Ο τερματοφύλακας που… ξέχασε να δεχθεί γκολ, ξεπέρασε τον Τάσο Μητρόπουλο και βίωσε standing ovation με τον Μπούτινα!
Ντίνο Τζοφ, Πέτερ Σμάιχελ, Ρικάρδο Θαμόρα, Ζεπ Μάγερ, Γκόρντον Μπανκς, Λεβ Γιασίν, Πίτερ Σίλτον, Έντβιν φαν ντερ Σαρ, Ίκερ Κασίγιας Τζιανλουίτζι Μπουφόν…
Ενδεχομένως να περιμένετε ότι ένας εξ αυτών θα κατέχει το ρεκόρ συνεχόμενων λεπτών απαραβίαστης εστίας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Κι όμως όχι.
Ο Ντάνι Βερλίντεν, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα (15 Αυγούστου) πριν από 54 χρόνια, είναι ο τερματοφύλακας που από το 1990 έχει τα πρωτεία της συγκεκριμένης λίστας και το Sport-Retro.gr σας παραθέτει μερικές πληροφορίες για την καριέρα του.
Μία πρώτη γεύση με αυτό το video:
Πήρε το παρατσούκλι «το τείχος»
Γεννήθηκε στην πόλη Άαρσοτ της φλαμανδικής Bραβάντης και σε ηλικία 10 ετών (1973) εγγράφηκε στις ακαδημίες της τοπικής Ουροντένμπεργκ Σπορτς.
Δύο χρόνια αργότερα ο βραχύσωμος τερματοφύλακας (σ.σ. είναι 1.75μ.) μεταπήδησε στη Λιρς, η οποία του προσέφερε επαγγελματικό συμβόλαιο το 1981, όταν εκείνος ήταν 18 ετών.
Ήταν ένας δεξιοπόδαρος γκολκίπερ με σήμα κατατεθέν του τα εξαιρετικά αντανακλαστικά, εκείνα που του χάρισαν 215 συμμετοχές με τη φανέλα των «αναβατών» για 7 χρόνια.
Η πιο σημαντική χρονιά της καριέρας του ήταν το 1988, όταν πήρε μεταγραφή στη σπουδαία τότε Κλαμπ Μπριζ, η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε θέσει νοκ-άουτ τον Παναθηναϊκό στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA και είχε αποκλειστεί από την Εσπανιόλ στα ημιτελικά.
Την πρώτη σεζόν βρισκόταν στη σκιά του Φιλίπ Βάντε Βάλε, αλλά από τη δεύτερη πήρε στο… σπίτι του τα γάντια του τερματοφύλακα και έγινε o 2ος άσος της ομάδας σε συμμετοχές (433) στο πρωτάθλημα μετά τον αμυντικό μέσο Φράνκι φαν ντερ Ελστ.
Το παρατσούκλι του στο Βέλγιο ήταν «de muur», δηλαδή «το τείχος», γεγονός που μαρτυρά ότι δεν ήταν εύκολο για κανέναν αντίπαλο να παραβιάσει την εστία του.
«Δεν γνώριζα για το ρεκόρ!»
Το πιο ξεχωριστό κατόρθωμά του καταγράφηκε από τις 3 Μαρτίου μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 1990, όταν δεν δέχθηκε γκολ για 1.390 διαδοχικά λεπτά, επίδοση που ενέπλεκε 16 διαφορετικές αναμετρήσεις πρωταθλήματος και αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ μέχρι τις μέρες μας.
Ο Έντβιν φαν ντερ Σαρ, υπερασπιζόμενος τότε την εστία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. πλησίασε στην κατάρριψη του ρεκόρ το 2009 και, μάλιστα, με τις… ευλογίες του Ντάνι Βερλίντεν.
Στις 20 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς ο Βέλγος τερματοφύλακας είχε παραχωρήσει σχετικές δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA.
Αναλυτικά: «Ένα ρεκόρ υπάρχει για να σπάει. Θα είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα από τον Φαν ντερ Σαρ αν το πετύχει για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πρόκειται για μία κορυφαία ομάδα που αγωνίζεται σε ένα από τα πιο δυνατά πρωταθλήματα του κόσμου, συνεπώς είναι εκπληκτικό να μην δεχθείς γκολ σε 14 ή 15 συνεχόμενα ματς. Το αγγλικό πρωτάθλημα διαθέτει υψηλότερη ποιότητα από το βελγικό, αλλά από τη στιγμή που η Γιουνάιτεντ είναι η πιο δυνατή ομάδα μπορεί να γίνει μία μικρή σύγκριση με την Κλαμπ Μπριζ.
Ποτέ δεν ασχολήθηκα με αυτό το ρεκόρ. Δεν ήξερα γι’ αυτό μέχρι που ένας γερμανικός οργανισμός στατιστικών ήρθε σε επαφή μαζί μου και μου είπε ότι είναι δικό μου. Αν σπάσει αυτό το Σαββατοκύριακο, το μόνο που θα έχω να πω είναι ‘συγχαρητήρια’. Ως παίκτης και ως τερματοφύλακας, δεν ασχολείσαι ιδιαίτερα με τα ρεκόρ. Αρχίζεις με τη φιλοδοξία να κρατήσεις το «μηδέν» και μετά προσπαθείς να νικήσεις. Αν αυτό συμβεί χωρίς να έχεις δεχθεί γκολ, τότε ακόμα καλύτερα. Ωστόσο δεν σε νοιάζουν τα ρεκόρ.
Δεν ένιωσα τίποτα ξεχωριστό για το ρεκόρ. Στην πραγματικότητα, όταν τελικά δέχθηκα γκολ, δεν γνώριζα τίποτα γι’ αυτό. Δεν θυμάμαι πολλά, μόνο ότι αφορούσε δύο σεζόν. Είχαμε μία ομάδα που πάντα διεκδικούσε το πρωτάθλημα, με ισχυρούς αμυντικούς».
Τελικά, στις 4 Μαρτίου 2009 ο Φαν ντερ Σαρ δέχθηκε γκολ από τον Πίτερ Λόβενκραντς της Νιούκαστλ και για 80 αγωνιστικά λεπτά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ του Βερλίντεν.
Ο Ολλανδός, πάντως, έγινε ο 2ος της σχετικής λίστας, καθώς «καβάλησε» τον Άμπελ Ρεσίνο, ο οποίος δεν είχε δεχθεί γκολ για 1.275 αγωνιστικά λεπτά από τις 25 Νοεμβρίου 1990 μέχρι τις 17 Μαρτίου 1991, όταν υπερασπιζόταν την εστία της Ατλέτικο Μαδρίτης.
Ο Μητρόπουλος, η ΑΕΚ και ο Μπούτινα!
Οι σπουδαίες ατομικές επιδόσεις, πάντως, δεν σταμάτησαν στο τρομερό σερί απαραβίαστης εστίας, αλλά και στην αντοχή.
Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2003, κόντρα στον Άγιαξ, ο Ντάνι Βερλίντεν έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που συμμετείχε σε αγώνα του Champions League.
Τότε ο Βέλγος ήταν 40 ετών και 116 ημερών, ενώ ο προηγούμενος ρέκορντμαν Τάσος Μητρόπουλος (σ.σ. από τις 10 Δεκεμβρίου 1997 στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Ρόζενμποργκ) ήταν… μόλις 40 ετών και 107 ημερών.
«Μου αρέσει το παιχνίδι και γενικά η υγεία μου βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση», είχε δηλώσει τότε ο Βερλίντεν, το τελευταίο ευρωπαϊκό ματς του οποίου καταγράφηκε στις 25 Μαρτίου 2004, στον επαναληπτικό με την Μπορντό για τη φάση των «16» του Κυπέλλου UEFA.
Το ρεκόρ στο Champions League κράτησε μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2006, όταν ο Αλεσάντρο Κοστακούρτα της Μίλαν έπαιξε κόντρα στην ΑΕΚ σε ηλικία 40 ετών και 211 ημερών.
Πρόκειται, φυσικά, για την περίφημη μονομαχία του ΟΑΚΑ, όπου η «Ένωση» επικράτησε 1-0 των αδιάφορων «ροσονέρι» με το γκολ του Ζούλιο Σέζαρ.
Το ελληνικό ενδιαφέρον συνεχίζεται με το γεγονός ότι από τις 18 Σεπτεμβρίου 2007 ρέκορντμαν του Champions League έγινε ο 43χρονος (και 168 ημερών) Μάρκο Μπαλότα σε ματς κόντρα στον Ολυμπιακό.
Στις 15 Μαΐου 2004, όταν πια ο Βερλίντεν πλησίαζε τα 41, αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο «Γιαν Μπρέιντελ» και, μάλιστα, σε αναμέτρηση απέναντι στην πρώτη επαγγελματική του ομάδα, τη Λιρς (σ.σ. 3-0 το σκορ).
Το αποκορύφωμα του προαναφερθέντος ελληνικού ενδιαφέροντος ήρθε στο 89ο λεπτό, όταν ο Τόμισλαβ Μπούτινα, μετέπειτα τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, αντικατέστησε τον δακρυσμένο βετεράνο, εν μέσω αποθέωσης από περίπου 25.000 θεατές.
Τίτλοι, εθνική ομάδα και… Μίλαν
Ο Ντάνι Βερλίντεν κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1990, 1992, 1996, 1998, 2003), 5 Κύπελλα (1991, 1995, 1996, 2002, 2004) και 8 Σούπερ Καπ (1990, 1991, 1992, 1994, 1996, 1998, 2002, 2003).
Ο τελευταίος του τίτλος συνδυάστηκε με το «κύκνειο άσμα» της καριέρας του και συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου 2004, όταν η ομάδα του επικράτησε 4-2 της Μπέβερεν στον τελικό του Κυπέλλου.
Ο Βερλίντεν, μάλιστα, έβαλε ένα πολύ σπάνιο αυτογκόλ και άθελά του ισοφάρισε σε 1-1, αλλά η Κλαμπ Μπριζ κατάφερε να πανηγυρίσει τη νίκη στο «Κινγκ Μποντουάν».
Σε εθνικό επίπεδο, πάντως, δεν μπόρεσε ποτέ να επισκιάσει τον Μισέλ Πρεντόμ, με συνέπεια να καταγράψει μόλις μία συμμετοχή, στις 25 Μαρτίου 1998 και το εντός έδρας 2-2 σε φιλικό ματς με τη Νορβηγία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ και σε εκείνο του 1998 στη Γαλλία, ο Ντάνι Βερλίντεν ήταν αναπληρωματικός.
Iδού το video με τη μοναδική διεθνή συμμετοχή του Ντάνι Βερλίντεν:
Εκατοντάδες συμμετοχές, 18 τίτλοι, πολλές ατομικές διακρίσεις, 2 φορές κορυφαίος γκολκίπερ στο Βέλγιο (1993, 2003), πανηγυρισμοί, λύπες…
Όταν, όμως, ο μετέπειτα προπονητής τερματοφυλάκων της Κλαμπ Μπριζ (2004-2012), της Αλ Σαμπάμπ (2012-2013) και της Αφρικέν (2013 μέχρι σήμερα) κλείνει τα μάτια, ένα ματς θα του έρχεται περισσότερο στο μυαλό.
Στις 22 Οκτωβρίου 2003, ο 40άρης Ντάνι Βερλίντεν έκανε μερικές σημαντικές αποκρούσεις, ο Αντρές Μεντόσα βρήκε δίχτυα στο 33ο λεπτό και η ομάδα του Τροντ Σόλιντ (το ελληνικό ενδιαφέρον «ξαναχτύπησε») έφυγε νικήτρια από το «Τζιουζέπε Μεάτσα».
Ο σύλλογος που ηττήθηκε 1-0 ήταν η Μίλαν, κάτοχος του Champions League, με παίκτες όπως ο Κακά, ο Κλάρενς Ζέεντορφ, ο Πάολο Μαλντίνι, ο Καφού, ο Αλεσάντρο Νέστα, ο Αντρέι Σεβτσένκο, ο Φιλίπο Ιντσάγκι και ο Ρούι Κόστα…