Οι τελευταίοι ποδοσφαιρικοί αγώνες πριν από το «ΟΧΙ»

«Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από της 05:30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».

Το πολεμικό ανακοινωθέν του Κώστα Σταυρόπουλου, πρώτου αρχιεκφωνητή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, ενημερώνει τους κατοίκους της πρωτεύουσας γι’ αυτό που όλοι φοβούνταν.

Όλες οι δραστηριότητες διακόπτονται μέχρι νεωτέρας και, φυσικά, το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, δεδομένου ότι πολλοί άσοι επιστρατεύονται και παίρνουν τον δρόμο για το Μέτωπο.

Ποιες ήταν, όμως, οι τελευταίες αναμετρήσεις πριν από το τελεσίγραφο που επέδωσε ο Ιταλός κόμης Γκράτσι στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στις 03:00 της 28ης Οκτωβρίου 1940;

Οι αγώνες των ΕΠΣ και του Κυπέλλου Ελλάδας

Τρεις αγωνιστικές είχαν προλάβει να διεξαχθούν στα πρωταθλήματα Αθήνας και Πειραιά (Απόλλων, ΑΕΚ και Ολυμπιακός μετρούσαν ισάριθμες νίκες), ενώ τα τελευταία ματς επιπέδου ΕΠΣ έγιναν στη Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, στις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες Ηρακλής – Μεγας Αλέξανδρος 1-0 και Άρης – ΜΕΝΤ 4-0, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν γίνει οι αναμετρήσεις ΠΑΟΚ – Μακεδονικός Νεάπολης 2-1 και ΜΕΝΤ – Ηρακλής 3-2.

Επίσης, αναφορικά με τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 1940 διεξήχθησαν οι περισσότεροι αγώνες για την προκριματική φάση, η οποία όμως καλά-καλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω της κήρυξης του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Εφημερίδα “Αθλητισμός” (18/10/1940)

Ιδού τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά:

ΕΠΣ Αθηνών (ομάδες Β΄ και Γ΄ κατηγορίας)

Ολυμπιάς – Άτλας Θυμαρακίων 3-2

Νέα Ιωνία – Α.Ε. Ιεραπόλεως 4-2 (2-2 κ.δ.)

Κηφισιά – Πανερυθραϊκός 4-1

Μικρασιατική Αθηνών – Ελληνορωσικός 3-5

Ολυμπιακός Αθηνών – Αττικός 2-0

ΕΠΣ Πειραιώς

Αργοναύτης Πειραιά – Νεάπολις Πειραιά 1-5

Παλαιά Κοκκινιά – Φίλαθλοι 1-2

Πανελευσινιακός – Φαληρική Ένωσις 2-0 ά.α.

Εφημερίδα “Αθλητισμός” (21/10/1940)

ΕΠΣ Θεσσαλίας

Ηρακλής Λάρισας – Ηρακλής Βόλου 3-0

Κένταυρος Βόλου – Οδυσσεύς Βόλου 4-1

Νίκη Βόλου – Κεραυνός Βόλου 1-2

ΕΠΣ Μακεδονίας

Απόλλων Καλαμαριάς – Εθνικός Καλαμαριάς 3-3

Απόλλων Σερρών – Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης 2-4

ΕΠΣ Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Δόξα Δράμας – Ένωσις Αρμενίων “Άραξ” Καβάλας 10-0

Ελπίδα Δράμας – Άρης Δράμας 5-1

ΕΠΣ Πατρών

Εθνικός Πατρών – Ηρακλής Πατρών (αναβολή)

Παναιγιάλειος – ΑΠΣ Πατρεύς 3-1

Εφημερίδα “Αθλητισμός” (25/10/1940)

Αχιλλεύς Πατρών – Θύελλα Πατρών 6-1

Παναιτωλικός – Αστέρας Πατρών 2-0 ά.α.

Εθνικός Πύργου – Απόλλων Πατρών 2-0 ά.α.

Ιδού και τα ματς που τα αποτελέσματά τους δεν έγιναν γνωστά:

Αναγέννηση Καρδίτσας – Π.Ο. Τρικάλων

Ολυμπιακός Νάουσας – Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης

Α.Ε. Κομοτηνής – Α.Ε. Αλεξανδρουπόλεως

Ασπίδα Ξάνθης – Ορφέας Ξάνθης

Στη μέση και το Κύπελλο Πόλεων

Η εμφάνιση του Sport-Retro.gr στο διαδίκτυο συνδυάστηκε με ένα εκτενές αφιέρωμα στο άγνωστο για την πλειοψηφία των σημερινών φιλάθλων Κύπελλο Πόλεων.

Εφημερίδα “Αθλητισμός” (25/10/1940)

Η Μικτή Πειραιά είχε κατακτήσει εκείνο του 1940, όταν στις 14 Απριλίου επικράτησε 3-1 της Μικτής Αθήνας στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» (σ.σ. είχε πάρει το συγκεκριμένο όνομα από τον Ιούνιο του 1938).

Στις 27 Οκτωβρίου 1940, λίγες ώρες δηλαδή πριν από το ιταλικό τελεσίγραφο, έμελλε να πραγματοποιηθούν οι τελευταίες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις της χώρας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και σε εκείνο της Πάτρας.

 

Η Μικτή Αθήνας συνέτριψε 6-0 εκείνη του Βόλου με γκολ των Τρύφωνα Τζανετή (46’, 55’ 62’), Κώστα Βασιλείου (57’), Τάκη Τριανταφύλλη (80’) και Κλεάνθη Μαρόπουλου (86’).

Αντιστοίχως, η Μικτή Πειραιά επικράτησε 3-1 αυτής της Πάτρας επί αχαϊκού εδάφους, χάρη στα γκολ των Γιώργου Βαγιακάκου, Νίκου Γόδα και Μιχάλη Αναματερού.

Τι τραγική ειρωνεία. Οι δύο τελευταίοι προπολεμικοί σκόρερ της Μικτής, η οποία ως επί το πλείστον αποτελείτο από άσους των “ερυθρολεύκων”, έμελλε να χάσουν τη ζωή τους κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Μιχάλης Αναματερός

Η ιστορία του Γόδα με την εκτέλεσή του στις 19 Νοεμβρίου 1948 λόγω των αριστερών πεποιθήσεων (τη στιγμή του θανάτου του αξίωσε να φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού) είναι γνωστή.

Λιγότερο γνωστή είναι εκείνη του Αναματερού, ο οποίος κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής προσχώρησε στους κόλπους της Εθνικής Αντίστασης, γεγονός που πλήρωσε με τη ζωή του.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών του 1944 στη γωνία των τότε οδών Σατωβριάνδου και Ίωνος, κοντά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το θέατρο «Περοκέ» στο Μεταξουργείο.

Μάλιστα, μέχρι πριν από αρκετά χρόνια, λόγω του θλιβερού αυτού συμβάντος, οι Αθηναίοι ονόμαζαν το σημείο αυτό «Πλατεία Αναματερού».

Δυστυχώς, όπως διαβάσετε περιληπτικά, δεν έμειναν στη μέση μόνο οι αθλητικές διοργανώσεις. Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν από οβίδες εχθρών, φίλων, ακόμη και αδερφών, από πείνα, από κακουχίες, από βασανιστήρια…

Σύσσωμη η ομάδα του Sport-Retro.gr τιμά τη μνήμη όλων εκείνων που θυσιάστηκαν για το πανανθρώπινο αγαθό της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

 

Διαβάστε ακόμη:

Το ξεχασμένο Κύπελλο Πόλεων: Αθήνα vs Πειραιάς vs Θεσσαλονίκη!

Χρήστος Σωτηρακόπουλος: Η ημέρα που άρχισαν όλα

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!