Η ολυμπιακή πρωτιά του Δημοσθένη Ταμπάκου στην Αθήνα

Το καλοκαίρι του 1996 ο Ιωάννης Μελισσανίδης είχε επαναφέρει την ελληνική γυμναστική στον δρόμο των επιτυχιών με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Το ζητούμενο, πλέον, ήταν να βρεθεί ο διάδοχός του από τη στιγμή που ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς στη συνέχεια της καριέρας του.

Εν τέλει, οι Έλληνες φίλαθλοι δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ, αφού στο προσκήνιο εμφανίστηκε ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ένας αθλητής με μικρό μπόι, αλλά μεγάλη ψυχή.

Το Sport-Retro.gr επαναφέρει τους αναγνώστες του στις 22 Αυγούστου 2004, όταν ο «αργυρός» Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες της Αθήνας.

 

«Τώρα το 9.900»

Στις 14 Αυγούστου 2004, ο Δημοσθένης Ταμπάκος και ο Βλάσης Μάρας συμμετείχαν στην προκριματική φάση της ενόργανης γυμναστικής στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Όταν τελείωσαν το πρόγραμμά τους, αμφότεροι είπαν ότι «μπορούμε και καλύτερα», ωστόσο μόνο ο Βορειοελλαδίτης θα είχε την ευκαιρία να το αποδείξει.

Ο τρόπος βαθμολόγησης είχε γίνει πιο αυστηρός, όμως ο Ταμπάκος προκρίθηκε πανηγυρικά ως πρώτος στον τελικό με το εντυπωσιακό 9.850β. στους κρίκους.

Αντίθετα, ο Μάρας συγκέντρωσε 54.699β. στο σύνολο και 9.725β. στο μονόζυγο, με συνέπεια να τεθεί νοκ-άουτ από το μεγάλο ραντεβού της 22ας Αυγούστου.

«Στόχος είναι η πρόκριση στον τελικό των κρίκων και θα ήθελα να πάρω ένα 9.800β. που δεν έχω πάρει ποτέ μέχρι τώρα», είχε σχολιάσει νωρίτερα ο Ταμπάκος και δικαιώθηκε με το παραπάνω.

Μετά την επίτευξη του σκοπού του, ο 27χρονος τόνισε: «Έδωσα περίπου το 75% αυτού που μπορώ. Τώρα μπορώ να δώσω περισσότερα. Τώρα στόχος είναι το 9.900β.».

Όταν ρωτήθηκε για τους θεατές του ΟΑΚΑ, ο Ταμπάκος απάντησε: «Είναι συγκλονιστικό το κοινό και πραγματικά με βοήθησε πολύ. Ο κόσμος είναι δύναμη».

Στο μεταξύ, ο δεύτερος των κρίκων Γιορντάν Γιόβτσεφ υποστήριξε ότι μερικοί αθλητές αδικήθηκαν από τους κριτές, χωρίς ωστόσο να τοποθετεί τον εαυτό του μέσα σ’ αυτούς.

Αρκετοί ήταν οι συμμετέχοντες που είχαν παράπονα και, σίγουρα, ένας εξ αυτών θα μπορούσε να ήταν ο Μάρας, ο οποίος κατέγραψε μία μεστή εμφάνιση.

«Κλείσε μέσα σου την Ελλάδα…». Το χρυσό του Ιωάννη Μελισσανίδη στην Ατλάντα

 

«Είναι ένα τέρας»

Στις 22:30 της 22ας Αυγούστου 2004, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2003 και δις πρωταθλητής Ευρώπης (2000, 2004) θα ριχνόταν στη μάχη με στόχο το βάθρο.

«O Ταμπάκος είναι ένα τέρας. Όταν βρίσκεται στους κρίκους το μόνο που κινείται είναι το κορμί του. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του (Δημο-σθένης) στα ελληνικά σημαίνει δύναμη».

Το συγκεκριμένο σχόλιο ανήκει στον Τιμ Νάγκετ, χρυσό Ολυμπιονίκη στο σύνθετο ομαδικό με τις ΗΠΑ και τρίτο στον πλάγιο ίππο στους Αγώνες του Λος Άντζελες, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Los Angeles Times».

O Ταμπάκος προετοιμάστηκε για να εμφανίσει «το πιο δύσκολο πρόγραμμα που υπάρχει στους κρίκους», σύμφωνα με τον προπονητή του από το 1995 Αλέκο Ιωακειμίδη.

Αυτό περιελάμβανε συνολικά 10 ασκήσεις, οι 5 ειδικής δυσκολίας που θα βαθμολογούνταν από 0.10 ως 0.30, συνολικά θα έδιναν 1.2 β. και θα ανέβαζαν την αρχική αξία του προγράμματος στο 10.00.

Ανάμεσά τους και δύο ασκήσεις, οι οποίες έχουν κατοχυρωθεί στο παγκόσμιο ασκησιολόγιο στο όνομά του (σ.σ. Ταμπάκος 1 και Ταμπάκος 2), οι οποίες ήταν δυσκολίας E και θα έδιναν από 0.20β. η καθεμία.

Το πρόγραμμά του περιελάμβανε ακόμη την κλασική άσκηση «Αζαριάν», τον ανάποδο σταυρό (άσκηση σούπερ E με βαθμό 0.30), την ανάβαση στο ψαράκι (άσκηση E με βαθμό 0.20), ενώ η σύνδεση ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη άσκηση θα του έδινε ακόμη 0.20β.

Το χαρακτηριστικό στο πρόγραμμα του Ταμπάκου, το οποίο θα έκλεινε με διπλό τεντωμένο σάλτο, ήταν ότι όλες οι ασκήσεις ειδικής δυσκολίας θα εκτελούνταν στο πρώτο μισό, ενώ στο δεύτερο μισό θα υπήρχαν οι «υποχρεωτικές» ασκήσεις.

 

O νέος «Lord of the Rings»

Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν ο πρώτος από τους οκτώ του τελικού που ανέβηκε στους κρίκους και εκτέλεσε με άψογο τρόπο το πρόγραμμά του.

Στη συνέχεια αναγκάστηκε να περάσει λεπτά αγωνίας μέχρι να οριστικοποιηθεί το χρυσό του μετάλλιο, αφού και οι περισσότεροι συναθλητές του ήταν εξαιρετικοί.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ο Γιορντάν Γιόβτσεφ, ο οποίος συγκέντρωσε 9.850β., όμως ο Ταμπάκος μάζεψε 9.862β. και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Ο 34χρονος Γιούρι Κέκι, αποκαλούμενος και «Lord of the Rings», επέστρεψε στη δράση μετά από επτά χρόνια με σκοπό να κατακτήσει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο (σ.σ. το πρώτο στην Ατλάντα), όμως αρκέστηκε στο χάλκινο με 9.812β.

Ο Ιταλός, μάλιστα, ο οποίος ονομάστηκε Γιούρι λόγω του Γκαγκάριν, όταν έσφιξε το χέρι του δεύτερου Γιόβτσεφ, του είπε ότι θα έπρεπε να κατακτήσει εκείνος την πρωτιά και όχι ο Ταμπάκος, υπονοώντας ότι αυτό συνέβη λόγω… εντοπιότητας.

«Ελλάς-Ελλάς», και «Ελλάς ολέ-ολέ, δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέ», φώναζε το ενθουσιασμένο «γαλανόλευκο» κοινό στο σχεδόν κατάμεστο κλειστό του ΟΑΚΑ.

«Είναι ακόμα ζωντανή η ένταση του αγώνα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε μια τέτοια στιγμή και μοιράστηκα τη χαρά αυτή με τόσους ανθρώπους. Πρώτη φορά τόσοι αθλητές παίρνουν πάνω από 9.500β.

Τους υπολοίπους, τους έβλεπα με ηρεμία. Είχα εκτελέσει το πρόγραμμά μου, έκανα αυτό που είχα να κάνω και δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Είχε τελειώσει η δουλειά μου και περίμενα το αποτέλεσμα. Χωρίς άγχος, γιατί δεν ήταν τίποτα στο χέρι μου.

Χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες για να φύγει η ένταση, τόσο της σημερινής μέρας όσο και όλης της χρονιάς. Χαίρομαι που ύστερα από τέσσερα χρόνια ανέβηκα ξανά στο ολυμπιακό βάθρο και ειδικά επειδή οι Αγώνες διοργανώνονται στη χώρα μου.

Μπορεί να μην τελειώνει η καριέρα μου με τον αγώνα αυτόν, αλλά είναι ο μεγαλύτερος που θα μετάσχω ποτέ γιατί έγινε στη γενέτειρα των Ολυμπιακών και επειδή κατάγομαι από αυτόν τον τόπο», δήλωσε μετά την επιτυχία του ο Ταμπάκος.

Όταν κλήθηκε να συγκρίνει το πρόγραμμά του με εκείνο των αντιπάλων, ο 27χρονος απάντησε: «Βλέποντας τα υπόλοιπα προγράμματα και νιώθοντας ότι εκτέλεσα το δικό μου, πιστεύω πως αντικειμενικά ήταν το καλύτερο στον αγώνα. Στα μετάλλια ήμασταν οι αθλητές που κάναμε τα λιγότερα λάθη».

 

Τα συγχαρητήρια

Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, πρόεδρος του «Αθήνα 2004», ήταν μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον θριαμβευτή.

«Το άξιζε και ο Δημοσθένης και η ελληνική γυμναστική. Όταν θες κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις. Έτσι και με τον Δημοσθένη», είπε ο Δημήτρης Δημητρόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΕΓΟ, μάλιστα, πήρε τους κρίκους, με σκοπό να υπογράψει πάνω τους ο Ταμπάκος και να τους κρατήσει για ενθύμιο.

Ο προπονητής Αλέκος Ιωακειμίδης, από την πλευρά του, υποστήριξε: «Δεν είχαμε καθόλου άγχος, επειδή ξεκίνησε πρώτος. Περιμέναμε κάτι καλό, κοντά στο 9.900.

Το γήπεδο σήμερα ήταν γεμάτο από Έλληνες που φώναζαν για την Ελλάδα, κάτι που με συγκίνησε πολύ. Ευχαριστώ τον κ. Δημητρόπουλο και τον Λάμπη Νικολάου (σ.σ. μέλος της ΔΟΕ) που μας βοήθησαν με κάθε μέσο.

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προέβη στην εξής δήλωση: «Η νέα επιτυχία του Δημοσθένη Ταμπάκου είναι η θριαμβευτική επιβράβευση της συστηματικής, επίπονης προετοιμασίας του και της προσήλωσής του στο στόχο του. Τη χρυσή νίκη του τη χαιρόμαστε και τη γιορτάζουμε όλοι οι Έλληνες. Στον Ολυμπιονίκη μας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον θριαμβευτή: «Συγχαρητήρια Δημοσθένη για το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους. Κατάφερες να δώσεις πολύ μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση σε όλους τους Έλληνες και τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ακόμη μετάλλια».

***

Αρκετά χρόνια αργότερα αποκάλυψε: «Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου αυτό που άκουγα δεν ήταν η μουσική, αλλά η φωνή του κόσμου να τραγουδάει τον εθνικό ύμνο. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, όπως μετά, που μου πετούσαν και κάποιες ελληνικές σημαίες κατά τη διάρκεια της μετακίνησης από το βάθρο στον εξωτερικό χώρο».

Έτσι έζησε ο Δημοσθένης Ταμπάκος την υπέρτατη στιγμή που μπορεί να επιτύχει ένας αθλητής κατά τη διάρκεια της καριέρας του…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!