Ο Ντένις Ρόντμαν είχε οργανώσει την αυτοκτονία του

Ούτε μια ούτε δυο ζωές, αλλά πολλές περισσότερες έχει ζήσει ο Ντένις Ρόντμαν από την πρώτη μέρα που είδε το φως τούτου του κόσμου.

Τα 58α γενέθλιά του «σκουληκιού» ήταν η ευκαιρία να φωτίσουμε την -ίσως- πιο σκοτεινή στιγμή που βίωσε ποτέ. Ή μία από τις πιο σκοτεινές. Τότε που η αυτοχειρία δεν ήταν μια κακή ιδέα που διέσχισε σαν ξυραφιά από το νου του. Που ήρθε και έφυγε.

Αλλά μια ιδέα που παρ’ ολίγον να εκτελεστεί. Οι αφορμές που τον εξώθησαν σ’ ένα δρόμο χωρίς επιστροφή και αυτός που τον απέτρεψε την ύστατη ώρα.

***

Ξημέρωνε Παρασκευή 12 του Φλεβάρη. Έτος; 1993. Το ανακυκλωμένο φως από τον φάρο του περιπολικού και η παρουσία του αστυνομικού με φακό στο τζάμι του οδηγού «παρενοχλούν» τον Ντένις Ρόντμαν και διακόπτουν απότομα τον βαθύ ύπνο του.

Ένα «γεμάτο» όπλο είναι αφημένο στο πίσω κάθισμα από το φορτηγάκι που οδηγούσε και το έχει σταθμεύσει έξω από το «Palace of Auburn Hills», την έδρα των Ντιτρόιτ Πίστονς.

Ο δημοφιλής φόργουορντ μοιάζει να περιφέρεται σ’ έναν παράλληλο κόσμο. Σχεδόν «χαμένος», αδυνατεί να επικοινωνήσει άμεσα και να εξηγήσει, αν όλα είναι καλά. Τουλάχιστον είναι ζωντανός.

Είχε προηγηθεί η «γεμάτη» τηλεφωνική ειδοποίηση ενός εκ των φίλων του Ρόντμαν που σήμανε συναγερμό και άμεση έναρξη έρευνας για τον εντοπισμό του στην ευρύτερη περιοχή της «Motor City».

Ο άνδρας που κάλεσε τηλεφωνικά στο αστυνομικό τμήμα του Bloomfield Township είχε ενημερώσει πως ο 31χρονος τότε παίκτης είχε φύγει από το σπίτι του σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, έχοντας μαζί του ένα τουφέκι και σφαίρες διαμετρήματος 22 χιλιοστών. Πάλι καλά, δεν είχε χρησιμοποιήσει κάτι εξ αυτών.

Το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας ο τοπικός Τύπος ασχολήθηκε έντονα με το παράδοξο συμβάν. Όλα συνέκλιναν στην εκδοχή ενός σχεδίου αυτοκτονίας, το οποίο δεν είχε εκτελεστεί. Για άγνωστους λόγους. Φέρεται μάλιστα ο Ρόντμαν να είχε αφήσει ιδιόχειρο σημείωμα. Ο ίδιος επιχείρησε να διαψεύσει όποιο τέτοιο σενάριο δημοσιεύτηκε.

NBA Legends: Η θρυλική στήλη του Sport-Retro.gr

Έλεγε, προφανώς, ψέματα. Η αλήθεια άργησε ν’ αποκαλυφθεί. Επειδή όμως δεν κρύβεται, την επιβεβαίωσε χρόνια αργότερα ο θρυλικός Αμερικανός δημοσιογράφος Κρεγκ Σάγκερ, προτού τον Δεκέμβριο του 2016 «φύγει» από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο.

Ο Σάγκερ γνώριζε καλά τον Ρόντμαν. Εκείνη τη βραδιά, Πέμπτη προς Παρασκευή, οι δυο τους συναντήθηκαν σ’ ένα strip club του Ντιτρόιτ, στο «Landing Strip». «Το είχε το όπλο, θα το έκανε», είχε ομολογήσει ο πιο διάσημος ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου. Οι δυο άνδρες έπιασαν κουβέντα, ανοίχτηκαν. «Του είπα πόσο ηλίθιος θα ήταν».

Όταν ο Σάγκερ απεβίωσε, ο Ρόντμαν τον επιβεβαίωσε. «Κρεγκ Σάγκερ, σ’ ευχαριστώ που μού έσωσες τη ζωή όταν είχα απόλυτη ανάγκη τη βοήθεια στο Ντιτρόιτ, πίσω στο 1993. Συλλυπητήρια στην οικογένειά σου. Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε μου», έγραψε στο twitter.

Παλιότερα, το 2011, είχε αναφέρει πως «τέτοιες σκέψεις (σ.σ αυτοκτονίας) πέρασαν κατά διαστήματα από το μυαλό μου». Χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για εκείνη ή άλλη δυνητική απόπειρα.

Όλοι γνώριζαν, βέβαια, πως η τελευταία σεζόν του στους Πίστονς ήταν πολύ επίπονη και φορτισμένη γι’ αυτόν. Αν και ήταν ο παίκτης του ρόστερ με το πιο ακριβό συμβόλαιο, λαμβάνοντας περισσότερα χρήματα τόσο από τον Αϊζάια Τόμας, όσο και από τον Τζο Ντούμαρς, ο Ρόντμαν δεν «χόρταινε» αυτό που έκανε. Φαινόταν.

Σικάγο Μπουλς: Η δημιουργία και τα πρώτα βήματα ενός μπασκετικού κολοσσού

Αφενός μεν η αποχώρηση του κόουτς Τσακ Ντέιλι, του προπονητή που «έχτισε» το μύθο των «κακών παιδιών» του Ντιτρόιτ και από τους λίγους που μπορούσαν να τον «χαλιναγωγήσουν», αφετέρου δε ο χωρισμός του από την πρώτη σύζυγό του Άνι Μπέικς είχαν κοστίσει ψυχολογικά στον Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος επαναλάμβανε συνεχώς ότι «στο Ντιτρόιτ δεν έχω πια οικογένεια». Ήταν ράκος.

Εκείνη τη βραδιά είχε φτάσει πολύ κοντά στο απονενοημένο διάβημα. Παρά το γεγονός ότι η εξωτερική εικόνα του απέπνεε σκληράδα, βαθιά μέσα του ήταν μια πληγωμένη προσωπικότητα που είχε μεγαλώσει χωρίς την πατρική φιγούρα στο σπίτι, δεδομένου ότι ο Φιλ Ρόντμαν, ο πατέρας του, είχε εγκαταλείψει την οικογένειά του φεύγοντας για τις Φιλιππίνες.

Η τυχαία συνάντηση του Ντένις με τον Σάγκερ απέβη κομβική, αφού η κουβέντα που είχαν τον επηρέασε θετικά.

Εκείνη η χρονιά τελείωσε πολύ γρήγορα για τους Πίστονς, οι οποίοι με τον Ροθστάιν στα ηνία και ρεκόρ 40-42 έμειναν εκτός πλέι οφ για πρώτη φορά ύστερα από το 1984. Το τελευταίο παιχνίδι ήταν το 116-110 επί των Νετς στις 25 Απριλίου.

Ο Ρόντμαν, που προ διετίας είχε αναδειχθεί κορυφαίος αμυντικός, εκείνη τη βραδιά έπαιξε μόνο 10 λεπτά, συμπληρώνοντας το παζλ των 62 συμμετοχών του.

Ήταν η τελευταία εμφάνισή του με τα κοκκινομπλέ μετά το 1986 και την επιλογή του στο Νο27 του ντραφτ. Είχε πλέον αποφασίσει να ζητήσει ανταλλαγή.

Μια ανταλλαγή που ολοκληρώθηκε επισήμως την 1η Οκτωβρίου, ανήκοντας πλέον στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Προτού μετά από 2 χρόνια καταλήξει στους Σικάγο Μπουλς και κάνει πέντε τα δύο δαχτυλίδια που είχε ήδη με τους Πίστονς, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του κορυφαίου ριμπάουντερ που έβγαλε το σπορ στο ΝΒΑ.

Διότι «αποφάσισα αντί να σκοτώσω τον εαυτό μου, ότι πρόκειται να σκοτώσω τον αλήτη που οδηγούσε τον Ντένις Ρόντμαν σ’ ένα μέρος που δεν ήθελε να πάει. Είπα απλώς ότι θα ζήσω τη ζωή μου με τον τρόπο που θέλω να ζήσω και θα είμαι χαρούμενος με αυτό. Σκότωσα τον τύπο που δεν ήθελα να είμαι». Όπως έγραψε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Bad As I Wanna Be».

Αυτός ήταν και παραμένει ο Ντένις Ρόντμαν. Αμφιλεγόμενος, δυσνόητος, one of a kind!

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!