Μπάγερν Μονάχου, ετών 119: Τα πρώτα χρόνια

Μόναχο, 27 Φεβρουαρίου 1900

Τα μέλη του αθλητικού σωματείου MTV Μονάχου 1879 πραγματοποιούν μία συνάντηση στο εστιατόριο «Μπεκάρφου», με σκοπό να λάβουν κάποιες κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Οι Καθολικοί της Δυτικής Ευρώπης γιορτάζουν την Τρίτη της Άφεσης (σ.σ. ζητούν άφεση αμαρτιών και καταναλώνουν άφθονο κρέας – συνδυάζονται στοιχεία Τσικνοπέμπτης και Κυριακής της Τυρινής), κάτι που πρόκειται να κάνουν και οι άνθρωποι του βαυαρικού κλαμπ, μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Οι διαφωνίες είναι έντονες. Η Γενική Συνέλευση δεν επιτρέπει τη συμμετοχή του συλλόγου στο πρωτάθλημα της Νοτίου Γερμανίας και οι 11 ποδοσφαιριστές που έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση αποχωρούν απογοητευμένοι.

Η ώρα είναι σχεδόν 21:30 και οι αθλητές αποφασίζουν να επισκεφτούν το εστιατόριο «Γκιζέλα» που βρίσκεται στο Σβάμπινγκ. Εκεί, άρχισε να γράφεται ο μύθος…

Το SportRetro.gr γυριζει τον χρόνο στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ιδρύθηκε η Μπάγερν Μονάχου, η πιο επιτυχημένη γερμανική ομάδα και μία από τις καλύτερες της Ευρώπης.

28 πρωταθλήματα, 18 Κύπελλα Γερμανίας, 6 League Cup Γερμανίας, 7 Super Cup Γερμανίας, 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης/Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Κύπελλο UEFA και 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα κοσμούν την τροπαιοθήκη του κλαμπ μέχρι και σήμερα.

 

Ομάδα με καλλιτεχνικές ρίζες

Τα ιδρυτικά μέλη της Μπάγερν δεν ήταν μόνο κάτοικοι Μονάχου ή Βαυαρίας, αλλά κατάγονταν κι από άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπως το Βερολίνο, το Φράιμπουργκ, η Λειψία και η Βρέμη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του συλλόγου είχαν καλλιτεχνικές ευαισθησίες.

Ο γκολκίπερ Ότο Λούντβιχ Νέγκελε ασχολείτο με τη ζωγραφική, ενώ ο Βίλχελμ Φόκε ήταν γλύπτης, ποιητής, εφευρέτης, ζωγράφος και πρωτοπόρος της Αεροπορίας.

Ο Φρανς Τζον (ή Γιον), ο πρόεδρος της ομάδας από την ίδρυσή της μέχρι το 1903, ήταν φωτογράφος, ενώ ανάμεσα στα πρόσωπα που συνέδραμαν στη δημιουργία του κλαμπ ήταν ο μετέπειτα διάσημος γλύπτης Μπένο Έλκαν.

Η εισφορά των μελών ορίστηκε στο 1 μάρκο και τα χρώματα που επελέγησαν για τη στολή της νεοσύστατης Μπάγερν ήταν το μπλε και το λευκό, αυτά που υπάρχουν στη σημαία της Βαυαρίας, το όνομα της οποίας πήρε ο σύλλογος.

Να σημειωθεί ότι στο κέντρο του εμβλήματος που υιοθέτησε η ομάδα το 1961 και σε όλες τις παραλλαγές που ακολούθησαν, εικονίζεται το λάβαρο του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου (σ.σ. έχει μπλε-άσπρους ρόμβους).

Πρώτο προπονητικό κέντρο αποτέλεσε το «Σίρενπλατς», το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα.

 

Παρατσούκλι «κόκκινοι» και αλλαγή ονόματος

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η Μπάγερν απέκτησε σπουδαίους ποδοσφαιριστές, κάποιοι εκ των οποίων αγωνίζονταν στη συμπολίτισσα Μόναχο 1860.

Την άνοιξη του 1900, ένας επιχειρηματίας παραχώρησε στο βαυαρικό κλαμπ ένα οικόπεδο στον δρόμο Κλήμης (σ.σ. έχει πάρει το όνομά του από τον Αρχιεπίσκοπο Κλήμη-Αύγουστο και διαθέτει τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο στο Μόναχο) για τη δημιουργία γηπέδου.

Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, η Μπάγερν επικράτησε 5-2 στον παρθενικό αγώνα της εναντίον της FC Münchner 1896, μία ομάδα που διαλύθηκε 10 χρόνια αργότερα.

Ο νεοϊδρυθείς σύλλογος άρχισε να σημειώνει σε βάρος τοπικών ομάδων σπουδαίες νίκες, οι οποίες είχαν ως αποκορύφωμα το εμφατικό 15-0 κόντρα στη Νόρντστερν Μονάχου, την αρχαιότερη ομάδα της Βαυαρίας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1902 καταγράφηκε το πρώτο ντέρμπι με τη Μόναχο 1860, στο οποίο η Μπάγερν επικράτησε πανηγυρικά 3-0.

Προκειμένου να αυξήσει τις μετοχές της, η διοίκηση της Μπάγερν αποφάσισε το 1906 τη συγχώνευση με το αθλητικό σωματείο Münchner SC, γεγονός που οδήγησε στην αλλαγή της ονομασίας του συλλόγου σε FA Bayern SC.

Τα αρχικά FA σημαίνουν «Football Association» δηλαδή «Ποδοσφαιρική Ένωση» κι ο λόγος που τοποθετήθηκαν στο όνομα της ομάδας ήταν για να αποδοθεί φόρος τιμής στους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία αυτής.

Λόγω της συνένωσης, τα χρώματα της εμφάνισης άλλαξαν σε κόκκινο κι άσπρο, ενώ την ίδια περίοδο καθιερώθηκε το παρατσούκλι «κόκκινοι».

 

Ημιτελικός και πρώτος διεθνής

Σε τοπικό επίπεδο η Μπάγερν πραγματοποιούσε εκπληκτικές εμφανίσεις, ωστόσο, τα κλαμπ που βρίσκονταν κατά μήκος του Άνω Ρήνου είχαν καλύτερη φήμη.

Τα δεδομένα ανατράπηκαν το 1907, όταν τα ηνία του βαυαρικού συλλόγου πέρασαν στον τέταρτο κατά σειρά πρόεδρο, τον χημικό Άνγκελο Κνορ.

Το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, η έδρα της Μπάγερν μεταφέρθηκε από την οδό «Καρόλου-Θεοδώρου» στο γήπεδο της οδού «Λεοπόλδου», το οποίο οι «κόκκινοι» εγκαινίασαν με το εκκωφαντικό 8-1 απέναντι στη Βάκερ Μονάχου.

Το 1908 η Μπάγερν είχε στη διάθεσή της 8 τμήματα, περισσότερα από 300 μέλη και πάνω από 100 νεαρούς ποδοσφαιριστές, γεγονός που ανακούφισε τους ιθύνοντες, καθώς πλέον δεν θα εκτελούσαν και χρέη αθλητών.

Έπειτα από δύο χρόνια συμμετείχε για πρώτη φορά στα play-offs του πρωταθλήματος της Νοτίου Γερμανίας και τερμάτισε στη 2η θέση, πίσω από την Καρλσρούη FV.

Νωρίτερα (σεζόν 1900-01), η Μπάγερν είχε γίνει η πρώτη βαυαρική ομάδα που είχε λάβει μέρος στο εν λόγω πρωτάθλημα και, μάλιστα, είχε φτάσει μέχρι την τελική φάση.

Το 1910 ο Μαξ Γκαμπλόνσκι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της που κλήθηκε στην εθνική Γερμανίας, ενώ μέχρι το 1922 που ολοκλήρωσε την καριέρα του κατέγραψε πάνω από 500 συμμετοχές.

Τη σεζόν 1910-11, οι «κόκκινοι» έλαβαν μέρος στη νεοσύστατη Kreisliga, την πρώτη επίσημη Λίγκα που διοργανώθηκε επί βαυαρικού εδάφους.

 

Πλακέτα-καθρέφτης στο παρελθόν

Στα 119 χρόνια ύπαρξής της, η «FC Hollywood» (σ.σ. έτσι αποκαλείται χαϊδευτικά η Μπάγερν στη Γερμανία) απέκτησε ένθερμους υποστηρικτές κι εχθρούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πριν από μια διετία ο πρόεδρος Ούλι Χένες κι ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, ονόματι Τζο Κέζερ, πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ομάδας, στον χώρο όπου λειτουργούσε το εστιατόριο «Γκιζέλα» και που σήμερα βρίσκονται τα γραφεία της εταιρείας ηλεκτρονικών συσκευών.

Στο πάνω τμήμα της αναμνηστικής πλακέτας βρίσκεται το τωρινό σήμα του κλαμπ, ενώ στο κάτω είναι τοποθετημένο ένα αντίγραφο του καταστατικού ιδρύσεως του σωματείου.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 2017 παρευρέθηκαν κάποιοι ποδοσφαιριστές των «κόκκινων», οι οποίοι σχολίασαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21 που κατέκτησε η Γερμανία εκείνο το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!