22 Φεβρουαρίου 1958: Το πρώτο ματς στην ιστορία της Euroleague

«Devotion, devotion, I feel devotion».

Euroleague ή… ελληνιστί Ευρωλίγκα. Η διασυλλογική διοργάνωση με τις περισσότερες διακρίσεις της χώρας σε όλα τα αθλήματα.

Ο Παναθηναϊκός με τις 6 κατακτήσεις, ο Ολυμπιακός με τις 3 κατακτήσεις, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ με τις συμμετοχές τους σε Final 4.

Πώς, όμως, ήταν το ξεκίνημα της Euroleague πριν από 60 και πλέον χρόνια; Το Sport-Retro.gr παραθέτει σχετικές πληροφορίες με αφορμή το πρώτο ματς του θεσμού στις 22 Φεβρουαρίου 1958.

Ούτε Παναθηναϊκός ούτε Ολυμπιακός. Πανελλήνιος!

Ο σπόρος έπεσε από μία ιδέα των δημοσιογράφων της γαλλικής «Equipe», όπως είχε συμβεί και στο ποδόσφαιρο με το Κύπελλο Πρωταθλητριών που είχε αρχίσει το 1955.

H οριστική απόφαση της FIBA για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πάρθηκε τον Δεκέμβριο του 1957 και προέβλεπε το… τζάμπολ εντός του επόμενου τριμήνου.

Στην πρώτη διοργάνωση επρόκειτο να λάβουν μέρος 23 ομάδες (σ.σ. η Ουνιόν αποσύρθηκε, άρα έμειναν 22), οι οποίες αρχικά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους αναλόγως με τη γεωγραφική τους θέση (υπήρξε Βορειοανατολικό, Κεντροευρωπαϊκό, Νοτιοανατολικό και Νοτιοδυτικό γκρουπ).

Η αλήθεια είναι πως ο θεσμός δεν ήταν και τόσο… ευρωπαϊκός, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η Ζενές Σπορτίβο από το Χαλέπι της Συρίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ουνιόν από τη Βηρυτό του Λιβάνου και να περάσει τελικά άνευ αγώνων.

Αναφορικά με την ελληνική εκπροσώπηση, ο Πανελλήνιος ήταν η πρώτη ομάδα που έλαβε μέρος στη διοργάνωση, συμμετέχοντας στον δεύτερο γύρο.

Ο κορυφαίος σύλλογος της χώρας κατά τη δεκαετία του 1950 έχασε δύο φορές από τη Στεάουα Βουκουρεστίου (63-60 και 75-72), με συνέπεια να αποκλειστεί πρόωρα.

Τα στοιχεία του πρώτου αγώνα

Πριν από το πρώτο ματς του Πανελληνίου με τη ρουμανική ομάδα, όμως, είχε διεξαχθεί εκείνο μεταξύ της Άντερλεχτ και της Ετσέλα στις Βρυξέλλες.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1958, ώρα 21:45 (Ελλάδας), οι δύο διαιτητές, ονόματι Ντεμπίρ και Χοντ, έδωσαν το έναυσμα για το πρώτο τζάμπολ της διοργάνωσης.

Η βελγική ομάδα προηγήθηκε 35-22 εκείνης από το Λουξεμβούργο στο ημίχρονο και δεν είχε κανένα πρόβλημα για να διαμορφώσει το εμφατικό 82-43, σκορ που της χάριζε την πρόκριση στον δεύτερο γύρο από το πρώτο κιόλας ματς.

To παρθενικό καλάθι στην Ιστορία της Εuroleague σημειώθηκε από τον Μπεν Μέγερς της Ετσέλα.

ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ (Ανρί Σερβάς): Ντεμαρέζ, Νολίς 6, Μπριχάντ 10, Ντεπάουβ 23, Κετς, Ροσιέρ, Σινγκίζερ, Ζενς, Κρικ 23, Νικοντίμ 20, Ρομπού.

ΕΤΣΕΛΑ (Πιέρ Κράους): Μάγερς 15, Κίφερ 14, Φέιπελ, Στάινμετς 8, Ουρθ 2, Στάιν 2, Πόσινγκ 2, Μπριτς, Πουτς, Λάνερς, Ζιορζετί, Άγκνες.

Οι λέξεις Βέλγιο και μπάσκετ δεν πάνε μαζί, θα πει δικαιολογημένα η πλειοψηφία του φίλαθλου κόσμου, όμως τότε τα δεδομένα ήταν διαφορετικά.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μπομπ Ζοέν και ένα άρθρο του στις 18 Οκτωβρίου 1956 «οι Κετς, Κρικ και Ντεπάουβ συγκαταλέγονται στους κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες».

Αυτή ήταν η πρώτη αναμέτρηση στην ιστορία της Euroleague.

«Κούπα» με έξι ματς και… Φράνκο

Με πρωταγωνιστή τον Γιάνις Κρούμινς, έναν γίγαντα 2,18μ., η Ρίγα κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών, έπειτα από δύο νίκες επί της βουλγαρικής Ακαντέμικ.

Η τότε σοβιετική και νυν λετονική ομάδα έφτασε σε αυτή τη διάκριση, αγωνιζόμενη σε μόλις έξι αναμετρήσεις (πέντε επικρατήσεις-μία ήττα από τη Λέγκια Βαρσοβίας).

Προπονητής της Ρίγα ήταν ο πρώην παίκτης της και μέγας μπασκετάνθρωπος, ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι, ο οποίος πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στον πάγκο της εθνικής και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η σοβιετική ομάδα πέρασε άνευ αγώνων στον διπλό τελικό, καθώς η ισπανική κυβέρνηση δεν επέτρεψε στη Ρεάλ Μαδρίτης να τεθεί αντιμέτωπη με τη Ρίγα στα ημιτελικά για πολιτικούς λόγους.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!