«Πανζουρλισμός, υπερκολοσσός Παναθηναϊκός». Όταν άρχισε η εποχή Βαρδινογιάννη

Στις 18 Ιουλίου 1979 η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» βγαίνει με τον εξής λιτό και περιεκτικό τίτλο στο πρωτοσέλιδο: «Πανζουρλισμός στον Παναθηναϊκό».

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 17 Ιουλίου 1979, το «τριφύλλι» περνούσε (και) τυπικά στην κατοχή της οικογενείας Βαρδινογιάννη και έμπαινε με τον καλύτερο τρόπο στην εποχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Όταν πια όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους η ίδια εφημερίδα, πάντα φίλα προσκείμενη στους «πρασίνους», έκανε λόγο για «πανζουρλισμό» και αποσπούσε δηλώσεις από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη.

«Στον ΠΑΟ πρέπει να δίνουμε, όχι να παίρνουμε. Γιατί μας προσφέρει πολλά. Αυτό είναι το πιστεύω της οικογενείας μας», υπογράμμιζε μεταξύ άλλων ο «καπετάνιος».

«Ενίκησε ο ΠΑΟ», ήταν η φράση του αείμνηστου αθλητή και παράγοντα Τζακ Νικολαΐδη, ο οποίος τότε εκτελούσε χρέη προέδρου, επειδή ο θείος του Απόστολος Νικολαΐδης ήταν βαριά άρρωστος.

Συνεργάτες του Γιώργου Βαρδινογιάννη στη νεοσύστατη ΠΑΕ ορίστηκαν οι κ.κ. Τριανταφυλλίδης, Κασιμάτης, Μαλακτές, Πλαχουδάκης, Μπέητς, Τζιώτης, Διαμαντάρας, καθώς και ένας εκπρόσωπος από τους φιλάθλους.

Μάλιστα, το μετοχικό κεφάλαιο έφτασε τις 110.000.000 δραχμές (σ.σ. αρχικά είχε γραφτεί 105.000.000), σύμφωνα με την «Αθλητική Ηχώ», η οποία χαρακτήρισε «ήρωα και φωτεινό παράδειγμα για όλους» τον εμβληματικό Παύλο Γιαννακόπουλο, λόγω της αγόγγυστης στήριξής του στον σύλλογο τα προηγούμενα χρόνια.

Στις 15.000.000 δραχμές έφτασε το ποσό που έβαλε η πλευρά Μαντζεβελάκη, άλλα 5.000.000 η οικογένεια Διαμαντάρα, από κοντά η Θύρα 13 και άλλες λέσχες φίλων της ομάδας (Ομόνοια, Ακαδημία-Πλάτωνος, Καλλιθέα, Γλυφάδα κ.τ.λ.).

Γενικώς, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού με επικεφαλής τη Θύρα 13 ενίσχυσαν οικονομικά το «τριφύλλι» τόσο το προηγούμενο διάστημα που δημιουργήθηκαν «τρύπες», όσο και την ημέρα που έγινε πλέον σαφές ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη παίρνει τα ηνία.

Την επομένη (19/7) το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» φιλοξενούσε νέες δηλώσεις των ιδιοκτητών της ομάδας, βασικό μότο των οποίων ήταν το «νέα Γουέμπλεϊ».

Αντί επιλόγου, η πρώτη ανακοίνωση στην ιστορία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της υπό σύσταση ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αμέσως μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίασής του, έκρινε σκόπιμο να απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Να απευθυνθεί όχι μόνο στους μετόχους, αλλά σε ολόκληρο το φάσμα της πλατιάς μάζας των φιλάθλων του, που τόσο συγκινητικά προστρέξανε στο κάλεσμα για τη δημιουργία ενός ΜΕΓΑΛΟΥ Παναθηναϊκού.

Θεωρήσαμε αναγκαίο, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παναθηναϊκός ΠΑΕ να κάνουμε γνωστές σε όλο το φίλαθλο κόσμο τις προθέσεις μας που είναι «σαν μια υπόσχεση, σαν ένα συμβόλαιο τιμής».

Και για να μη μακρυγορούμε, πρέπει να πούμε, με όλη τη συναίσθηση της ευθύνης που αναλάβαμε, ότι σκοπός και στόχος μας είναι:

α) Η αναβίωση του Παναθηναϊκού των 70 χρόνων. Και όχι μόνο αυτό, η δημιουργία, παράλληλα, ενός νέου πανίσχυρου ποδοσφαιρικού οργανισμού, ικανού για νέα, σπουδαία επιτεύγματα και επανάληψη καινούριων «Γουέμπλεϊ».

Θέλουμε να πούμε σε όλους, τους αμέτρητους φίλους του Παναθηναϊκού, πως επιδίωξή μας είναι ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, αλλά και η σε βάθος καλλιέργεια και ανάπτυξη του αθλητισμού, επειδή πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη, είναι επιτακτική ανάγκη η συνύπαρξη αυτών των δύο αρχών.

β) Σκοπεύουμε να διαχειριστούμε τα χρήματα του κόσμου του Παναθηναϊκού, είτε είναι εισιτήριο είτε μετοχές, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα προχωρήσουμε με σύνεση πάντα και προγραμματισμό και ποτέ αυτοσχεδιάζοντας, γιατί επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε έναν Παναθηναϊκό όχι μόνο για άλλα 70 χρόνια, αλλά πολύ περισσότερα.

γ) Ζητάμε τη συμπαράσταση όλου του κόσμου, όλων των φιλάθλων μας, που είναι πάντα η κινητήρια δύναμη, η πηγή κάθε ενεργητικότητας. Και με την ευκαιρία, πρέπει να τονίσουμε ότι στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχουν πλέον παρατάξεις. Κυριαρχεί μόνο η ενότητα, που θα στέκεται πάνω από τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Είμαστε όλοι μια οικογένεια, η οικογένεια του Παναθηναϊκού.

δ) Θα αγωνιστούμε και θα πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις για έντιμο και μόνο πρωταθλητισμό. Θα βοηθήσουμε όλες τις αθλητικές αρχές, επειδή μια από τις άμεσες επιδιώξεις μας είναι η εξυγίανση, η κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ε) Για τους ποδοσφαιριστές της Παναθηναϊκός ΠΑΕ πρέπει να πούμε τούτο μόνο. Ο Παναθηναϊκός θα σέβεται τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, όμως, θα απαιτήσει να σέβονται και εκείνοι τις αρχές που θα διέπουν τη λειτουργία της Παναθηναϊκός ΠΑΕ, όσον αφορά την αγωνιστική πλευρά και να είναι συνεπείς, με όλη τη σημασία που έχει η λέξη, στις υποχρεώσεις τους.

στ) Τέλος, θέλουμε να απευθύνουμε φιλικό χαιρετισμό σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με τα οποία επιθυμούμε να συνεργαστούμε επειδή πίστη και πεποίθησή μας είναι πως ο διάλογος φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα. Δεχόμαστε κάθε καλόπιστη κριτική, γιατί αυτή πάνω απ’ όλα είναι εποικοδομητική και ωφέλιμη».

***

«Νέα Γουέμπλεϊ» δεν καταγράφηκαν, όμως ο Παναθηναϊκός βίωσε σε διάρκεια τις πιο ένδοξες ευρωπαϊκές στιγμές της ιστορίας του, αφού μεταξύ άλλων έφτασε δύο φορές στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, άλλες τόσες στην προημιτελική και άλλες τόσες στους «8» του Κυπέλλου UEFA.

Τι θα γινόταν αν δεν εμφανιζόταν ξαφνικά η οικογένεια Βαρδινογιάννη στο προσκήνιο; Ουδείς είναι σε θέση να το γνωρίζει, ασχέτως αν ο Παύλος Γιαννακόπουλος αγάπησε όσο κανείς, ίσως, τον σύλλογο με το πράσινο χρώμα και το τριφύλλι.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!