Το σίριαλ “Ψίθυροι Kαρδιάς” σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη προβλήθηκε τη σεζόν 1997-98 από τη συχνότητα του “Μega Channel” και σημείωσε τεράστια επιτυχία.
Αφορούσε στον απαγορευμένο έρωτα μιας τσιγγάνας και ενός μπαλαμού (σημ.: εκείνος που δεν ανήκει στον λαό των Ρομά).
Εκείνη την περίοδο ο Αντρέα Πίρλο αγωνιζόταν ακόμα στην Μπρέσια και, μάλιστα, διένυσε μια εξαιρετική χρονιά που του έδωσε το εισιτήριο για τη μεταγραφή του στην Ίντερ.
Τι σχέση έχει το σίριαλ με τον Αντρέα Πίρλο, ο οποίος το Σάββατο (19/5) σβήνει τα 39 κεράκια; Κι όμως, ο Ιταλός βιρτουόζος της μπάλας είχε κι αυτός από παιδί μια ερωτική σχέση που τον έκανε διάσημο.
Απλώς αυτή η ερωτική σχέση του ήταν με την… μπάλα που χάιδευε και αυτή παραδινόταν στις ορέξεις του, χαρίζοντας στιγμές μαγείας όπως αυτές εδώ.
Ο έρωτάς του με τη “στρογγυλή θεά” δεν ήταν απαγορευμένος, αντιθέτως ήταν ευλογία για τους φιλάθλους που έβλεπαν τις ερωτικές τους… περιπτύξεις.
Όμως ο άλλοτε άσος της Ίντερ, της Μίλαν, της Γιουβέντους και της εθνικής Ιταλίας, αν και είχε ιδιαίτερη σχέση με την μπάλα, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν είναι ή όχι… μπάλα-μος.
Ο εορτάζων φέρεται να έχει τσιγγάνικες καταβολές από τον παππού του, μια άποψη ιδιαιτέρως διαδεδομένη που ο Πίρλο αποκρούει διακριτικά και με χιούμορ.
Οι ποδοσφαιρόφιλοι γνωρίζουν τα πάντα για την καριέρα του, εντούτοις για την ιστορία της καταγωγής του θα φροντίσει το Sport-Retro.gr.
Η… αυτοκρατορία των Πίρλο
Όταν αγωνιζόταν στη Serie A οι αντίπαλοι οπαδοί τον αποκαλούσαν «γύφτο», επειδή θεωρούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο τον προσβάλλουν.
Αυτό συνέβαινε γιατί προέρχεται από οικογένεια που απασχολείται με την παραγωγή μετάλλων και χάλυβα, μια επαγγελματική δραστηριότητα χαρακτηριστική του λαού των Ρομά.
Βέβαια, η φαμίλια του Πίρλο έχει χτίσει μια μικρή… αυτοκρατορία στη βιομηχανία χάλυβα που δεν τον άφηνε αδιάφορο όταν δεν έπαιζε ποδόσφαιρο.
Η επιχείρηση αποτελείται από μερικές εταιρείες ανάμεσα στο Φλέρο και την Κάστελ Μέλα στην Μπρέσια, δηλαδή τον τόπο καταγωγής του, όπου μεταξύ άλλων κλώτσησε το “τόπι” για πρώτη φορά.
Η οικογενειακή εταιρεία, η οποία διοικείται από τον πατέρα του Πίρλο, ονομάζεται “Elg Steel” και τα πηγαίνει περίφημα, ασχέτως αν επικρατεί περίοδος οικονομικής ύφεσης.
Τα ετήσια έσοδα από τους σωλήνες κυμαίνονται στα 60.000.000 ευρώ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.
Στον όμιλο που ίδρυσε ο πατέρας του εν έτει 1982, ο πρωταθλητής Κόσμου με την εθνική Ιταλίας το 2006 διαχειρίζεται ένα ποσοστό μέσα από την δική του εταιρία “AP 10”.
Ασχολείται με επενδύσεις real estate, η περιουσία της εταιρείας του αγγίζει τα 15.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει πολλά κτίρια στην Μπρέσια, μια βίλα στο Μιλάνο, καθώς ένα τεράστιο κτίσμα στην περίφημη Κόρσο Ματζέντα στο Μιλάνο.
Παράλληλα, ο Πίρλο περνά μέρος του χρόνου του στην παραγωγή κρασιών, όμως η αγάπη του για τη βιομηχανία χάλυβα πολλές φορές ξεπερνά τη λογική.
Δεν εξηγείται αλλιώς ότι μόλις δύο ημέρες μετά την κατάκτηση του Champions League με τη Μίλαν το 2007, ίδρυσε στην Μπρέσια την εταιρεία “Fidbon” που ασχολείται -με τι άλλο- τα μέταλλα και τον χάλυβα και παρουσιάζει κέρδη 3.000.000 ευρώ ετησίως.
“Γι’ αυτό με είπαν Ρομά”
Όπως προαναφέρθηκε, οι καταβολές του ποδοσφαιριστή παίζουν τον ρόλο τους και γενικώς στην Ιταλία έχει παγιωθεί η άποψη ότι ο Πίρλο κατάγεται από τη φυλή Σίντι, οι άνθρωποι της οποίας ασχολούνται με την παραγωγή χάλυβα.
Εκείνος αποφεύγει γενικώς να παίρνει θέση λόγω και του ρατσισμού που βιώνουν πολλές φορές οι Ρομά, τουναντίον προτιμά να το διασκεδάζει και να κάνει πλάκα με αυτές τις φήμες που συνοδεύουν το όνομά του.
Στην αυτοβιογραφία του, βέβαια, ο Πίρλο πήρε θέση και με πολύ κομψό, έξυπνο, αριστοκρατικό τρόπο απέκρουσε αυτήν την άποψη.
Όπως ακριβώς λειτουργούσε εντός αγωνιστικού χώρου, όπου αυτός δημιουργούσε, αντιστοίχως έγραψε: «Είμαι ένας πλανόδιος τσιγγάνος στο γήπεδο, ένας μέσος σε διαρκή αναζήτηση μιας καθαρής γωνίας, όπου θα μπορώ να κινούμαι ελεύθερα, τουλάχιστον για μια στιγμή, χωρίς παίκτες να με πνίγουν με το μαρκάρισμά τους.
Λίγα τετραγωνικά μέτρα στα οποία θα μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, κάνοντας αυτό που πιστεύω: Παίρνω την μπάλα, τη δίνω σε έναν συμπαίκτη και αυτός βάζει γκολ. Αποκαλείται ασίστ και προκαλεί μια απίστευτη ευτυχία.
Πιθανόν εξαιτίας αυτής της επιθυμίας να πηγαίνω από το ένα σημείο στο άλλο του χορταριού με τα πόδια και χωρίς ρόδα, ακούστηκε κάποτε η φωνή ότι προερχόμουν από οικογένεια Ρομά και συγκεκριμένα από Σίντι».
Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στο ιταλικό ποδόσφαιρο
Ο ίδιος τονίζει ότι προέρχεται από οικογένεια Λομβαρδών με μακρά παράδοση στην Μπρέσια, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και τα γραφόμενά του εκπέμπουν τη φινέτσα και την ηρεμία που απέπνεε ως ποδοσφαιριστής.
Επ’ ουδενί δεν ήθελε ποτέ να θίξει τους Ρομά και σεβόταν τις καταβολές αυτών των ανθρώπων, ωστόσο διέλυσε τις σκιές με λεπτότητα και χιούμορ.
Όπως για παράδειγμα είχε κάνει αναφερόμενος στον προπονητή του Ρόι Χότζσον, ο οποίος πολλές φορές αντί να τον αποκαλεί «Πίρλο» τον προσφωνούσε «Πίρλα» που στα ιταλικά σημαίνει κεφάλι πέους.
Συνεπώς, ο Ιταλός σχολίαζε χαρακτηριστικά: «Ο Χότζσον με αποκαλεί «Πίρλα». Μάλλον έχει καταλάβει τη φύση μου ως ποδοσφαιριστής, σε αντίθεση με τους προηγούμενους προπονητές μου».
Αθίγγανος επίσης σημαίνει ανέγγιχτος. Και ο Πίρλο ήταν ανέγγιχτος από τον χρόνο, αφού μεγαλώνοντας γινόταν σαν το παλιό καλό κρασί και έπαιζε σε κορυφαίο επίπεδο μέχρι τα 35. Παράλληλα, παρέμεινε ανέγγιχτος από τα σχόλια περί της καταγωγής του. Οπότε ναι, έτσι είναι σίγουρα αθίγγανος.
Από εκεί και πέρα, είτε είχε είτε όχι καταβολές από Ρομά, ελάχιστη σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι οι υπέροχες στιγμές που χάρισε σε όλους τους φιλάθλους και η παρακαταθήκη που άφησε σταματώντας το ποδόσφαιρο.
Αντρέα Πίρλο, σε ευχαριστούμε και χρόνια πολλά…