Δημήτρης Σαραβάκος ετών 56: H μεταγραφή που άλλαξε την Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου

«Ελλάς-Ευρώπη-Παναθηναϊκός». Μια από τις πιο γνωστές ιαχές των υποστηρικτών του «τριφυλλιού» από τη δεκαετία του 1980, όταν η αγαπημένη τους ομάδα καθήλωνε το φίλαθλο κοινό της χώρας με τις αξέχαστες ευρωπαϊκές της βραδιές.

Το πρώτο όνομα που τους έρχεται στο μυαλό τις φορές που το θυμικό επιστρέφει σε εκείνη την εποχή είναι αναμφίβολα το: Δημήτρης Σαραβάκος.

Ο άσος που πήρε τη σκυτάλη με το τριφύλλι, τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της 21χρονης καριέρας του Μίμη Δομάζου και μύησε στα πράσινα μία ολόκληρη γενιά νεαρών φιλάθλων.

Ηγετική στόφα, με φαρμακερό σουτ, ταχύτητα, εκπληκτική αίσθηση του χώρου, έφεση στα στημένα, αλλά και σεμνός, όμορφος, ήπιος… Ένα κοκτέιλ που γιγαντώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια σπουδαίων προπονητών και συμπαικτών.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος δεν ήταν απλά ένας τρομερός ποδοσφαιριστής και σπουδαίος χαρακτήρας, αλλά ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα για την ευρωπαϊκή καταξίωση του Παναθηναϊκού και για το χτίσιμο ενός προφίλ… ανωτερότητας στα ντέρμπι μιας ολόκληρης εποχής κόντρα στον Ολυμπιακό.

Με αφορμή τα 56α γενέθλιά του, το Sport-Retro.gr καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια το ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας εν έτει 1984, τότε που οι «πράσινοι» κατάφεραν μετά κόπων και βασάνων να αποκτήσουν τον «μικρό» από τον Πανιώνιο.

Η «ποδοσφαιρομάνα» Νέα Σμύρνη και το μπαράζ της Λάρισας

Η Νέα Σμύρνη και ο Πανιώνιος έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται για το γεγονός ότι έχουν εξάγει μερικά από τα σπουδαιότερα ποδοσφαιρικά ονόματα της χώρας.

Κώστας Νεστορίδης, Θανάσης Σαραβάκος, Στάθης Χάιτας, Γιώργος Δέδες, Θωμάς Μαύρος και Νίκος Αναστόπουλος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος, γιος του Θανάση, ήταν ο συνεχιστής αυτής της λαμπρής «κυανέρυθρης» παράδοσης, ο οποίος μάλιστα χρίστηκε 10 φορές διεθνής ως παίκτης του Πανιωνίου.

Εν αντιθέσει με τα τέλη της δεκαετίας του 1970 που βρήκαν τον σύλλογο κατακτητή του Κυπέλλου, οι αρχές των 1980s δεν εξελίσσονταν ανάλογα, αφού έφτασε 2 φορές πολύ κοντά στον υποβιβασμό και τη διάλυση.

Το πολυτιμότερο «προϊόν» εκείνης της εποχής για τον Πανιώνιο ήταν ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο οποίος ήταν ένας ιδιαίτερα υποσχόμενος μεσοεπιθετικός που κρατούσε την προσωπική του ζωή μακριά από τα δηλητηριώδη φώτα της δημοσιότητας, δεν «βεντέτιζε» και δεν μιλούσε πολύ.

Το highlight της 9ετούς (αν υπολογιστούν και δύο σεζόν στους Νέους) θητείας του «μικρού» στη Νέα Σμύρνη καταγράφηκε στο περίφημο μπαράζ της 19ης Μαΐου 1984 στο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Ο υπέρ πάντων αγώνας με τον ΠΑΣ Γιάννινα για την παραμονή στην Α’ Εθνική είχε οδηγηθεί στην παράταση, όταν από πάσα του Μήτσου Μαυρίκη στο 104’, έστρωσε την μπάλα στο δεξί, σημάδεψε και εξαπέλυσε ένα από αυτά τα γοητευτικά σουτ που «υποχρεώνουν» τους επιθετικούς να σηκώσουν και τα δύο πόδια.

Δώδεκα αγωνιστικά λεπτά αργότερα, ένα δικό του κόρνερ από αριστερά έδωσε την ευκαιρία στον Χάρη Σοφιανό (σ.σ. ντεμπουτάρισαν την ίδια ημέρα και συγκεκριμένα στις 26/12/1977) να διαμορφώσει το τελικό 2-0 και να κλειδώσει τη σωτηρία του Πανιωνίου.

Έναν χρόνο νωρίτερα, λίγες ημέρες πριν από τα 22α γενέθλιά του, ο Σαραβάκος είχε βάλει 2 γκολ στο αντίστοιχο ματς μπαράζ του Βόλου με τον Μακεδονικό (σ.σ. 3-2 το τελικό σκορ) και είχε ξανά ένα μεγάλο μερίδιο για την παραμονή της ομάδας του στην Α’ Εθνική.

«Τι παραμύθια είναι αυτά; Καθαρές φαντασιώσεις»

Εκείνο το διάστημα διέρρευσαν οι πρώτες φήμες περί παραχώρησης του Σαραβάκου στον Παναθηναϊκό, όμως ο Μιχάλης Σταματελάτος έσπευσε να τις διαψεύσει κατηγορηματικά.

Φίλαθλοι του Πανιωνίου έδειξαν στον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Πανιώνιος μια εφημερίδα που ανέφερε ότι ο παίκτης έχει πουληθεί ήδη, εξ ου και η σχετική οικονομική ανάσα των τελευταίων ημερών.

«Τι παραμύθια είναι αυτά;», σχολίασε ο Σταματελάτος όταν έγινε το συμβάν στο στάδιο της Νέας Σμύρνης, αλλά ένας οπαδός τον υποχρέωσε να δηλώσει ευθέως ότι δεν συμβαίνει τίποτα απ’ όσα γράφονται.

«Δεν υπάρχει αλήθεια. Ο Σαραβάκος είναι παίκτης του Πανιωνίου και σε κανένα δεν τον έχει παραχωρήσει. Ό,τι γράφεται, είναι καθαρές φαντασιώσεις», απάντησε ο παράγοντας των «κυανέρυθρων».

Εν συνεχεία οι φίλαθλοι αναφέρθηκαν στα χρήματα που εμφανίστηκαν ξαφνικά στα ταμεία της ΠΑΕ κι εκείνος τόνισε: «Αλίμονό μας αν στηρίζαμε τον Πανιώνιο σε ξένα χρήματα. Όπως βρέθηκαν και στο παρελθόν λεφτά, έτσι βρέθηκαν και τώρα. Αν, μάλιστα, χρειαστεί θα βρεθούν κι άλλα, χωρίς να απαιτείται ξεπούλημα του έμψυχου υλικού μας».

Στις 25 Μαΐου, πάντως, ένα από τρία θέματα της συζήτησης στα επίσημα του σταδίου έφερε το ονοματεπώνυμο του 23χρονου μεσοεπιθετικού, ο οποίος είχε ήδη υποχρεώσει την ποδοσφαιρική Ελλάδα να ασχοληθεί με το πρόσωπό του.

Τρεις ημέρες αργότερα γράφτηκε ότι ο Δημήτρης Σαραβάκος υπέγραψε στον Παναθηναϊκό και πως η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει μετά τη λήξη της σεζόν.

Εκστρατεία για την παραμονή Σαραβάκου!

Η Νέα Σμύρνη άρχισε να «βράζει». Η κινητοποίηση για την παραμονή του «μικρού» είναι άμεση και συγκινητική, με αποκορύφωμα τον έρανο που είχε σκοπό να καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Τα «κυανέρυθρα» στέκια επισκέπτονται άνθρωποι του συνδέσμου φιλάθλων, ειδικά εξουσιοδοτημένοι, οι οποίοι ζητούν την οικονομική ενίσχυση όλων.

Ανοίγεται λογαριασμός στην Ιονική Λαϊκή τράπεζα της πόλης, στήνεται ειδικό κιόσκι, σημαίνουσες προσωπικότητες της περιοχής καταθέτουν τον οβολό τους… Όλοι συσπειρώνονται για την παραμονή του Σαραβάκου και κατ’ επέκταση τη γιγάντωση του συλλόγου.

Φημολογείται ότι εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, όπως η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Δημήτρης Μητροπάνος, προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα έσοδα.

«Δεν θέλουμε να δώσουμε τον Δημήτρη Σαραβάκο, γι’ αυτό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τον κρατήσουμε κοντά μας», αναφέρουν οι περισσότεροι «κυανέρυθροι» σε δημοσιογράφους, φιλάθλους κ.τ.λ.

Βέβαια, υπήρχαν και μερικοί που εξέφραζαν την άποψη ότι ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να πουληθεί, επειδή υποστήριζαν ότι ο σύλλογος δεν θα καταφέρει να αντέξει στις απαιτήσεις του με την καταβολή των χρημάτων της πενταετίας σε μετρητά.

Στις 8 Ιουνίου γίνεται γνωστό ότι ο Πανιώνιος θα προσφέρει 20.500.000 δραχμές στον Σαραβάκο και πως το μισό περίπου ποσό θα καταβληθεί με την υπογραφή του συμβολαίου.

Η διαρροή για τον Ολυμπιακό και το μπέρδεμα με τον νόμο

Δύο ημέρες αργότερα, ήτοι στις 10 Ιουνίου, η «Αθλητική Ηχώ» κυκλοφορεί με τον παρακάτω τίτλο και η σύγχυση είναι αναπόφευκτη.

Το ρεπορτάζ της 12ης Ιουνίου ρίχνει περισσότερο φως, αφού αναφέρει ότι ο Σαραβάκος δεν θα παραμείνει στον Πανιώνιο, γεγονός που προανήγγειλε τη λήξη της υπόθεσης.

Αυτόματα με τη λήξη της επαγγελματικής πενταετίας είχε τεθεί εν ισχύ ο νόμος της προσφοράς και της αντιπροσφοράς, ο οποίος επέτρεπε στους μνηστήρες να καταθέσουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αντιπροσφορά κατά 40% αυξημένη σε σχέση με την προσφορά του συλλόγου που ανήκει ο ποδοσφαιριστής.

Ο Πανιώνιος έκανε πρόταση ακριβώς 20.500.000 δραχμών, η οποία του έδινε την ευκαιρία να πάρει το μάξιμουμ που όριζε ο νόμος και να υποχρεώσει τον Παναθηναϊκό να διαπραγματευτεί μαζί του.

Κατά συνέπεια, ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης έπρεπε να δώσει 10.000.000 δραχμές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της συμβάσεως με τον Σαραβάκο.

Τότε θα έπεφταν οι υπογραφές και θα γινόταν η κατάθεση του συμβολαίου στην ΕΠΑΕ, ενώ στη συνέχεια ο Πανιώνιος όφειλε να αποκλείσει την περίπτωση μεταγραφής του σε άλλη ΠΑΕ, αφού βάσει νόμου κανένα συμβόλαιο δεν μπορούσε να έχει διάρκεια μικρότερη του ενός έτους ή μεγαλύτερη των 5 ετών.

Εν ολίγοις, για να επανέλθουμε και στα πεπραγμένα, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να βγάλει -συνολικά- από τα ταμεία του περισσότερες από 50.000.000 δραχμές, προκειμένου να ντύσει στα πράσινα τον «μικρό» της Νέας Σμύρνης.

Εκτός από τις 30.000.000 δραχμές για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το «τριφύλλι» θα έδινε 15.000.000 στον παίκτη και 5.000.000 στην εφορία.

Το ποσό ήταν εξωφρενικό για την εποχή αν σκεφτεί ότι 3 χρόνια αργότερα η μετακίνηση του Νίκου Αναστόπουλου στην Αβελίνο (σ.σ. τότε στην Ιταλία «χόρευαν» απίστευτα χρήματα) κόστισε 52.000.000 δραχμές.

«Στη μεγάλη Παναθηναϊκή οικογένεια»

Λίγες ημέρες μετά το «μπαμ» με τον Βέλιμιρ Ζάετς, εν ενεργεία αρχηγό της εθνικής Γιουγκοσλαβίας, ο νταμπλούχος Παναθηναϊκός έφτανε προς μία ακόμη τεράστια μεταγραφική επιτυχία.

Ωστόσο, εκτός από το σεβαστό ποσό που θα έμπαινε στα ταμεία του, ο Πανιώνιος αξίωνε και έμψυχα ανταλλάγματα, όπως ο Μιχάλης Γεροθόδωρος, ο Δήμος Κάβουρας, ο Γρηγόρης Τσινός και ο Γιώργος Δαύκος.

Τελικά μόνο ο Ηλίας Μπέριος έκανε το δρομολόγιο Παιανία-Νέα Σμύρνη, καθώς ο Γιάτσεκ Γκμοχ δεν ήθελε να διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της ομάδας του.

Η 22α Ιουνίου 1984 αποδείχθηκε μία ημερομηνία-σταθμός στην Ιστορία του Παναθηναϊκού, αφού ο Δημήτρης Σαραβάκος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης παρέδωσε τις τρεις επιταγές (Εθνικής Τράπεζας) των 10.000.000 δραχμών, ο Πανιώνιος καρπώθηκε το μάξιμουμ ποσό (20.500.000) και η πιο ακριβή εγχώρια μεταγραφή έγινε πραγματικότητα.

«Είμαι ευτυχής που μεταγράφηκα σε μία τόσο μεγάλη ομάδα. Πιστεύω ότι θα δικαιώσω όλους αυτούς που με έφεραν στη μεγάλη Παναθηναϊκή οικογένεια», ήταν η πρώτη δήλωση του «μικρού».

Ο υπερήφανος πατέρας, από την πλευρά του, ο θρυλικός Θανάσης Σαραβάκος είπε τότε για το βλαστάρι του: «Όταν ήταν μικρός του έδειξα ορισμένα πράγματα γύρω απ’ τα μυστικά της μπάλας, αλλά αυτός ήταν γεννημένος ποδοσφαιριστής. Είχε το ποδόσφαιρο μέσα του, κλωτσούσε ό,τι έβρισκε μπροστά του. Ζούσε και μεγάλωνε με την ιδέα να γίνει σπουδαίος μπαλαδόρος.

Ο Δημήτρης είναι ταχύτερος απ’ όσο ήμουν εγώ, έχει πιο πλούσια σωματικά προσόντα και δυνατότερο σουτ. Είναι τεχνίτης, έξυπνος και «μιλάει» στην μπάλα. Εγώ αν κάπου υπερτερούσα ήταν στην ιδιόμορφη ντρίμπλα. Δεν ξέρω πώς απέκτησα αυτό το προτέρημα, αλλά όπως όλοι μου έλεγαν είχα μία ντρίμπλα σπάνια και πολύ αποτελεσματική».

Το νέο αστέρι του Παναθηναϊκού είχε σχολιάσει για τον αείμνηστο πατέρα του: «Όταν ο πατέρας μου σταμάτησε να παίζει μπάλα, ήμουν-δεν ήμουν 6 χρονών. Και φυσικά δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε το παιχνίδι του ούτε την ποδοσφαιρική του αξία. Απ’ όσα, όμως, μου έχουν πει, ήταν πολύ μεγάλος μπαλαδόρος και σίγουρα δύσκολα μπορώ να τον φτάσω.

Νομίζω πως και μόνο το γεγονός ότι είχα πατέρα μια διασημότητα των γηπέδων, με βοήθησε πολύ να αγαπήσω το ποδόσφαιρο και να προχωρήσω με επιτυχία στο άθλημα».

Αν η φράση «το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει» είχε φωτογραφία, τότε αυτή θα έπρεπε να δείχνει τον πατέρα Θανάση να δίνει συμβουλές στον γιο Δημήτρη, με μία μπάλα ανάμεσά τους…

Με τις ευχές των Βαρδινογιάννηδων και έναν… νάρθηκα

Αρχικά, ο Δημήτρης Σαραβάκος συνάντησε τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, ο οποίος τον συνεχάρη και του ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία της «Motor Oil» για να γνωρίσει τον Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Εκεί ο «μικρός» οδηγήθηκε στον 5ο όροφο, όπου υποβλήθηκε σε διάφορες εξετάσεις από τους γιατρούς κ.κ. Σούρπη και Μπελούση.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ο Σαραβάκος είχε μία μεγάλη φλεγμονή στο πέλμα από χτύπημα, με συνέπεια να του υποδειχθεί θεραπεία, να του τοποθετηθεί νάρθηκας και να του γίνει η σύσταση να τον αφαιρεί μόνο όταν κολυμπάει.

Την ίδια ημέρα το νέο αστέρι των νταμπλούχων Ελλάδας έφυγε για ολιγοήμερες διακοπές και την ερχόμενη εβδομάδα επέστρεψε για να συνεχίσει τη θεραπεία του στο φυσιοθεραπευτήριο του κ. Σούρπη.

Ιδού και μερικές ξεχωριστές φωτογραφίες που ο εξαίρετος συνάδελφος Zastro είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει.

Η πρώτη φωτογραφία του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού

 

Η πρώτη του προπόνηση στην Παιανία

 

Με τον Βέλιμιρ Ζάετς στην πρώτη ανεπίσημη συμμετοχή του (φιλικό με Νότιγχαμ)

***

Αυτό ήταν το ιστορικό μιας εκ των πιο σημαντικών μεταγραφών του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό εν έτει 1984.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος έμελλε να μετατραπεί από «μικρός» σε «Μητσάρας», να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών του «τριφυλλιού» και να συμπεριληφθεί στην κορυφαία πεντάδα των παικτών που φόρεσε την πράσινη φανέλα.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι ο κορυφαίος σε συνδυασμό αξίας και προσφοράς, όμως είναι σίγουρο ότι όταν ο ίδιος το ακούει αυτό, θα σκύβει το κεφάλι με τη χαρακτηριστική του σεμνότητα.

Το άλλο σίγουρο του επιλόγου είναι πως γκολ όπως αυτά με τη Γιουβέντους (1987), την Γκέτεμποργκ (1985-1991), την Τορίνο (1985), τη Χόνβεντ (1987) κ.τ.λ. εξέλιξαν τον Παναθηναϊκό σε μία σπουδαία ποδοσφαιρική δύναμη της εποχής.

Τα πολλά λόγια, όμως, είναι φτώχεια. Καλή απόλαυση.

 

Διαβάστε ακόμη:

Από τη… Φενέρμπαχτσε στον Παναθηναϊκό. Η πολύκροτη μεταγραφή του Τάκη Λουκανίδη

Οι μυστικές προπονήσεις του Σάββα Θεοδωρίδη με τον Παναθηναϊκό

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!