VIDEO: Ο Μισέλ Πλατινί στο καναβάτσο! Ο αξέχαστος τελικός Παρί Σεν Ζερμέν-Σεντ Ετιέν το 1982

Η 4η αγωνιστική της Ligue 1 περιλαμβάνει μία σπουδαία αναμέτρηση, η οποία ξυπνά μνήμες από τον αξέχαστο τελικό Κυπέλλου του 1982.

Η μόλις 12 ετών Παρί Σεν Ζερμέν και η θρυλική Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί κονταροχτυπήθηκαν για 120 λεπτά σε ένα ματς με χιτσκοκικό φινάλε, προτού η διαδικασία των πέναλτι αναδείξει τον νικητή.

Με αφορμή την επικείμενη μονομαχία μεταξύ των δύο ομάδων, το Sport-Retro.gr παραθέτει video και πληροφορίες από τον ένα και μοναδικό τελικό Κυπέλλου που είχε φιναλίστ τους Παριζιάνους και τους «Στεφανουά».

Βίοι αντίθετοι

Πριν από 35 χρόνια, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν είχε καμία σχέση με την υπερδύναμη του σήμερα, που ακόμα και μία ήττα της στη Ligue 1 αποτελεί είδηση.

Ιδρυθείσα μόλις στις 12 Αυγούστου 1970, η ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας ανέβηκε την πρώτη χρονιά στην κορυφαία κατηγορία της χώρας, αλλά έπρεπε να περιμένει αρκετά για να αρχίσει να καταγράφει διακρίσεις.

Ουσιαστικά, όταν ο σχεδιαστής μόδας Ντανιέλ Εκτέρ παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο στον επιχειρηματία Φρανσίς Μπορελί το 1978, η Παρί Σεν Ζερμέν μπήκε σε τροχιά επιτυχιών.

H Σεντ Ετιέν λίγο πριν από τη φυγή Πλατινί και τη διάλυση

Η Σεντ Ετιέν, στον αντίποδα, ήταν μια ομάδα που είχε βάλει ήδη στην τροπαιοθήκη της τα 10 πρωταθλήματα, τα 6 Κύπελλα και τα 5 Σούπερ Καπ της, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κατακτήθηκε τις δεκαετίες 1960 και 1970.

Με ηγέτη τον Μισέλ Πλατινί και αφού είχαν προηγηθεί οι διακρίσεις στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (φιναλίστ του 1976, συμμετοχή στα ημιτελικά του 1975 και στα προημιτελικά του 1977), οι «Στεφανουά» ευελπιστούσαν σε μία δεκαετία με ανάλογες επιτυχίες.

Αλίμονο. Ένα σοβαρό οικονομικό σκάνδαλο οδήγησε τον πρόεδρο Ροζέ Ροσέ στη φυλακή και την ομάδα στον υποβιβασμό στη β’ κατηγορία (σ.σ. η επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια έγινε μόλις το 1999).

Ο Πλατινί ήθελε «κούπα» πριν από τη Γιούβε

Ένα σπάνιο πόστερ του τελικού

Προτού προκύψουν οι πολυετείς περιπέτειες, η Σεντ Ετιέν διεκδικούσε το πρωτάθλημα του 1982 με τη Μονακό μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Τελικά, η ομάδα του Πριγκιπάτου νίκησε τη Στρασμπούρ, με συνέπεια να πάει στράφι η εκκωφαντική επικράτηση των «Στεφανουά» επί της Μετς (9-2).

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την Τρίτη 11 Μαΐου, η Σεντ Ετιέν άφησε πίσω της την πίκρα για την απώλεια του τίτλου στο νήμα (σ.σ. η Μονακό το πήρε με 1 βαθμό διαφορά) και έκαμψε με 2-0 την αντίσταση της Μπαστιά στην ημιτελική φάση του Coupe de France (Ζαν-Φρανσουά Λαριός και Μισέλ Πλατινί τα γκολ).

Αρκετά βορειότερα, την ίδια ημέρα, η Παρί Σεν Ζερμέν αστόχησε στα πρώτα δύο πέναλτι (0-0 η κανονική διάρκεια και η παράταση), αλλά ο Ντομινίκ Μπαρατελί απέκρουσε τις τέσσερις από τις πέντε προσπάθειες των άσων της Τουρ!

Εν όψει του τελικού στο… εχθρικό «Παρκ ντε Πρενς», ο Μισέλ Πλατινί δήλωσε πριν από την αποχώρησή του για το Τορίνο και τη Γιουβέντους: «Ναι, λυπάμαι που αφήνω τη Σεντ Ετιέν, διότι αυτά τα τρία χρόνια συνδέθηκα με την πόλη και τους κατοίκους της και έκανα πολλούς φίλους».

Οι «Στεφανουά» ήταν το φαβορί, αλλά η Παρί Σεν Ζερμέν αφενός μεν θα αγωνιζόταν στην έδρα της, αφετέρου δε διέθετε παίκτες όπως ο Λουίς Φερναντέζ, ο Μουσταφά Νταλέμπ και το τρίο των Ντομινίκ (Μπαρατελί, Ροσετό, Μπατενέ).

Ο Ντομινίκ Μπατενέ και ο μοιραίος του αγώνα Κριστιάν Λοπέζ ανταλλάζουν λάβαρα

Μία σου και μία μου!

O Ρομπέρ Ερμπέν επεφύλασσε μια έκπληξη στο ξεκίνημα, καθώς έδωσε εντολή στον Πλατινί να αγωνίζεται στο «κουτί» για να κρατά συνεχώς σε εγρήγορση τους αντίπαλους αμυντικούς.

Ο Ζαν-Κλοντ Λεμούλ ανέλαβε το δύσκολο έργο της επιτήρησής του, ενώ ο Ζαν-Μαρκ Πιλορζέ κλήθηκε να μαρκάρει τον Τζόνι Ρεπ και ο Φερναντέζ τον Λαριός.

Ο Μουσταφά Νταλέμπ προσπαθεί να αποφύγει τον Κριστιάν Λοπέζ

Ένα σουτ του Ροσετό που εξουδετέρωσε ο Ζαν Καστανεντά και ένα φάουλ του Ίβιτσα Σούριακ ήταν οι πιο σημαντικές φάσεις του α’ ημιχρόνου, που σε γενικές γραμμές ήταν μέτριο.

Το «Παρκ ντε Πρενς» σηκώθηκε στο πόδι στο 58’, όταν από σέντρα του Σούριακ, ο Ναμπατινγκέ Τοκό κοντρόλαρε με το δεξί και εκτέλεσε με το αριστερό, δίνοντας το προβάδισμα στους πρωτευουσιάνους.

Δεδομένου ότι ο μετρ της τακτικής Ζορζ Πεϊρός είχε πετύχει να αποκόψει τον Πλατινί από τους συμπαίκτες του, ο Ερμπέν έδωσε εντολή για περισσότερες εναέριες μπαλιές προς την περιοχή της Παρί και δικαιώθηκε στο 76’ με σκόρερ τον πιο διάσημο άσο του τελικού.

Στο ενδιάμεσο ο τεχνικός της Σεντ Ετιέν είχε ρίξει στη μάχη τον μέσο Ραούλ Νογκές και τον επιθετικό Λοράν Ρουσέ, ενώ μετά το 1-1 ο Πεϊρός αντικατέστησε τον Νταλέμπ με τον πιο επιθετικογενή Μισέλ Ενγκόμ για να αποφύγει την παράταση.

Ο εκλέκτορας της Παρί δεν ήθελε ένα επιπλέον ημίωρο ποδοσφαίρου, αφού τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί το 120λεπτο του ημιτελικού με την Τουρ. Τελικά η εξέλιξη δεν του έκανε το χατήρι…

Επτάψυχη Παρί!

Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των -ουσιαστικά- φιλοξενούμενων, όταν στο 98’ η άμυνα της Παρί πιάστηκε στον ύπνο και ο Πλατινί ανέτρεψε τα δεδομένα με ιδανικό κοντρόλ και τελείωμα.

Ο “πράσινος άγγελος” που εκείνο το βράδυ μετατράπηκε σε… διάβολο για τη Σεντ Ετιέν

Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο, κατά γενική ομολογία, κορυφαίος Γάλλος ποδοσφαιριστής της Ιστορίας θα φύγει χαρούμενος από την πατρίδα του για το εξωτερικό.

Λιγότερο από 100 δευτερόλεπτα απέμεναν για να συμβεί αυτό, αλλά ο Ροσετό δεν το επέτρεψε, σε αντιδιαστολή μάλιστα με τη βραδιά της 17ης Μαρτίου 1976.

Τότε, ο «πράσινος άγγελος» είχε διαμορφώσει το 3-0 επί της Ντιναμό Κιέβου στην παράταση και είχε χαρίσει στη Σεντ Ετιέν το εισιτήριο για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Τώρα, δηλαδή το 1982 (για να μην ξεχνιόμαστε), ο αμαρκάριστος Ροσετό σκόραρε κατά της πρώην ομάδας του με εν στάσει κοντινή εκτέλεση, έπειτα από σέντρα του δαιμόνιου Σούριακ, και έστειλε τον τελικό στη διαδικασία των πέναλτι!

Στον… αέρα ο τελικός

Εκατοντάδες οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του «Παρκ ντε Πρενς» και ο διαιτητής Μισέλ Βοτρό αναγκάστηκε να διακόψει το ματς για περίπου 5 λεπτά.

Όταν παίχτηκαν τα τελευταία δευτερόλεπτα και η ψυχοφθόρα διαδικασία βρισκόταν προ των πυλών, ένα νέο κύμα θερμόαιμων φιλάθλων πάτησε χορτάρι, με συνέπεια οι παίκτες να επιστρέψουν στα αποδυτήρια.

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…

Ο πρώτος τελικός γαλλικού Κυπέλλου που θα κρινόταν στα πέναλτι άνευ επαναληπτικού σε περίπτωση ισοπαλίας και στην παράταση κινδύνευε να κριθεί σε… επαναληπτικό!

Οι αρχές φοβούνταν να εκκενώσουν τον αγωνιστικό χώρο διά της βίας και, εύλογα, υπήρχε η σκέψη περί επανάληψης της αναμέτρησης.

Ο Μπορελί, ισχυρός άνδρας της Παρί, δεν το επιθυμούσε αυτό γιατί πίστευε στη νίκη της ομάδας του, ο Ερμπέν δεν είχε άποψη και τελικά τη λύση έδωσε ο Φερνάν Σαστρ.

Ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας πήρε την ευθύνη πάνω του, κοινώς διέταξε την αστυνομία να εκκενώσει τον αγωνιστικό χώρο και, πράγματι, έπειτα από ένα μισάωρο, οι παίκτες επέστρεψαν στο χορτάρι του «Παρκ ντε Πρενς».

Έφαγαν τα… μουστάκια τους

Ο Πατρίκ Μπατιστόν άνοιξε το σκορ και οι πιθανότητες νίκης θα γίνονταν ακόμη περισσότερες για τη Σεντ Ετιέν, αν ο Καστανεντά δεν είχε κουνηθεί στο πέναλτι του Μπατενέ που κατέληξε άουτ (η εκτέλεση επαναλήφθηκε και αυτή τη φορά η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα).

Αμέσως μετά συνέβη το ίδιο και στην προσπάθεια του Ζαν-Λουίς Ζανό, αφού ο Μπαρατελί δεν έμεινε ακίνητος, το πέναλτι εκτελέστηκε ξανά και το 2-1 υπέρ των «Στεφανουά» ήταν γεγονός.

Ο Ερίκ Ρενό, ο οποίος έφερε γούρι στην Παρί γιατί μπήκε στο 118’, αποδείχθηκε ψύχραιμος – ομοίως και οι Ρεπ, Ροσετό, Λαριός, Σούριακ, Πλατινί, Φερναντέζ, οι οποίοι διαμόρφωσαν το 5-5.

Αυτό ήταν και το τελευταίο γκολ του Πλατινί με φανέλα γαλλικής ομάδας, εξαιρουμένης φυσικά της εθνικής που υπηρέτησε για μια ακόμη πενταετία.

Τα δύο χαμένα πέναλτι είχαν εκτελεστεί εκ νέου, συνεπώς ουδείς παίκτης αισθανόταν τύψεις όταν οι… εθελοντές θα έπαιρναν την απόφαση να δοκιμάσουν την τύχη τους από την άσπρη βούλα.

Το 11ο χτύπημα αφορούσε δύο μυστακιοφόρους: τον παλιότερο άσο της Σεντ Ετιέν (στις ακαδημίες από το 1969) Κριστιάν Λοπέζ και τον γηραιότερο άσο του τελικού Ντομινίκ Μπαρατελί, τον τερματοφύλακα της Παρί.

Ο Ντομινίκ Ροσετό ισοφάρισε σε 2-2, ο Ντομινίκ Μπατενέ σήκωσε το τρόπαιο της Παρί. Αμφότεροι τέως άσοι της Σεντ Ετιέν…

Ο Λοπέζ είδε τον φόβο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα των συμπαικτών του και αποφάσισε να πλησιάσει ο ίδιος στην… εμπόλεμη ζώνη για να… φάει τα μουστάκια του με τον Μπαρατελί. Κοίταξε στα μάτια τον αντίπαλό του, εκτέλεσε χαμηλά στο κέντρο και ο Μπαρατελί απέκρουσε με το δεξί πόδι κατά την πτώση του. Το 5-5 παρέμεινε!

Ο Ζαν-Μαρκ Πιλορζέ ανέλαβε την ευθύνη για το 6ο πέναλτι της Παρί Σεν Ζερμέν. Αν η μπάλα κούναγε δίχτυ, τότε το Κύπελλο θα κατέληγε σε ομάδα της πρωτεύουσας για πρώτη φορά από το 1949 (σ.σ. Ρασίνγκ).

Όπερ και εγένετο. Ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην Ιστορία του κορυφαίου γαλλικού συλλόγου των τελευταίων ετών έμελλε να του χαρίσει και το πρώτο του τρόπαιο.

Στον αντίποδα αυτός ήταν ο τελευταίος τελικός της Σεντ Ετιέν μέχρι το 2013 και την κατάκτηση του γαλλικού Λιγκ Καπ κόντρα στη Ρεν.

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ (Ζορζ Πεϊρός): Μπαρατελί, Κολ (118’ Ρενό), Πιλορζέ, Μπατενέ, Λεμούλ, Φερναντέζ, Νταλέμπ (84’ Ενγκόμ), Σούριακ, Τοκό, Ροσετό, Μπουμπακάρ.

ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ (Ρομπέρ Ερμπέν): Καστανεντά, Μπατιστόν, Λεστάζ, Γκαρντό (67’ Νογκές), Λοπέζ, Ζανόν, Λαριός, Ζανβιό, Πλατινί, Παγκανελί (67’ Ρουσέ), Ρεπ.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ραϊμόν Κοπά άφησε τα ανθρακωρυχεία και έγινε ο «Μικρός Ναπολέων» του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!