Ο αυτόχειρας Αρακέμ ντε Μέλο υπήρξε παίκτης-έμβλημα της Ουρακάν και ο πρώτος Βραζιλιάνος του Παναθηναϊκού

Στη μετά-Γουέμπλεϊ εποχή, ο Παναθηναϊκός δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες της επιτυχίας – τουναντίον προσπάθησε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Το 1972 το «τριφύλλι» κατέκτησε ακόμη ένα πρωτάθλημα, το 8ο σε 13 σεζόν στην Α’ Εθνική, και το καλοκαίρι ενέταξε στο ρόστερ του πέντε άσους της Νοτίου Αμερικής.

Χουάν Ραμόν Βερόν, Ρομπέρτο Αρτέμιο Γκραμάχο, Σεβεριάνο Ιράλα, Κάρλος Λίναρις και Αρακέμ ντε Μέλο προσέθεσαν λάτιν απόχρωση στους «πράσινους» του Φέρεντς Πούσκας.

Εν προκειμένω, το Sport-Retro.gr επικεντρώνεται στον πρώτο Βραζιλιάνο της ιστορίας του Παναθηναϊκού, ο οποίος αυτοκτόνησε σαν σήμερα (17 Οκτωβρίου) το 2001.

 

Συμπαίκτης του… 40άρη Γκίτζα

Ο Εντεμίλ Αρακέμ Ζοζέ ντε Μέλο, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1944 (σ.σ. κατ’ άλλους στις 7 Ιουλίου) στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ντανούμπιο: Δεύτερος κάτω αριστερά δίπλα στον Αλσίδες Γκίτζα

Εντάχθηκε στις ακαδημίες της Βάσκο ντα Γκάμα, ωστόσο δεν κατάφερε να εδραιωθεί στην ανδρική ομάδα, με συνέπεια να αποδεχθεί την πρόταση της Ντανούμπιο.

Ο σύλλογος της Ουρουγουάης αναζητούσε έναν δυνατό και γρήγορο επιθετικό, προκειμένου να συνεργαστεί με τον εμβληματικό μεν, 40άρη δε Αλσίδες Γκίτζα, τον «χρυσό» σκόρερ της χώρας στον «τελικό» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1950 κόντρα στη Βραζιλία.

Δεν χρειάστηκε να αλλάξει χρώματα, αφού η νέα του ομάδα όχι μόνο φορούσε ασπρόμαυρα, αλλά έφερε και εκείνη τη χαρακτηριστική διαγώνια γραμμή στις φανέλες.

Ουρακάν 1969: Ο φαλακρός στους καθήμενους

Ο νεαρός Αρακέμ σημείωσε 12 γκολ στο πρωτάθλημα του 1966 και έγινε ο πρώτος παίκτης της Ντανούμπιο που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ.

Οι φίλοι της ομάδας τον εκτίμησαν για τη σπουδαία τεχνική του κατάρτιση και τα θεαματικά γκολ, το πιο ξεχωριστό εκ των οποίων ήταν κόντρα στη Νασιονάλ χωρίς το ένα παπούτσι!

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις δύο Βραζιλιάνοι έχουν αναδειχθεί μέχρι σήμερα πρώτοι σκόρερ στο ουρουγουανικό πρωτάθλημα: ο Ντε Μέλο το 1966 και ο Ελιομάρ Μαρκόν το 2001 (Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ).

 

Η πιο ακριβή μεταγραφή

Έπειτα από δύο χρόνια στην Ντανούμπιο, ο Αρακέμ ντε Μέλο είχε καταφέρει να συμπεριληφθεί στη λίστα των πιο σπουδαίων Νοτιοαμερικανών επιθετικών της φουρνιάς του.

Κατά συνέπεια, το 1968 η Ουρακάν από την Αργεντινή κατέβαλε το μεταγραφικό ποσό-ρεκόρ ολόκληρης της δεκαετίας (80.000 δολάρια), προκειμένου να τον ντύσει με τη φανέλα της.

Ο Περουβιανός βιρτουόζος Μιγέλ Άνχελ Λοαΐσα, ο οποίος «έφυγε» τον ίδιο μήνα με τον Ντε Μέλο (17 Οκτωβρίου 2001 ο ένας, 19 Οκτωβρίου 2017 ο άλλος), τον τροφοδοτούσε με ιδανικές μπαλιές στη μεγάλη περιοχή.

28/4/1968: Ουρακάν – Ροσάριο Σεντράλ 1-0

Στην πρώτη του χρονιά στην Ουρακάν, ο Βραζιλιάνος έβαλε 10 γκολ σε 14 συμμετοχές και κατέλαβε τη 2η θέση των σκόρερ του πρωταθλήματος Αργεντινής.

Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι ο Ντε Μέλο… άνοιξε τον δρόμο στον συμπατριώτη του Βάλτερ Ματσάντο ντα Σίλβα, πιο γνωστό ως Σίλβα Μπατούτα.

Την επόμενη σεζόν ο 78χρονος σήμερα βετεράνος έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Αργεντινής, φορώντας τη φανέλα της Ρασίνγκ Κλουμπ.

Αλσίδες Γκίτζα 1950

Αναφορικά με τον Ντε Μέλο, η αποχώρηση του Μιγέλ Λοαΐσα για την Ντεπορτίβο Κάλι το 1969 του έδωσε την ευκαιρία να γίνει το Νο1 όνομα της Ουρακάν, δεδομένου ότι είχε βελτιωθεί πολύ στη φυσική κατάσταση και την ταχύτητα.

Βέβαια, ο Βραζιλιάνος δεν πρόλαβε οριακά το πρώτο πρωτάθλημα της ομάδας από το 1928 (σ.σ. το Metropolitano του 1973) και τελευταίο μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι το 1971 αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών, με συνέπεια ο ίδιος να απουσιάσει από μερικά ματς και η Ουρακάν να υποχρεωθεί να αποκτήσει ως δανεικό τον Ναρκίσο Οράσιο Ντοβάλ από τη Φλαμένγκο.

24/5/1972: Από το φιλικό ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

 

Ήρθε ο «Δέμελος» με συνδρομή Γιαννακόπουλου

Έπειτα από 19 γκολ σε 58 συμμετοχές με τη φανέλα της Ουρακάν, ο Αρακέμ ντε Μέλο αποδέχθηκε την πρόταση του Παναθηναϊκού και σε ηλικία 26 ετών πραγματοποίησε το μακρινό ταξίδι.

Την Τρίτη 23 Μαΐου 1972, η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» ενημέρωσε ότι «ο ζογκλέρ Ντεμέλο υπογράφει σήμερα αντί 2.100.000 δραχμών στον Παναθηναϊκό».

Ζαχαρίας Πιτυχούτης: Ο Παναθηναϊκός και η ίδρυση της Θύρας 13

Ο γενικός αρχηγός της ομάδας Μιχάλης Κίτσιος τόνισε ότι ο Φέρεντς Πούσκας θα τον χρησιμοποιήσει στο φιλικό ματς της επόμενης μέρας κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ στο εξώφυλλο αναφερόταν ότι έρχεται και ο Χαβιέρ Ιρουρέτα (σ.σ. δεν ήρθε ποτέ).

Ο εμβληματικός Παύλος Γιαννακόπουλος, τότε νεοφερμένος στα «πράσινα» κοινά μέσω του «Παναθηναϊκού Συναγερμού», συνεισέφερε οικονομικά στην ολοκλήρωση της μεταγραφής και ο Βραζιλιάνος φρόντισε με το «καλημέρα» να ενθουσιάσει το φίλαθλο κοινό χάρη στα δύο γκολ που σημείωσε στο τελευταίο δίτερμα πριν από το φιλικό.

14/1/ 1973: Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 1-1. Η στιγμή του γκολ του

«Και πάλι εντυπωσίασε ο Ντε Μέλο. Οι μπαλιές του, οι πάσες του, τα σουτ του ήσαν κάτι άλλο! Αυτά θα τα δουν οι φίλαθλοι στον αυριανό μεγάλο διεθνή αγώνα με τη Μάντσεστερ», έγραφε η «Αθλητική Ηχώ».

Πράγματι, ο «Δέμελος», όπως… ονομάστηκε για να φανεί ότι έχει ελληνικές ρίζες, ήταν εντυπωσιακός και σύντομα έλαβε το παρατσούκλι «μάγος».

Παναθηναϊκός-Μπόκα Τζούνιορς: Το μεγάλο «αντίο» του Μίμη Δομάζου

Κατά τη διετή παρουσία του στον Παναθηναϊκό, ο Αρακέμ ντε Μέλο δημιούργησε επιθετική τριάδα-φωτιά με τους Αντώνη Αντωνιάδη και Χουάν Ραμόν Βερόν, χωρίς ωστόσο να κατακτήσει κάποιον τίτλο.

Στην Α’ Εθνική κατέγραψε 36 συμμετοχές και σημείωσε 17 γκολ, ενώ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έβαλε ένα (σ.σ. με την Μπέογκραντ στο Βελιγράδι, αλλά δεν είχε αντίκρισμα) σε 4 εμφανίσεις.

Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1972-73 σημείωσε άλλο ένα γκολ, στον επαναληπτικό του α’ γύρου κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ωστόσο το ματς χαρακτηρίστηκε ως μη γενόμενο επειδή ο Σοβιετικός διαιτητής έκανε το περίφημο λάθος στη διαδικασία των πέναλτι.

Με τον Μίμη Δομάζο

 

Τα ξεχωριστά γκολ

Η διετία 1972-74 δεν συνδυάστηκε με κάποιον τίτλο για τον Παναθηναϊκό, αφού στο μεταξύ ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είχαν ενισχυθεί πολύ, όμως υπήρξαν μερικά αποτελέσματα που γέμισαν χαρά τους φιλάθλους του.

Στις 14 Ιανουαρίου 1973, το «τριφύλλι» στάθηκε όρθιο στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για δεύτερη φορά μετά το 1970 (1-1), κι ενώ το 1969 είχε «φέρει» 2-2 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

«Πανζουρλισμός, υπερκολοσσός Παναθηναϊκός». Όταν άρχισε η εποχή Βαρδινογιάννη

Τρεις διαδοχικές ισοπαλίες με τη Ρεάλ Μαδρίτης, εκ των οποίων οι δύο στην ισπανική πρωτεύουσα, κάθε άλλο παρά αμελητέα αποτελέσματα ήταν, σε μία εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο βρισκόταν έτη φωτός πίσω από τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Οι «μερέγκες» προηγήθηκαν στο 5’ με πλασέ του Σαντιγιάνα, όμως ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε μόλις 5 λεπτά αργότερα με δυνατό σουτ του Ντε Μέλο, έπειτα από γύρισμα του Βερόν.

Ένα άλλο φιλικό ματς που ο Βραζιλιάνος έπιασε σπουδαία απόδοση ήταν εκείνο της 12ης Σεπτεμβρίου 1973, όταν το «τριφύλλι» επιβλήθηκε 3-0 της Ρόμα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο Βερόν άνοιξε το σκορ στο 49’ με πλασέ, ο Ντε Μέλο διπλασίασε το «πράσινο» προβάδισμα στο 50’ με δυνατό σουτ και στο 52’ ο Κώστας Ελευθεράκης διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα με σουτ που βρήκε πρώτα στο δοκάρι.

Κατά την πρώτη του σεζόν επί ελληνικού εδάφους, μεταξύ άλλων, ο Ντε Μέλο έβαλε δύο γκολ στο ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική (6-3 τον Ολυμπιακό Βόλου), άλλα δύο στο επόμενο εντός επί της Ομόνοιας, ενώ το highlight του ήταν το χατ-τρικ στο 8-1 επί του Ατρομήτου.

Οι παίκτες της Σάντος και οι Βραζιλιάνοι δημοσιογράφοι εκθειάζουν τον Παναθηναϊκό

Τη δεύτερη χρονιά, μεταξύ άλλων, ο Ντε Μέλο σκόραρε δύο φορές κόντρα στην Καβάλα και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ενώ το μοναδικό του γκολ σε ντέρμπι σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1973 με θύμα την ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (1-0 με πέναλτι στο 90’).

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι στην Α’ Εθνική τα 15 από τα 17 γκολ του σημειώθηκαν εντός έδρας και μόνο κόντρα σε Πανιώνιο, Απόλλωνα Καλαμαριάς σκόραρε εκτός.

 

Ο Ατρόμητος, η σχολή και το τραγικό τέλος

Η επιστροφή του Στιέπαν Μπόμπεκ στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά από επτά χρόνια έφερε ανακατατάξεις στο ρόστερ της ομάδας, η οποία έμεινε χωρίς λάτιν παίκτη.

Τη σεζόν 1974-75 ο Ντε Μέλο δεν ήταν ενεργός, εν αντιθέσει με την επόμενη που φόρεσε τα χρώματα του Ατρομήτου σε 12 ματς πρωταθλήματος και σημείωσε 2 γκολ.

Με τη φανέλα του Ατρομήτου

Στις 21 Μαρτίου 1976 κατέγραψε την τελευταία του συμμετοχή (αγωνίστηκε για 64 λεπτά) και αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός, ο οποίος επικράτησε 1-0 με γκολ του Κώστα Δαβουρλή.

Σε ηλικία μόλις 32 ετών ο Αρακέμ ντε Μέλο πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τη δράση και έκτοτε συμμετείχε σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Μία εξ αυτών ήταν και η ίδρυση βραζιλιάνικης σχολής ποδοσφαίρου στην περιοχή Σεμπουτσάν του Καράκας της Βενεζουέλας.

Περισσότερα από 200 παιδιά ηλικίας από 4 έως 14 ετών μάθαιναν από πρώτο χέρι τα μυστικά του «βασιλιά των σπορ».

Στο πλευρό του Αρακέμ βρισκόταν και ο αδερφός του Άρνουτ, ο οποίος είχε κάνει καριέρα στην Ντεπορτίβο Πετάρε της Βενεζουέλας (σ.σ. τότε ονομαζόταν Ντεπορτίβο Ιτάλια).

Η βράβευση στον Κριστόφ Βαζέχα

Τον Δεκέμβριο του 2000 ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού και του Ατρομήτου είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, προκειμένου να παρευρεθεί σε μία γιορτή του ΠΣΑΠ και, μάλιστα, είχε παραδώσει τιμητική πλακέτα στον Κριστόφ Βαζέχα.

Το ζεστό απόγευμα της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου 2001, όμως, ο Αρακέμ ντε Μέλο αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του διά απαγχονισμού στο διαμέρισμα που ζούσε στο Καράκας.

Άλλοι έκαναν λόγο για οικονομικά προβλήματα και άλλοι για αισθηματικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο 57χρονος προετοιμαζόταν για τον δεύτερο γάμο του, όμως την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου τελέστηκε η κηδεία του…

Κατά τη διάρκεια του Copa América του 2011 στην Αργεντινή, μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης «έτρεχε» μία καμπάνια κατά της ξενοφοβίας.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ακούστηκαν ονόματα σπουδαίων Νοτιοαμερικανών παικτών που υπήρξαν εμβληματικές φυσιογνωμίες των κορυφαίων συλλόγων της χώρας.

Μόνο τρεις Βραζιλιάνοι αναφέρθηκαν εκείνο το διάστημα: του Σίλβα Μπατούτα, του Ναρκίσο Ντορβάλ και του Αρακέμ ντε Μέλο…

«Εάν ο ΠΑΟ μηδενιστεί, το κέντρο της Αθήνας θα καεί»

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!