Έπιασε την Ισπανία η Γαλλία

Η Γαλλία είναι η νέα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, καθώς την Κυριακή (15/7) επικράτησε 4-2 της Κροατίας στο στάδιο “Λουζνίκι” της Μόσχας.

Η ανωτερότητα των “μπλε” επισφραγίστηκε σε έναν από τους πιο παραγωγικούς τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης, όπου μεταξύ άλλων ο Κιλιάν Εμπαπέ έγινε ο δεύτερος νεότερος σκόρερ μετά τον Πελέ το 1958.

Αυτός είναι o τέταρτος μεγάλος τίτλος για τη Γαλλία, η οποία μετρά επίσης δύο παρουσίες σε τελικούς (Παγκόσμιο Κύπελλο 2006, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2016), κι όλα αυτά σε διάστημα 34 ετών.

Οι πρωταγωνιστές του 1998 τότε και τώρα

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας

Συνεπώς, μετά τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που κατέκτησε το 1984 και το 2000, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, προσέθεσε άλλη μία κούπα στη συλλογή της και ισοφάρισε σε κατακτήσεις την Ισπανία που έχει επίσης τέσσερις τίτλους (τρία Ευρωπαϊκά και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο).

Στην κορυφή της λίστας των Eυρωπαίων νικητών βρίσκεται η Γερμανία με επτά κατακτήσεις συνολικά (τέσσερα Παγκόσμια, τρία Ευρωπαϊκά) και ακολουθεί η Ιταλία με πέντε (τέσσερα Παγκόσμια, ένα Ευρωπαϊκό).

Αρχιτέκτονας αυτής της επιτυχίας ο αρχηγός της ομάδας του 1998, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο οποίος έγινε μόλις ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία που στέφεται πρωταθλητής τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.

Ο Μάριο Ζαγκάλο (1958, 1962 παίκτης – 1970 προπονητής) και ο Φραντς Μπεκενμπάουερ (1974 παίκτης – 1990 προπονητής) ήταν οι προηγούμενοι δύο.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!