Μπερδεμένα συναισθήματα. Ένα μείγμα του ένδοξου «τότε» με το σκληρό «τώρα». Ύστερα, ενός λεπτού σιγή, από τα πολλά που θα ακολουθούσαν στο δημαρχείο του Βύρωνα.
Ο Δημήτρης Θεοφάνης παρουσίασε το βιβλίο του «Γήπεδο Αλεξάνδρας & πράσινης τσόχας», ανήμερα του θανάτου του Βαγγέλη Πανάκη.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, ο «Λώρης» του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του επί σειρά ετών συμπαίκτη του.
Ο «τιτάνας» της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας Γιάννης Διακογιάννης, ο Αριστείδης Καμάρας, ο Νίκος Τζουνάκος, ο Γιώργος Ροκίδης, ο Κώστας Μαυρίδης και άλλοι παλαίμαχοι άσοι τίμησαν με την παρουσία τους τον Δημήτρη Θεοφάνη.
Ο «Λώρης» γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1933, αλλά σε ηλικία 2 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στον Βύρωνα και αρχικά έπαιξε ποδόσφαιρο στη Νέα Ελβετία, την περίοδο μάλιστα που έγινε και η συγχώνευση με τον Αθηναϊκό.
Κατά συνέπεια, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κόκκαλης, τοπικοί και αθλητικοί φορείς της περιοχής, έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.
Οι βετεράνοι δημοσιογράφοι Γιάννης Διακογιάννης, Μάκης Παπαζήσης, ο παλαίμαχος άσος και δικηγόρος Αριστείδης Καμάρας, καθώς και ο δημοσιογράφος Δημοσθένης Κούρτοβικ πλαισίωσαν τον Δημήτρη Θεοφάνη στο πάνελ.
Όλοι είχαν αρκετές ιστορίες για να διηγηθούν και πολλές εξ αυτών περιλαμβάνονται στο σπουδαίο βιβλίο του «Λώρη».
Ο Διακογιάννης θυμήθηκε μία βαριά ήττα της Εθνικής ομάδας στη Γαλλία, όπου ο Ρίνο Μαρτίνι έδωσε εντολή στον Θεοφάνη να μαρκάρει τον Ραϊμόν Κοπά και τις άλλες δόξες των αντιπάλων επειδή ο Κώστας Λινοξυλάκης αποχώρησε μην αντέχοντας τη διαφαινόμενη συντριβή.
Ο Καμάρας αποκάλυψε ότι ο συγγραφέας είχε «αδειάσει» το καζίνο του Μόντε Κάρλο με τον Κώστα Νεστορίδη, προτού τους… ξαφρίσει, επίσης διά του χαρτοπαιγνίου, ο Γιάννης Χολέβας ή ότι μία άλλη φορά προσπαθούσε με συμπαίκτες του να μαντέψουν πού θα καθίσει μια μύγα και ο νικητής θα κέρδιζε λουκούμια!
Απολαυστικός ήταν ο τρόπος που παρουσίαζε τα γεγονότα με τον γνωστό του αυτοσαρκασμό ο Θεοφάνης, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχε αδειάσει ένα μπουκάλι κρασί, μιμούμενος τους Γάλλους συναδέλφους του.
Ο «Λώρης» θεώρησε ότι το αλκοόλ δίνει ώθηση στους «τρικολόρ», όμως ένα γκολ στην εστία της ίδιας του της ομάδας τον έκανε να αναθεωρήσει για την επιλογή του να μοιάσει στον κινηματογραφικό Ορέστη Μακρή.
Λίγο νωρίτερα, ο Διακογιάννης πείραζε τον καλόκαρδο Καμάρα για το γεγονός ότι ήθελε να εξιστορήσει πολλά ακόμη γεγονότα. Ατάκες όπως «ο κ. Καμάρας νομίζει ότι βρίσκεται σε δικαστική αίθουσα λόγω της ιδιότητάς του» έκαναν την ομήγυρη να χαμογελάσει σε μία τόσο δύσκολη βραδιά.
«Ήσασταν παρέα», ήταν το συμπέρασμα του Sport-Retro.gr σε διάλογο με τον Γιώργο Ροκίδη, ο οποίος συμφώνησε και με το παραπάνω, προτού καλέσει κοντά του τον Νίκο Τζουνάκο για μία αναμνηστική φωτογραφία.
Μία παρέα, λοιπόν, ήταν ο Παναθηναϊκός των δεκαετιών 1950 και 1960. Μία παρέα ήταν και ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, οι δυνάμεις της Θεσσαλονίκης… Μία παρέα, όμως, ήταν και όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως μαρτυρούν οι πρωταγωνιστές της εποχής όταν αναφέρονται στα ματς της Εθνικής ομάδας και όχι μόνο.
Τώρα; Προς το παρόν, ο Δημήτρης Θεοφάνης, ο Αριστείδης Καμάρας, οι λοιποί καλεσμένοι και άλλοι πολλοί που απουσίασαν είτε για να παρευρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Δομάζου είτε για διάφορους λόγους, θα πενθήσουν για την απώλεια του Βαγγέλη Πανάκη, ο οποίος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία το πρωί της Παρασκευής (27/1). Η όμορφη παρέα του ελληνικού ποδοσφαίρου μίκρυνε κι άλλο…