Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Απριλίου 1978 και λίγο αργότερα έμελλε να πανηγυρίσει το νταμπλ με τα υπόλοιπα στελέχη του Ολυμπιακού.
Ο λόγος για τον Στιβ Γιατζόγλου, ο οποίος πέρασε ένα περιπετειώδες καλοκαίρι, απόρροια όσων είχαν συμβεί τον Ιούλιο του 1977.
Το Sport-Retro.gr ξετυλίγει το κουβάρι μιας υπόθεσης που έκλεισε γρήγορα και θάφτηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Στο πρωτοσέλιδο της «Αθλητικής Ηχούς» την Κυριακή 9 Απριλίου 1978 αναφέρεται το εξής: «Ο Γιατζόγλου κατεδικάσθη σε φυλάκιση 14 μηνών».
Ιδού τι είχε συμβεί: «Το πρωί της 17 Ιουλίου 1977 (σ.σ. παραπάνω ο αρμόδιος συντάκτης έγραφε 19 Ιουλίου) οι δικαστικοί επιμελητές-κλητήρες Γ. Βώσσος και Βασ. Αναστόπουλος πήγαν στο σπίτι του Στιβ (Βασιλέως Γεωργίου 19-21) με ένταλμα σύλληψης της γυναίκας του παίκτη σε εκτέλεση απόφασης του Πρωτοδικείου από χρέος 50.000 δραχμών σε εταιρεία.
Οι δύο κλητήρες βρήκαν κλειστή την πόρτα και ο ένας απ’ αυτούς, ο Αναστόπουλος, βγήκε από την αυλή για να φωνάξει κλειδαρά, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μηνυτών».
Ο κ. Βώσσος ανέφερε στην κατάθεσή του: «Βρισκόμουν στη σκάλα, περιμένοντας τον συνάδελφό μου και τον κλειδαρά.
Τότε βγήκε ο Γιατζόγλου έξω και λέγοντάς μου ‘εσύ είσαι πάλι εδώ;’, άρχισε να με χτυπά. Με σήκωσε ψηλά, με πέταξε και έπαθα αιμάτωμα στο κεφάλι!»
Ο δεύτερος μηνυτής, ο κ. Αναστόπουλος, είπε: «Ενώ προσπαθούσα να τηλεφωνήσω για κλειδαρά, βλέπω τον Γιατζόγλου να κυνηγά και να χτυπά τον συνάδελφό μου, που πρόλαβε να μπει σε ένα ταξί και να φεύγει.
Τότε, ο Γιατζόγλου επιτέθηκε και χτύπησε και μένα. Με είχε απειλήσει ο Γιατζόγλου. Μου είχε πει να μην ξαναπατήσετε στο σπίτι μου».
Ο εισαγγελέας κ. Καρράς είχε ζητήσει ποινή φυλακίσεως 2 ετών για αντίσταση κατά της αρχής και 2 μηνών για σωματική βλάβη.
Τελικά, το Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον καταδίκασε, ερήμην, σε φυλάκιση 14 μηνών και 10 ημερών, ενώ αποφάσισε να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεση που επρόκειτο να ασκήσει ο Στιβ Γιατζόγλου.
Το αδίκημα ήταν ιδιώνυμο και βάσει του 167 Π.Κ. αποκλειόταν αναστολή ή μετατροπή της ποινής, γεγονός που σήμαινε ότι αν ο μπασκετμπολίστας δεν αθωωνόταν στο Εφετείο, θα έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή.
Στις 26 Ιουλίου παρουσιάστηκε πληρεξούσιος δικηγόρος στο Εφετείο και κατέθεσε ότι ο πελάτης του αναχώρησε επειγόντως για το Τελ Αβίβ, χωρίς να ενημερώσει αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή του στην Ελλάδα.
Συνεπώς, η δίκη του Στιβ Γιατζόγλου, ο οποίος ταξίδευε για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών στο Ισραήλ, αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Τα στελέχη του Ολυμπιακού, μάλιστα, θεώρησαν ότι ο δικηγόρος δεν έπρεπε να ζητήσει αναβολή, διότι υποστήριζαν ότι ο παίκτης τους θα αθωωθεί.
Ειρήσθω εν παρόδω (ή μήπως όχι), ο παίκτης αναχώρησε την Τετάρτη 26 Ιουλίου για το Τελ Αβίβ, προκειμένου να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του στη Χαποέλ και λίγες ημέρες αργότερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με “ερυθρόλευκο” παράγοντα.
Ο Γιατζόγλου έλαβε την υπόσχεση ότι με την επιστροφή του όλα τα ζητήματα θα τακτοποιηθούν, προτού αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει κάτοικος Πειραιά.
Ο σούπερ σταρ της δεκαετίας του 1970 φέρεται να βρέθηκε για τουλάχιστον δύο μήνες στο Ισραήλ, ώσπου στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Ρενάτο Γουίλιαμ Τζόουνς, επίτιμος γενικός γραμματέας της FIBA, είπε στον παράγοντα Τζίμη Σπανό ότι ο παίκτης δεν μπορεί να πάρει μεταγραφή στη Χαποέλ χωρίς την έγκριση του Ολυμπιακού.
Η ιστορία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1978, όταν η FIBA ξεκαθάρισε ότι ο παίκτης έχει δικαίωμα μετακίνησης μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου 1979-80.
Ο επίλογος ανήκει στον ίδιο, ο οποίος έχει πει τα εξής στον Δημήτρη Καρύδα, όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα Contra.gr: «Είχα βρεθεί αιχμάλωτος. Μου πήραν το διαβατήριο και όταν αρνήθηκα να αλλάξω υπηκοότητα με πήγαν στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι είχα πάρει προκαταβολή. Δεν είχα άλλη λύση για να γλιτώσω.
Πήγα ένα πρωί στο γραφείο του μεγαλύτερου δικηγόρου του Ισραήλ και τον έπεισα να αναλάβει την υπόθεση μου χωρίς μάλιστα να τον πληρώσω. Με αθώωσε και μπόρεσα να γυρίσω στην Ελλάδα».
Ποιος ήταν ο μεγαλο-δικηγόρος; Ο πρόεδρος της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Σιμόν Μιζράχι, τον οποίο ο Στιβ έπεισε με ένα ακλόνητο επιχείρημα: «Ή με αθωώνεις ή υποχρεώνομαι να παίξω στη Χαποέλ. Και αν παίξω θα σου πάρω το πρωτάθλημα».
***
Ο Στιβ Γιατζόγλου δεν φυλακίστηκε ούτε αγωνίστηκε στη Χαποέλ Τελ Αβίβ, τουναντίον παρέμεινε στον Ολυμπιακό μέχρι το καλοκαίρι του 1984, όταν και μεταπήδησε στον ΠΑΟΚ λίγους μήνες πριν να κλείσει τα 34.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Θοδωρής Παπαλουκάς παίζει ποδόσφαιρο και μας μαθαίνει ρωσικά!
Οι τελικοί Κυπέλλου μπάσκετ Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Η καριέρα του Ρόι Τάρπλεϊ σε VIDEOS