Boxing Day = Η 26η Δεκεμβρίου, η ημέρα που έχει ταυτιστεί με το άνοιγμα των κουτιών που περιείχαν δώρα.
Δέντρο, δώρα, γαλοπούλα, τρίγωνα-κάλαντα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κρύο, επισκέψεις, ζεστός καφές… Με μία λέξη: Χριστούγεννα.
Εκείνο το διάστημα, στο πνεύμα των Ημερών, τα περισσότερα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα μένουν στο… χιόνι.
Στις 26 Δεκεμβρίου, όμως, οι λάτρεις του αθλήματος καταφεύγουν στις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου ή το Βέλγιο, προκειμένου να πάρουν μια δόση από… μπάλα.
To Sport-Retro.gr σας παρουσιάζει την Ιστορία της -ποδοσφαιρικής- Boxing Day και σας παραθέτει, με videos, μερικά από τα πιο ξεχωριστά ματς της αγγλικής Premier League, του πρωταθλήματος δηλαδή που έχει συνδεθεί περισσότερο με το έθιμο.
Η αρχή έγινε στις 26 Δεκεμβρίου 1860, στο «Σάντιγκεϊτ Ρόουντ», όταν ο αρχαιότερος σύλλογος του κόσμου (Σέφιλντ FC) νίκησε 2-0 τον δεύτερο παλιότερο (Χόλαμ), παρά το γεγονός ότι έπαιξε με λιγότερους ποδοσφαιριστές.
Αυτός, μάλιστα, ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας στην Ιστορία του ποδοσφαίρου (στη σύγχρονή του μορφή) και τον παρακολούθησαν περίπου 2.000 άνθρωποι.
Από το 1857 μέχρι το 1860, όταν και ιδρύθηκε η Χόλαμ, οι παίκτες της Σέφιλντ FC ήταν υποχρεωμένοι να χωρίζονται σε ομάδες όπως όσων άρχιζαν τα επώνυμα από Α έως Μ εναντίον Ν έως Ζ (σαν το ελληνικό δημοτικό σχολείο ένα πράγμα), παντρεμένων-ανύπαντρων ή εκείνων που είχαν επαγγελματική ενασχόληση κόντρα σε ερασιτέχνες και λοιπούς.
Ουσιαστικά, το νερό στο αυλάκι κύλησε από τη σεζόν 1888-89, όταν και διεξήχθη το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα του κόσμου, όπου στη συγκεκριμένη Boxing Day, η Πρέστον συνέτριψε 5-0 την Ντέρμπι Κάουντι.
Επί σειρά ετών, αγώνες γίνονταν τόσο στις 25 όσο και στις 26 του τελευταίου μήνα, ωστόσο σταδιακά το έθιμο περιορίστηκε, αφού την Ημέρα των Χριστουγέννων οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι επιθυμούσαν να περάσουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους.
Η πιο χαρακτηριστική, λόγω παραγωγικότητας, Boxing Day καταγράφηκε το 1963, όταν σημειώθηκαν 66 γκολ σε 10 ματς επιπέδου Πρέμιερ Λιγκ (σ.σ. μόνο η Άρσεναλ και η Μπέρμιγχαμ δεν αγωνίστηκαν εκείνη την ημέρα), ενώ σε 39 αναμετρήσεις ανεξαρτήτως κατηγορίας, μπήκαν 157 γκολ!
Ιδού και τα… εκκωφαντικά αποτελέσματα:
Μπλάκπουλ – Τσέλσι 1-5
Μπέρνλι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-1
Φούλαμ – Ίπσουιτς 10-1
Λέστερ – Έβερτον 2-0
Λίβερπουλ – Στόουκ 6-1
Νότιγχαμ – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 3-3
Σέφιλντ Γουένσντεϊ – Μπόλτον 3-0
Γουέστ Μπρομ – Τότεναμ 4-4
Γουέστ Χαμ – Μπλάκμπερν 2-8
Γουλβς – Άστον Βίλα 3-3
Οι Ρότζερ Χαντ (Λίβερπουλ), Γκρέιαμ Λέγκατ (Φούλαμ) και Άντι Λόχεντ (Μπέρνλι) έκαναν «καρέ», ενώ οι Φρεντ Πίκερινγκ και Άντι Μακ Εβόι της Μπλάκμπερν πέτυχαν χατ-τρικ.
Οι εφημερίδες της 27ης Δεκεμβρίου αφιέρωσαν, ως συνήθως, μεγάλο μέρος τους σε αγώνες κρίκετ και άλλα έθιμα της προηγούμενης ημέρας, ωστόσο λόγω των πολλών γκολ «αναγκάστηκαν» να δώσουν χώρο και στις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις.
Το φοβερό και τρομερό εκείνης της χρονιάς είναι ότι μόλις δύο ημέρες αργότερα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (5-0), η Ίπσουιτς (4-2) και η Γουέστ Χαμ (3-1) πήραν… ολίγη από εκδίκηση για τις βαριές ήττες τους από Μπέρνλι, Φούλαμ και Μπλάκμπερν αντίστοιχα.
Αρκετά με τα λόγια, όμως, καθώς είναι η ώρα να απολαύσετε 10 από τις πιο συναρπαστικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν την 26η Δεκεμβρίου.
***
1992: Σέφιλντ Γουένσντεϊ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3
Οι Ντέιβιντ Χιστ, Μαρκ Μπράιτ και Τζον Σέρινταν έδωσαν σαφές προβάδισμα στους γηπεδούχους πριν από τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ωστόσο ο Μπράιαν Μακ Κλέαρ σκόραρε δύο φορές σε 13 λεπτά και έδωσε χαρακτήρα θρίλερ στο φινάλε.
Τελικά, και αφού η Σέφιλντ Γουένσντεϊ έχασε κλασική ευκαιρία για να «κλειδώσει» τη νίκη, έπειτα από σειρά λαθών των παικτών της, ο Ερίκ Καντονά ισοφάρισε στο 84’ και πήρε… ρεβάνς για το γεγονός ότι πριν από έναν χρόνο είχε «κοπεί» στα δοκιμαστικά από τις «κουκουβάγιες».
2008: Άστον Βίλα – Άρσεναλ 2-2
Η… χωριάτικη γαλοπούλα έπεσε βαριά στα στομάχια του Αρσέν Βενγκέρ και των ποδοσφαιριστών της Άρσεναλ.
Οι Ντένιλσον και Αμπού Ντιαμπί είχαν βρει δίχτυα πριν από την ολοκλήρωση του α’ μέρους, αλλά ο Γκάρεθ Μπάρι μείωσε στο 65’ με πέναλτι και ο Ζατ Νάιτ ισοφάρισε για την Άστον Βίλα στις καθυστερήσεις του συναρπαστικού αυτού αγώνα.
2008: Μάντσεστερ Σίτι – Χαλ 5-1
Την ίδια ημέρα, περίπου 140 χλμ. βορειότερα του Μπέρμιγχαμ, η Μάντσεστερ Σίτι έβαζε τέσσερα γκολ στο α’ ημίχρονο (Καϊσέδο και Ρομπίνιο σημείωσαν από δύο) και «υποχρέωναν» τον προπονητή της Χαλ να αρχίσει τα… καντήλια (μέρες που ήταν).
Ο Φιλ Μπράουν, όμως, δεν αρκέστηκε στις ύβρεις. Τουναντίον, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας, συγκέντρωσε τους παίκτες του στο χορτάρι, ακριβώς μπροστά από τους φιλάθλους της ομάδας και τους έβγαλε λόγο για τρία λεπτά, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα τους.
Η ομιλία δεν έπιασε τόπο…
2002: Μπόλτον – Νιούκαστλ 4-3
«Βροχή» τα γκολ στο «Ρίμποκ», αρχής γενομένης από το α’ δεκάλεπτο, όταν βρήκαν δίχτυα οι Τζέι-Τζέι Οκότσα, Ρικάρντο Γκάρντνερ για τους γηπεδούχους και Άλαν Σίρερ για τους φιλοξενούμενους.
Πρόσωπο της αναμέτρησης ήταν ο Μάικλ Ρίκερς, ο οποίος έβαλε τα δύο επόμενα γκολ (υπέρ της Μπόλτον) και λίγες εβδομάδες αργότερα κατέγραψε τη μοναδική του συμμετοχή με την εθνική Αγγλίας.
Οι Σόλα Αμεόμπι (71ο λεπτό) και Άλαν Σίρερ (79ο λεπτό) μείωσαν και έθεσαν εν αμφιβόλω τη μόλις δεύτερη εντός έδρας νίκη των «τρότερς», ωστόσο ο φωτεινός πίνακας έγραψε 4-3 και μετά το τελευταίο σφύριγμα.
1977: Έβερτον – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-6
Μια φορά κι έναν καιρό, επί παραδείγματι το 1977, η Έβερτον πάλευε για τον τίτλο, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «βολόδερνε» στη 13η θέση της βαθμολογίας.
Περίπου 50.000 θεατές είχαν στοιβαχτεί στο «Γκούντισον Παρκ» για να παρακολουθήσουν μία… εορταστική παράσταση της ομάδας του Γκόρντον Λι, η οποία μετρούσε αήττητο σερί 22 αγώνων.
Ο κόκκινος Άγιος Βασίλης, όμως, δεν μοίρασε… ζαχαρωτά εκείνη τη χρονιά, αφού τα γκολ των Μάρτιν Ντόμπσον και Μπομπ Λάτσφορντ αποδείχθηκαν πολύ λίγα μπροστά σε εκείνα των Λου Μακάρι (2), Tρεβόρ Ρος (αυτογκόλ), Τζίμι Γκρίνχοφ, Γκόρντον Χιλ και Σάμι Μακ Ελρόι.
Ποιος να το περίμενε…;
1999: Κόβεντρι – Άρσεναλ 3-2
Μία μεγάλη έκπληξη επεφύλασσε η τελευταία Boxing Day του 20ού αιώνα, αφού η Κόβεντρι έκαμψε την αντίσταση της περίφημης τότε Άρσεναλ με το χορταστικό 3-2.
Οι Γκάρι Μακ Άλιστερ και Μουσταφά Χατζί έκαναν την αρχή, ο Φρέντι Λιούνγκμπεργκ μείωσε στο 67’, ο 19χρονος Ρόμπι Κιν απάντησε στο 72’ και ο Νταβόρ Σούκερ απλώς είπε την τελευταία λέξη στο 86’.
Ο Κροάτης επιθετικός, μάλιστα, δεν σημείωσε άλλο εκτός έδρας γκολ εκείνη τη σεζόν, ενώ συνολικά έβαλε μόλις δύο στο πρωτάθλημα.
1991: Όλνταμ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-6
Θυμάστε πολλούς ποδοσφαιριστές να πανηγυρίζουν, έπειτα από γκολ κατά των πρώην ομάδων τους;
Ο Ντένις Ίργουιν το έκανε όχι μία, αλλά δύο φορές με σφιγμένες γροθιές, κατά την επιστροφή του στο «Μπάουνταρι Παρκ, όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προηγήθηκε 2-0, η Όλνταμ ισοφάρισε, προτού το γήπεδο γίνει… κατηφορικό.
Α ναι, το τελικό 3-6 διαμορφώθηκε από έναν 18χρονο ονόματι Ράιαν Γκιγκς…
2003: Τσάρλτον – Τσέλσι 4-2
Η πρώτη Boxing Day επί των ημερών του Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν άρχισε καλά για την Τσέλσι, αφού ο Χέρμαν Χρέινταρσον άνοιξε το σκορ για την Τσάρλτον μόλις στο 42ο δευτερόλεπτο.
Ο Τζον Τέρι απάντησε άμεσα, αλλά οι γηπεδούχοι ήταν καταιγιστικοί εκείνη τη μέρα και χάρη στα γκολ των Ματ Χόλαντ, Γιόναταν Γιόχανσον, Τζέισον Γιούελ μετέτρεψαν σε σάκο του… box τους «μπλε».
Ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν, μετέπειτα άσος της ΑΕΚ, απλώς είχε τον τελευταίο λόγο στο ματς, βρίσκοντας δίχτυα στο 72ο λεπτό.
2007: Τσέλσι – Άστον Βίλα 4-4
Το έχει η μοίρα της Τσέλσι να δέχεται τέσσερα γκολ μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα…
Στην προκειμένη, όμως, έπραξε κι εκείνη αναλόγως, με συνέπεια οι θεατές να παρακολουθήσουν ένα τρομερό ματς.
Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 2-0, αλλά όταν έμειναν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Ζατ Νάιτ, οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και έφτασαν στην ισοφάριση με δύο γκολ του Αντρέι Σεβτσένκο.
Η συνέχεια ήταν βγαλμένη από σενάριο του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ο Άλεξ ανέτρεψε τα δεδομένα, ο Μάρτιν Λάουρσεν ισοφάρισε στο 72’, ο Ρικάρντο Καρβάλιο αποβλήθηκε στο 80’, ο Μίχαελ Μπάλακ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην Τσέλσι (με φάουλ στο 88’), ο Άσλεϊ Κόουλ είδε την τρίτη κόκκινη του ματς στο 90’ και ο Γκάρεθ Μπάρι είπε την τελευταία λέξη (4-4) στο ίδιο λεπτό με πέναλτι. Ανάσα…
1970: Ντέρμπι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-4
Το πιο παλιό, αλλά ίσως και το πιο ξεχωριστό ματς της Boxing Day.
Το χιόνι είχε σκεπάσει το μεγαλύτερο μέρος του αγωνιστικού χώρου του ιστορικού «Μπέισμπολ Γκράουντ» (σ.σ. έκλεισε το 2003 έπειτα από 108χρονη φιλοξενία ποδοσφαιρικών αγώνων), ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους ποδοσφαιριστές να προσφέρουν ένα απίστευτο θέαμα.
Εποχές που δεν χρειαζόταν υπόγειο σύστημα θέρμανσης ή οτιδήποτε άλλο για να θέλξουν οι παίκτες με την απόδοσή τους…
Η Ντέρμπι προηγήθηκε 2-0, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέτρεψε τα δεδομένα, οι γηπεδούχοι ξαναμπήκαν σε θέση οδηγού, προτού ο Μπράιαν Κιντ διαμορφώσει το τελικό 4-4.
***
Το Sport-Retro.gr εύχεται καλό εορταστικό υπόλοιπο και ένα όμορφο 2018 με υγεία, δημιουργικότητα, αθλητική & φίλαθλη παιδεία