Το καλοκαίρι του 2004 βρίσκει την ΑΕΚ να έχει πιάσει πάτο, για την ακρίβεια να ξύνει τον πάτο για να φτάσει ακόμη πιο κάτω.
Είναι μια εταιρεία βουτηγμένη στα χρέη, με θολό ιδιοκτησιακό τοπίο, χωρίς γήπεδο, με τον κόσμο να απέχει και να αλληλοσπαράζεται πότε για τον Μπάγεβιτς, πότε για τον Γρανίτσα, πότε για το κακό το ριζικό…
Μέσα σε όλα, ο οργανισμός και δη η ΠΑΕ είχε να αντιμετωπίσει και ένα “management” Μάκη Ψωμιάδη με ό,τι αυτό συνεπάγετο. Ενόσω ο κλοιός γύρω από τον Μάκη έσφιγγε επικίνδυνα, εξυφαίνετο η μοναδική όπως αποδείχθηκε λύση στον ορίζοντα, μια «τρελή» σκέψη μιας χούφτας ανθρώπων που δεν άντεχαν άλλο την παρακμή και τον εξευτελισμό της ομάδας τους: ο Ντέμης.
«Άμα τιμωρηθώ, θα πάω στη «σκεπαστή». Μία σπάνια συνέντευξη του Ντέμη Νικολαΐδη
Η φυγή του για την Ατλέτικο Μαδρίτης δεν συγχωρέθηκε ποτέ από σύσσωμο τον οργανισμό ΑΕΚ, ο κόσμος τον επισκεπτόταν συχνά στη Μαδρίτη, τον καλούσαν στο τηλέφωνο, οι εφημερίδες δεν τον ξέχασαν ποτέ.
Το σώμα του Ντέμη ζούσε στην ισπανική πρωτεύουσα, το πνεύμα του όμως ήταν στην Αθήνα, η καρδιά του χτυπούσε για τα τρία μαγικά γράμματα που τον έκαναν κάποτε να αρνηθεί τα δισεκατομμύρια του Ολυμπιακού για να υπογράψει στην ομάδα που υποστήριζε από μικρό παιδί στην Αλεξανδρούπολη: στην ΑΕΚ.
Ήταν 30 Ιουνίου του 2004 όταν ο Μάκης κάνει πίσω υπό το βάρος βαρύτατων κατηγοριών και με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, κατόπιν αιτήσεως της ΠΑΕ, διατάχθηκε η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του ιδίου και των δύο εξαδέλφων του Χαριλάων Ψωμιάδη (τους είχε τοποθετήσει «μπροστινούς» στην ΠΑΕ) μέχρι του ποσού των 25.000.000 ευρώ.
Λίγο αργότερα η ΠΑΕ ΑΕΚ κατέθεσε και αγωγή, κατηγορώντας τους για υπεξαίρεση ύψους 44.361.139 ευρώ (μαζί με τους τόκους).
Ήταν προφανές ότι ο Ψωμιάδης είχε τελειώσει από την ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία για μία ακόμη φορά αναγκάζεται να στραφεί στο Πρωτοδικείο.
Προκύπτει διοίκηση με πρόεδρο τον Γιάννη Γρανίτσα και διευθύνοντα σύμβουλο τον Πέτρο Στάθη, η ομάδα ψυχορραγεί στα Λιόσια, κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες για «κίνηση Νικολαΐδη».
Όντως το καλοκαίρι ο Ντέμης μαζί με την αρχική ομάδα επιχειρηματιών αποτελούμενη από τον Τάκη Κανελλόπουλο, τον Γιώργο Κιντή, τον Πέτρο Παππά, τον Γκίκα Γκούμα, τον Νίκο Κούλη και τον Νάσο Θανόπουλο, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη σωτηρία της ΑΕΚ.
Δεν είναι μόνοι τους, στην αντίπερα όχθη το σχέδιο Κούγια που εν αντιθέσει με τον 30χρονο διεθνή ποδοσφαιριστή της Ατλέτικο Μαδρίτης δεν συζητά καν για πτώχευση και Δ’ Εθνική.
Αρχές Ιουλίου του 2004, μια μέρα πριν ο Νικολαΐδης στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης στην Πορτογαλία, ο γνωστός ποινικολόγος εκλέγεται πρόεδρος της ΠΑΕ, με τον Ανδρέα Δημητρέλο στο πλευρό του ως μέλος του Δ.Σ.
Η διοίκηση Κούγια δεν στέκεται ούτε γι’ αστείο, ο κόσμος πιέζει αφόρητα, μεταξύ άλλων κατατίθεται επερώτηση στη Βουλή από τον τότε βουλευτή του Συνασπισμού και νυν αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, σχετικά με την κατάσταση στην ΠΑΕ και το διοικητικό αλαλούμ της. Από τη μια ο Κούγιας και η διαιώνιση της κατάστασης, από την άλλη «η ομάδα Ντέμη».
Επικρατεί -όχι αναίμακτα- ο Νικολαΐδης και το σχέδιο που εμπνεύστηκε ο Γιώργος Κιντής από κοινού με γνωστό δικηγόρο, για υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο.
Η ΑΕΚ για τρεις μήνες πλέει μόνη στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, η ελπίδα όμως είχε το όνομα του Ντέμη, ειδώλου και τεράστιας φυσιογνωμίας για όλο τον κόσμο της ΑΕΚ.
Ο Ντέμης, μπροστάρης της «Ένωσης 1924» περνά στην αντεπίθεση και ακολουθούν σκηνές απείρου κάλλους στα τότε γραφεία της 3ης Σεπτεμβρίου, αλλά και στους Θρακομακεδόνες, το προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ.
Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, συλλαλητήρια, πιέσεις, επισκέψεις κάθε είδους σε όλους τους ενδιαφερόμενους με αντικείμενο μια λύση για τα υπέρογκα χρέη.
Με τους ποδοσφαιριστές επιτυγχάνονται κάποιοι διακανονισμοί, κάποιοι ωστόσο καταθέτουν προσφυγές (οι οποίες εννοείται ότι ευδοκιμούν) και θα χρειαστεί η ιστορική Γ.Σ. της “Ένωσης 1924” στον Κεραμεικό, όπου ο Ντέμης μπροστά σε 500 περίπου οπαδούς και επώνυμους φίλους της ΑΕΚ, παρουσιάζει το πλάνο του για τη σωτηρία της ΠΑΕ.
«Μέτοχοι της ΑΕΚ ο Τζον Τραβόλτα και η Σοφία Λόρεν»
Υποστηριζόμενος από σύσσωμο τον οργανισμό ΑΕΚ, υπόσχεται ότι η ομάδα που εκπροσωπεί θα αναλάβει τη διοίκηση της ΠΑΕ άμεσα, ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές-προϊόντα διακανονισμού με τους ποδοσφαιριστές και παράλληλα θα προβεί σε νέα αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 44 του ν.1892/90, με σκοπό να δοθεί άμεση λύση στο βραχνά των χρεών.
Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ανακοινώνεται το νέο Δ.Σ. της ΠΑΕ, με το όνομα του Ντέμη να απουσιάζει, αφού ο πρωταθλητής Ευρώπης έχει ακόμα συμβόλαιο με την Ατλέτικο Μαδρίτης μέχρι τις 30/7/2004.
Το ιστορικό εκείνο Δ.Σ. που περνά την ΑΕΚ στη νέα εποχή απαρτίζεται από τους Νίκο Κούλη, Τάκη Κανελλόπουλο, Αλέξη Λιβανό, Λουκά Μεταξά, Νίκο Νοτιά, Πέτρο Παππά, Νάσο Θανόπουλο, Ευάγγελο Ασλανίδη (σ.σ. σημερινό πρόεδρο), Θανάση Αγγελόπουλο, Γιώργο Μπέρκοβιτς, Γιώργιο Σουλτάνογλου, Στέλιο Ανδρεαδάκη, Χρήστο Πετράκη, Γιάννη Καραγιάννη και πρόεδρο τον Ανδρέα Δημητρέλο.
Όλοι οι παραπάνω έχουν αναλάβει την ΠΑΕ ΑΕΚ βουτηγμένη στα χρέη, με μοναδική ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση χάρη στην υπαγωγή στο άρθρο 44, και ουσιαστικά πετούν χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Ο Ντέμης επενδύει πολλά από τα χρήματα που κέρδισε από το ποδόσφαιρο, συνολικά πάνω από 3.500.000 ευρώ μετρητά μπαίνουν στην ΠΑΕ και ανακοινώνεται πρώτα ο Ίλια Ίβιτς ως τεχνικός διευθυντής και κατόπιν ο μεγάλος Φερνάντο Σάντος ως επόμενος προπονητής της ομάδας με ρήτρα εάν η ομάδα πτωχεύσει, να μείνει ελεύθερος.
Ντοκουμέντο: Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ του 1994 μέσα από τα αυτοκόλλητα της Panini
Το υλικό που έχει στα χέρια του ο Πορτογάλος για να δουλέψει είναι το λιγότερο λειψό, οι μεγάλοι σταρ έχουν αποχωρήσει με μοναδικούς εναπομείναντες για να κρατούν το ΑΕΚτζήδικο φρόνημα ψηλά, τους Κώστα Κατσουράνη και Νίκο Λυμπερόπουλο.
Μαζί τους, παραμένουν και οι βετεράνοι Νίκος Κωστένογλου, Νίκος Γεωργέας και στο τέλος των μεταγραφών καταφθάνουν δυο υπερπολύτιμες μονάδες ως δανεικοί με προσωπικές ενέργειες του Σάντος: ο Μπρούνο Άλβες και ο Πάουλο Ασουνσάο.
Ο Ίβιτς έχει ήδη αποσύρει την προσφυγή ύψους 788.000 ευρώ, κάτι ανάλογο έχουν πράξει και οι πρωταθλητές Ευρώπης Μιχάλης Καψής, Κώστας Κατσουράνης, Θοδωρής Ζαγοράκης και Βασίλης Λάκης, μαζί με κάποιους ακόμη συμπαίκτες τους.
Ξημερώνει 15 Ιουλίου και η υπόθεση της υπαγωγής στον πτωχευτικό νόμο αναβάλλεται. Η ΠΑΕ ΑΕΚ είναι στον αέρα! Ο Ντέμης ξεκινά έναν τεράστιο αγώνα για πώληση εισιτηρίων διαρκείας, ζητά από τον κόσμο της ομάδας να «βάλει πλάτη», πιέζει με όλες του τις δυνάμεις για λύση παρά το γεγονός ότι «σκάνε» προσφυγές ασταμάτητα και τα χρέη είναι μη διαχειρίσιμα.
Τέλος Ιουλίου έρχεται η πρώτη χαρμόσυνη είδηση με την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ να συναινεί στην κατ’ αρχήν αδειοδότηση της ΠΑΕ ΑΕΚ για τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά κύπελλα της επερχόμενης σεζόν και τα πρώτα χαμόγελα σχηματίζονται στο πρόσωπο του Ντέμη.
Η μέρα που «σκεπάστηκε» η Νέα Φιλαδέλφεια
Ταυτόχρονα, ο κόσμος δείχνει συγκινητική ανταπόκριση στο κάλεσμα για αγορά εισιτηρίων διαρκείας, καταρρίπτει το ρεκόρ των 8.500 καρτών από το 1999 από την πέμπτη κιόλας ημέρα διάθεσης και διευθετούνται πολύ σημαντικές οφειλές.
Κλείνει η “τρύπα” με την Παρτίζαν για τη μεταγραφή του Νέναντ Μπιέκοβιτς (420.000 από το καλοκαίρι του 1999), με την κοσταρικανή Ερεδιάνο για τον Μαουρίσιο Ράιτ (120.000 από το 2002), αλλά και οι περισσότερες οφειλές προς ξένες ομάδες και αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές που δυνητικά απειλούσαν την έγκυρη συμμετοχή της ομάδας στο Κύπελλο UEFA.
Μέσα σε κλίμα ευφορίας και ολοκληρωμένο συμβόλαιο με την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Τετάρτη 4 Αυγούστου του 2004, εννέα ημέρες πριν από το φαντασμαγορικό ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Ντέμης Νικολαΐδης αναλαμβάνει και τυπικά πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ.
Όραμά του να εξυγιάνει την ομάδα, το έμβλημα της οποίας χάραξε στο μπράτσο του, και μαζί το ελληνικό ποδόσφαιρο από κοινού με τη «nouvelle vague» των παραγόντων του τέως ΠΟΚ: τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον Πέτρο Κόκκαλη.
Πάνω απ’ όλα, όμως, η ΑΕΚ και η λύση με το άρθρο 44. Πλέον η “ομάδα Ντέμη” είναι κάτι παραπάνω από εκτεθειμένη, αφού έχει ήδη επενδύσει 4.500.000 ευρώ σε μια εταιρεία που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-3: Το αξέχαστο μπαράζ του 1963
Εν τω μεταξύ, ο δικαστικός αγώνας για την υπαγωγή στο άρθρο 44 συνεχίζεται και η σεζόν αβεβαιότητας ξεκινά μετά τη λήξη των επιτυχημένων επικοινωνιακά (και όχι οικονομικά όπως απεδείχθη αργότερα) Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Δέκα μόλις ημέρες πριν από την εκδίκαση (και τη δεύτερη απόρριψη) του αιτήματος της ΑΕΚ, η ομάδα ξεκινά ράθυμα στο Αιγάλεω με μία ισοπαλία.
Ουδείς δείχνει να ασχολείται με το αγωνιστικό, όλοι στρέφουν την προσοχή τους στην ίδια την ύπαρξη της ΑΕΚ, η οποία εξαρτάται από την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Οι φίλοι της ΑΕΚ δείχνουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στον αφανισμό της ομάδας είτε με πανό στη Ριζούπολη είτε με το ιστορικό συλλαλητήριο του Οκτωβρίου του 2004 στο κέντρο της Αθήνας, όπου περισσότεροι από 10.000 “ενωσίτες” διαδήλωσαν υπέρ της σωτηρίας της ομάδας.
Η λύτρωση έρχεται τον Νοέμβριο του 2004 και αφού στο εντός έδρας παιχνίδι με την Καλλιθέα στο ΟΑΚΑ όπου μετακόμισε η ομάδα, η διοίκηση αναγκάζεται να ανοίξει τις θύρες διότι η προσέλευση του κόσμου ξεπερνά κάθε προσδοκία και τα 45.000 εισιτήρια εξαντλούνται.
Η ΑΕΚ αποδεικνύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τεράστια δυναμική της και ενωμένη προχωρά δίχως να έχει κανένα μέλλον εξασφαλισμένο.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και στον επόμενο εντός έδρας αγώνα, όταν το ΟΑΚΑ κατακλύζεται από 65.000 κόσμο στο ισόπαλο χωρίς σκορ ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και πλέον απομένει η αίτηση τριτανακοπής του Πέτρου Στάθη στο Εφετείο για την πτώχευση ή τη διατήρηση στη ζωή της ομάδας.
Η δικαίωση έρχεται στις 18 Νοεμβρίου, με το Δημόσιο να μην παρίσταται στη διαδικασία, εξ αιτίας ενός λάθους του δικαστικού επιμελητή στην επίδοση.
Τα 105.000.000 ευρώ χρέη μετατρέπονται σε 23.500.000 και πλέον η “ομάδα Νικολαΐδη” ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι τον Οκτώβριο του 2005 η ΑΕΚ έχει καταβάλει 3.200.000 ευρώ στην εφορία και άλλο 1.500.000. ευρώ για τη χρήση του ΟΑΚΑ.
Το Δημόσιο θα λάβει ακόμα 4.500.000 ευρώ από την “κιτρινόμαυρη” ΠΑΕ (ποσό που αφορά στα χρέη έως τις 31/12/2003 που έχουν ρυθμιστεί).
ΣΠΑΝΙΕΣ PHOTOS: Η μέρα που η ΑΕΚ πέρασε τα σύνορα, έπαιξε με την Παρτιζάν και νίκησε τον πόλεμο
Συνολικά, το κράτος θα πάρει περίπου το 30% από τα οφειλόμενα (σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα 70.000.000 ευρώ από πρόστιμα/προσαυξήσεις για την εποχή Ψωμιάδη) και θα συνεχίσει να λαμβάνει τους ετήσιους φόρους και τις εισφορές της ΠΑΕ ΑΕΚ.
Απηλλαγμένη από το άγχος της ίδιας της ύπαρξης και σε ένα πρωτοφανές κλίμα συσπείρωσης και ενότητας, η ΑΕΚ ξεκινά μια απίστευτη πορεία στο πρωτάθλημα με διαδοχικές (αγχώδεις) νίκες με δεσπόζουσες αυτές εναντίον Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και Άρη.
Ο Απρίλιος τη βρίσκει ισάξια διεκδικήτρια του πρωταθλήματος, γεγονός που επιτείνεται από τη μεγαλειώδη νίκη στο Ηράκλειο εναντίον του ΟΦΗ στο 90+5′ με γκολ του Λυμπερόπουλου.
Η ΑΕΚ γίνεται το φαβορί, αφού μπροστά της είναι το εύκολο παιχνίδι με τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ: μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο Ιωνικός του Βαγγέλη Βλάχου με γκολ του Νατσούρα στο τέλος, θα ψαλιδίσει τις “ενωσίτικες” ελπίδες για το πιο γλυκό πρωτάθλημα στην ιστορία, για ένα παραμύθι που οι ΑΕΚτζήδες θα διηγούνταν στα παιδιά τους.
Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στην ΑΕΚ
Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του Ντέμη αυτή είναι: το παραμύθι του άσου που επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα, ένωσε τον κόσμο της, έφερε νέα ήθη στο σάπιο οικοδόμημα και παραλίγο να πάρει το πρωτάθλημα.
Κι όλα αυτά μ’ ένα γήπεδο γεμάτο, χαμογελαστό, να τραγουδάει «μόνη ξανά δε θα σ’ αφήσω, να μη μ’ αφήσεις μόνο ποτέ…».