Το ντεμπούτο του Ντούσαν Μπάγεβιτς με την ΑΕΚ

Ήταν αργά το βράδυ της 21ης Ιουνίου 1977, όταν ο αείμνηστος Φράντισεκ Φάντρονκ περίμενε υπομονετικά στην αίθουσα αφίξεων πτήσεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο θρυλικός προπονητής που από το 1974 εργαζόταν στην ΑΕΚ βρισκόταν εκεί για να υποδεχθεί προσωπικά το νέο μεγάλο απόκτημα της ομάδας που άκουγε στο όνομα Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο Βόσνιος επιθετικός, ο οποίος έμελλε να αποτελέσει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία της «Ένωσης», έφτασε στην Ελλάδα εκείνο το βράδυ μαζί με ανθρώπους της Βέλεζ Μόσταρ, προκειμένου να επικυρωθεί η μεγάλη μεταγραφή.

Στέλεχος της εθνικής Γιουγκοσλαβίας με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1974 και σκόρερ 170 γκολ με την τέως ομάδα του, ήταν ένα «δώρο» που έκανε ο αείμνηστος πρόεδρος Λουκάς Μπάρλος στον Φάντρονκ.

Αυτό συνέβαινε λόγω της προσπάθειάς του να κάνει ακόμα καλύτερη την ΑΕΚ, η οποία την περασμένη σεζόν είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, αλλά εντός των συνόρων δεν είχε σηκώσει κάποιο τρόπαιο μετά το πρωτάθλημα του 1971.

Όταν η ΑΕΚ ήταν… ΑΕΚάρα! Η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA

«Γνωρίζω την ΑΕΚ από το Κύπελλο UEFA», ήταν εξάλλου τα πρώτα λόγια του Μπάγεβιτς, όταν πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Οι πρώτοι του μήνες στην ομάδα, όμως, αποδείχθηκαν πολύ δύσκολοι.

10/8/1977: Από το φιλικό με τη Σλόβαν που τραυματίστηκε

Σε ένα φιλικό απέναντι στη Σλόβαν Μπρατισλάβας στις 10 Αυγούστου (σ.σ. νίκη με 4-0), ο Βόσνιος τραυματίστηκε στο γόνατο με αποτέλεσμα να χάσει σχεδόν όλο το πρώτο μισό της σεζόν.

Φυσικά ανάμεσα στα ματς που απουσίασε ήταν και τα ευρωπαϊκά, όπου η «Ένωση» δεν είχε αντίστοιχη παρουσία με την περσινή και υπέκυψε στη βελγική Σταντάρ Λιέγης στον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA.

Oι μουρμούρες είχαν κάνει την εμφάνισή τους σιγά-σιγά ανάμεσα στους φίλους της «Ένωσης».

Λόγω του τραυματισμού και του γεγονότος ότι τότε το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν υψηλοτέρου επιπέδου από το γιουγκοσλαβικό, υπήρχε φόβος για μεταγραφικό κάζο.

Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος κόντρα στην Καστοριά, το βροχερό απόγευμα της 18ης Δεκεμβρίου 1977 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Μπάγεβιτς αγωνίστηκε βασικός για την ομάδα του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι (σ.σ. στο μεταξύ είχε διαδεχθεί τον Φάντρονκ), αλλά το μοναδικό γκολ του αγώνα σημειώθηκε με πέναλτι του Τάσου Κωνσταντίνου στο 41ο λεπτό.

Ο Βόσνιος είχε παρουσιαστεί αγχωμένος και έψαχνε τα πατήματά του, ενώ και το βαρύ τερέν δεν τον βοήθησε να ξεδιπλώσει τις αρετές του, οι οποίες θα τον καθιστούσαν αργότερα τον ιδανικό παρτενέρ του Θωμά Μαύρου στην επίθεση.

Ποιος ποιος ποιος; Ο Μαύρος ο Θεός!

18/12/1977: Προσπάθεια μπροστά στον Νίκο Σαργκάνη και δύο αμυντικούς

Τρεις ημέρες αργότερα, όμως, ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συστήθηκε επίσημα στους Έλληνες φιλάθλους, αφού πέτυχε «καρέ» στη νίκη με 6-1 κόντρα στα Χανιά για το Κύπελλο Ελλάδος.

Το πρώτο γκολ στο πρωτάθλημα ήρθε στις 8 Ιανουαρίου 1978 με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας.

Ο «πρίγκιπας του Νερέτβα», όπως τον είχαν «βαφτίσει», κατέκτησε το νταμπλ εκείνης τη σεζόν (σ.σ. τελευταίο της ΑΕΚ μέχρι σήμερα) και ακόμα ένα πρωτάθλημα την επόμενη.

Το 1981 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος με 25 γκολ, ενώ το 1978 είχε πράξει αναλόγως στον θεσμό του Κυπέλλου με 9 γκολ.

Με 65 τέρματα σε 106 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και εμφανίσεις, όπως αυτή με την Πόρτο στο ιστορικό 6-1 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1978-79, δίκαια ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μνημονεύεται ως ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που αγωνίστηκαν ποτέ στην ΑΕΚ, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Επιτεύγματα που ξεπέρασε κατά πολύ όταν βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας (και ως προπονητής γενικώς) για τρεις θητείες (1988-96, 2002-04, 2008-10).

Παρά το γεγονός ότι εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, παραμένει εξίσου ιστορική.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!