Στις 20 Νοεμβρίου του 1915, μία εντός έδρας νίκη της Σέλτικ επί της Κιλμάρνοκ με σκορ 2-0, έμελλε να είναι η αρχή ενός εντυπωσιακού ρεκόρ, το οποίο ουδείς πίστευε πως θα διαρκέσει για έναν αιώνα!
Mε αφορμή την επέτειο της έναρξης εκείνης της ιστορικής επίδοσης των «Καθολικών», το Sport-Retro.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω, σε μία περίοδο όπου ο κόσμος κλονιζόταν από τον ορυμαγδό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το επίτευγμα της Σέλτικ, της πρώτης βρετανικής ομάδας που κατέκτησε Κύπελλο Πρωταθλητριών, παραμένει και θα παραμένει εις το διηνεκές μυθικό…
Η γέννηση του ρεκόρ
Στην καρδιά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ποδόσφαιρο, όπως και οτιδήποτε δευτερεύον στη ζωή, έπρεπε να περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε μια ομάδα από το «Νησί» να καταγράψει ένα πρωτοφανές επίτευγμα, το οποίο κράτησε μέχρι τώρα.
Ο λόγος φυσικά στη Σέλτικ του Γουίλι Μάλεϊ, η οποία μια μέρα σαν και σήμερα το 1915 άρχισε να τρέχει ένα σερί αήττητων εμφανίσεων που διήρκεσε σχεδόν μια διετία.
Όπως προαναφέρθηκε η επικράτηση επί της Κιλμάρνοκ ήταν το εφαλτήριο μιας ξέφρενης πορείας που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση όλων των τροπαίων που διεκδίκησαν οι «Καθολικοί».
Το σερί αυτό κράτησε για 62 ματς και αφορά μόνο αγώνες πρωταθλήματος, αφού λόγω του πολέμου, οι διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και το κύπελλο Σκωτίας, δεν διεξάγονταν.
Η ομάδα του Μάλεϊ κατάφερε σε αυτές τις 62 αναμετρήσεις να επικρατήσει 49 φορές των αντιπάλων της, ενώ μόλις 13 φορές αναδείχθηκε ισόπαλη και, βέβαια, κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 1914 και 1915.
Το νερό μπήκε στο αυλάκι μόλις από την 1η αγωνιστική, με τη νίκη επί της Μάδεργουελ (3-1) να φέρνει εξ αρχής την ομάδα της Γλασκώβης στην κορυφή της βαθμολογίας από την οποία και δεν έπεσε ποτέ.
Μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, οι «Κέλτες» συγκατοικούσαν στην πρώτη θέση με Χαρτς και Ρέιντζερς με 3 ήττες σε 4 αναμετρήσεις, όμως, μία εβδομάδα αργότερα τα σύννεφα της ήττας έδωσαν τη θέση τους στη χαρά της νίκης.
Η 20ή ημέρα του Νοεμβρίου και η νίκη επί της Κιλμάρνοκ με 2-0, χάρη στα γκολ των Ντοντς και Μακ Κολ, ήταν η ηχηρή απάντηση των παικτών και του προπονητή τους.
Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, το τρένο δεν σταμάτησε ποτέ, το κοντέρ έγραψε 20 επιτυχίες σε 23 αγώνες και η Σέλτικ στέφθηκε πρωταθλήτρια Σκωτίας για 3η συνεχόμενη φορά.
Κιλμάρνοκ και στο τέλος
Το αήττητο σερί των «Καθολικών» έτρεξε σχεδόν μέχρι και το τέλος της επόμενης σεζόν, με τη μοίρα να αποδεικνύεται αρκετά περίεργη για την ομάδα του Μάλεϊ.
Μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική, η Σέλτικ ήταν πρώτη και αήττητη, υποδεχόμενη την αδιάφορη Κιλμάρνοκ σε μια αναμέτρηση γιορτή για τον κόσμο της ομάδας που γιόρταζε την κατάκτηση του 4ου σερί πρωταθλήματος.
Άπαντες περίμεναν επικράτηση, ωστόσο το 0-2 των «μπλε» στην έδρα των πρωταθλητών, μετρίασε κάπως τη φιέστα για τη νέα επιτυχία του συλλόγου.
Το σερί που άρχισε με νίκη επί της Κιλμάρνοκ έλαβε τέλος από την ίδια, όμως αυτό που έμεινε ως κατακλείδα ήταν το ρεκόρ των 62 αήττητων αγώνων, ήτοι η κορυφαία επίδοση βρετανικής ομάδας.
Η Σέλτικ ξεπέρασε τη… Σέλτικ
Το μυθικό ρεκόρ της αρμάδας του Μάλεϊ άντεξε έναν αιώνα. Ποια ομάδα μπόρεσε να το σπάσει; Μα, η ίδια η Σέλτικ!
Στις 4 Νοεμβρίου 2017, ο Μπρένταν Ρότζερς και οι παίκτες του φιλοξενούνταν στο «Μακ Ντάιαρμιντ Παρκ» από τη Σεντ Τζόνστον και ήδη μέχρι εκείνο το σημείο είχαν ισοφαρίσει το αήττητο των 62 αγώνων επί σκωτσέζικου εδάφους.
Το κίνητρο για νίκη ήταν μεγαλύτερο κι από το βαθμολογικό – πράγματι η Σέλτικ επιβλήθηκε 4-0, διεύρυνε το αήττητο στα 63 ματς και δημιούργησε νέα κορυφαία επίδοση στο «Νησί».
Η συνέχεια δόθηκε κόντρα στη Ρος Κάουντι, όπου οι «Κέλτες» βρήκαν τον δρόμο προς την εκτός έδρας νίκη με σκορ 1-0, φτάνοντας στις 64 αναμετρήσεις χωρίς ήττα.
Η πηγή της έμπνευσης για την Σέλτικ του παρόντος είναι αδιαμφισβήτητα εκείνη η φουρνιά που εν μέσω πολέμου κατάφερε κάτι μοναδικό, κάτι που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα μνημονεύεται με ζήλο από τον οργανισμό μιας ομάδας, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μια «μηχανή» παραγωγής επιτευγμάτων τεραστίων διαστάσεων…
Χρήστος Τούντας
Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ
Διαβάστε ακόμη:
Ολυμπιακοί Αγώνες 1904: Ποδοσφαιρική ομάδα «φάντασμα», χρυσό μετάλλιο «φάντασμα»
Άρθουρ Γουόρτον: Ένας «χρυσός» μαύρος
Tα 160ά γενέθλια του πρώτου αναγνωρισμένου ποδοσφαιρικού συλλόγου