VIDEOS: Ευρώπη-Αφρική vs ρατσισμού. Ονόματα που προκαλούν νοσταλγία

Το 1997 είχε οριστεί επισήμως στην Ευρώπη ως χρονιά κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της ξεχωριστής χρονιάς, μία επίλεκτη ομάδα της «γηραιάς ηπείρου» και μία της Αφρικής τέθηκαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά σε All Star Game.

Είκοσι χρόνια μετά την ιδιαίτερη αυτή αναμέτρηση του «Λουζ» της Λισαβόνας, το Sport-Retro.gr θυμίζει τους πρωταγωνιστές, με αφορμή την εκδήλωση Unite THEMall του Eleven Campaign στο Mall το τριήμερο 31 Μαρτίου-2 Απριλίου.

Προτού γίνει αναφορά σε εκείνο το ιστορικό ματς, όμως, θα πρέπει να υπογραμμιστεί αυτή η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Eleven Campaign, σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «ΔΕΣΜΟΣ».

Συγκεκριμένα, οι 11+1 ειδικά διαμορφωμένοι σταθμοί στο Mall θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να «ενωθούν» συμμετέχοντας δωρεάν σε παιχνίδια και διαγωνισμούς με πλούσια δώρα.

Κάθε σταθμός και μία χώρα με διαφορετική δραστηριότητα, που οδηγεί στον τελικό προορισμό, έκτασης 800 τ.μ, στην οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν σηκώνοντας το τρόπαιο του Euro 2004, αλλά και να διεκδικήσουν πολλά δώρα ανάμεσα στα οποία την μπάλα από τον τελικό του Super Cup του 2015 με τις υπογραφές των παικτών της νικήτριας Μπαρτσελόνα!

Παράλληλα, συνεργαζόμενες εταιρείες θα προσφέρουν αναλογία από τα προϊόντα τους σε ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς μέσω του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «ΔΕΣΜΟΣ».

Στο πλαίσιο του UniteTheMall την Κυριακή 2 Απριλίου από τις 11:30 μέχρι τις 17:00 θα υπάρξουν (συν)ομιλίες όπου θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι Μιχάλης Κακιούζης, Αντώνης Νικοπολίδης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Constantinos Charalambides, Αθηνά Ζέρβα, Honey Thaljieh, Khalida Popalzai.

Το trailer της εκδήλωσης

Το ελληνικό soundtrack του ELEVEN, το οποίο τραγουδούν η Ευρυδίκη, ο Γιάννης Κότσιρας και οι Goin’ Through.

Mερικοί από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς και παρουσιαστές που υποστηρίζουν το μεγάλο event.

#UniteTHEMall

#JoinTheJourney

Ο ιστορικός αγώνας του 1997

Ύστερα από αυτήν την αναγκαία παρένθεση, το Sport-Retro.gr θα σας γυρίσει 20 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στις 29 Ιανουαρίου του 1997.

Νοσταλγία και δέος προκαλούν πολλά από τα ονόματα των 33 ποδοσφαιριστών που έλαβαν μέρος στον αγώνα μεταξύ των επιλέκτων της Ευρώπης και της Αφρικής.

Ο αείμνηστος Ρίνους Μίχελς και ο Μπέρτι Φογκτς, προπονητές των επιλέκτων της Ευρώπης, παρέταξαν τους Έντβιν φαν ντερ Σαρ, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Φρανκ ντε Μπουρ, Ρόναλντ ντε Μπουρ, Βενσάν Γκουερέν, Ζοάο Πίντο, Γιούργκεν Κλίνσμαν, Γιούργκεν Κόλερ, Παουλίνιο Σάντος, Ρούι Κόστα και Ματίας Ζάμερ.

Αναπληρωματικοί ήταν οι Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ, Στεφάν Ανσό, Αντρέας Μέλερ, Πάβελ Νέντβεντ, Πιερλουίτζι Καζιράγκι και Ντομίνγκος Πασιένσια.

Στον αντίποδα, οι Ραμπά Ματζέρ και Μαουέιντ Ουέιντ, τεχνικοί των επιλέκτων της Αφρικής, έδωσαν φανέλα βασικού στους Αντρέ Αρέντσε, Φρανκ Αμάνκουα, Ταρίμπο Γουέστ, Μαρκ Φις, Σάντεϊ Ολίσε, Ραντουάν Γιασέρ, Μουσά Σαΐμπ, Αμπεντί Πελέ, Τιχάνι Μπαμπαγκίντα, Αχμέντ Ουαταρά, Παουλάο.

Στον πάγκο βρίσκονταν οι Αμπιόντουν Μπαρούβα, Μουσταφά Χατζί, Τσικίνιο Κόντε, Κινζίνιο, Σουλεϊμάν Σανέ και ο Ζαν Ζακ Μισέ Μισέ, μετέπειτα επιθετικός του Εθνικού Αστέρα.

Διαιτητής ορίστηκε ο Βίτορ Περέιρα, βοηθοί οι Ζοάο Εστέβες και Κάρλος Μάτος, ενώ τον αγώνα παρακολούθησαν περίπου 8.000 θεατές.

Ενδεικτικό της αξίας των συμμετεχόντων ήταν το γεγονός ότι έλαβαν μέρος τέσσερις παίκτες της εθνικής Γερμανίας (πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1996) και άλλοι τόσοι της εθνικής Νιγηρίας (χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο την ίδια χρονιά).

Σύμφωνα με τον Γκρέιαμ Τέρνερ, εκπρόσωπο της UEFA, το στάδιο της Μπενφίκα επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή του αντιρατσιστικού αυτού αγώνα, εξαιτίας της τεράστιας συμβολής του Εουσέμπιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο τόπος γέννησης του αείμνηστου «Μαύρου Πάνθηρα» ήταν η αφρικανική Μοζαμβίκη και η χώρα που δοξάστηκε όσο κανείς άλλος η ευρωπαϊκή Πορτογαλία.

«Αυτό το φιλικό ματς θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ της αφρικανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και της UEFA. Δεν υπάρχει καλύτερη σύνδεση των δύο ηπείρων από τον Εουσέμπιο», ήταν τα λόγια του Τέρνερ.

Ο Μπέρτι Φογκτς είπε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που για πρώτη φορά μία επίλεκτη ευρωπαϊκή ομάδα θα αντιμετωπίσει μία αφρικανική».

Ο Σάντεϊ Ολίσε υπογράμμισε: «Οι ποδοσφαιριστές μάχονται τον ρατσισμό», ενώ ο Ματίας Ζάμερ συμφώνησε: «Το ποδόσφαιρο είναι μία μάχη, αλλά ποτέ με μίσος. Λέμε όχι στον ρατσισμό».

Ο Εουσέμπιο έκανε τη σέντρα του ματς, το οποίο άρχισε με ένα σχετικό γρήγορο γκολ του Αμπεντί Πελέ (ψηλοκρεμαστό σουτ στο 14ο λεπτό).

Ο Βενσάν Γκουερέν ισοφάρισε στο 43’ με σουτ εντός περιοχής, ενώ στο 78’ ο προερχόμενος από τον πάγκο Μουσταφά Χατζί διαμόρφωσε το τελικό 2-1 υπέρ των επιλέκτων της Αφρικής, έπειτα από ιδανική αντεπίθεση.

Διά χειρός Λέναρτ Γιόχανσον, ο περιχαρής Πελέ παρέλαβε την τιμητική πλακέτα των νικητών, προτού γίνει η καθιερωμένη φωτογράφιση.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, ήταν ότι την επόμενη ημέρα οι δύο ομοσπονδίες υπέγραψαν σύμφωνο φιλίας, το οποίο έδωσε τέλος σε μία υφέρπουσα και καλά κρυμμένη μεταξύ τους εχθρότητα.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, οι δύο πλευρές οφείλουν «να αναλάβουν εκτεταμένη συνεργασία σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, ως εταίροι με ίσα δικαιώματα».

Tα highlights του α’ ημιχρόνου

Tα highlights του β’ ημιχρόνου

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!