Οι υποστηρικτές της Μπάγερν δεν θέλουν ούτε να ακούν για τη σεζόν 1998-99, ασχέτως αν το ρόστερ εκείνης της εποχής ήταν αξιοζήλευτο για κάθε ομάδα του κόσμου.
Στη μνήμη όλων των ποδοσφαιρόφιλων έχει μείνει και θα υπάρχει για πάντα η απίστευτη ανατροπή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Champions League.
Τότε που με τα γκολ των «χρυσών» αλλαγών του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, του Τέντι Σέριγχαμ και του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, οι «κόκκινοι διάβολοι» εκτέλεσαν τη βαυαρική ομάδα με 2-1.
Δεκαεπτά ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 12 Ιουνίου 1999, η Μπάγερν είχε την ευκαιρία να περιορίσει σε έναν μικρό βαθμό την πίκρα των μελών και των φιλάθλων της, καθώς αντιμετώπιζε την αδύναμη τότε Βέρντερ Βρέμης στον τελικό του DFB-Pokal.
Με αφορμή τη σαββατιάτικη (26/8) μονομαχία μεταξύ των δύο γερμανικών συλλόγων στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Bundesliga, το Sport-Retro.gr θυμίζει στους αναγνώστες του τη συναρπαστική εξέλιξη εκείνης της μονομαχίας.
Γκολ η Βέρντερ, φουλ επίθεση ο Χίτσφελντ
Μέχρι τις 19:30 (τοπική ώρα) περίπου 76.000 θεατές (75.841 τα εισιτήρια) είχαν πιάσει θέση στις εξέδρες του «Ολίμπιασταντιον» του Βερολίνου.
Η Βέρντερ Βρέμης είχε πετύχει τον στόχο της, ο οποίος δεν ήταν άλλος από την παραμονή στην Βundesliga, και μάλιστα με τερματισμό στο +1 από τη ζώνη του υποβιβασμού.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο επί 11 χρόνια προπονητής σε ακαδημίες και ερασιτεχνική ομάδα, ο Τόμας Σάαφ, είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία των ανδρών.
Δεδομένου ότι η παραμονή επιτεύχθηκε, ουδείς θα του έλεγε το παραμικρό αν η Βέρντερ γνώριζε μία αξιοπρεπή ήττα στον τελικό με τη σπουδαία Μπάγερν.
Αντ’ αυτού, όμως, ένα κενό εμφανίστηκε ξαφνικά στην καρδιά της βαυαρικής άμυνας και μόλις στο 3ο λεπτό ο Γιούρι Μακσίμοφ άνοιξε το σκορ με κοντινό πλασέ, έπειτα από γύρισμα του Κρίστοφ Νταμπρόβσκι.
Ένα φάουλ του Μάριο Μπάσλερ στο 17’ άγχωσε τον Φρανκ Ροστ, αλλά ήταν προφανές ότι η εντολή του Σάαφ για ανοικτό παιχνίδι είχε φέρει αποτέλεσμα.
Κατά συνέπεια, ο Ότμαρ Χίτσφελντ αντικατέστησε τον αμυντικό Σάμουελ Κουφούρ με τον επιθετικό Αλί Νταεΐ, αφού όλες οι απειλές της ομάδας του μέχρι το 40’ είχαν προέλθει μόνο από φάουλ του Μπάσλερ (σ.σ. έτσι είχε μπει το βαυαρικό γκολ και στον τελικό της Βαρκελώνης).
Απάντηση η Μπάγερν και… παράταση
Το α’ ημίχρονο, πάντως, ολοκληρώθηκε με χαμόγελα στο στρατόπεδο της Μπάγερν, καθώς έπειτα από μία υπέροχη συνεργασία μεταξύ Λόταρ Ματέους, Στέφαν Έφενμπεργκ και Κάρστεν Γιάνκερ, ο υψηλόσωμος φορ έφερε τον τελικό στα ίσα.
Ο Σάαφ, από την πλευρά του, έβγαλε τον μεσοεπιθετικό Άντι Χέρτσογκ και έβαλε τον αμυντικό Πάβελ Βόιταλα για να κρατήσει το 1-1 μέχρι τα μισά του β’ μέρους, ενώ στο 69’ αντικατέστησε μέσο (Νταμπρόβσκι) με επιθετικό (Ράντε Μπογκντάνοβιτς).
Ο Χίτσφελντ, αντίθετα, φρέσκαρε μόνο τη μεσαία γραμμή με την είσοδο του Τόρστεν Φινκ αντί του Γενς Γέρεμις στο 57’, ήτοι 3 λεπτά μετά την προβολή του Νταεΐ στην εξωτερική πλευρά του αριστερού δοκαριού του Ροστ.
Η Μπάγερν δεν πατούσε καλά, γεγονός που αποτυπώθηκε στο 68’, όταν μία ασυνεννοησία μεταξύ του Όλιβερ Καν και του Λόταρ Ματέους (οι φωνές δεν έλειψαν) λίγο έλειψε να ξαναβάλει σε θέση οδηγού τη Βέρντερ, αλλά το μακρινό πλασέ του αρχηγού Ντίτερ Άιλτς ήταν κάκιστο.
Ένας «κεραυνός» του Ματέους εξουδετερώθηκε από τον Ροστ στο 73’, ενώ την ίδια κατάληξε είχε η κοντινή προσπάθεια του Μίχαελ Τάρνατ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων της κανονικής διάρκειας.
Αποβολή ο Μπάσλερ, μοιραίοι οι Έφενμπεργκ και Ματέους
Ο Χίτσφελντ προώθησε τον 38χρονο Ματέους κι εκείνος παραλίγο να τον δικαιώσει στο 97’ της παράτασης με μία εντυπωσιακή επέλαση που κατέληξε σε σουτ πάνω από τα δοκάρια.
Η ανόητη αποβολή του Μπάσλερ στο 114’ (κράτησε από τη φανέλα τον Άντρε Βίντενερ ενώ η μπάλα παιζόταν πίσω από το κέντρο και υπήρχαν συμπαίκτες του για κάλυψη) φανέρωνε ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα στο στρατόπεδο της Μπάγερν.
Δύο λεπτά αργότερα ο Καν κράτησε το 1-1 με την απόκρουση του στο σουτ του Τόρστεν Φρινγκς, αλλά κυρίως στην κεφαλιά του επερχόμενου Μάρκο Μπόντε, ενώ στο 118’ ο Γιάνκερ έχασε κλασική ευκαιρία για να χαρίσει το νταμπλ στη βαυαρική ομάδα.
Η διαδικασία των πέναλτι άρχισε με δύο εύστοχες εκτελέσεις από Μπόντε και Σαλιχάμιτζιτς, προτού ο Καν αποκρούσει εκείνη του Τοντ και δώσει αβαντάζ στην Μπάγερν.
Νταεΐ, Μπογκντάνοβιτς, Τάρνατ, Βίκι, Γιάνκερ και Άιλτς αποδείχθηκαν ψύχραιμοι, εν αντιθέσει με τον Έφενμπεργκ που σούταρε πάνω από την εστία στο 5ο και τελευταίο πέναλτι της ομάδας του!
Μνήμες από το πρόσφατο μαρτυρικό βράδυ του «Καμπ Νόου» ξύπνησαν αμέσως στις τάξεις των υποστηρικτών της Μπάγερν, ιδίως όταν ο Ροστ νίκησε τον… συνάδελφό του και έδωσε το προβάδισμα στη Βέρντερ με 5-4 (σ.σ. 6-5 αν υπολογιστούν και τα γκολ της κανονικής διάρκειας).
Με την ψυχολογία υπέρ του, ο γκολκίπερ του συλλόγου της Βρέμης απέκρουσε την προσπάθεια του Ματέους, ο οποίος έγινε ο πρώτος παίκτης του γερμανικού ποδοσφαίρου που έχασε για δεύτερη φορά το Κύπελλο στη διαδικασία των πέναλτι.
Ο Όλιβερ Καν, από την πλευρά του, ηττήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά σε τελικό DFB-Pokal, αφού στις άλλες 6 συμμετοχές η Μπάγερν κατέκτησε το τρόπαιο.
Εκείνο το βράδυ της 12ης Ιουνίου, πάντως, άξια θριαμβεύτρια ήταν η Βέρντερ που μεταλλάχθηκε σε… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κοίταξε στα μάτια την τεράστια αντίπαλό της και έφτασε στο 4ο Κύπελλο της Ιστορίας της.
Οι συνθέσεις του τελικού:
ΜΠΑΓΕΡΝ (Ότμαρ Χίτσφελντ): Καν, Ματέους, Λίνκε, Κουφούρ (37’ Νταεΐ), Μπάμπελ, Τάρνατ, Γέρεμις (57’ Φινκ), Μπάσλερ, Σολ (84’ Σαλιχάμιτζιτς), Γιάνκερ.
ΒΕΡΝΤΕΡ (Τόμας Σάαφ): Ροστ, Βίκι, Τράρες, Τοντ, Βίντενερ, Άιλτς, Νταμπρόβσκι (69’ Μπογκντάνοβιτς), Φρινγκς, Χέρτσογκ (45’ Βόιταλα), Μακσίμοφ, Μπόντε.
Διαιτητής: Γιούργκεν Άουστ
Η εκδίκηση ήρθε μόλις έναν χρόνο αργότερα στο ίδιο γήπεδο με το εντυπωσιακό 3-0, όμως η ουσία είναι ότι το φάρμακο για την καταπράυνση του πόνου της Βαρκελώνης δεν ήρθε για την Μπάγερν στο… σωστό βράδυ.