ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: «Εβάλαμε Οκτώ» συν… ένα!

«1η Ιουνίου 1930, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 8-2. Για κάποιους είναι μία θρυλική νίκη. Για ορισμένους άλλους, μία ταπεινωτική ήττα. Για μερικούς είναι το παιχνίδι που «γέννησε» τον φανατισμό και την έχθρα. Οι αναγνώστες, όμως, του βιβλίου «Εβάλαμε Οκτώ» θα καταλάβουν ότι πρόκειται για πολλά περισσότερα.

Μέσα από τη δημοσίευση ανέκδοτων ντοκουμέντων, ο συγγραφέας Ανδρέας Οικονόμου μάς τοποθετεί στην Αθήνα του 1930, και εξηγεί γιατί όσα βιώνει σήμερα ο μέσος φίλαθλος των δύο ομάδων, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο αντίκτυπος του αγώνα εκείνου.

Το συνθηματικό «αντίο Τανάση», οι παρθενικές ραδιοφωνικές μεταδόσεις, ο ξεχασμένος ύμνος του ’30, τα τραγούδια του Βασίλη Αυλωνίτη, οι αντλίες της αστυνομίας, το φέρετρο των Πειραιωτών, το μπλόκο της Συγγρού, το ένατο γκολ που ακυρώθηκε, η πολιορκία του Πειραιά και η κατάληψη της Θεσσαλονίκης, τα πρώτα ποδοσφαιρικά «fake news», οι ραδιουργίες για την κούπα και οι κοριοί στα κρεβάτια του Ολυμπιακού, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου.

Από τις δεκάδες προσωπικότητες που αλληλεπιδρούν, δύο είναι οι κυρίαρχες: ο προπονητής-θεμελιωτής του «8-2» Γιόζεφ Κιούνσλερ και ο μυθικός ποδοσφαιριστής Άγγελος Μεσσάρης.

Ο συγγραφέας ιχνηλατεί τα βήματα του πρώτου, ακολουθώντας τον στα γήπεδα της Ουγγαρίας (όσο ακόμα ήταν ποδοσφαιριστής), και αποκαλύπτει ποιοι λόγοι τον οδήγησαν στην προπονητική και στον Παναθηναϊκό.

Όσο για τον Μεσσάρη… Μεταξύ των εκατοντάδων φωτογραφιών και ντοκουμέντων του βιβλίου, ξεχωρίζει το υλικό που προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του «ξανθού Άγγελου»!

Η Belle Époque κυκλοφόρησε τον 4ο τόμο της σειράς «Παναθηναϊκή Εγκυκλοπαίδεια» και το Sport-Retro.gr διενεργεί διαγωνισμό για την απόκτηση ενός αντιτύπου «Εβάλαμε Οκτώ», συν τον τόμο 05 του graphic novel «1908»!

Ένα εορταστικό πακέτο για τους υποστηρικτές του «τριφυλλιού», από τα χεράκια του Άγιου Βασίλη που ως γνωστόν φορούσε πράσινα.

Η διαδικασία είναι απλή: Κάνε like στην ανάρτηση & tag έναν φίλο/η από τώρα μέχρι τις 23:59 της 24ης Δεκεμβρίου 2020.

Ο νικητής/τρια του βιβλίου και του graphic novel θα ενημερωθεί ανήμερα των Χριστουγέννων με σχόλιο κάτω από το tag του.

Κατόπιν, ο νικητής/τρια παρακαλείται να στείλει μήνυμα στο Sport-Retro.gr με τα απαραίτητα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, Τ.Κ., αριθμός κινητού τηλεφώνου), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποστολή.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!