Τότε και τώρα: Η ομάδα της Κροατίας του 1998

Νταβόρ Σούκερ, Αλιόσα Ασάνοβιτς, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Γκόραν Βλάοβιτς, Ρόμπερτ Γιάρνι, Σλάβεν Μπίλιτς, Ντάριο Σίμιτς, Ρόμπερτ Προσινέτσκι…

Μερικοί από τους τρομερούς Κροάτες ποδοσφαιριστές που το 1998 κατέλαβαν την άκρως τιμητική 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας.

Με αφορμή την πρόκριση στον τελικό της εφετινής διοργάνωσης, το Sport-Retro.gr παραθέτει τα πεπραγμένα των άσων εκείνης της φουρνιάς μετά την εκπληκτική αυτή πορεία, καθώς και πού βρίσκονται τώρα.

Ντράζεν Λάντιτς

Ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής Κροατίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 αποσύρθηκε από τη δράση το 2000, αφού προηγουμένως πήρε 6 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την προπονητική και, μάλιστα, στην εθνική ομάδα. Αρχικά ως προπονητής τερματοφυλάκων στους άνδρες και στη συνέχεια ως πρώτος προπονητής της εθνικής Ελπίδων. Αφού πέρασε και μία τετραετία στη Σαουδική Αραβία, ως προπονητής της ομάδας Νέων της Αλ Χιλάλ και της Αλ Αΐν, τον Μάρτιο του 2018 ανέλαβε χρέη βοηθού του Ζλάτκο Ντάλιτς στην εθνική.

Ζβόνιμιρ Μπόμπαν

Ο θρυλικός αρχηγός και το «δεκάρι» εκείνης της ομάδας συμμετείχε στα έξι από τα επτά ματς της διοργάνωσης. Ο Μπόμπαν έκανε τεράστια δεκαετή καριέρα στη Μίλαν, ενώ έκλεισε την καριέρα του το 2001 ως δανεικός στη Θέλτα. Μετά την απόσυρσή του από τη δράση πήρε πτυχίο Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και εν συνεχεία εργάστηκε ως ποδοσφαιρικός αναλυτής για λογαριασμό της κροατικής και της ιταλικής τηλεόρασης. Σήμερα είναι γενικός γραμματέας της FIFA.

Κροατία 1996-1998: Από τον πόλεμο, στις καρδιές όλων των φιλάθλων

 

Σλάβεν Μπίλιτς

Η «κολώνα» της κροατικής άμυνας δεν έχασε ούτε ένα παιχνίδι στη διοργάνωση. Εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στην Premier League και συγκεκριμένα στην Έβερτον από την οποία αποχώρησε το 1999 για να επιστρέψει στη Χάιντουκ Σπλιτ και να κλείσει την καριέρα του. Έπειτα ασχολήθηκε με την προπονητική, διετέλεσε και ομοσπονδιακός τεχνικός της Κροατίας από το 2006 ως το 2012 με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ από το 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 κοουτσάριζε τη Γουέστ Χαμ. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε αναζήτηση του νέου σταθμού της καριέρας του.

Ντέμης, Σούκερ, ΠΑΟΚτσήδικες ανθοδέσμες, «ντου» Aρειανών… Οι πρώτες ελληνοκροατικές μονομαχίες

Ρόμπερτ Προσινέτσικι

O «ξανθός», όπως τον αποκαλούσαν, κατέγραψε μία από τις κορυφαίες καριέρες που έκανε ποτέ Κροάτης ποδοσφαιριστής, καθώς μεταξύ άλλων αγωνίστηκε σε Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα, ενώ είχε κατακτήσει και το Champions League το 1991 ως μέλος της μεγάλης ομάδας του Ερυθρού Αστέρα. Στη Γαλλία είχε 5 συμμετοχές και 2 γκολ (vs Τζαμάικα και Ολλανδία). Από το 2006 ως το 2010 ήταν βοηθός του Σλάβεν Μπίλιτς στην εθνική ομάδα, στη συνέχεια ανέλαβε τον Ερυθρό Αστέρα, την Καϊσέρισπορ και την εθνική ομάδα του Αζερμπαιτζάν. Τον Ιανουάριο του 2018 έγινε προπονητής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Βλέπεις Mundial; Πας… Mind the Pub!

Νταβόρ Σούκερ

O πρώτος σκόρερ με 5 γκολ σε 7 συμμετοχές ήταν ο, πλέον, καθοριστικός σε εκείνη τη διοργάνωση. Θεωρείται ο καλύτερος Κροάτης σέντερ φορ όλων των εποχών και στην καριέρα του κατέκτησε σχεδόν τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο συνέχισε την καριέρα του κατά σειρά σε Ρεάλ Μαδρίτης, Άρσεναλ και Μόναχο 1860, ώσπου το 2003 αποσύρθηκε από τη δράση. Έμεινε μακριά από τον χώρο του ποδοσφαίρου μέχρι το 2012, όταν και κατέθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της κροατικής ομοσπονδίας. Εξελέγη πανηγυρικά και έχει στρογγυλοκαθίσει μέχρι σήμερα.

Το δώρο του Σούκερ στον Βαρδινογιάννη και η υπόσχεση για γκολ επί του Ολυμπιακού. Έτσι άρχισε το «φλερτ»

 

Ντάριο Σίμιτς 

Αγωνίστηκε σε 6 ματς το 1998, έλειψε μόνο από τον μικρό τελικό με την Ολλανδία, αφού είχε συμπληρώσει κίτρινες κάρτες. Υπήρξε μέλος όλων των εθνικών ομάδων και μέχρι το 2008 ήταν ο μοναδικός Κροάτης που είχε συμμετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες είχε πάρει μέρος η χώρα του. Αγωνίστηκε με επιτυχία σε Ίντερ, Μίλαν, Μονακό και Ντινάμο Ζάγκρεμπ, όπου έκλεισε και την καριέρα του το 2010. Σήμερα κατέχει τη θέση του εκπροσώπου της Ένωσης Κροατών Ποδοσφαιριστών στη FIFPro.

 

Γκόραν Βλάοβιτς

O Γκόραν Βλάοβιτς ήταν ο παρτενέρ του Νταβόρ Σούκερ στην επίθεση της Κροατίας και αγωνίστηκε σε όλα τα ματς, είτε ως βασικός είτε ως αλλαγή. Σημείωσε μόλις ένα γκολ αλλά ήταν αυτό που σφράγισε την πρόκριση απέναντι στη Γερμανία. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο συνέχισε να αγωνίζεται για άλλα δύο χρόνια στην ισπανική Βαλένθια όπου βρισκόταν από το 1996, προτού πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, όπου και έμεινε μέχρι να κλείσει την καριέρα του το 2004. Σήμερα εργάζεται ως σχολιαστής ποδοσφαιρικών αγώνων στο κανάλι HRT της κροατικής τηλεόρασης.

 

Ρόμπερτ Γιάρνι

Στη Γαλλία έβαλε ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ στον προημιτελικό με τη Γερμανία. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους αριστερούς μπακ-χαφ που έχουν εμφανιστεί ποτέ, με αποκορύφωμα εκείνη τη σεζόν. Έπαιξε σε σπουδαίες ομάδες όπως η Γιουβέντους και η Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία διατέλεσε αρχηγός για κάποιο διάστημα, ενώ το 2001 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, όπου και έκλεισε την καριέρα του το 2004. Το 2017 ανέλαβε τη θέση του προπονητή στην εθνική Κ19 της Κροατίας, θέση στην οποία παραμένει μέχρι σήμερα.

 

Ιγκόρ Τούντορ

Τρεις συμμετοχές, όλες ως αλλαγή, κατέγραψε ο σκληροτράχηλος αμυντικός, καθώς με παίκτες όπως ο Μπίλιτς, ο Στίματς, ο Στάνιτς και ο Σίμιτς στην αμυντική γραμμή, ήταν δύσκολο να πάρει περισσότερο χρόνο. Υπήρξε στέλεχος όλων των εθνικών ομάδων της Κροατίας από την Κ16. Μετά το Mundial η καριέρα του εκτοξεύθηκε και η Γιουβέντους δαπάνησε 4.000.000 ευρώ για να τον κάνει δικό της. Από το 2013 ασχολείται με την προπονητική, πέρασε για λίγο από τον ΠΑΟΚ το 2015, ενώ τον Απρίλιο του 2018 κάθισε στον πάγκο της Ουντινέζε.

 

Ιγκόρ Στίματς

Βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της άμυνας, αγωνίστηκε και στα 7 ματς. Από το 2005 ασχολείται με την προπονητική και, μεταξύ άλλων, έχει κάτσει στον πάγκο της Χάιντουκ Σπλιτ αλλά και της εθνικής Κροατίας για ένα έτος, αφού αντικατέστησε τον Σλάβεν Μπίλιτς. Παράλληλα εργάστηκε και ως σχολιαστής στην κροατική τηλεόραση, ενώ το 2017 αποχώρησε από τη Αλ Σαχάνια του Κατάρ και αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

 

Πέταρ Κρπαν

Αγωνίστηκε μόλις για 13 λεπτά στο ματς με τη Ρουμανία (φάση των «16»), γεγονός που δεν προξενεί εντύπωση από τη στιγμή που στην επίθεση υπήρχαν παίκτες όπως ο Νταβόρ Σούκερ και ο Γκόραν Βλάοβιτς. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο έπαιξε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας για μία σεζόν, αλλά δεν έκανε μεγάλη καριέρα. Πέρυσι ανέλαβε την Κ17 της Κροατίας, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

 

Άντονι Σέριτς

Στο δίλημμα Αυστραλία ή Κροατία δεν επέλεξε τη χώρα που γεννήθηκε αλλά εκείνη που καταγόταν. Ο βενιαμίν της ομάδας δεν έπαιξε λεπτό, ωστόσο μετά είχε θητεία σε πολλές ιταλικές ομάδες και, βέβαια, στον Παναθηναϊκό από το 2005 μέχρι το 2008. Ποτέ δεν καθιερώθηκε στην εθνική ομάδα, ασχέτως αν είχε κληθεί στην αποστολή για τις διοργανώσεις του 2002 και του 2006 (κανένα λεπτό συμμετοχής και στα τρία!). Τα τελευταία χρόνια είναι o ατζέντης του Ιγκόρ Τούντορ.

 

Γκόραν Γιούριτς

O δεύτερος γηραιότερος του 1998 μετά τον Ντράζεν Λάντιτς. Μέγας θεριακλής, κάπνιζε 4 πακέτα τσιγάρα την ημέρα και, μάλιστα, έκανε ειδική συμφωνία με τους προπονητές του ότι θα φουμάρει στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια των ημιχρόνων των αγώνων! Διαγνώστηκε με διαβήτη, αλλά δεν κατάφερε να μείνει για πολύ μακριά από την κακιά του συνήθεια. Πριν από μερικά χρόνια υπήρξε συνεργάτης του Άντε Τσάτσιτς στη Λοκομοτίβα του Ζάγκρεμπ.

 

Αλιόσα Ασάνοβιτς

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον παίκτη που έκανε τη μακρινή ασίστ στον Νταβόρ Σούκερ κόντρα στη Γαλλία. Εντυπωσιακές εμφανίσεις στα γήπεδα της Γαλλίας και αμέσως μετά κάτοικος Ελλάδας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Αποσύρθηκε το 2002, επί σειρά ετών υπήρξε βοηθός του Σλάβεν Μπίλιτς στην εθνική, τον ακολούθησε στη Λοκομοτίβ Μόσχας, έγινε τεχνικός διευθυντής της Ντουνάισκα Στρέντα και από τον περασμένο Οκτώβριο κοουτσάρει τους Νάιτς της Μελβούρνης.

 

Σίλβιο Μάριτς

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του κόντρα στην Ελλάδα στις 30 Απριλίου 1997. Στο Mundial του 1998 έπαιξε σε τέσσερα ματς, αλλά μόνο σε ένα (vs Αργεντινή) ήταν βασικός. Έπαιξε σε Premier (Νιούκαστλ), Πόρτο και, βέβαια, Παναθηναϊκό από το 2003 μέχρι το 2005, όμως δεν έκανε τη διαφορά. Το 2008 άνοιξε ποδοσφαιρική ακαδημία κοντά στο στάδιο της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, αλλά το 2016 η επιχείρηση χρεοκόπησε.

 

Μάριαν Μρμιτς

Δεν αγωνίστηκε λεπτό στα γήπεδα της Γαλλίας, αφού υπήρχε ο Ντράζεν Λάντιτς, ενώ λίγους μήνες αργότερα αποσύρθηκε από την εθνική. Εγκατέλειψε τη δράση το 2000 με τελευταία ομάδα τη Σαρλερουά. Εκ των συνδετικών κρίκων της ομάδας του 1998 με εκείνης του 2018, αφού παρά την απόλυση του Άντε Τσάτσιτς τον περασμένο Οκτώβριο, παρέμεινε στο τιμ των προπονητών τερματοφυλάκων. Παράλληλα, εργάζεται στην Μπεσίκτας.

 

Μάριο Στάνιτς

Ιστορικό πρόσωπο για την Κροατία, καθώς σημείωσε το πρώτο της γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (3-1 την Τζαμάικα). Ο υψηλόσωμος μεσοεπιθετικός της Πάρμα και μετέπειτα της Τσέλσι έκανε και δύο συμμετοχές στη διοργάνωση του 2002, προτού αποσυρθεί κατά τη σεζόν 2003-04 λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο. Πρόσφατα τάχθηκε στο πλευρό του Ντάριο Σίμιτς και στάθηκε απέναντι στον Νταβόρ Σούκερ στη μάχη για την προεδρία της κροατικής ομοσπονδίας.

 

Ζβόνιμιρ Σόλντο

Ακόμη μία σπουδαία μορφή του κροατικού ποδοσφαίρου με καλές εμφανίσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996 και τα Παγκόσμια Κύπελλα (1998, 2002). Εξέχουσα προσωπικότητα της Στουτγκάρδης, θεωρήθηκε πρότυπο επαγγελματισμού για τους εκκολαπτόμενους άσους, έλαβε μέχρι και μετάλλιο. Τώρα ασχολείται με την προπονητική και η τελευταία του θητεία ήταν στην κινεζική Σαντόνγκ Λουνένγκ ως βοηθός του Φέλιξ Μάγκατ (αποχώρησαν τον Δεκέμβριο).

 

Άρντιαν Κοζνίκου

Με θητεία στον ΑΠΟΕΛ λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας, ο Κοσοβάρος αλβανικής καταγωγής επιθετικός δεν κατάφερε να πάρει χρόνο συμμετοχής σε κανένα από τα επτά ματς. Αργότερα διετέλεσε πρόεδρος της κροατικής ομοσπονδίας καταδύσεων, έγινε προπονητής βόλεϊ και τώρα κοουτσάρει την ποδοσφαιρική ομάδα τζούνιορ της ΝΚ Ρούντες, δεδομένου ότι είναι κάτοχος διπλώματος UEFA Pro από το 2004.

 

Ζόραν Μάμιτς

Υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός με μόλις έξι συμμετοχές στην εθνική Κροατίας, ο Ζόραν Μάμιτς έκανε καριέρα σε γερμανικές ομάδες μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας. Πρόσφατα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 11 μηνών για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή σε μεταγραφές παικτών από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Κατά τ’ άλλα πέρασε από τον πάγκο του εν λόγω συλλόγου και της Αλ Νασρ, προτού καταλήξει στην Αλ Αΐν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

 

Κρούνοσλαβ Γιούρτσιτς

Συμμετείχε σε τρεις αναμετρήσεις της διοργάνωσης του 1998, αν και ποτέ δεν έκανε τη διαφορά σε συλλογικό επίπεδο. Γυρολόγος αποδεικνύεται και σε προπονητικό επίπεδο με θητεία σε 10 ομάδες, ενώ ο τελευταίος του σταθμός είναι η Μπανίγιας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μεταξύ άλλων πέρασε από το τεχνικό τιμ της εθνικής Κροατίας το 2012 και από το τμήμα σκάουτινγκ της σαουδαραβικής ομοσπονδίας.

 

Βλάντιμιρ Βάσιλ

Να μας συγχωρεί η αφεντιά του, αλλά με μόλις δύο συμμετοχές στην εθνική και 2-3 γεμάτες σεζόν στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ δεν υπήρχε περίπτωση να εντυπωθεί στο θυμικό μας. Την άνοιξη του 1998 κλήθηκε στην εθνική, στις 29 Μαΐου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε ένα φιλικό ματς με τη Σλοβακία. Αποσύρθηκε το 2009, το 2011 εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής της άσημης ΝΚ Μπρότνιο και στα μισά της σεζόν 2012-13 έγινε προπονητής τερματοφυλάκων της Ζρίνσκι. Ο γιος του ανήκει από πέρυσι στη Νυρεμβέργη.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!