Έλντερ Ποστίγκα: Η οικογενειακή τραγωδία και η ανάδειξη από τον Ζοζέ Μουρίνιο

«Παιδί» του Ζοζέ Μουρίνιο, γυρολόγος, διεθνής επί 12 χρόνια και με εξάμηνη θητεία στον Παναθηναϊκό είναι μερικά βασικά χαρακτηριστικά της καριέρας του Έλντερ Ποστίγκα.

Ο Πορτογάλος κλείνει τα 35 του και το Sport-Retro.gr παραθέτει γνωστές και άγνωστες στιγμές της ζωής του ενός επιθετικού που έχει αγωνιστεί στα 4 από τα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

 

Οι σπασμένες γλάστρες και το ψάρεμα

Ο Έλντερ Μανουέλ Μάρκες Ποστίγκα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είδε το πρώτο φως της ζωής στο Κασίνας του Βίλα ντο Κόντε, βορειοδυτικά της Πορτογαλίας.

Γεννημένος στις 2 Αυγούστου 1982 σε μία πόλη με πλούσια αλιευτική παράδοση, ήταν φυσικό να του αρέσει το ψάρεμα και να συνοδεύει συχνά τον πατέρα του στη θάλασσα.

«Από τα 10 του, στις διακοπές, συνήθιζε να έρχεται μαζί μου», μαρτυρά ο Μανουέλ Ποστίγκα, o οποίος πάλευε με τα κύματα κάθε βράδυ με άλλους 20 ψαράδες και επέστρεφε τα ξημερώματα.

Με τη μαμά Aλίσι στον γάμο του

Η Αλίσι Ποστίγκα, από την πλευρά της, έχει αποκαλύψει ότι ο πρωτότοκος γιος της ήταν καλός μαθητής και πως η αγάπη του για το ποδόσφαιρο δεν έπαψε να αφήνει τα σημάδια της (κυριολεκτικά) στο πατρικό του, ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Μια φορά που έπαιζε με τον κατά 14 χρόνια μικρότερο αδερφό του, μία απρόσεκτη μπαλιά είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν και να σπάσουν μερικές γλάστρες.

Η μητέρα Αλίσι δεν κρατούσε ποτέ κακία, διότι η χαρά της που έβλεπε τον Έλντερ ήταν μεγάλη, εξ ου και η προετοιμασία συγκεκριμένου δείπνου ακόμα και το βράδυ του ατυχήματος.

Μπριζόλα με πατάτες ή παπαλίνα (σ.σ. είδος μικρής σαρδέλας) με ρύζι και ντομάτα είναι οι γαστριμαργικοί συνδυασμοί που νοστιμίζουν την ημέρα του Πορτογάλου επιθετικού.

 

Δύο αδέρφια, ένας προπονητής

Σε ηλικία 10 ετών, δηλαδή το 1992, ο Έλντερ Ποστίγκα εντάχθηκε στις ακαδημίες της Βαρζίμ και αρκετά χρόνια αργότερα έπραξε αναλόγως ο αδερφός του Ζοζέ.

Αμφότεροι, μάλιστα, είχαν προπονητή τον Αντόνιο Κασέιρα, ο οποίος «κουβαλά» ανάμικτα συναισθήματα για τον πρωτότοκο γιο της οικογένειας από το Κασίνας.

«Ήταν θεαματικός ως παίκτης, ελαφρώς αγενής, αλλά και φιλικός με τους κοντινούς του. Επίσης, ήταν ένα περήφανο παιδί», έχει πει ο πρώτος άνθρωπος που κοουτσάρισε τον Ποστίγκα.

O Zoζέ Πόστιγκα

Ο «Ζεζίτο», βέβαια, δηλαδή ο μικρότερος αδερφός του Έλντερ, θεωρούνταν μεγαλύτερο ταλέντο, ασχέτως αν μέχρι στιγμής δεν έχει ορθοποδήσει στη Ρίο Άβε.

«Έχει βάλει 55 γκολ. Αγωνίζεται στα άκρα και είναι ταχύτερος από τον αδερφό του», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του 2006 για τον 10χρονο τότε γιο του ο Μανουέλ Ποστίγκα.

Στο σημείο αυτό θα κλείσει η αναφορά στον 21χρονο Ζοζέ Ποστίγκα, με τη σχετική ενημέρωση ότι επί 6 χρόνια «ψηνόταν» στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και υπήρξε διεθνής με όλες τις «μικρές» ομάδες, αλλά από το 2015 που μεταπήδησε στη Ρίο Άβε δεν έχει αποφύγει τους δανεισμούς και τις μέτριες σεζόν.

 

«Δεν μας ήθελε στο γήπεδο»

Ο Μανουέλ και η Άλις παρακολουθούσαν όλα τα ματς του Έλντερ, όταν αγωνιζόταν στις ακαδημίες της Βαρζίμ και αργότερα της Πόρτο, όμως αυτή η συνήθεια «κόπηκε» μόλις ο πρωτότοκος έγινε επαγγελματίας.

Το 1995, σε ηλικία 13 ετών, ο Έλντερ κάνει την αρχή με τη μετακίνησή του στις περίφημες ακαδημίες της Πόρτο, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να «μορφωθεί» ποδοσφαιρικά.

20 Aυγούστου 2003: Ο Ποστίγκα δίνει συμβουλές στον Κριστιάνο Ρονάλντο εν όψει του ντεμπούτου του με το Καζακστάν

Ωστόσο, δεν ξέχασε τις ρίζες του, αφού για πολλά χρόνια τηλεφωνούσε στον Κασέιρα, όποτε χρειαζόταν κάποια συμβουλή αναφορικά με την καριέρα του.

«Το ξέρει. Αυτό που αισθάνομαι είναι από καρδιάς», όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο προπονητής του στις ακαδημίες της Βαρζίμ από το 1992 μέχρι το 1995.

Εκτός από το τηλεφώνημα στον Κασέιρα, ο Έλντερ συνήθιζε για πολλά χρόνια να ζητά την άποψη και των γονιών του για την απόδοσή του στους αγώνες.

«Από τότε που έγινε επαγγελματίας είδα μόνο 1 ή 2 ματς. Ήμουν πολύ νευρικός. Εξάλλου, δεν του άρεσε να πηγαίνουμε στο γήπεδο και να τον παρακολουθούμε. Του αρέσει να ακούει τη γνώμη μας, αν και μόνο ο «Ζεζίτο» είναι αμερόληπτος», έχει πει ο Μανουέλ.

 

Η πρώτη αποβολή

Ο Έλντερ Ποστίγκα ήταν ανέκαθεν ένας πολύ νευρικός ποδοσφαιριστής, όπως μαρτυρά μία εφηβική ιστορία που έχει αποκαλύψει ο πατέρας του.

Σε τοπικό ντέρμπι της Βαρζίμ με τη Ρίο Άβε, ο νεαρός αρχίζει τα σλάλομ, αποφεύγει 2-3 αμυντικούς, μπαίνει στην περιοχή, δέχεται ένα μαρκάρισμα και γίνεται ένα με τον αγωνιστικό χώρο.

Ο διαιτητής δεν βλέπει ή δεν θέλει να δώσει το πέναλτι, γεγονός που κάνει έξαλλο τον «ψαροθρεμμένο» επιθετικό από το Κασίνας.

Ο Έλντερ σηκώνεται απότομα από το έδαφος και ξεστομίζει κάτι όχι τόσο κολακευτικό στον άρχοντα της αναμέτρησης, ο οποίος τον στέλνει για ντους αρκετά νωρίτερα του προβλεπόμενου.

Η Βαρζίμ χάνει 3-0 στο τοπικό ντέρμπι, ο εγωισμός χτυπά κόκκινο και ο νεαρός επιθετικός δεν εμφανίζεται για 15 ολόκληρες ημέρες στις προπονήσεις.

Ευτυχώς τα λόγια του Αντόνιο Κασέιρα του μαλακώνουν την καρδιά και τον ηρεμούν: «Δεν γινόταν να χαθεί το «παιδί» μου από το ποδόσφαιρο».

Η κλοπή στο Οπόρτο και το… ετήσιο κέρμα

Η ένταξη στις ακαδημίες της Πόρτο δεν ξυπνά μόνο ευχάριστες αναμνήσεις στον Έλντερ Ποστίγκα, εξαιτίας ενός περιστατικού που συνέβη πριν από μία προπόνηση.

Ο νεαρός περπατούσε σε έναν δρόμο μεταξύ του σταθμού Τριντάντε και του γηπέδου «Άντας», όταν άγνωστος (ή άγνωστοι) του άρπαξαν χρήματα και το σνακ του.

Το κινητό τηλέφωνο παρέμεινε στην κατοχή του Έλντερ Ποστίγκα γιατί πολύ απλά έτυχε να μην το κουβαλά μαζί του εκείνη τη στιγμή.

Έκτοτε και για έναν χρόνο ο εκκολαπτόμενος άσος της Πόρτο κυκλοφορούσε στους δρόμους του Οπόρτο με ένα κέρμα των 5 εσκούδος (περίπου 2.5 ευρώ) κι αυτό για να επικοινωνεί με τους γονείς του από τηλεφωνικό θάλαμο.

Μάλιστα, προκειμένου να μην χάνει μονάδες, έβαζε το νόμισμα στη σχισμή, πληκτρολογούσε τον αριθμό του σπιτιού του, άφηνε το τηλέφωνο να χτυπήσει 1-2 φορές και το έκλεινε.

Αυτή η στοχευμένη αναπάντητη κλήση σήμαινε ότι ο νεαρός Έλντερ είχε προλάβει το τρένο και πως βρισκόταν στον σταθμό Ποβόα του Βαρζίμ.

Σάντος, Μασάντο, Μουρίνιο, εθνική και… Παναθηναϊκός

Η ενηλικίωσή του συμπίπτει με την εδραίωση στη β’ ομάδα της Πόρτο και ύστερα από τις 3 συμμετοχές της σεζόν 1999-00, προσθέτει άλλες 21 (μαζί με 10 γκολ) την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Παράλληλα, ο Φερνάντο Σάντος τον δηλώνει στην α’ ομάδα με το Νο51 και ο διάδοχός του Οκτάβιο Μασάντο του εμπιστεύεται αρκετά λεπτά συμμετοχής προτού καν κλείσει τα 20.

Αναλόγως πράττει και ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος πήρε στα χέρια του το τιμόνι της Πόρτο στις 23 Ιανουαρίου 2002 και την οδήγησε στις κορυφαίες ευρωπαϊκές επιτυχίες της μετά το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1987.

Αναφορικά με τον Ποστίγκα, ο νεαρός αγωνίστηκε σε 27 ματς πρωταθλήματος (τα 8 ως βασικός αλλά τα 9 γκολ τον κατέστησαν χρήσιμο), σε 3 στο κύπελλο (3 γκολ) και σε 10 στο Champions League (1 γκολ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρακολούθησε από τον πάγκο την πρώτη αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στη β’ φάση των ομίλων, ενώ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» πέρασε ως αλλαγή στο 90’ στη θέση του Ντέκο.

Τώρα πια ο Ποστίγκα δεν φορά τη φανέλα με το Νο51, αλλά εκείνη με το Νο41 και λίγα χρόνια αργότερα θα φτάσει στο σημείο να «κουβαλήσει» το βαρύ Νο10, έστω για μία σεζόν.

To 2003 είναι η χρονιά του, καθώς ο Μουρίνιο τον χρησιμοποιεί 24 φορές ως βασικό στο πρωτάθλημα και κατακτά τους πρώτους του τίτλους (νταμπλ στην Πορτογαλία & Κύπελλο UEFA).

Στις αλησμόνητες αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό για την προημιτελική φάση, ο Ποστίγκα αγωνίζεται σε όλο το 90λεπτο του «Άντας» και για 84 λεπτά στη ρεβάνς του «Απόστολος Νικολαΐδης», ενώ αντίθετα χάνει τον τελικό της Σεβίλλης με τη Σέλτικ λόγω της αποβολής του στην εκπνοή του ημιχρόνου της ρεβάνς με τη Λάτσιο.

Ακολουθεί το κερασάκι στην τούρτα της εμφατικής νίκης (4-1) στον πρώτο ημιτελικό κόντρα στη ρωμαϊκή ομάδα, πριν από τον ατυχή -για εκείνον- επαναληπτικό.

 

Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου ο Λουίζ Φελίπε Σκολάρι πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στον πάγκο της εθνικής Πορτογαλίας και καλεί τον 20χρονο για τον ίδιο λόγο σε ένα φιλικό ματς με την Ιταλία (σ.σ. τον έβαλε στο 70’ στη θέση του Τιάγκο Μέντες).

Η πρώτη του φορά ως βασικός καταγράφηκε στις 10 Ιουνίου κόντρα στη Βολιβία (4-0), όταν σημείωσε και τα πρώτα του γκολ (2) με τη φανέλα της οικοδέσποινας του επικείμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η πρώτη αποτυχία, το κρίσιμο γκολ, η πίκρα…

Η ιστοσελίδα της Πόρτο τον χαρακτηρίζει ως τον «κορυφαίο νεαρό Πορτογάλο παίκτη» και δεν υπερβάλλει, δεδομένου ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μικρότερος του κατά 3 χρόνια.

Ο Ποστίγκα είναι ένας πολύ ταχύς και έξυπνος παίκτης, ανταποκρίνεται στα στενά μαρκαρίσματα των αντιπάλων, ενώ τα 31 γκολ σε 87 συμμετοχές ανεξαρτήτως διοργάνωσης κατά τη διετία 2001-2003 υποδηλώνουν θετικό πρόσημο για τη συνέχεια της καριέρας του.

Στις 26 Ιουνίου, ήτοι 11 ημέρες μετά τη νίκη στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στη Λεϊρία που σήμαινε κατάκτηση του τρεμπλ, ο Πορτογάλος επιθετικός παίρνει μεταγραφή στην Τότεναμ του Γκλεν Χοντλ.

«Αυτό που βρίσκω καλό στο αγγλικό ποδόσφαιρο είναι το πάθος των φιλάθλων και την ένταση των αγώνων. Μου αρέσουν οι μεγάλες προκλήσεις όπως αυτή. Γνώριζα ότι αν έκανα καλή σεζόν θα αυξάνονταν οι προσδοκίες, αναφορικά με την κλήση μου στην εθνική Πορτογαλίας.

Η Πόρτο είχε μία εξαιρετική χρονιά και πραγματικά όλοι οι παίκτες της το άξιζαν. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω στην Τότεναμ, απλώς άρπαξα την ευκαιρία», ήταν τα πρώτα λόγια του παίκτη που κόστισε 9.000.000 ευρώ στην αγγλική ομάδα, προκειμένου να υπογράψει μαζί του 5ετές συμβόλαιο συνεργασίας.

«Ο Έλντερ πρόκειται να γίνει μεγάλο αστέρι και να υπερασπιστεί την πρώτη γραμμή της Πορτογαλίας. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα. Είμαι σίγουρος ότι οι οπαδοί μας θα τον απολαύσουν να αγωνίζεται τα επόμενα χρόνια», είχε πει ο Γκλεν Χοντλ.

Τελικά, ο προπονητής έφυγε τον Σεπτέμβριο του 2003 και ο επιθετικός το καλοκαίρι του 2004, ύστερα από 24 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και μόλις 2 γκολ.

Αυτή τη φορά η Πόρτο έδωσε 7.500.000 ευρώ και τον Πέδρο Μέντες στην Τότεναμ, με την ελπίδα ότι το πέρασμα από το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» ήταν μια κακή παρένθεση για τον Ποστίγκα.

Η παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 αποδεικνύεται καταλυτική, καθώς με γκολ του στο 83’ η Πορτογαλία ισοφαρίζει την Αγγλία στον προημιτελικό, ενώ σκοράρει και στη διαδικασία των πέναλτι με εκτέλεση «αλα Πανένκα».

O Σκολάρι, πάντως, τον αφήνει στον πάγκο τόσο στον ημιτελικό με την Ολλανδία όσο και στον τελικό με την Ελλάδα, προτιμώντας τον Παουλέτα ως βασικό και τον Νούνο Γκόμες ως αλλαγή του.

Οι κακές σεζόν τον έφεραν στη Λεωφόρο

Η επιστροφή του Ποστίγκα στην Πόρτο δεν έχει θετικό πρόσημο, ο Βίκτορ Φερνάντες δεν τον εμπιστεύεται και τα 3 γκολ του προς το τέλος της σεζόν επί των ημερών του Ζοζέ Κουσέιρο αποδεικνύονται «πυροτέχνημα».

Ο νέος τεχνικός Κο Αντριάανσε τον υποβιβάζει στη β’ ομάδα το 2005 και τον Ιανουάριο του 2006 παραχωρείται δανεικός στη Σεντ Ετιέν, σε μία προσπάθεια να κερδίσει μία θέση στην αποστολή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γερμανίας.

Τρία γκολ σε 16 ματς ήταν ο απολογισμός του, αλλά τα 2 εξ αυτών ήταν νικητήρια και, μάλιστα, σε εκτός έδρας αναμετρήσεις (1-0 τη Μετς και τη Λε Μαν).

 

Η ουσία είναι ότι ο 23χρονος Ποστίγκα έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έπαιξε βασικός στη νίκη με 2-1 επί του Μεξικού, ενώ σκόραρε ξανά στη διαδικασία των πέναλτι στον προημιτελικό κόντρα στην Αγγλία.

Η έναρξη της σεζόν 2006-07 τον βρίσκει ξανά στην α’ ομάδα της πρωταθλήτριας στο φινάλε Πόρτο, μάλιστα σημειώνει 12 γκολ σε 31 ματς, αλλά προς το τέλος χάνει τη θέση του από τον Αντριάνο και όλα δείχνουν ότι το «διαζύγιο» βρίσκεται προ των πυλών.

Το τελευταίο εξάμηνο που ανήκε στους «δράκους» το πέρασε στην Αθήνα ως δανεικός στον Παναθηναϊκό του συμπατριώτη του Ζοζέ Πεσέιρο.

Μάλιστα, στις 2 Μαρτίου 2008 απάντησε στο γκολ του Ριβάλντο, διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ και κράτησε τους «πράσινους» στην κορυφή της Super League.

To άλλο εν Ελλάδι γκολ του σημειώθηκε 2 εβδομάδες αργότερα στο αλησμόνητο (και «σκιερό») ματς της Ξάνθης, όπου ο Παναθηναϊκός έχασε 3-2 και, παράλληλα, την πρώτη θέση από τον Ολυμπιακό.

Επίσης, πήρε χρόνο συμμετοχής στα 2 ματς με τους Ρέιντζερς για τη φάση των «32» του Κυπέλλου UEFA (σ.σ. οι «πράσινοι» αποκλείστηκαν με 2 ισοπαλίες), αγωνιζόμενος ως βασικός για 63 λεπτά στη ρεβάνς του «Απόστολος Νικολαΐδης».

Σπόρτινγκ, Primera Division, Λάτσιο…

«Η Πόρτο δεν επέτρεψε να έχει ο Παναθηναϊκός οψιόν για την απόκτησή μου ούτε άφησε περιθώρια για άλλες κινήσεις», ανέφερε στην πορτογαλική «Record» ο Ποστίγκα, με μεγάλη δόση πίκρας, διότι εμφανιζόταν ευχαριστημένος από τη ζωή στην Ελλάδα και το «τριφύλλι».

Πράγματι, η ρήτρα των 4.000.000 ευρώ που είχαν βάλει οι «δράκοι» αποδείχθηκε πολύ υψηλή ακόμη και για τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό, ο οποίος σκορπούσε χρήματα με χαρακτηριστική άνεση εκείνη την εποχή.

Την 1η Ιουνίου 2008 έγινε γνωστό ότι η Σπόρτινγκ Λισαβόνας απέκτησε το 50% των δικαιωμάτων του παίκτη έναντι ενός ποσού της τάξεως των 2.500.000 ευρώ και ο ντόρος ήταν αναπόφευκτος.

Ο Ποστίγκα κατέγραψε 3 γεμάτες σεζόν με συνολικά 106 συμμετοχές και 17 γκολ, ενώ στις αρχές της τέταρτης και συγκεκριμένα την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου μεταπήδησε στη Σαραγόσα, όπου βρήκε τους έτερους Πορτογάλους διεθνείς Φερνάντο Μέιρα, Ρούμπεν Μίκαελ.

Έπειτα από 3 ακυρωθέντα γκολ σε ισάριθμα ματς, ο 29χρονος άσος άνοιξε λογαριασμό στις 16 Οκτωβρίου κόντρα στη Ρεάλ Σοθιεδάδ και, μάλιστα, με 2 γκολ (το ένα με ανάποδο ψαλίδι στο παρακάτω video).

Θα έλεγε κανείς ότι στον Παναθηναϊκό έβαλε τις βάσεις για να αφήσει πίσω του την καταστροφική τετραετία 2003-2007, στη Σπόρτινγκ ανέβασε ελαφρώς ρυθμούς και στο «Ρομαρέδα» ξαναβρήκε τον εαυτό του, καθώς το 2011 ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 9 γκολ και το 2012 έκανε ρεκόρ καριέρας με 14 γκολ σε 37 αγώνες πρωταθλήματος.

Ο υποβιβασμός της Σαραγόσα τον έφερε στη Βαλένθια έναντι 2.600.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψει το κενό του Ρομπέρτο Σολδάδο, ο οποίος έφυγε για την Τότεναμ.

Μόλις στο 3ο ματς της περιόδου έβαλε 2 γκολ επί της Μπαρτσελόνα στο «Μεστάγια», αλλά τον Ιανουάριο του 2014 παραχωρήθηκε δανεικός στη Λάτσιο με οψιόν αγοράς.

https://www.youtube.com/watch?v=KidljoLfwZ8

Στη Σαραγόσα έβαλε 23 γκολ σε 75 συμμετοχές, στη Βαλένθια 4 γκολ σε 23 αγώνες, ενώ στη Λάτσιο… κανένα σε 5 αναμετρήσεις, γεγονός που τον επανέφερε στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Λα Κορούνια την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Μία εβδομάδα μετά το πρώτο του γκολ (στο πέμπτο του ματς) αποβλήθηκε στο 29ο λεπτό με δεύτερη κίτρινη κόντρα στην Κόρδοβα και σαν μην έφτανε αυτό, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου έμεινε εκτός δράσης λόγω τραυματισμού στην πλάτη.

Γενικώς, ο Ποστίγκα έχει περάσει πολλά στην καριέρα του εξαιτίας των προβλημάτων στο γόνατο κι αυτό, μάλιστα, είχε πλήξει τον Παναθηναϊκό στο κρίσιμο εκείνο ματς με την Ξάνθη.

Η οικογενειακή τραγωδία

Το μοιραίο καΐκι

Λίγες ημέρες μετά τη μετακίνησή του στην Ινδία για λογαριασμό της Ατλέτικο Καλκούτας (σ.σ. στα 32 του ο νεότερος παίκτης του πρωταθλήματος), η οικογένειά του βίωσε μία τραγωδία.

Την Τετάρτη 19 Αυγούστου, ο ξάδερφος του πατέρα του Αρμίντο Μανουέλ Ορόρα, πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή της Φιγκέιρα ντα Φοζ, όταν το καΐκι του αναποδογύρισε 15 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή (σ.σ. οι 4 επιζώντες είπαν ότι ένα βαρούλκο προκάλεσε το δυστύχημα).

Ο 31χρονος Αντόνιο Μανουέλ Ζούνιορ, ο 43χρονος Σέρζιο Αντρέ και ο 48χρονος Αλσίντιο Φιλίπε δεν έπαθαν το παραμικρό, ενώ ο 27χρονος Ντουράντο νοσηλεύθηκε για λίγο.

Ο 50χρονος θείος του Ποστίγκα, το άψυχο σώμα του οποίου βρέθηκε μετά από 2 ώρες από ναυαγοσώστη, άφησε πίσω του 2 παιδιά, τον Ρούμπεν και την Μπρούνα (τα ονόματά τους κοσμούσαν το μοιραίο καΐκι…).

Ο Αρμίντο, μάλιστα, ήταν το Νο637 μέλος της Ρίο Άβε, με συνέπεια ο πρόεδρος Αντόνιο ντα Σίλβα Κάμπος να αναρτήσει συλλυπητήριο μήνυμα στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας.

Επιπλέον, η ομάδα του Βίλα ντο Κόντε ζήτησε από τη διοργανώτρια αρχή να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στο επικείμενο εντός έδρας ματς κόντρα στην Μπράγκα.

Το σήμερα

Απαραίτητη είναι η επισήμανση ότι ο Έλντερ Ποστίγκα συμμετείχε σε όλες τις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις πλην του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016, εκείνου δηλαδή που κατέκτησε η χώρα του στα γήπεδα της Γαλλίας.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 σκόραρε στην ήττα του προημιτελικού από τη Γερμανία, εν συνεχεία δεν ξανακλήθηκε για 2 χρόνια, αλλά και το 2012 που έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν ξανά άτυχος.

Με τη σύζυγό του Φιλίπα

Ο Πάουλο Μπέντο του έδωσε φανέλα βασικού, εκείνος τον δικαίωσε με το γκολ του επί της Δανίας, αλλά όταν τραυματίστηκε στον δεξιό μηρό στον προημιτελικό με την Τσεχία, ο Ποστίγκα τέθηκε νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της διοργάνωσης.

Ξαναβρήκε για τα καλά τον εαυτό του στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, αφού σημείωσε 6 γκολ, ενώ στην τελική φάση αγωνίστηκε κόντρα στις ΗΠΑ εξαιτίας του τραυματισμού του Ούγκο Αλμέιδα, προτού συμβεί το ίδιο και με εκείνον.

Ο ταλαντούχος επιθετικός με το προβληματικό γόνατο, αναμφίβολα, θα αισθάνεται καλύτερα για όσα πετύχει σε προσωπικό επίπεδο, καθώς από το 2005 είναι παντρεμένος με τη Φιλίπα και έχουν 2 παιδιά: τον 11χρονο Γκονσάλο και την 8χρονη Μαργαρίντα.

Το γεγονός ότι αποτελεί τον 6ο σκόρερ στην Ιστορία της εθνικής Πορτογαλίας με 27 γκολ σε 71 ματς μαρτυρά ότι ήταν ένας αξιόλογος άσος, αλλά και πολύ-πολύ άτυχος.

Πρόπερσι στην Ατλέτικο Καλκούτας κατέκτησε το 3ο πρωτάθλημα της καριέρας του μετά από τα 2 με την Πόρτο. Περιττό να αναφερθεί ότι έχασε 2 μήνες λόγω τραυματισμού και στον τελικό με την Κεράλα Μπλάστερς βγήκε αλλαγή…

https://www.youtube.com/watch?v=yWZX7ITFrXc

 

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!