Το επικό 31-0 της Αυστραλίας επί της Αμερικανικής Σαμόα

“Θρίαμβος”, “Συντριβή”, “Διασυρμός”, “Πάρτι”. Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι λέξεις μεταξύ τους στον αθλητισμό; Είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς σε έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο και σχετίζονται με αναμετρήσεις που υπήρξε χαοτική διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Υπάρχουν, όμως, και αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις που οι χαρακτηρισμοί ωχριούν και που το εκάστοτε γεγονός παίρνει διαστάσεις όχι επειδή είναι απροσδόκητη η διαφορά δυναμικότητας, αλλά διότι ο τρόπος που αποτυπώνεται είναι υπερβολικός. Τόσο μάλιστα που φέρνει και αλλαγές…

Το Sport-Retro.gr θυμάται το εκκωφαντικό 31-0 της Αυστραλίας επί της Αμερικανικής Σαμόα στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002.

 

Στα 32 καίγεσαι…

Ήταν 11 Απριλίου του 2001 όταν η Αυστραλία υποδεχόταν την Αμερικανική Σαμόα στο “BCU International” του Κοφς Χάρμπουρ της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 1ου προκριματικού ομίλου της ζώνης της Ωκεανίας.

Στόχος η νίκη που θα της έδινε την πρώτη θέση, προκειμένου να διεκδικήσει μέσω αγώνων μπαράζ το εισιτήριο για το ερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Η έκβαση, πάντως, των προκριματικών στην Ωκεανία ήταν γνωστή εκ των προτέρων, αφού οι Αυστραλοί ξεπερνούσαν όλα τα εμπόδια, εν συνεχεία λύγιζαν σχεδόν πάντα τη Νέα Ζηλανδία και τέλος έδιναν… κανονικό αγώνα κόντρα στην 5η ομάδα της Λατινικής Αμερικής.

Συνεπώς, τα “καγκουρό” ήταν ξανά το αδιαφιλονίκητο φαβορί στην ήπειρό τους, μόνο που εκείνη τη φορά η κατάσταση ξέφυγε τελείως, αρχής γενομένης από την εκκωφαντική νίκη επί της Τόνγκα μόλις δύο ημέρες νωρίτερα.

Αυτό το 22-0 έγινε το ματς με τη μεγαλύτερη διαφορά γκολ, έπειτα από το 20-0 του Κουβέιτ επί του Μπουτάν στις 14 Φεβρουαρίου 2000, όμως οι Αυστραλοί δεν είχαν τη διάθεση να αφήσουν το… γκάζι.

Σειρά πήρε Αμερικανική Σαμόα, η οποία μάλιστα τους κράτησε για σχεδόν ένα δεκάλεπτο στο “μηδέν”, προτού τελικά καταρρεύσει και δεχτεί 31 γκολ στα υπόλοιπα 80 λεπτά του αγώνα.

Δεχόταν δηλαδή γκολ σχεδόν κάθε 3 λεπτά, ενώ έπρεπε να φτάσει το 86ο λεπτό για να καταφέρουν οι παίκτες της να περάσουν το κέντρο και να ολοκληρώσουν τη μοναδική τους επίθεση, με ένα αδύναμο μακρινό σουτ του Πάτι Φεαγκιάι που κατέληξε στην αγκαλιά του Μάικλ Πέτκοβιτς.

Ελλείψει, μάλιστα, ηλεκτρονικού πίνακα στο στάδιο έγινε λάθος στη μέτρηση των γκολ και στο τέλος χρειάστηκε η παρέμβαση της FIFA για να αποσαφηνιστεί αν ήταν 31 ή 32 τα γκολ των Αυστραλών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ελληνικά τηλεοπτικά δελτία προβλήθηκε το θέμα με την επισήμανση ότι για την… εξοικονόμηση χρόνου θα προβληθούν τα πέντε καλύτερα γκολ και όχι όλα.

Όλα αυτά σε ένα ματς που ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φρανκ Φαρίνα αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει “αστέρια” της ομάδας, όπως ο Μαρκ Βίντουκα, ο Χάρι Κιούελ ή ο Τζον Αλοΐζι, το κενό των οποίων υπερκαλύφθηκε από τον 22χρονο σέντερ φορ Άρτσι Τόμπσον που σημείωσε 13 γκολ στη μόλις 3η του συμμετοχή με το εθνόσημο.

Μάλιστα, ο άσος των Μαρκόνι Στάλιονς ισοφάρισε ένα ρεκόρ που κρατούσε από το 1885, όταν ο Τζον Πέτρι της Αρμπρόουθ είχε βάλει τον ίδιο αριθμό γκολ στο 36-0 επί της Μπον Άκορντ για το Κύπελλο Σκωτίας. Ήταν όμως η Αμερικανική Σαμόα τόσο κακή ομάδα;

 

Η χειρότερη ομάδα του κόσμου

Η Αμερικανική Σαμόα θεωρείται κατά μία έννοια αμερικανικό έδαφος, όπως προδίδει και το όνομά της, ενώ είναι ένα έθνος 65.000 ανθρώπων που κατοικεί σε ένα σύμπλεγμα πέντε ηφαιστειογενών νησιών στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Το ποδόσφαιρο της χώρας εκείνη την εποχή βρισκόταν σε εμβρυακό στάδιο και η ομοσπονδία της είχε αναγνωριστεί από τη FIFA μόλις το 1998.

Ο όρος που τέθηκε για να έχουν τη δυνατότητα οι παίκτες να εκπροσωπήσουν τη χώρα σε εκτός έδρας διεθνή ματς ήταν να έχουν διαβατήριο των ΗΠΑ, όμως τέτοιο διέθετε μόνο ο τερματοφύλακας Νίκι Σαλούπου.

Από τη στιγμή που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ομοσπονδιακών τεχνικών Τόνι Λανγκίλντε και Τουνόα Λούι, ήταν αναμενόμενο ότι θα βίωνε δύσκολες καταστάσεις στο αγωνιστικό σκέλος.

Η ομάδα Νέων της Αμερικανικής Σαμόα, η οποία είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί στο ματς, ταξίδεψε στην Αυστραλία με το σύνθημα “Είμαστε εδώ για να μάθουμε και να παλέψουμε”.

Δυστυχώς για εκείνους ο αγώνας συνέπεσε με τις σχολικές εξετάσεις, με συνέπεια να μαζευτούν μετά βίας 16 παίκτες, μερικοί εκ των οποίων από μικρότερα ηλικιακά κλιμάκια που δεν είχαν βγάλει ποτέ 90λεπτο, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα.

Φτάνοντας στην Αυστραλία, οι… επίλεκτοι της Αμερικανικής Σαμόα έκαναν πρώτα μία στάση στο Σίδνεϊ για να προσευχηθούν στην Ευαγγελική Εκκλησία της πόλης και να αξιώσουν από τον Θεό “να κρατήσει το σκορ χαμηλά”, όπως ενημέρωσε πριν από το ματς ο Τουνόα Λούι.

Βάσει σκορ δεν εισακούστηκαν οι προσευχές, όμως οι παίκτες έφυγαν χαμογελαστοί και, μάλιστα, ο τερματοφύλακας Σαλούπου δήλωσε ότι το ευχαριστήθηκε (!) και πως αν ήταν παρόντες οι Άνδρες η διαφορά δεν θα ξεπερνούσε τα 5-6 γκολ.

Ο Λούι, μάλιστα, εξήρε τη “φανταστική” απόδοση του Σαλούπου και εξέφρασε τη σιγουριά πως “σε 5 χρόνια θα είμαστε ανταγωνιστικοί”, ενώ ο Λανγκίλντε προχώρησε… λίγο παραπέρα δηλώνοντας: “Θα φτιάξουμε μία ομάδα ικανή να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006”.

Τελικά, η Αμερικανική Σαμόα ολοκλήρωσε την πρώτη της συμμετοχή σε προκριματική φάση με συντελεστή γκολ 0-57, έλαβε τον χαρακτηρισμό της φήμης της χειρότερης ομάδας στον κόσμο και σύντομα οι δύο ομοσπονδιακοί προπονητές αποτέλεσαν παρελθόν.

Αντιδράσεις και αλλαγές

Το ματς, όπως ήταν φυσικό, όχι μόνο πέρασε στην ιστορία, αλλά αποτελεί σταθμό για συγκεκριμένες αποφάσεις που πάρθηκαν μετά από αυτό.

Οι δηλώσεις των Αυστραλών ήταν επικριτικές ως προς το σύστημα διεξαγωγής, καθώς ο προπονητής Φρανκ Φαρίνα εστίασε στην ανάγκη πιο ανταγωνιστικών αγώνων για την ομάδα του και ο αρχισκόρερ Άρτσι Τόμπσον είπε ευθαρσώς πως δεν καταλαβαίνει το νόημα τέτοιων συναντήσεων.

Παράλληλα, αναπτύχθηκε και η φήμη ότι τα “καγκουρό” υπέδειξαν τόσο μεγάλο οίστρο μόνο και μόνο για να αναγκάσουν τη FIFA να ασχοληθεί με το ζήτημα και να βρει μία λύση, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο ακόμη και για εμπλοκή στο πρόβλημα που είχαν οι παίκτες της Αμερικανικής Σαμόα με την εξασφάλιση διαβατηρίων.

Ο Μπάσιλ Σκαρσέλα, πρόεδρος της ομοσπονδίας Ωκεανίας, διαφωνούσε λέγοντας: “Όπως εμείς έχουμε το δικαίωμα να αντιμετωπίζουμε τη Γαλλία ή τη Βραζιλία, έτσι και οι μικρότερες ομάδες πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζουν εμάς ή τη Νέα Ζηλανδία”.

Η Αυστραλία εν τέλει νίκησε εν συνεχεία τους Νεοζηλανδούς, αλλά η Ουρουγουάη αποδείχτηκε πολύ δύσκολο εμπόδιο και παρά την επικράτηση με 1-0 στη Μελβούρνη, το 3-0 της ρεβάνς την άφησε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σε κάθε περίπτωση η FIFA αφουγκράστηκε την κατάσταση και έδωσε εντολή να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής, αρχικά όχι μόνο στη ζώνη της Ωκεανίας, αλλά και όπου αλλού είχε παρατηρηθεί αντίστοιχο πρόβλημα δυναμικότητας (Kεντρική & Βόρεια Αμερική και Ασία).

Αυτό που έκανε ήταν να επιβάλλει ένα σύστημα προκριματικών γύρων που όσο προχωρούσε θα έμπαιναν σταδιακά οι “δυνατές” ομάδες και θα αντιμετώπιζαν τους καλύτερους “μικρούς” που είχαν προκριθεί.

Αναφορικά με τους Αυστραλούς, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, η FIFA τους μετέφερε στη ζώνη προκριματικών της Ασίας και άφηνε στην Ωκεανία μόνο τους Νεοζηλανδούς, οι οποίοι ναι μεν ήταν καλύτεροι αλλά η διαφορά τους με τους υπολοίπους δεν ήταν χαοτική.

Παράδοξο ίσως της κατάληξης αυτής ήταν ότι στη διοργάνωση της Γερμανίας για πρώτη φορά στην ιστορία συμμετείχαν δύο ομάδες που ανήκουν γεωγραφικά στην Ωκεανία, καθώς αμφότερες εξασφάλισαν την πρόκριση.

 

Έσπασε το ρόδι

Η Αμερικανική Σαμόα, από την πλευρά της, συνέχισε τον δύσκολο δρόμο και με τον Ίαν Κρουκ (παλιός άσος της Νόριτς) στον πάγκο της κατάφερε αρχικά να σημειώσει το πρώτο της γκολ στην ήττα με 9-1 από το Βανουάτου τον Μάιο του 2004 με σκόρερ τον Νάτια Νάτια.

Τελικά κατάφερε να σημειώσει και την πρώτη της νίκη μόλις στις 22 Νοεμβρίου 2011, καθώς τα πέντε χρόνια που είχαν θέσει ως όριο βελτίωσης ο Τουνόα Λούι και ο Τόνι Λανγκίλντε αποδείχθηκαν πολύ λίγα.

Τα ονόματα των Ραμίν Οτ και Κανέτι Φαλέλα γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία της χώρας, αφού ήταν οι παίκτες που σημείωσαν τα γκολ της Αμερικανικής Σαμόα επί της Τόνγκα (2-1).

“Είμαι πανευτυχής, μπορεί να έχουμε ελπίδες για κάτι παραπάνω στο μέλλον. Η σημερινή μέρα πάντως θα γραφτεί στην ιστορία όπως εκείνο το 31-0 από την Αυστραλία και για δεύτερη φορά είμαστε το επίκεντρο του ποδοσφαιρικού κόσμου”, ήταν τα λόγια του ομοσπονδιακού τεχνικού Τόμας Ρόνγκεν μετά την ολοκλήρωση του σερί 30 αγώνων χωρίς νίκη.

Η Αμερικανική Σαμόα δεν έχει καταφέρει να διακριθεί, ενώ η σημαντικότερη επιτυχία της είναι οι δύο νίκες στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας που την… ανέβασαν στην 194η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Συν τοις άλλοις, τον Ιούλιο του 2016 τα Φίτζι διέλυσαν με 38-0 τη Μικρονησία, στο πλαίσιο των Αγώνων του Ειρηνικού, οπότε πλέον δεν κατέχει ούτε το θλιβερό ρεκόρ της βαρύτερης ήττας στην ιστορία σε ματς μεταξύ εθνικών ομάδων.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, η Μικρονησία ηττήθηκε με 46-0 από το Βανουάτου, οπότε η Αμερικανική Σαμόα δεν έχει καν τη δεύτερη βαρύτερη ήττα στην ιστορία, ενώ στο ίδιο ματς ο Ζαν Καλτάκ έσπασε το ρεκόρ περισσοτέρων γκολ με 16.

 

Διαβάστε ακόμη:

Η απόλυτη διακωμώδηση του ποδοσφαίρου: Το «ματς» που έληξε 149-0!

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!