Η παρουσία μασκότ σε κάθε αθλητική διοργάνωση θεωρείται δεδομένη τόσο για εμπορικούς όσο για ψυχαγωγικούς λόγους και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να λείπει από τον… χορό.
Η πρώτη εμφάνιση καταγράφηκε το 1966 στο τουρνουά της Αγγλίας και από τότε οι θεατές περιμένουν να δουν αν ταίριαξε ιδανικά με την παράδοση της εκάστοτε χώρας.
Το Sport-Retro.gr κάνει αναδρομή στις μασκότ των Παγκοσμίων Κυπέλλων με χρήσιμες πληροφορίες για την κάθε μία.
***
Αγγλία 1966 (World Cup Willie)
Ένα λιοντάρι ήταν η μασκότ της διοργάνωσης του 1966. Τυπικό σύμβολο του Ηνωμένου Βασιλείου, φορούσε μια εμφάνιση με τη σημαία της Ένωσης και τη λεζάντα «World Cup». Εμπνευστής ήταν ο εκδότης παιδικών βιβλίων Ρεγκ Χόι, ενώ ο Μπιλ Τίτκομπ ήταν αυτός που έφτιαξε το σκίτσο.
Μεξικό 1970 (Juanito)
Ο Χουανίτο ήταν η μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1970. Ένα αγόρι με τη φανέλα του Μεξικού και το παραδοσιακό σομπρέρο στο κεφάλι, όπου αναγραφόταν «Mexico 70».
Δυτική Γερμανία 1974 (Tip & Tap)
Πρώτη φορά “διπλή” μασκότ. Ο Τιπ και ο Ταπ με τους αριθμούς 74 ο ένας και τα γράμματα WM ο άλλος στις μπλούζες τους. WM όπως λέμε Weltmeisterschaft που στα γερμανικά σημαίνει Παγκόσμιο Κύπελλο. Μερικοί εξέλαβαν την απεικόνιση δύο αγκαλιασμένων παιδιών ως μήνυμα για την επανένωση της Γερμανίας.
Αργεντινή 1978 (Gauchito)
Ο Γκαουτσίτο ήταν η μασκότ του 1978. Φορούσε την εμφάνιση της εθνικής Αργεντινής και φουλάρι, ενώ κρατούσε καμουτσίκι που αποτελεί σήμα κατατεθέν των κτηνοτρόφων της χώρας. Η ομοιότητά του με τον Χουανίτο του 1970 προκάλεσε αρνητικά σχόλια περί αντιγραφής.
Ισπανία 1982 (Naranjito)
Ένα πορτοκάλι ονόματι Ναρανχίτο, το οποίο φορούσε την εμφάνιση της Ισπανίας ήταν η μασκότ το 1982. Ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά που χρησιμοποιήθηκε φρούτο για έναν τέτοιο ρόλο, αλλά πολλοί το χαρακτήρισαν αποτυχημένη έμπνευση.
Μεξικό 1986 (Pique)
Ο Πικέ του 1986 παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πιο χαρακτηριστικές μασκότ Παγκοσμίων Κυπέλλων. Επρόκειτο για μια καυτερή πιπεριά με σομπρέρο και το παραδοσιακό μεξικανικό μουστάκι.
Ιταλία 1990 (Ciao)
Ο Τσάο ήταν η πρώτη φουτουριστική μασκότ, καθώς απεικόνιζε έναν ποδοσφαιριστή φτιαγμένο από κύβους, οι οποίοι είχαν τα χρώματα της σημαίας της Ιταλίας και μία μπάλα αντί για κεφάλι.
ΗΠΑ 1994 (Striker)
Ένας σκύλος ντυμένος με την εμφάνιση της εθνικής ομάδας της ΗΠΑ που άκουγε στο όνομα Στράικερ ήταν η μασκότ που επέλεξαν οι Αμερικανοί. Κι αυτό χαρακτηριστικό δημιούργημα μιας χώρας που τότε προσδοκούσε στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου της.
Γαλλία 1998 (Footix)
Ο Φουτίξ αποτέλεσε άλλη μία από τις πιο πετυχημένες μασκότ. Ένας πετεινός με γαλατικό όνομα, σήμα κατατεθέν της χώρας. Είχαν προταθεί επίσης τα ονόματα «Ράφι», «Χούπι» και «Γκαλίκ», αλλά προτιμήθηκε αυτό που θα έκανε λογοπαίγνιο με το ποδόσφαιρο.
Ιαπωνία & Ν.Κορέα 2002 (Ato, Kaz & Nik)
Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες χωρίς εφέ δεν γίνεται. Μασκότ σχεδιασμένες με έντονα χρώματα, αλλά όχι τόσο πετυχημένες στα μάτια του κοινού. Ο “coach” Άτο στο κέντρο με παίκτες τους Καζ και Νικ αποτελούσαν την ομάδα “Atmoball”. Τα ονόματά τους επιλέχθηκαν μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας παγκοσμίως και μέσω της γνώμης των πελατών των McDonald’s στις διοργανώτριες χώρες.
Γερμανία 2006 (Goleo VI & Pille)
Ένα λιοντάρι ονόματι Goleo VI που φορούσε την εμφάνιση της εθνικής Γερμανίας και μία μπάλα με το όνομα Pillie ήταν οι μασκότ αυτής της διοργάνωσης. Το Goleo συνδύαζε τις λέξεις “γκολ” και “λέων”, ενώ το pille σημαίνει χάπι, αλλά αποτελεί και τοπική ορολογία για το ποδόσφαιρο.
Νότια Αφρική 2010 (Zakumi)
Μια λεοπάρδαλη επέλεξαν για μασκότ οι Νοτιοαφρικανοί, καθώς είναι το πιο κοινό ζώο που συναντάς στη χώρα. Ο Ζακούμι, όπως λεγόταν, ήταν ντυμένος στα χρώματα της εθνικής ομάδας και είχε πράσινη χαίτη. Το όνομά του συνδύασε τα αρχικά της Νότιας Αφρικής στην τοπική διάλεκτο (ΖΑ), ενώ «kumi» είναι η λέξη που χρησιμοποιείται για τον αριθμό 10 σε διάφορες αφρικανικές γλώσσες.
Βραζιλία 2014 (Fuleco)
Ο Φουλέκο ήταν ένα αρμαντίγιο, είδος υπό εξαφάνιση στη Βραζιλία. Επιλέχθηκε ως μασκότ για να καταδείξει τη γενικότερη σχέση της χώρας με τη φύση και το όνομά του προέρχεται από τις πορτογαλικές λέξεις «futebol» και «ecologia».
Ρωσία 2018 (Zabivaka)
Ζαμπιβάκα ονομάστηκε η εφετινή μασκότ και σημαίνει “αρχισκόρερ” στα ρωσικά. Προς έκπληξη όλων η μασκότ είναι λύκος και όχι αρκούδα.