Νίκη σε πέναλτι η Αγγλία, έξι σερί ματς με γκολ ο Κέιν

Η Αγγλία προκρίθηκε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εις βάρος της Κολομβίας και, μάλιστα, ξορκίζοντας την κατάρα στη διαδικασία των πέναλτι που κρατούσε από το 1996.

Στις 22 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, τα “τρία λιοντάρια” είχαν επικρατήσει 4-2 της Ισπανίας (0-0 η κανονική διάρκεια και η παράταση), προτού λυγίσουν μέσω της ίδιας διαδικασίας από τη Γερμανία στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Έκτοτε ακολούθησε ένα παροιμιώδες αρνητικό σερί ηττών από την άσπρη βούλα, που είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν άλλοι τέσσερις αποκλεισμοί.

1990 H Αγγλία αποκλείστηκε στα πέναλτι1996 H Αγγλία αποκλείστηκε στα πέναλτι1998 H Αγγλία αποκλείστηκε στα…

Geplaatst door Sport-Retro.gr op Dinsdag 3 juli 2018

Πρόσωπο της τωρινής εθνικής Αγγλίας είναι ο Χάρι Κέιν, ο οποίος έγινε ο πρώτος παίκτης της μετά το 1939 που σκοράρει σε έξι διαδοχικά ματς!

Εκτός από τα τρία παιχνίδια που έχει αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο (σ.σ. απουσίασε με το Βέλγιο), είχε βρει δίχτυα στα φιλικά με Σλοβενία, Λιθουανία και Νιγηρία.

Μακροσκελείς αναφορές στον Χάρι Κέιν θα κάνουν οι μη… ρετρό ιστοσελίδες, αφού το Sport-Retro.gr υπάρχει για να μαθαίνει ή να θυμίζει στους αναγνώστες του τι είχε καταφέρει ο Τόμι Λόουτον πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βέβαια, ο θρυλικός άσος της Έβερτον έφτασε στη συγκεκριμένη διάκριση στις πρώτες έξι του εμφανίσεις με την Αγγλία (!) ένα επίτευγμα που του πήρε πολύ περισσότερο χρόνο εν συγκρίσει με τον Κέιν, λόγω των σπάνιων διεθνών αναμετρήσεων εκείνης της εποχής.

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο Λόουτον κλήθηκε να παίξει πρώτη φορά σε ανεπίσημο ματς στις 21/9/1938 για λογαριασμό μίας επίλεκτης ομάδας Άγγλων που θα αντιμετώπιζε μία αντίστοιχη Ιρλανδών στο «Γουίντσορ Παρκ».

Σημείωσε τέσσερα γκολ στην εμφατική νίκη με 8-2 και, ορθώς, έναν μήνα αργότερα (22/10) φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο, στο πρώτο παιχνίδι της χώρας στο Βρετανικό Πρωτάθλημα (Home Championship), όπου σκόραρε από το σημείο του πέναλτι παρά την ήττα από την Ουαλία στο “Νίνιαν Παρκ” με 4-2.

Αυτό το γκολ, μάλιστα, τον μετέτρεψε στον νεότερο Άγγλο παίκτη που σκοράρει στο ντεμπούτο του, ένα ρεκόρ που κράτησε μέχρι το 2016, προτού το καταρρίψει ο Μάρκους Ράσφορντ.

Τέσσερις μέρες μετά βρήκε και πάλι δίχτυα, αυτή τη φορά στη νίκη με 3-0 επί μίας επίλεκτης ομάδας Ευρωπαίων παικτών από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία και τη Νορβηγία.

Μέσα στο 1938 σκόραρε στις επικρατήσεις επί της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας, ενώ το 1939 έπραξε αναλόγως εναντίον της Ιταλίας και της Σκωτίας (αυτό το ματς διεξήχθη στο “Χάμπτεν Παρκ” μπροστά σε 149.269 θεατές και ο Λόουτον έγραψε το νικητήριο 2-1).

Επτά ολόκληρα χρόνια αργότερα, ήτοι στις 28 Σεπτεμβρίου 1946, ο επιθετικός από το Μπόλτον έδωσε το “παρών” και στο πρώτο διεθνές μεταπολεμικό ματς της Αγγλίας (7-2 την Ιρλανδία).

Έπαιξε και στα άλλα τρία παιχνίδια που έδωσε η εθνική του μέσα στο έτος, σημειώνοντας μάλιστα τέσσερα γκολ στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Ολλανδία στις 27 Νοεμβρίου.

Ο Λόουτον συμμετείχε, επίσης, στο ματς που έδωσε μία επίλεκτη ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία κόντρα στη Μικτή Ευρώπης στις 10 Μαΐου 1947.

Η νίκη των Βρετανών με 6-1 (δύο γκολ ο ήρωας της ιστορίας) ήταν εμφατική, με αποτέλεσμα πολλοί να το χαρακτηρίσουν ως «Παιχνίδι του Αιώνα».

Πέντε ημέρες μετά ο Λόουτον πετύχαινε “καρέ” για ακόμη μια φορά στη διεθνή του καριέρα, εν προκειμένω στον θρίαμβο της Αγγλίας επί της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα με το εξωπραγματικό 10-0.

Παράλληλα, στις 21/9/1947 χρειάστηκε μόλις 12 δευτερόλεπτα για να ανοίξει το σκορ εκτός έδρας κόντρα στο Βέλγιο, σε ένα ματς όπου τα “τρία λιοντάρια” νίκησαν με 5-2.

Η επαφή του με τα δίχτυα συνέχιζε να είναι συχνή, γι’ αυτό και ο ομοσπονδιακός προπονητής Σερ Γουόλτερ Γουίντερμποτομ τον υπολόγιζε στα πλάνα του, ασχέτως αν πλέον αγωνιζόταν στην 3η Κατηγορία με τη φανέλα της Νοτς Κάουντι.

Ο Τόμι Λόουτον ήταν, μάλιστα, ο πρώτος ποδοσφαιριστής που καλείτο στην εθνική ενώ έπαιζε σε τόσο χαμηλή κατηγορία και, κατ’ επέκταση, εκείνος που σκόραρε κιόλας, αφού στις 19 Νοεμβρίου 1947 ευστόχησε σε πέναλτι κατά της Σουηδίας στη νίκη των Άγγλων με 4-2.

Την επόμενη χρόνια κατέγραψε τρεις συμμετοχές (κι ένα γκολ), η τελευταία εξ’ αυτών στη “λευκή” ισοπαλία με τη Δανία στην Κοπεγχάγη στις 16 Σεπτεμβρίου 1948.

Η διεθνής του καριέρα ολοκληρώθηκε σε ηλικία μόλις 29 ετών, με 22 γκολ σε 23 συμμετοχές, επειδή είχε διαρκώς παράπονα από τον Γουίντερμποτομ αναφορικά με τη διάταξη και το στυλ παιχνιδιού της εθνικής.

«Αν νομίζεις ότι είσαι κατάλληλος να δείξεις στον Στάνλεϊ Μάθιους πώς να παίζει στα άκρα και σε εμένα πώς να βάζω γκολ, τότε μάλλον είσαι γελασμένος», του είχε πει ο Λόουτον.

Αυτή η ατάκα, σε συνδυασμό με το πάθος του για το τσιγάρο, είχε φέρει τον Γουίντερμποτομ στα όριά του, εξ ου και η προτίμηση στον Τζάκι Μίλμπερν.

Το οριστικό τέλος οποιασδήποτε σκέψης περί επιστροφής του στην εθνική ήρθε όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο θρυλικός επιθετικός Νατ Λόφτχαους, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του το 1950.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!