Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της εποχής Κοσκωτά

Το Sport-Retro.gr θυμάται το πρώτο ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στη σύντομη περίοδο του Γιώργου Κοσκωτά ως προέδρου των «ερυθρολεύκων».

Το ματς έγινε σαν σήμερα (6 Μαρτίου) το 1988, κι ενώ την προηγούμενη μέρα οι «αιώνιοι» είχαν συγκρουστεί σε παραπάνω από ένα αθλήματα και μέτωπα…

 

«Κόκκινο» Σάββατο, μουντή Κυριακή

Σαββατοκύριακο «αιωνίων» ήταν αυτό στις 5 και 6 Μαρτίου 1988, αφού Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συγκρούστηκαν σε τρία διαφορετικά αθλήματα.

Το Σάββατο 5 Μαρτίου περίπου 6.500 φίλαθλοι παρακολούθησαν στο ΣΕΦ τους «ερυθρόλευκους» να επικρατούν 72-71 των «πρασίνων» σε ένα μέτριο ματς, χωρίς κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον.

Λίγους μήνες μετά τον αξέχαστο τελικό του Eurobasket, ο Αργύρης Καμπούρης αναδείχθηκε μεγάλος πρωταγωνιστής του ντέρμπι, αν και η συμμετοχή του είχε αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

Οι γηπεδούχοι πήραν μία νίκη γοήτρου παρά τη φοβερή προσπάθεια που κατέβαλε ο Λιβέρης Ανδρίτσος, ο οποίος σημείωσε 23 πόντους.

Σκεφτείτε ότι η αναφορά γίνεται στη σεζόν που ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 5ος σε ποδόσφαιρο-μπάσκετ, ενώ ο Ολυμπιακός 8ος στο ποδόσφαιρο και 6ος στο μπάσκετ!

Εν πάση περιπτώσει, το ίδιο απόγευμα κάποια χιλιόμετρα βορειότερα, ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών στο βόλεϊ.

Οι «ερυθρόλευκοι» όδευαν σε μία εύκολη επικράτηση, καθώς κατέκτησαν εύκολα τα δύο πρώτα σετ (10-15, 9-15), αλλά ο Στέλιος Καζάζης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και ηγήθηκε μίας επικής αντεπίθεσης των «πρασίνων» που έφερε το ματς στο 2-2 και το οδήγησε στο τάι-μπρέικ.

Τότε, ο Γιάννης Λάιος, προπονητής των «ερυθρολεύκων», λειτούργησε ψύχραιμα, κατάφερε να ξεμπλοκάρει τον σπουδαίο ακραίο της ομάδας Μιχάλη Τριανταφυλλίδη και ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη.

«Κόκκινο Σάββατο», έγραφαν την άλλη μέρα οι εφημερίδες της εποχής και όχι αδίκως, αφενός μεν επειδή η πειραϊκή ομάδα είχε πετύχει το 2×2, αφετέρου δε επειδή είχαν ξεσπάσει επεισόδια σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, χωρίς να λείπουν οι τραυματίες.

Τα δύο αυτά «μικρά» ντέρμπι, όμως, ήταν απλά το ορεκτικό γι’ αυτό που θα ακολουθούσε την Κυριακή στο ΟΑΚΑ και περίμεναν ανυπόμονα όλοι οι φίλαθλοι.

«Αιώνιοι» σε ελεύθερη πτώση

Στις 6 Μαρτίου 1988 ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν στον ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής.

Βαθμολογικά το ντέρμπι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον, αφού τον τίτλο διεκδικούσαν ΑΕΛ και η ΑΕΚ (σ.σ. την ίδια μέρα οι «βυσσινί» επικράτησαν 2-0 της «Ένωσης»), αλλά όταν συγκρούονται οι «αιώνιοι» σε οποιοδήποτε άθλημα, και ιδίως στο ποδόσφαιρο, πάντα αποτελεί γεγονός.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, το ντέρμπι εκείνο σήμαινε πολλά περισσότερα, καθώς θα ήταν η πρώτη κόντρα μεταξύ Γιώργου Βαρδινογιάννη και Γιώργου Κοσκωτά.

Η ομαδάρα των 80s’ που λεγόταν ΑΕΛ, ο Τσίγκοφ και άλλες ιστορίες

Ο Ολυμπιακός που είχε κατακτήσει το ταραχώδες (λόγω απεργιών των ποδοσφαιριστών) πρωτάθλημα της σεζόν 1986-87 διένυε τη χειρότερη χρονιά της ιστορίας του από πλευράς αποτελεσμάτων.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πραγματοποιήσει ξεκίνημα με 6 ισοπαλίες και 5 ήττες στο πρωτάθλημα, μεταξύ των οποίων το 6-1 από τον ΠΑΟΚ και το 1-4 από τον Παναθηναϊκό (ντέρμπι Καζιμιέρσκι).

Οι φίλαθλοι της ομάδας του Πειραιά επιζητούσαν άμεση αλλαγή σε ό,τι μπορούσε να αλλάξει και τελικά αυτό που άλλαξε ήταν ο ιδιοκτήτης της!

Στις 18 Νοεμβρίου 1987 ο Σταύρος Νταϊφάς παρέδωσε, εν μέσω πανηγυρικού κλίματος από τους οπαδούς, τον Ολυμπιακό στον εξ Αμερικής πάμπλουτο επιχειρηματία Γιώργο Κοσκωτά, ο οποίος έμελλε τελικά να τον οδηγήσει στα «πέτρινα χρόνια» της ιστορίας του….

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το «ντέρμπι του Αποστολάκη»

Με την ολοκλήρωση 11 αγωνιστικών, όμως, ο Ολυμπιακός δεν είχε σηκώσει κεφάλι και βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας.

Τελικά ενώπιον 60.000 και πλέον ανθρώπων που έσπευσαν να στηρίξουν την ομάδα, κατάφερε να πάρει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, στις 27 Δεκεμβρίου επί της Παναχαϊκής με σκορ 2-0.

Η προσπάθεια να διορθωθεί η κατάσταση έφερε στον Πειραιά, στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, τον προπονητή Τάις Λίμπρεχτς από τον ΠΑΟΚ και 15 νέους παίκτες, καθώς ο Κοσκωτάς δήλωνε αποφασισμένος να κάνει μεγάλο τον Ολυμπιακό.

Ο Ολλανδός προπονητής, βέβαια, απολύθηκε δύο μήνες μετά και στη θέση του τοποθετήθηκε ως υπηρεσιακός ο Παύλος Γρηγοριάδης, ο οποίος νωρίτερα μέσα στη σεζόν είχε αντικαταστήσει προσωρινά τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια, αμέσως μόλις άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, βρισκόταν επίσης σε κακή περίοδο, καθώς μετά την ακατανόητη απομάκρυνση του Πιετρ Πάκερτ μετά την κατάκτηση του νταμπλ τη σεζόν 1985-86, δεν είχε βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για τον πάγκο του.

Ο Βασίλης Δανιήλ (είχε αντικαταστήσει τον αείμνηστο Τόμισλαβ Ίβιτς στα μέσα της σεζόν 1986-87) αποτέλεσε παρελθόν τον Ιανουάριο και στη θέση του είχε έρθει ο Γκούντερ Μπένγκτσον, αφού στο ενδιάμεσο είχε κάτσει για 12 μέρες στον πάγκο ο Γιάννης Καλογεράς ως υπηρεσιακός.

Για να γίνει πιο κατανοητό το «δράμα» που έζησαν οι «αιώνιοι» εκείνη τη σεζόν, στις 6 Μαρτίου 1988 που βρέθηκαν αντιμέτωποι στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός ήταν 6ος παλεύοντας για την έξοδο στην Ευρώπη και ο Ολυμπιακός 10ος μόλις 3 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού!

Το πρώτο ντέρμπι Βαρδινογιάννη-Κοσκωτά

Οι περίπου 40.000 φίλαθλοι των δύο ομάδων, πάντως, που επέλεξαν να πάνε στο γήπεδο εκείνο το βροχερό απόγευμα, δεν βγήκαν ζημιωμένοι, αφού αναλογικά με τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση των δύο ομάδων παίχτηκε πολύ καλό ποδόσφαιρο.

Σε αυτό βοήθησε το γρήγορο γκολ του Ολυμπιακού, μόλις στο 4′, μετά από φάουλ του Θόδωρου Παχατουρίδη, κεφαλιά του Χάρη Μπανιώτη και νέα κεφαλιά του Σάκη Μουστακίδη.

«Είδα ότι ο Σαργκάνης στεκόταν στο κέντρο της εστίας και την έστειλα στην αριστερή του γωνία γιατί ήξερα πως δεν θα την προλάβαινε», δήλωσε αργότερα ο σκόρερ και εκ των διασωθέντων εκείνης της καταστροφικής χρονιάς για τους «ερυθρόλευκους».

Το παιχνίδι απέκτησε γρήγορο ρυθμό, καθώς και οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν χωρίς σκοπιμότητα, παρά το κλίμα που μιλούσε για «πόλεμο» τις προηγούμενες μέρες ελέω της κόντρας των δύο ιδιοκτητών.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στις εξέδρες δεν άνοιξε ρουθούνι, όπως έγραφε ο Τύπος την επόμενη μέρα, αν και κυρίως κατά τη μετακίνηση οπαδών του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, υπήρξαν μικροσυμπλοκές.

Επιπλέον, καταγράφηκε η σύλληψη ενός 17χρονου στο Μοναστηράκι για ρίψη φωτοβολίδας σε βαγόνι του ΗΣΑΠ, που ευτυχώς δεν προκάλεσε κάποιον τραυματισμό.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η ιστορία της Ριζούπολης

Πίσω στο ματς ο Παναθηναϊκός ζήτησε πέναλτι σε δύο περιπτώσεις σε ισάριθμες ανατροπές του Δημήτρη Σαραβάκου από τον Στράτο Αποστολάκη.

Ο διαιτητής Δημητριάδης την πρώτη φορά υπέδειξε, ορθά, παράβαση εκτός περιοχής, ενώ στη δεύτερη ίσως θεώρησε υπερβολικό τον τρόπο που έπεσε ο εξτρέμ του «τριφυλλιού» και γι’ αυτό δεν καταλόγισε πέναλτι που θα ήταν και η σωστή απόφαση.

Στο ενδιάμεσο αυτών των δύο φάσεων, όμως, ο Μουστακίδης έχασε μεγάλη ευκαιρία για να διπλασιάσει τα γκολ του, αφού μετά από συρτή σέντρα του Γιώτη Τσαλουχίδη εκτέλεσε άμεσα δύο φορές, αλλά ο Σαργκάνης ήταν σε ετοιμότητα.

«Πάμε ρε, πάμε, είναι ευκαιρία να το πάρουμε». Ο Νίκος Σαργκάνης στο Sport-Retro.gr για το Κύπελλο της Καστοριάς

«Ένιωθα έτοιμος όπως και με τη Χόνβεντ. Η απόδοσή μου ήταν αναμενόμενη πιστεύω», δήλωσε αμέσως μετά το ματς ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού.

Ο Λύσανδρος Γεωργαμλής στο 41’ και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα στο 42’ είχαν καλές ευκαιρίες για να πετύχουν από ένα γκολ, όμως στην πρώτη περίπτωση ο Ηλίας Ταληκριάδης είπε «όχι» σε τετ-α-τετ και στη δεύτερη ο Αργεντινός πήρε το… ριμπάουντ μετά από προσπάθεια του Δημόπουλου, αλλά έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

«Αφιερώνω το γκολ στον… εαυτό μου» 

Στο β’ μέρος οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά, πίεσαν από το ξεκίνημα τον Ολυμπιακό και κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση με σουτ του Ρότσα στο 52’.

Η μπάλα κόντραρε σε κάποιο πόδι «ερυθρολεύκου» και άλλαξε πορεία, με αποτέλεσμα ο Ταληκριάδης να πέσει από τη μία γωνία, αυτή να πάει από την άλλη και να καταλήξει στα δίχτυα.

«Ξεγελάστηκα. Είχα πατήσει γερά για να πέσω στην αριστερή μου γωνία, αλλά η μπάλα κάπου κόντραρε και δεν πρόλαβα να αντιδράσω όπως έπρεπε για να αποκρούσω», είπε μετά τον αγώνα ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού

Ο Ρότσα, από την πλευρά του, αφιέρωσε το γκολ στον… εαυτό του και αιτιολόγησε αυτή την επιλογή με τη φράση: «Κλείνω τα 34 την ερχόμενη Τρίτη, οπότε πρέπει να κάνω κι ένα δώρο στον εαυτό μου».

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα στο Sport-Retro.gr 

Επίσης για το ντέρμπι είπε: «Στο β’ ημίχρονο πιέσαμε ψηλά τον αντίπαλο και ήμασταν καλύτεροι. Θεωρώ το αποτέλεσμα δίκαιο και πιστεύω πως στο μέλλον θα είμαστε καλύτεροι».

Το αποτέλεσμα που αναφερόταν ο Αργεντινός στις δηλώσεις του ήταν φυσικά η ισοπαλία, καθώς το 1-1 παρέμεινε από τη στιγμή που ένα γκολ του Χρήστου Δημόπουλου ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ και ένα φάουλ του αείμνηστου Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες πέρασε ελάχιστα άουτ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Δημητριάδης

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 38.539

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γκούντερ Μπένγκτσον): Σαργκάνης, Βασιλείου, Βαμβακούλας, Ρότσα (86’ Μπατσινίλας), Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Δημόπουλος, Βλάχος, Γεωργαμλής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παύλος Γρηγοριάδης): Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Παχατουρίδης (70’ Ξανθόπουλος), Μίχος, Αλεξίου, Τσαλουχίδης, Μουστακίδης, Μπανιώτης, Φούνες, Μητρόπουλος, Τσιαντάκης.

https://www.youtube.com/watch?v=MCRX1d9cIgM&ab_channel=PanathinaikosHistoryChannel

Ο Παύλος Γρηγοριάδης, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, παρά το γεγονός ότι ο συνάδελφός του τον περίμενε επί 10 λεπτά για να εμφανιστεί, μίλησε στους δημοσιογράφους έξω από τα αποδυτήρια.

Τόνισε ότι η έλλειψη πειθαρχίας και τα αβίαστα λάθη κόστισαν στον Ολυμπιακό,ενώ παραδέχτηκε πως η κάθε ομάδα είχε από ένα ημίχρονο στο οποίο ήταν καλύτερη.

Ο Γκούντερ Μπέγκτσον, από την πλευρά του, στάθηκε στην επικράτηση του Ολυμπιακού στις στημένες φάσεις, όμως δήλωσε ευχαριστημένος από τον τρόπο που ανταποκρίθηκε ο Παναθηναϊκός δεδομένων των καιρικών συνθηκών και του δύσκολου αγωνιστικού προγράμματος εκείνων των ημερών.

***

Η πρώτη κόντρα Βαρδινογιάννη-Κοσκωτά δεν είχε την ίντριγκα που όλοι περίμεναν, αλλά η δεύτερη (και τελευταία) ήρθε δύο μήνες αργότερα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και είχε τα πάντα.

Κυρίως, όμως, είχε νικητή τον «καπετάνιο» και τον Παναθηναϊκό, με πρωταγωνιστή τον πρώην «ερυθρόλευκο» Νίκο Σαργκάνη στη διαδικασία των πέναλτι, την ώρα που ο Ολυμπιακός έμπαινε σε περιπέτειες που πλήρωσε με την «πέτρινη» περίοδο 10 ολόκληρων ετών.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!