Ο Μπόμπι Μουρ γεννήθηκε ξανά το 2016 ως «Action Man»

Πώς γίνεται ένας ποδοσφαιριστής να ζει σε κουτί, να έχει πεντακάθαρη στολή και το μαλλί του να είναι μονίμως στην… τρίχα; Ιδού η απάντηση:

Πριν από μερικά χρόνια, η «Hasbro» χορήγησε άδεια στο πρακτορείο «Art & Science» για τη δημιουργία ενός «Action Man» που δεν ήταν στρατιώτης, αστυνομικός ή νίντζα, αλλά έφερε τη μορφή του Μπόμπι Μουρ!

Αυτήν τη συλλεκτική vintage φιγούρα θα ήθελε στο ράφι της βιβλιοθήκης του κάθε ενήλικας, ο οποίος είτε λατρεύει το αγγλικό ποδόσφαιρο είτε μεγάλωσε συντροφιά με τον… πολεμοχαρή άνδρα.

Σαν σήμερα (12 Απριλίου) ο αείμνηστος Μουρ είδε το πρώτο φως της ζωής το 1941, οπότε το SportRetro.gr τιμά τη μνήμη του με ένα… κουκλίστικο αφιέρωμα.

 

Φίνος σχεδιασμός

Ο πρώτος «Action Man» κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1966 κι έφερε την υπογραφή της βρετανικής «Palitoy», η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από τη «Hasbro».

Καθώς περνούσαν οι δεκαετίες, η φιγούρα αποκτούσε ολοένα και πιο εκφραστικό πρόσωπο, εντυπωσιακά ρούχα και cool αξεσουάρ, όπως πιστόλι, εξάρτυση, τόξο, γυαλιά ηλίου, μέχρι και αληθινή φωτογραφική μηχανή!

Τα τελευταία χρόνια, η αμερικανική εταιρεία έχει σταματήσει τη μαζική παραγωγή της κούκλας, ωστόσο, εξακολουθεί να λανσάρει ορισμένα δυσεύρετα κομμάτια, σε συνεργασία με το διεθνές πρακτορείο ανάπτυξης «Art & Science».

Τον Δεκέμβριο του 2016, στην περιοχή που βρισκόταν το εργοστάσιο της «Palitoy», παρουσιάστηκε η έκδοση του «Action Man» ως Μπόμπι Μουρ.

Η χρονιά δεν επελέγη τυχαία, αφού το 2016 συμπληρώθηκαν 5 δεκαετίες από τότε που η Αγγλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, με αρχηγό τον άσο της Γουέστ Χαμ.

Επιπλέον, ο Μουρ προτιμήθηκε για συναισθηματικούς λόγους, καθώς έφυγε από τη ζωή νεότατος (σ.σ. το 1993, σε ηλικία 52 ετών), νικημένος από τον καρκίνο.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας διατέθηκαν 1966 φιγούρες (τυχαίο;), καθεμιά εκ των οποίων έφερε πιστοποιητικό γνησιότητας με σειριακό αριθμό (0001-1966).

Σύντομη περιγραφή: O «Μουρ» έχει χαρακτηριστικά «Action Man» παλιάς έκδοσης, δηλαδή βιδωτά χέρια-πόδια, νηφάλιο βλέμμα και γενικά λιτό σχεδιασμό.

Το κεφάλι είναι τοπικά σκαλισμένο, έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι η κούκλα διαθέτει μαλλιά.

Η μπάλα-μινιατούρα που περιλαμβάνει η συσκευασία είναι πορτοκαλί, χωρίς όμως να φέρει την επωνυμία εκείνης που χρησιμοποιήθηκε στο Mundial 1966.

Αντίθετα, η κόκκινη φανέλα έχει το εθνόσημο των «τριών λιονταριών», για τη χρήση του οποίου δόθηκε ειδική άδεια από την FA.

Για τους ποδοσφαιρόφιλους που αγαπούν τα trivia να σημειωθεί ότι η Αγγλία είναι η μόνη χώρα που έχει στεφτεί πρωταθλήτρια κόσμου ντυμένη στα κόκκινα, αφού η Ισπανία το 2010 φορούσε την μπλε εμφάνιση.

Στη φανέλα της κούκλας είναι ραμμένο το νούμερο «6», αυτό που ανήκε στον Μουρ τόσο στην εθνική όσο και στη Γουέστ Χαμ.

Στο background της συσκευασίας υπάρχει μία κλασική φωτογραφία από το Mundial της Αγγλίας, στην οποία ο αρχηγός εικονίζεται στους ώμους των συμπαικτών του να σηκώνει υπερήφανα το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ».

 

Φιλανθρωπικός σκοπός

Κάθε ομοίωμα του Μουρ πουλήθηκε 59,99 λίρες, εκ των οποίων οι 6 δόθηκαν στο ίδρυμα που φέρει το όνομα του αείμνηστου ποδοσφαιριστή και στον φιλανθρωπικό οργανισμό «Cancer Research UK», που προσπαθεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Ο Πίτερ Ρουκ, ο διευθύνων σύμβουλος του πρακτορείου «Art & Science», δήλωσε: «Αισθανόμαστε δέος που κατασκευάσαμε μία κούκλα με την όψη του Μπόμπι.

Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη του, εξυμνούμε τη σπουδαία καριέρα του κι ενισχύουμε τους οργανισμούς που έχουν ανάγκη».

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, κυκλοφόρησε μία ακόμη φιγούρα του Μουρ, με τη στολή της Γουέστ Χαμ.

Κάπως έτσι, εορτάστηκε η συμπλήρωση 60 ετών από την παρθενική εμφάνιση του Άγγλου αμυντικού με τα «σφυριά», στο ματς κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

O «ΑΜ» (σ.σ. χαϊδευτικό του «Action Man» στην τηλεοπτική σειρά των 90s’) με τη μορφή του Μουρ περιγράφηκε από την εταιρεία ως ο πρώτος από τη συλλογή των θρύλων του ποδοσφαίρου. Άραγε, ποιος να είναι ο επόμενος;

Οι κούκλες του Μουρ είναι χειροποίητες και δεν δημιουργήθηκαν για παιδιά, όπως έχει ήδη συμβεί με μεταγενέστερους ποδοσφαιριστές.

Μάλιστα, στο πλαϊνό τμήμα της συσκευασίας αναγράφεται χαρακτηριστικά «for the adult collector» δηλαδή «για τον ενήλικα συλλέκτη».

Εκτός αυτού, στο πίσω μέρος του κουτιού υπάρχει ένα απόσπασμα της αφιέρωσης που είναι γραμμένη στο άγαλμα του Μουρ στο «Γουέμπλεϊ»:

«Άψογος ποδοσφαιριστής, ποιοτικός αμυντικός, αθάνατος ήρωας του 1966, εθνικός θησαυρός, αυτοκράτορας του γηπέδου, άρχοντας στον αγώνα, αρχηγός με πυγμή, σωστός κύριος».

Από τις αρχές του αιώνα κι έπειτα, οι πωλήσεις του «Action Man» άρχισαν να έχουν πτωτική πορεία, ώσπου το 2006 η «Hasbro» έπαυσε την παραγωγή του.

Πλέον, τα αγόρια δεν ονειρεύονται μέσα από τα μάτια του «ήρωα με το χαραγμένο πρόσωπο» κι αυτό επειδή στην καρδιά τους μονοπωλούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!