσε για πρώτη φορά σκορ πρόκρισης στην ομάδα του (52-35) και η συνέχεια γράφτηκε στην Ιστορία.

Ο ΠΑΟΚ σάρωσε τη Σκαβολίνι, έφτασε μέχρι το +43 (!), ο Μαρκόπουλος έβαλε αναπληρωματικούς για… rotation και το τελικό 96-58 «τρέλανε» ολόκληρη την μπασκετική Ευρώπη.

 

Ελληνικός «εμφύλιος»

H AEK είχε αποκλειστεί από τη Χαποέλ Ιερουσαλήμ στον 2ο γύρο και το Περιστέρι από την αχτύπητη Στεφανέλ Τεργέστης των Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Γκρέγκορ Φούτσκα, Νάντο Τζεντίλε στα προημιτελικά.

Αντίθετα, εκτός από τον ΠΑΟΚ, και ο Πανιώνιος προκρίθηκε στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης, έπειτα από τις δύο νίκες του επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο πρώτος ελληνικός «εμφύλιος» στην Ευρώπη δεν αποφεύχθηκε, όπως δεν αποφεύχθηκε ούτε ο ιταλικός από τη στιγμή που η Στεφανέλ και η Ρεκοάρο συμπλήρωναν την τετράδα του Κυπέλλου Korać.

Ο Πανιώνιος των Παναγιώτη Γιαννάκη, Φάνη Χριστοδούλου ήταν καταιγιστικός στο α’ ημίχρονο της αναμέτρησης της 16ης Φεβρουαρίου (48-34), εν συνεχεία ο ΠΑΟΚ ψαλίδισε τη διαφορά, αλλά ένα τρίποντο του «μπέμπη» έγραψε το 78-65 και το ματς είχε πια ξεκάθαρο φαβορί.

Το πέμπτο φάουλ του Φάνη και ο οίστρος του Μπέρι (25 πόντοι) έφεραν τον «δικέφαλο» στο -5 (78-73), προτού γίνει το προσπέρασμα στο 39:14 με μακρινό δίποντο του Μπαλογιάννη (12 πόντοι) και εν τέλει το 83-85 με βολές του Κόρφα (16 πόντοι).

Ο Πανιώνιος, πάντως, δεν κατέθεσε τα όπλα, προηγήθηκε με 34-31 στο ημίχρονο της ρεβάνς του κατάμεστου Αλεξάνδρειου και έδειξε τα δόντια του παρά το… ευτελές 1/11 ποσοστό τριπόντων.

Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ διατήρησε την ψυχραιμία του, ανέβασε αισθητά την απόδοσή του στο β’ μέρος και με επιμέρους σκορ 51-30 έφτασε στο τελικό 82-64 που του χάρισε την πρόκριση στον 3ο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας του.

Ο Νάσος Γαλακτερός με 22 πόντους, ο Γουόλτερ Μπέρι με 19 και ο Τζον Κόρφας με 18 αποτέλεσαν τους μπροστάρηδες της επιτυχίας του «δικεφάλου», ο οποίος κάθε χρόνο διεκδικούσε μέχρι τέλους όλους τους στόχους του.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν γινόταν αναφορά σε μερικούς άσους του τρομερού Πανιωνίου της εποχής, αφού εκτός των Γιαννάκη-Χριστοδούλου υπήρχαν παιχταράδες όπως ο Χένρι Τέρνερ (37 πόντοι στο πρώτο ματς) και ο Έντι Στόουκς, ο Γιώργος Μποσγανάς, ο Χρήστος Χριστοδούλου…

 

Η ώρα της στέψης

ΠΑΟΚ και Στεφανέλ ήταν οι ομάδες που… επιβίωσαν από τους «εμφυλίους» των ημιτελικών, εκείνες που θα διασταύρωναν τα ξίφη τους στις 9 και 16 Μαρτίου.

Περισσότεροι από 6.000 θεατές κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Αλεξάνδρειου και είδαν τον «δικέφαλο» να προηγείται 35-28 στο ημίχρονο, παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα.

Τα 4 φάουλ του Ζόραν Σάβιτς δεν πτόησαν τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε τα κάκιστα ποσοστά της Στεφανέλ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου και με σερί 7-0 έφτασε τη διαφορά στο +14.

Εν συνεχεία, οι φιλοξενούμενοι έριξαν τη διαφορά και όλα έδειχναν ότι θα φύγουν από την Ελλάδα με μόλις -6 πόντους στις αποσκευές τους, όμως το τρίποντο του Κόρφα σε «νεκρό» χρόνο διαμόρφωσε το τελικό 75-66 και έδωσε επιπλέον ψυχολογία στην ομάδα του εν όψει της ρεβάνς.

ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Μαματζιόλας, Μπουντούρης 2, Πρέλεβιτς 10, Ρεντζιάς 2, Μπαλογιάννης, Κόρφας 11, Τσέκος, Γαλακτερός 12, Σάβιτς 15, Μπέρι 23.

ΣΤΕΦΑΝΕΛ (Μπογκντάν Τάνιεβιτς): Μποντιρόγκα 6, Τζεντίλε 7, Πιλούτι 7, Φούτσκα 12, Ντε Πολ 2, Λάμπλεϊ 20, Κανταρέλο 2, Καλαβίτα 10.

Περίπου 150 φίλοι του ΠΑΟΚ, εκ των οποίων οι 26 χωρίς εισιτήριο εισόδου στο «Πάλα Κιάρμπολα», συνόδευσαν την αποστολή από τη Θεσσαλονίκη στην Τεργέστη.

Το μοναδικό πρόβλημα του Σούλη Μαρκόπουλου άκουγε στο όνομα Χρήστος Τσέκος, ο οποίος συνέχιζε τη θεραπεία του στη μέση με ενέσεις.

«Το μόνο που με φοβίζει είναι η εμπειρία του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά κύπελλα και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Εμείς, όμως, θα παλέψουμε. Το πρόβλημα της αστοχίας δεν με ανησυχεί. Είμαι σίγουρος ότι αύριο θα μπαίνουν όλα τα καλάθια», δήλωνε μεταξύ άλλων ο Τάνιεβιτς.

«Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα ριμπάουντ. Στη Θεσσαλονίκη χάσαμε 17 αμυντικά. Ο έλεγχος τους θα παίξει μεγάλο ρόλο στην τελική έκβαση του παιχνιδιού. Το πιο σημαντικό είναι να μην σκεπτόμαστε τη διατήρηση της διαφοράς που πήραμε στο πρώτο παιχνίδι.

Αν μπούμε στον αγώνα σκεπτόμενοι τη διαφορά των 9 πόντων, τότε δεν θα μπορέσουμε να αποδώσουμε αυτό που μπορούμε και υπάρχει ο κίνδυνος να διαλυθούμε», έλεγε με τη σειρά του ο Μαρκόπουλος.

Το βράδυ της 16ης Μαρτίου, στις 21:30 ώρα Ελλάδας, ο ΠΑΟΚ ρίχτηκε στη μάχη για την κατάκτηση του 2ου ευρωπαϊκού τίτλου της ιστορίας του.

Η κυριαρχία στα ριμπάουντ (15-10), η εντυπωσιακή ευστοχία στα τρίποντα (83%) και τα λίγα φάουλ των ψηλών αποτέλεσαν θετικά σημάδια εν όψει του β’ ημιχρόνου, δεδομένου ότι η ομάδα του Μαρκόπουλου βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 46-44.

Η Στεφανέλ τον έβαλε στα σχοινιά, αφού προηγήθηκε 64-58 και 66-60 εν μέσω κολασμένης ατμόσφαιρας, όμως σε εκείνο το καθοριστικό σημείο ο ΠΑΟΚ έβαλε 5 σερί πόντους και τσάκισε τα φτερά των γηπεδούχων.

Λίγο αργότερα τα δύο τρίποντα του Μπουντούρη και το ένα του Κόρφα έδωσαν εκ νέου το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι σημείωσαν συνολικά 9/11 τρίποντα, 25/26 βολές (!) και έπαιξαν μαγικό μπάσκετ στα τελευταία λεπτά, φτάνοντας στο εντυπωσιακό 91-100.

ΣΤΕΦΑΝΕΛ (Μπογκντάν Τάνιεβιτς): Μποντιρόγκα 24, Τζεντίλε 23, Πιλούτι 13, Φούτσκα 9, Ντε Πολ, Λάμπλεϊ 18, Μποντέτο, Κανταρέλο 4, Καλαβίτα.

ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Μπουντούρης 12, Πρέλεβιτς 30, Μπαλογιάννης, Κόρφας 16, Γαλακτερός 8, Σάβιτς 8, Μπέρι 26.

 

Το ξύρισμα του Πρέλεβιτς και τα παρατράγουδα

Δέκα περίπου μήνες μετά τον αποκλεισμό από τους τελικούς της Α1 και, κατ’ επέκταση, από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο Μπάνε Πρέλεβιτς είχε δικαιωθεί.

Τότε μέσα στην πικρία του είχε υποστηρίξει με σιγουριά «θα κερδίσουμε το Κύπελλο Korać» και με 30 πόντους στον επαναληπτικό θα ήταν πολύ δύσκολο να πέσει έξω στην αισιόδοξη πρόβλεψή του.

Εξάλλου, το πρωινό πριν από τον δεύτερο τελικό, ο Πρέλεβιτς είχε εμφανιστεί… σπανός, διότι όπως δήλωσε στον Μαρκόπουλο: «Όταν ο αρχηγός παραλαμβάνει το κύπελλο, πρέπει να είναι ξυρισμένος».

Πώς να χανόταν το τρόπαιο από τη στιγμή που μέχρι κι ο Βιθέντε Σαντσίς (σ.σ. εκ των διαιτητών του τελικού της Εθνικής με την ΕΣΣΔ το 1987) είπε «you are magic this night» στον Γουόλτερ Μπέρι.

Η αποστολή αναχώρησε οδικώς από την Τεργέστη προς τη Βενετία και μετά αεροπορικώς για τη Θεσσαλονίκη, αφού προηγουμένως έριξε και έναν… καλαματιανό στο αεροδρόμιο.

Ο Μπάνε δεν άφηνε την μπάλα του αγώνα από τα χέρια του, τη στιγμή που ο μεγάλος του αντίπαλος Νίκος Γκάλης δήλωνε: «Ο ΠΑΟΚ ήταν πέρα για πέρα άξιος για την κατάκτηση του Κυπέλλου Korać.

Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη Μακεδονία, αλλά και πάνω απ’ όλα για το ελληνικό μπάσκετ που χρειάζεται ανάλογες επιτυχίες, οι οποίες αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση στην προσπάθειά του να παραμείνει στην κορυφή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αξίζουν συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ».

Το χιουμοριστικό «shut up» από την αεροσυνοδό δεν πτόησε τους υποστηρικτές του ΠΑΟΚ, οι οποίοι μετέτρεψαν το αεροσκάφος σε… Θύρα 4, παρά την κούραση και το ξενύχτι.

Οι δηλώσεις των παικτών

 

Οι δηλώσεις του Μαρκόπουλου

 

Οι δηλώσεις του Οικονομίδη

Στο μεταξύ, χιλιάδες φίλαθλοι του «δικεφάλου» είχαν περικυκλώσει τον Λευκό Πύργο, προκειμένου να γιορτάσουν για την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Korać από ελληνική ομάδα και να… σκοτώσουν την ώρα τους μέχρι την άφιξη της αποστολής.

Η Εθνικής Αμύνης μέχρι την Εγνατία, η Παύλου Μελά μέχρι την Αγία Σοφία, η Λεωφόρος Νίκης μέχρι την Αριστοτέλους και το «Μακεδονία Παλάς» είχαν κατακλυστεί από υποστηρικτές του ΠΑΟΚ.

Δυστυχώς, τα μεταμεσονύκτια παρατράγουδα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν έλειψαν, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video.

Πίσω στο αεροσκάφος, οι πανηγυρισμοί είχαν δώσει τη θέση τους στη χαλάρωση και την… αγωνία αναφορικά με την παρουσία του κόσμου στο αεροδρόμιο.

Λίγα λεπτά μετά τις 04:30, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στον αεροδιάδρομο και, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, ακολούθησε το… έλα να δεις.

Η εικόνα του Μπάνε με το κύπελλο ανά χείρας δεν θα σβήσει ποτέ στο θυμικό όσων βρέθηκαν στο αεροδρόμιο…

*Τα αποκόμματα των εφημερίδων προέρχονται από την εφημερίδα “Θεσσαλονίκη” 

**Κάντε like στο Facebook και follow στο Twitter για να μαθαίνετε άμεσα τις ιστορίες της πιο… ρετρό ιστοσελίδας της χώρας

 

Διαβάστε ακόμη:

Η συμβουλή στον Ίβκοβιτς, η ταβέρνα του Ωρωπού και τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης. Ο Νίκος Μπουντούρης στο Sport-Retro.gr

Η χαμένη ευκαιρία του ΠΑΟΚ

Μία εικόνα, αμέτρητες αναμνήσεις: Λευτέρης και Μπάνε

Το πρώτο μπασκετικό ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης έληξε 14-12 και είχε διαιτητική σκιά!

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!