VIDEO: Το εκκωφαντικό 5-2 του ΟΦΗ επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και τα υπονοούμενα του Δανιήλ

Το παγωμένο απομεσήμερο της 20ής Δεκεμβρίου 1987, οι εξέδρες του ΟΑΚΑ φιλοξένησαν περίπου 15.000 θεατές (13.187 τα εισιτήρια) για την αναμέτρηση Παναθηναϊκός-ΟΦΗ στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Α’ Εθνικής.

Αν τότε οι φίλαθλοι… ενημερώνονταν ότι τρεις δεκαετίες μετά οι «πράσινοι» θα βρίσκονταν στην 5η θέση με θετικό πρόσημο και οι «ομιλίτες» θα πάλευαν για την παραμονή στη Super League, θα έμεναν με ανοιχτό το στόμα.

Βέβαια, με ανοιχτό το στόμα έμειναν και στη θέα των μάτριξ του Σταδίου, όταν ο διαιτητής Ηλίας Καραμάνης σφύριξε τη λήξη της αναμέτρησης.

Έγραφαν «Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 2-5» κι ενώ δεν είχε περάσει ούτε μήνας από τη βαριά ήττα, με το ίδιο σκορ, του «τριφυλλιού» στη Βουδαπέστη από τη Χόνβεντ.

Οι «πράσινοι» είχαν συντρίψει 5-1 την ουγγρική ομάδα στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ και είχαν προκριθεί στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA (σ.σ. νωρίτερα είχαν αποκλείσει Οσέρ και Γιουβέντους), όμως αυτό το νέο στραπάτσο προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, μεγάλη αναστάτωση.

Γενικώς η χρονιά ήταν… παρανοϊκή για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος απέκλεισε κοτζάμ Γιουβέντους, έβαλε 4 γκολ στον τραγικό Ολυμπιακό της εποχής, δέχθηκε 5 γκολ από Χόνβεντ-ΟΦΗ, προκρίθηκε στους «8» του Κυπέλλου UEFA, τερμάτισε 5ος (!) στο πρωτάθλημα και χρύσωσε το χάπι με τη νίκη στον πιο παρασκηνιακό τελικό Κυπέλλου Ελλάδας όλων των εποχών (στα πέναλτι επί του Ολυμπιακού).

Αν η σεζόν 1987-88 των «πρασίνων» γυριζόταν σε ταινία, εννοείται πως θα είχε χαρακτήρα θρίλερ με πολλά σκαμπανεβάσματα και ένα «χάπι εντ» που θα είχε τη μορφή του Νίκου Σαργκάνη μετά την απόκρουση του πέναλτι του αείμνηστου Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες.

Αυτά ήταν μερικά από όσα περιλάμβανε η συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδος για τον Παναθηναϊκό και τώρα είναι η ώρα το αφιέρωμα να επικεντρωθεί στον τρανό ΟΦΗ της εποχής.

Το πρωτοσέλιδο της «Αθλητικής Φωνής» τα λέει όλα με τη φράση: «5-2: Ο ΟΦΗ φουλ για τίτλο – Ξεφτίλισαν τον Παναθηναϊκό – Οργή λαού κατά παικτών, Δανιήλ και Βαρδινογιάννη».

Δεν υπήρχε ίχνος υπερβολής, αφού ο «όμιλος» προερχόταν από τη 2η θέση του 1986 και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987.

Ο Βασίλης Δανιήλ είτε υποτίμησε τον αντίπαλο είτε απλώς βρισκόταν εκτός τόπου και χρόνου, αφού και οι 3 αμυντικοί του ήταν κοντύτεροι από τους ψηλότερους επιθετικούς, με συνέπεια το man-to-man να πάει περίπατο.

Βέβαια, τεράστια ευθύνη είχαν οι περισσότεροι «πράσινοι» άσοι, αρκετοί εκ των οποίων αγωνιστεί και στο νωπό 3-6 της 17ης Μαΐου 1987 από τον Εθνικό.

Ο ΟΦΗ δεν ήταν ακαταμάχητος πια μόνο στο Ηράκλειο, αλλά και στις εκτός έδρας υποχρεώσεις του, όπως μαρτυρά το γεγονός ότι έφτανε με χαρακτηριστική άνεση στα καρέ του Παναθηναϊκού.

Μόλις στο 2ο λεπτό ο Νίκος Τσίμπος έκλεψε την μπάλα από τον Δημήτρη Σαραβάκο στη σέντρα, ξεχύθηκε μόνος μπροστά, έστρωσε στον Γιάννη Σαμαρά, εκείνος απέφυγε τον Νίκο Βαμβακούλα και άνοιξε το σκορ με πλασέ.

Έξι λεπτά αργότερα, ο ΟΦΗ έβγαλε νέα επίθεση από αριστερά, η μπάλα κατέληξε από κόντρα στον Τάκη Περσία, ο οποίος σούταρε με δύναμη και διπλασίασε το κρητικό προβάδισμα στο ΟΑΚΑ.

Η συνέχεια, πάντως, ανήκε στον Παναθηναϊκό, αρχής γενομένης από το πέναλτι που δεν του δόθηκε σε σπρώξιμο του Βαγγέλη Βλάχου από τον Γιάννη Μιχαλήτσο στο 14’, την ευκαιρία του Κώστα Μαυρίδη στο 16’ και, κυρίως, το γκολ στο 17’ (σ.σ. χρεώθηκε στον Βλάχο, αλλά πιθανότατα ήταν αυτογκόλ).

Ο ΟΦΗ έδειξε εκ νέου τις άγριες προθέσεις του με 3 αξιόλογες στιγμές ως το τέλος του α’ ημιχρόνου, προτού ο αμαρκάριστος Γιώργος Βλαστός βρει δίχτυα με κεφαλιά στο 60ό λεπτό.

Το 0-2 από τον Περσία

Οι «πράσινοι» έδειξαν τρομερά αντανακλαστικά, καθώς από σέντρα του Χουάν Ραμόν Ρότσα στο 61’, ο Κώστας Αντωνίου μείωσε με κεφαλιά.

Εν συνεχεία, όμως, τόσο ο Αντωνίου όσο και ο Σαραβάκος ηττήθηκαν σε τετ-α-τετ από τον Μύρωνα Σηφάκη, ο οποίος έβγαλε και την κεφαλιά του Βλάχου στο 71’.

Στο ενδιάμεσο αντικαταστάθηκε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα και οι φίλαθλοι αποδοκίμασαν έντονα, προτού φωνάξουν και ένα γνωστό σύνθημα κατά του Βασίλη Δανιήλ.

Ένα μοιραίο, για τους «πράσινους”, λάθος του Αντωνίου στο 73’ έδωσε την ευκαιρία στον Αλεχάντρο Ίσις να σπριντάρει από δεξιά, να περάσει τον Βαμβακούλα, να «κόψει» στον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη κι εκείνος να πλασάρει εύστοχα.

Το τελικό (και εκκωφαντικό) 2-5 έγραψε στο 89’ ξανά με κεφαλιά (σπεσιαλιτέ του) ο Χαραλαμπίδης, ο οποίος δεν πανηγύρισε τα γκολ του, προφανώς εις ένδειξη σεβασμού στην πρώην ομάδα του.

Παρεμπιπτόντως, ο υψηλόσωμος επιθετικός δεν ήταν ο μοναδικός πρώην «πράσινος» που είχε μερίδιο στην απίστευτη επιτυχία του ΟΦΗ, καθώς αγωνίστηκαν και οι Τσίμπος, Τσινός, Παπαβασιλείου, ενώ εκείνη την περίοδο ο Γιώργος Αθανασιάδης ήταν δανεικός στον σύλλογο της Κρήτης από τον Παναθηναϊκό.

MVP της αναμέτρησης ήταν ο Γρηγόρης Τσινός, ο οποίος όχι μόνο «καθάρισε» όλες τις φάσεις στην «ομιλίτικη» περιοχή, αλλά υπήρξε ο εγκέφαλος των περισσοτέρων επιθετικών προσπαθειών της ομάδας του.

Οι συνθέσεις του αξέχαστου αυτού αγώνα:

Διαιτητής: Ηλίας Καραμάνης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Βασίλης Δανιήλ): Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Πατσιαβούρας, Γεωργαμλής (46′ Καραβίδας), Βαμβακούλας, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Βλάχος, Ρότσα (64′ Καλατζής), Μπατσινίλας.

ΟΦΗ (Έγκε Γκέραρντ): Σηφάκης, Τσίμπος, Τσινός, Μιχαλήτσος, Πατεμτζής, Ίσις, Περσίας (80′ Αθανασιάδης), Παπαβασιλείου, Χαραλαμπίδης, Νιόπλιας, Σαμαράς (41′ Βλαστός).

Αψιμαχίες

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε μερικούς ποδοσφαιριστές να συμπλέκονται, αρχής γενομένης από ένα χτύπημα του Κώστα Μπατσινίλα στον Αλεχάντρο Ίσις.

Ο Μύρων Σηφάκης έβρισε τον άσο του Παναθηναϊκού και τότε αρπάχτηκε ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος θέλησε να ζητήσει τα ρέστα από τον τερματοφύλακα της κρητικής ομάδας.

Ευτυχώς επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και λίγο αργότερα ο Ίσις είπε: «Δεν θέλω να δώσω συνέχεια. Ελπίζω ο Μπατσινίλας να ήταν σε στιγμή εκνευρισμού».

Ο Νίκος Νιόπλιας, από την πλευρά του, προέβη στο εξής σχόλιο: «Αν παίζαμε κάθε Κυριακή στο γήπεδο αυτό, θα βγαίναμε άνετα πρωταθλητές».

Πράγματι, ο σπουδαίος μέσος από τη Γαλατινή Κοζάνης κατέκτησε 3 πρωταθλήματα στο συγκεκριμένο γήπεδο με τον Παναθηναϊκό: 2 ως παίκτης (1995, 1996), 1 ως προπονητής (2010).

Η νίκη του ΟΦΗ επιτεύχθηκε υπό το βλέμμα του νεοαποκτηθέντος Χάιμε Βέρα, ο οποίος σχολίασε: «Μου άρεσε ο ΟΦΗ. Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι κέρδισε τον Παναθηναϊκό που είναι μεγάλη ομάδα».

«Ο Δημόπουλος γράφτηκε στον μαύρο πίνακα»

Ο Τσίμπος κερδίζει κεφαλιά από τον Βλάχο

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις που έκανε ο περίλυπος Μίμης Δομάζος, κατά την αποχώρησή του από τις εξέδρες του ΟΑΚΑ.

«Για τον Παναθηναϊκό δεν έχω να πω τίποτα. Γνωστή η ιστορία. Το πρόβλημα είναι άλυτο και αδιόρθωτο. Άστα λοιπόν…», ήταν το πρώτο σχόλιο του «στρατηγού».

Τότε, ο Γ. Κούρκουλος, ρεπόρτερ της «Αθλητικής Ηχούς», τον ρώτησε για τον Θανάση Δημόπουλο, ο οποίος την ίδια ημέρα σημείωσε γκολ με τη φανέλα του Ηρακλή.

Η απάντηση του Δομάζου: «Ε, βέβαια. Φεύγοντας από τον Παναθηναϊκό ο Θανάσης, το ήξερα και το είχα πει άλλωστε, ότι σε κάθε παιχνίδι θα σκοράρει. Αυτός ο παίκτης κακώς διώχθηκε.

Ήταν μια πολύτιμη μονάδα. Ήταν περιουσία ο μικρός για τον Παναθηναϊκό. Τώρα έπαιξε και σκοράρισε αμέσως, με τη μία, αν και είχε να παίξει μπάλα 2 χρόνια».

Ο Θανάσης έδωσε την απάντησή του σε πολλούς κυρίους, όμως τι να το κάνεις; Από τότε που ήρθε μαζί μου και προπονήθηκε, γράφτηκε αμέσως στον μαύρο πίνακα. Από την πρώτη Κυριακή ο μικρός Δημόπουλος έδειξε ποιος είναι. Για μένα έπρεπε να παίζει. Αλλά κι αν ακόμα δεν το έβλεπαν έτσι, ήταν στη χειρότερη μια σπουδαία ‘ρεζέρβα’. Αυτόν τον παίκτη δεν έπρεπε να τον χάσουν».

Τα υπονοούμενα Δανιήλ και το «100 χρόνια μπροστά»

Όταν καταγράφεται ένα τέτοιο αποτέλεσμα, οι δημοσιογράφοι και οι φίλαθλοι αναμένουν με αγωνία τη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να δουν τις, εν βρασμώ ακόμη, αντιδράσεις του προπονητή της ηττημένης ομάδας.

Στην προκειμένη οι δηλώσεις του Βασίλη Δανιήλ έδωσαν τροφή για σκέψεις: «Καταρχήν θέλω να συγχαρώ τον ΟΦΗ για τη νίκη του, όχι όμως και για την απόδοσή του, αφού αυτή δεν ήταν σπουδαία για να μας κερδίσει. Απλά ο Παναθηναϊκός ήταν τραγικός.

Το 1-3 από τον Βλαστό

Κάναμε σφάλματα που θύμιζαν ‘παιδική χαρά’ και δυστυχώς δεν μπορώ να μιλήσω για σπουδαίο ποδόσφαιρο που έλεγα την Παρασκευή, αφού μέσα σε 10 μέρες παρουσιαστήκαμε αγνώριστοι και μεταμορφωμένοι.

Στον τομέα της τακτικής λεπτολογώ και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όμως εγώ δεν μπορούσα από τον πάγκο να μαρκάρω τον Σαμαρά, τον Βλαστό και τον Χαραλαμπίδη. Ούτε μπορώ να καλύπτω τις δύο αιχμές του ΟΦΗ και ούτε να σκοράρω εγώ για την ομάδα.

Μάλιστα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι την ίδια ακριβώς ομάδα θα έβαζα αν ξαναπαίζαμε. Όμως, να που τα δύο πρώτα γκολ τα δεχθήκαμε απ’ τη δεξιά πτέρυγα και τα άλλα δύο από αριστερά».

-Τον Ρότσα γιατί τον αντικαταστήσατε;

«Η απόδοση του Καλατζή με δικαίωσε, έστω και αν μετά δεχθήκαμε γκολ. Χάναμε και έβγαλα έναν μέσο για να περάσω έναν κυνηγό. Ο Καλατζής έκανε τη δουλειά που έπρεπε να κάνει και είναι ένα παιδί που έχει μέλλον. Του Ρότσα φυσικό αντικαταστάτη θεωρώ τον Καραβίδα. Δεν νομίζω ότι χάλασε εκεί το παιχνίδι για μας.

Με την Καλαμαριά κερδίζω 3 χρόνια συνέχεια μέσα στην Κρήτη. Τώρα αν δεν μπορώ να κερδίσω με τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο, κάτι άλλο συμβαίνει!

Στον τομέα της τακτικής είμαι 100 χρόνια μπροστά. Παίξαμε με τους Βαμβακούλα, Πατσιαβούρα στόπερ και χωρίς ακραία μπακ. Αν τα στόπερ πιάνουν στην Ευρώπη τον Καντονά και τον Κόβατς και δεν μπορούν να πιάσουν τον Χαραλαμπίδη, τον Βλαστό, τον Σαμαρά και τον Νιόπλια, τότε καλύτερα να πάμε να πνιγούμε.

-Τώρα μετά την ήττα αυτή ο Παναθηναϊκός μπορεί να μιλά για τίτλο;

«Η ήττα αυτή θα μας επηρεάσει. Δεν είναι λογικό να κάνουμε ήττες στο Στάδιο. Τώρα για τίτλο τι να πούμε; Ας τελειώσει ο πρώτος γύρος και βλέπουμε».

Ο Ιάκωβος Χατζηαθανασίου, από την πλευρά του, ο μοναδικός «πράσινος» που διακρίθηκε και χειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους, είπε: «Δεν ξέρω τι έγινε ρε παιδιά. Καλύτερα να ήμουν… χώμα εγώ και να κέρδιζε ο Παναθηναϊκός».

ΟΦΗ: «Ευχόμαστε ο Παναθηναϊκός να πάρει το UEFA»

Πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης στα μάτριξ του ΟΑΚΑ εμφανίστηκε ένα μήνυμα από το στρατόπεδο των φιλοξενούμενων.

«Η διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΗ εύχεται σ’ όλους χρόνια πολλά και στον Παναθηναϊκό κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA», ανέφεραν οι Κρητικοί λίγο πριν πληγώσουν το πρεστίζ του φημισμένου αντιπάλου από την πρωτεύουσα.

Ύστερα από τη λήξη του αγώνα, ο Έγκε Γκέραρντ δήλωσε περιχαρής: «Νομίζω ότι παίξαμε πολύ καλή μπάλα και ο Παναθηναϊκός δεν βρέθηκε σε καλή μέρα σήμερα. Αυτό είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Σημειώσαμε τα 2 πρώτα γκολ που ήταν σπουδαία για εμάς στο ψυχολογικό κομμάτι, διότι μετά είχαμε αυτοπεποίθηση και πιστέψαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε.

Είχαμε προβλήματα πριν από το ημίχρονο για 20 λεπτά γιατί ο Παναθηναϊκός έπαιζε με ψηλές σέντρες, αλλά μετά έγιναν πιο εύκολα τα πράγματα, διότι οι αντίπαλοί μας ανοίχτηκαν. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, όχι μόνο για τη νίκη μας, αλλά και για την μπάλα που παίξαμε.

Σήμερα ήμουν λίγο νευρικός, γιατί τέτοια φάουλ δεν πρέπει να γίνονται στα γήπεδα (σ.σ. του Χατζηαθανασίου στον Σαμαρά). Αν δεν μας δώσουν κάποιο πέναλτι δεν λέω τίποτα. Είναι κρίση της στιγμής. Αυτά τα φάουλ όμως, όχι… Για τίτλο δεν λέω τίποτα. Αν έχουμε 20 πόντους στον α’ γύρο συζητάμε».

***

Τελικά ο ΟΦΗ τερμάτισε 4ος, ο Παναθηναϊκός πίσω του κατά μία θέση, ο Βασίλης Δανιήλ αποχώρησε 3 εβδομάδες αργότερα και ο Έγκε Γκέραρντ έγινε Ευγένιος.

Ο αείμνηστος Ολλανδός δεν θα μπορούσε να μείνει για… 100 χρόνια στον πάγκο της κρητικής ομάδας, όμως το όνομά του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις καρδιές των υποστηρικτών της…

 

Διαβάστε ακόμη:

Δημήτρης Σαραβάκος ετών 56: H μεταγραφή που άλλαξε την Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον Παναθηναϊκό

Ευγένιε Γκέραρντ, είσαι ο μοναδικός προπονητής που απέκτησε «παιδιά» από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό είσαι ο πιο ξεχωριστός…

Ο Eugène Marie Gerards έγινε ο Ευγένιος του ΟΦΗ, της Κρήτης και της Ελλάδας

Η «τεσσάρα» του ΟΦΗ στον Ολυμπιακό

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον ΟΦΗ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!