Παναθηναϊκός-Μπόκα Τζούνιορς: Το μεγάλο «αντίο» του Μίμη Δομάζου

Από τις αλάνες των Αμπελοκήπων στο «Γουέμπλεϊ» και από την τοπική Άμυνα στον Παναθηναϊκό. Μικρός το δέμας, αλλά με ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα ταλέντο. Μια… ουράνια καριέρα, θαρρείς από το όνομα της Μικρασιάτισσας μητέρας του Ουρανίας, η οποία κλήθηκε να τον μεγαλώσει μόνη από τα 10 του και μετά, λόγω του διαζυγίου με τον σύζυγό της.

Το φτωχό μοναχοπαίδι της οδού Τσόχα που στα 12 απάντησε καταφατικά στην πρόταση του Μανώλη Πιτσιανούδη για να ενταχθεί στα «τσικό» της Άμυνας, προτού δοξαστεί όσο ελάχιστοι στη… μεσαία γραμμή του «τριφυλλιού», της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας.

Ρέκορντμαν συμμετοχών της Α’ Εθνικής με 538 (σ.σ. οι 2 σε μπαράζ διεκδίκησης του τίτλου), παραπάνω από 20 χρόνια επαγγελματικής καριέρας στον Παναθηναϊκό, με ένα μικρό διάλειμμα στα 36 του για να αγωνιστεί στην τρομερή «Ένωση» του εμβληματικού Λουκά Μπάρλου, του Μίμη Παπαϊωάννου, του Θωμά Μαύρου και του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Με 10 πρωταθλήματα (9 με τους «πράσινους», 1 με τους «κιτρινόμαυρους), 3 κύπελλα και 50 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα, ο βιονικός «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου αποσύρθηκε σε ηλικία 38 ετών, αλλά επί της ουσίας δεν εγκατέλειψε ποτέ τη δράση. Η μπάλα ήταν και είναι η προέκταση του εαυτού του.

Κι επειδή ακριβώς οι φίλαθλοι λατρεύουν τους μπαλαδόρους, περίπου 45.000 εξ αυτών κατέκλυσαν τις εξέδρες του ΟΑΚΑ την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού του 1984, προκειμένου να τον τιμήσουν.

Ο «στρατηγός» τέθηκε για μία τελευταία φορά επικεφαλής του Παναθηναϊκού, οι υποστηρικτές του οποίου είχαν τη χαρά να δουν μπροστά στα μάτια τους άσους, όπως ο Βέλιμιρ Ζάετς, ο Δημήτρης Σαραβάκος ή ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, να συνυπάρχουν στο χορτάρι με τον Δομάζο.

Η Μπόκα Τζούνιορς προηγήθηκε στο 8’ με τον Φερνάντο Μορένα, το «τριφύλλι» ισοφάρισε με πέναλτι του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη στο 13’ (σ.σ. ο Δραμινός έχασε και πέναλτι στο 35’), ο Ομάρ Πορτέ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους στο 42’, ο Σαραβάκος απάντησε στο 60’ και ο Πορτέ διαμόρφωσε το τελικό 2-3 στο 69’.

Οι συνθέσεις του αγώνα

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάτσεκ Γκμοχ): Λαφτσής, Δοντάς, Ταράσης, Κυράστας, Βονόρτας, Ζάετς (77’ Παπαβασιλείου), Σαραβάκος, Ρότσα, Χαραλαμπίδης (77’ Καραβίδας), Δομάζος (77’ Λιβαθηνός), Μαυρίδης (61’ Θ. Δημόπουλος).

ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ (Ντίνο Σάνι): Μπαλέριο, Πασούτσι (80’ Ματαμπός), Αλμπέρτο, Σεγκόβια, Κόρδοβα, Σταφούσα, Βάσκες, Σοτέλο (65’ Μπέρτα), Πορτέ, Μορένα, Μεντόσα.

Διαιτητής: Αντώνης Βασσάρας

Όρθιοι οι θεατές χειροκροτούσαν συνεχώς τον 42χρονο Δομάζο, ο οποίος έλαβε αναμνηστική πλακέτα τόσο από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη όσο και από τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα.

Το τιμώμενο πρόσωπο φωτογραφήθηκε με άλλες μεγάλες δόξες, όπως ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Αριστείδης Καμάρας, ο Μίμης Παπαϊωάννου και ο Νίκος Χρηστίδης, με τον ΓΓΑ Κίμωνα Κουλούρη και με άλλες προσωπικότητες του πολιτικού και αθλητικού κόσμου.

Ο Δομάζος έπαιξε για 77 λεπτά, έδωσε τη θέση του στον Σπύρο Λιβαθηνό και έκανε τον γύρο του θριάμβου, γνωρίζοντας την αποθέωση από τα πλήθη.

Έπειτα ανέβηκε στην εξέδρα των επισήμων και παρέδωσε την πράσινη φανέλα με το τριφύλλι, εκείνη που δόξασε όσο κανένας άλλος, στον Γιώργο Βαρδινογιάννη.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής είχε μόλις ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι μπροστά και δεξιά από τον «στρατηγό» έπαιζε ένας νεαρός μεσοεπιθετικός που μέχρι πρότινος έβγαζε μάτια με τη φανέλα του Πανιωνίου. Τον έλεγαν Δημήτρη Σαραβάκο…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!