Αναμφισβήτητα, αποτελεί τον πιο εντυπωσιακό τελικό στην ιστορία του ρουμανικού Κυπέλλου, όχι μόνο λόγω των δέκα γκολ που σημειώθηκαν, αλλά κυρίως επειδή στον αγωνιστικό χώρο παρατάχθηκαν κάποιοι από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της χώρας.
Ο λόγος για το Ντινάμο Βουκουρεστίου-Στεάουα Βουκουρεστίου που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 1990 στο γήπεδο “23 Αυγούστου” και έληξε… 6-4! Το Sport-Retro.gr παραθέτει πληροφορίες για εκείνο το αξέχαστο ματς.
Και οι δύο είχαν ομαδάρες
Περίπου 30.000 οπαδοί συγκεντρώθηκαν στις εξέδρες, χωρίς να γνωρίζουν ότι επρόκειτο να παρακολουθήσουν τον καλύτερο τελικό Κυπέλλου στην ιστορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου.
Πολύ περισσότερο δεν γνώριζαν πως αυτή ήταν μία από τις τελευταίες παραστάσεις των δύο κορυφαίων ομάδων που εμφανίστηκαν ποτέ στη βαλκανική χώρα.
Η Στεάουα, του γνώριμου των ελληνικών γηπέδων Άνχελ Ιορντανέσκου, είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών τέσσερα χρόνια νωρίτερα, νικώντας στα πέναλτι του τελικού την Μπαρτσελόνα, με ήρωα τον τερματοφύλακα Χέλμουτ Ντουκαντάμ.
Μια διετία αργότερα (1988) αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Μπενφίκα, ενώ την επόμενη σεζόν ήταν φιναλίστ απέναντι στη φοβερή Μίλαν του Αρίγκο Σάκι και των Ολλανδών (4-0 οι “ροσονέρι”).
Η Ντινάμο, από την πλευρά της, αποτελούσε το πρώτο σπουδαίο δημιούργημα του ανερχόμενου Μίρτσεα Λουτσέσκου, ο οποίος βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία για τρίτη χρονιά και ήταν ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός.
Μόλις 15 ημέρες νωρίτερα είχε αποκλειστεί από την Άντερλεχτ στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων με δύο ήττες (1-0 τα σκορ).
Ένα άλλο επίτευγμα ήταν ότι στην αρχή της σεζόν (3η αγωνιστική, 9/9/1989 ) του πρωταθλήματος είχε επιβληθεί εκτός έδρας της Στεάουα με 3-0 και, παράλληλα, της έσπασε ένα αήττητο σερί 104 αγώνων!
Η ομάδα της Αστυνομίας ήταν πάνοπλη για τον τελικό με τρομερούς παίκτες, όπως οι αμυντικοί Μίρτσεα Ρέντνιτς, Μίτσαελ Κλάιν, οι μέσοι Ιοάν Σαμπάου, Ντορίν Ματεούτς, Ιονούτς Λουπέσκου και οι επιθετικοί Κλαούντιου Βαϊσκόβιτς, Φλορίν Ραντουτσόιου.
Βασικό μέλος της και ανερχόμενο αστέρι με εντυπωσιακές εμφανίσεις ήταν και ο Ντανούτς Λούπου, ο οποίος αργότερα αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, τον ΟΦΗ και την Κόρινθο.
Η Στεάουα, η οποία είχε κατακτήσει τα πέντε τελευταία πρωταθλήματα της χώρας, διέθετε δέκα ποδοσφαιριστές της εθνικής Ρουμανίας στο ρόστερ της, αλλά στον τελικό δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει λόγω τραυματισμών και τιμωριών τους Γκεόργκε Χάτζι, Νταν Πετρέσκου και Σίλβιου Λουνγκ.
Βέβαια, υπήρχαν παίκτες υψηλοτάτου επιπέδου όπως ο Ιοσίφ Ροτάριου, ο Νικολάε Ουγκουρεάνου, ο Μάριους Λάκατους και ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου.
Χατ-τρικ ο Ραντουτσόιου
Από τη σέντρα του τελικού οι δύο ομάδες ήταν καταιγιστικές, αρχής γενομένης από το γκολ του Ραντουτσόιου μόλις στο 3ο λεπτό για λογαριασμό των τυπικά γηπεδούχων.
Ο Ντουμιτρέσκου ισοφάρισε στο 22′, έκτοτε όμως, οι παίκτες της Ντινάμο πήραν τα ηνία και με μια καταπληκτική εμφάνιση έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο με σκορ 3-1 (39′ Ματεούτς, 42′ Ραντουτσόιου).
Στο δεύτερο μέρος οι ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και έφτασαν τον δείκτη του σκορ στο εκκωφαντικό 5-1 (47′ Σαμπάου, 56′ Λούπου).
Ο εγωισμός των κυρίαρχων της τελευταίας πενταετίας είχε πληγεί και η αντίδραση ήταν άμεση, καθώς μείωσαν με τους Λάκατους (68′) και Ροτάριου (70′), προτού ο Ραντουτσόιου πετύχει χατ-τρικ στο 82′ και ο Ουγκουρεάνου διαμορφώσει το τελικό 6-4 στο 85′.
Η Ντινάμο κατέκτησε το Κύπελλο και λίγες ημέρες αργότερα έπραξε αναλόγως με το πρωτάθλημα, αφήνοντας έναν βαθμό πίσω τη Στεάουα.
“Τώρα που ξανασκέφτομαι εκείνο τον τελικό, μπορώ να πω πως δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Η Ντινάμο ήταν πολύ δυνατή εκείνη την εποχή και εμείς δεν γινόταν να την ανταγωνιστούμε” ανέφερε μερικά χρόνια αργότερα ο Ουγκουρεάνου.
Ο Μπόγκνταν Στελέα, τερματοφύλακας των νικητών, είχε σχολιάσει μετά το ματς: “Τους νικήσαμε αλλά όλοι είμαστε τσαντισμένοι. Ύστερα από το 5-1 χαλαρώσαμε υπερβολικά και δώσαμε το δικαίωμα να μειώσουν. Έπρεπε να τους κερδίσουμε με ένα βαρύ σκορ”.
Από το ζενίθ στο ναδίρ
Η επανάσταση στη Ρουμανία και η πτώση του δικτάτορα Τσαουσέσκου έδωσε τη δυνατότητα στη μαγική αυτή φουρνιά των ποδοσφαιριστών να πάρει μεταγραφή σε διάφορα ευρωπαϊκά κλαμπ.
Από τον Χάτζι που πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης με 4.300.000 δολάρια και τον Λάκατους στη Φιορεντίνα έως τον Λούπου στον Παναθηναϊκό.
Πλέον ο δρόμος είχε ανοίξει και ο ένας μετά τον άλλον επέλεγε την ξενιτιά, εις βάρος του εγχώριου ποδοσφαίρου που έπεφτε συνεχώς επίπεδο.
Στην εξίσωση αυτή μπήκαν άλλοι δύο παράγοντες: η τεράστια διαφορά στα έσοδα των ομάδων από τα πέντε προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα λόγω Champions League και ο “νόμος Μποσμάν”.
Το ποδόσφαιρο της Ρουμανίας βρέθηκε σε μια διαρκή πτώση και τα φαινόμενα διαφθοράς δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Στο τέλος της σεζόν 2013-14 ο Κρίστι Μπορτσέα, πρόεδρος της Ντινάμο, έθεσε την ομάδα στον πτωχευτικό κώδικα και ο ίδιος καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης λόγω φορολογικής απάτης που σχετιζόταν με μεταγραφές παικτών.
Τα προβλήματα στη Στεάουα ξεκίνησαν νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2003, όταν πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Τζίτζι Μπεκάλι.
Οκτώ χρόνια αργότερα η στρατιωτική ηγεσία της Ρουμανίας τον κατηγόρησε πως παραποίησε και πλαστογράφησε στοιχεία που αφορούσαν την αγορά του συλλόγου.
Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα, η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια όπου δικαιώθηκε ο στρατός και, κατά συνέπεια, απαγορεύτηκε στον Μπεκάλι να χρησιμοποιεί το έμβλημα, τα χρώματα και οποιοδήποτε σύμβολο αφορούσε στην “αυθεντική” Στεάουα.
Όλα τα σχετικά έπρεπε να αφαιρεθούν από τις φανέλες, το γήπεδο ακόμα και από τον πίνακα του σκορ!
Η ομάδα μετονομάστηκε από Στεάουα Βουκουρεστίου (CSA Steaua Bucuresti) σε FCSB (Football Club Steaua Bucharest), δηλαδή Ποδοσφαιρικό Σωματείο Στεάουα Βουκουρεστίου.
Νίκος Κεραμύδας
Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ
Διαβάστε ακόμη:
Υπόθεση Χάτζι: Το ραντεβού Βαρδινογιάννη-Τσαουσέσκου, ο… Γιώργος Χατζής και ο Κοσκωτάς
Η «περίεργη» παράδοση του Παναθηναϊκού με Ρουμάνους ποδοσφαιριστές