Υπόθεση Χάτζι: Το ραντεβού Βαρδινογιάννη-Τσαουσέσκου, ο… Γιώργος Χατζής και ο Κοσκωτάς

Ένα από τα μακροβιότερα μεταγραφικά σενάρια όλων των εποχών ήταν εκείνο που ενέπλεκε τον Παναθηναϊκό με τον σπουδαίο Γκεόργκε Χάτζι.

Ανήμερα των γενεθλίων του, κατά γενική ομολογία, κορυφαίου Ρουμάνου ποδοσφαιριστή, το Sport-Retro.gr ξετυλίγει το κουβάρι αυτής της μαραθώνιας ιστορίας.

 

«Χάτζι και Μητσιμπόνας»

Η Φάρουλ Κοστάντσα δεν συγκαταλέγεται στις παραδοσιακές δυνάμεις της βορειοανατολικής χώρας των Βαλκανίων, αλλά ως παίκτης της ο Γκεόργκε Χάτζι κατάφερε να κληθεί στην ανδρική εθνική ομάδα το 1983, δηλαδή σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Γρήγορα κέντρισε το ενδιαφέρον της Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα, εν τέλει όμως, επέλεξε να ενταχθεί στο δυναμικό της Σπόρτουλ Στουντέντσεσκ, η οποία είχε την τύχη να συνεργαστεί μαζί του για τέσσερα χρόνια (από το 1983 μέχρι το 1987).

Το όνομά του απασχόλησε για πρώτη φορά τους Έλληνες αθλητικούς ρεπόρτερ τον Ιούνιο του 1986, όταν μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Μητσιμπόνα εμπλεκόταν σε σενάριο που τους ήθελε «πακέτο» στον Παναθηναϊκό.

Πράγματι, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης επιθυμούσε διακαώς την απόκτηση του εκκολαπτόμενου Ρουμάνου άσου και, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, είχε καταφέρει να «μπλοκάρει» τη μετακίνησή του στη Φιορεντίνα.

Οι «βιόλα» φέρονται να προσέφεραν 250.000.000 δραχμές το καλοκαίρι του 1984, ενώ ο «Καπετάνιος» είχε προετοιμάσει το έδαφος για ένα deal κοντά στα 210.000.000.

«Είναι φοβερός παίκτης και δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με κανέναν άλλο. Σε λίγο καιρό όλη η Ευρώπη θα μιλάει γι’ αυτόν», είχε πει τον Ιούλιο του 1986 ο Ντόρου Νικολάε, συμπατριώτης του Χάτζι και πρώην άσος του «τριφυλλιού».

Στις 27 Αυγούστου 1986, ο Παναθηναϊκός έδωσε φιλικό ματς με τη Σπόρτουλ του Ελληνορουμάνου, όπως έγραφαν τότε οι εφημερίδες, άσου.

«Το ξέρετε όλοι πως η μάνα μου γεννήθηκε στην Ελλάδα. Αν έρθω εδώ, θα παίξω μόνο για τον Παναθηναϊκό», είπε ο Χάτζι κατά την άφιξη της αποστολής στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

 

Νοκ-άουτ οι Ιταλοί, στη Στεάουα για ένα ματς!

Εκτός από τον Παναθηναϊκό, ιταλικές ομάδες βολιδοσκοπούσαν τον σπουδαίο μεσοεπιθετικό με την υπέροχη ντρίμπλα, τις έξυπνες μεταβιβάσεις, την εκπληκτική αίσθηση του χώρου και την έφεση στο σκοράρισμα.

Τελικά, η Στεάουα Βουκουρεστίου, κάτοχος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1985-86, ήταν αυτή που ήρθε σε συμφωνία με τον Χάτζι, αλλά για ένα και μοναδικό ματς: το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ!

Στις 24 Φεβρουαρίου 1987, η εκπρόσωπος της Ρουμανίας επικράτησε 1-0 της Ντινάμο Κιέβου στο «Λουί Ντε» του Μονακό, με γκολ του «Μαραντόνα των Καρπαθίων» στο 44ο λεπτό (φάουλ που βρήκε στο τείχος και ξεγέλασε τον Βίκτορ Τσάνοφ).

Η ομάδα που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικογένεια Τσαουσέσκου αποφάσισε να τον κρατήσει στο δυναμικό της, αντί να του επιτρέψει να επιστρέψει στη Σπόρτουλ.

Ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε να προβληματίζεται ούτε με αυτήν την εξέλιξη ούτε με τη στράτευση του Χάτζι, αφού σχεδίαζε να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο του 1988, όταν και θα είχε απολυθεί από τον ρουμανικό στρατό.

 

Η συνάντηση στη «Μυρτιά» και η δήλωση Ανιέλι

Οι φίλαθλοι του πανίσχυρου τότε «τριφυλλιού» αναθάρρησαν, όταν ένα βράδυ ο Γιώργος Βαρδινογιάννης εθεάθη να δειπνεί με τον Ντίνο Τσαουσέσκου, γιο του Νικολάι και υπουργό Αθλητισμού της Ρουμανίας, στην ιστορική ταβέρνα «Μυρτιά» του Ι. Καλταβερίδη στο Μετς.

Μάλιστα, ο Τζιοβάνι Ανιέλι, τότε ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους, η οποία επίσης επιθυμούσε την απόκτησή του, είχε δηλώσει: «Αν φύγει ο Χάτζι από τη Ρουμανία, θα καταλήξει στον Παναθηναϊκό».

Ο ίδιος ο παίκτης, βέβαια,  φέρεται να είχε πει σε βελγική εφημερίδα πριν από μερικούς μήνες: «Θέλω να πάω στην Ιταλία, όμως ξέρω ότι η κυβέρνηση με δίνει μόνο στον Παναθηναϊκό και το όνειρό μου να παίξω με τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου δεν θα εκπληρωθεί».

Ο Χάτζι πράγματι ήρθε στην Ελλάδα, όχι όμως για να παίξει στο «τριφύλλι», αλλά για να το αντιμετωπίσει ως μέλος της εθνικής Ρουμανίας σε φιλική αναμέτρηση στα τέλη του 1987.

Τότε, μάλιστα, ο «Καπετάνιος» είχε συναντηθεί με τον 22χρονο άσο, τον οποίον ο Μιρτσέα Λουτσέσκου χαρακτήριζε ανώτερο του Ρουντ Γκούλιτ.

 

Γιώργος Χατζής, το γένος Μέγα!

Ο καιρός περνούσε και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έχανε πολύτιμο χρόνο με τα αλλεπάλληλα παζάρια στο οικονομικό σκέλος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήθελε να «βαφτίσει» Έλληνα τον σπουδαίο μπαλαδόρο.

Η ρουμανική πλευρά αφενός δεν ήθελε να πουλήσει τον Χάτζι σε άλλη ομάδα αφετέρου να τον παραχωρήσει… κοψοχρονιά στον Παναθηναϊκό και, κατά συνέπεια, επικαλέστηκε γραφειοκρατικό κώλυμα.

Τότε, οι «πράσινοι» επιχείρησαν να αποδείξουν ότι ο Χάτζι έχει ελληνική καταγωγή, υποστηρίζοντας ότι η μητέρα του είχε ζήσει στη Μεσολακκιά Αμφίπολης του νομού Σερρών.

Μάλιστα, ο «Καπετάνιος» προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθώς είχε εκδώσει ταυτότητα με το όνομα Γιώργος Χατζής, το γένος Μέγα, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι το δελτίο του παίκτη στην ΕΠΟ ήταν έτοιμο!

Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε έγγραφο προς τη νομαρχία Σερρών, προκειμένου να ζητήσει την εγγραφή της «Κεράτσας Μέγα του Αθανασίου» στο δημοτολόγιο της κοινότητας Μεσολακκιάς.

 

Η ρουμανική απάντηση και ο Κοσκωτάς

Η διοίκηση της Στεάουα Βουκουρεστίου μπήκε στη διαδικασία να προσκομίσει στοιχεία της μητέρας του νεαρού ποδοσφαιριστή, μέσω των οποίων αποδεικνυόταν ότι είχε γεννηθεί στην Κοστάντσα το 1931.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Κοσκωτάς, ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, είχε καταθέσει έγγραφη καταγγελία στο υπουργείο Αθλητισμού της Ρουμανίας για το ζήτημα, ενώ παράλληλα, η εφημερίδα του «24 Ώρες» έκανε «πόλεμο» στον Παναθηναϊκό.

Στις 15 Ιουλίου 1988, οι «πράσινοι» κατέθεσαν το δελτίο του παίκτη, με το σχέδιο να προβλέπει: δύο χρόνια ερασιτέχνης και πέντε επαγγελματίας.

Τελικά, ελλείψει στοιχείων για την ελληνοποίηση, η περίφημη μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χάτζι είχε και ένα τετ α τετ με τον Σταύρο Κοσκωτά, αδερφό του Γιώργου.

Στο περιθώριο αγώνα της Μικτής Ευρώπης με τη Βέρντερ στη Βρέμη, στα τέλη Ιουλίου του 1988, υπό την παρουσία του Αλεξαντρέσκου (σ.σ. αντιπρόεδρος της ρουμανικής ομοσπονδίας), ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός τον αποκάλεσε «Γιώργο» κι εκείνος απάντησε με ένα χαμόγελο.

Στη συνέχεια, ο Κοσκωτάς τον χαρακτήρισε το καλύτερο 10άρι της Ευρώπης μαζί με τον νέο άσο των «ερυθρολεύκων» Λάγιος Ντέταρι, ο οποίος μόλις είχε προστεθεί στην παρέα.

Μερικούς μήνες αργότερα, υπήρξε η διαρροή ότι ο «Τάμπυ», όπως ήταν το παρατσούκλι του τότε προέδρου της πειραϊκής ομάδας, πλήρωνε διάφορους με χρήματα της Τράπεζας Κρήτης για να κρατήσει τον Χάτζι μακριά από τον Παναθηναϊκό.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι εξαιτίας μερικών λάθος χειρισμών τους, οι «πράσινοι» έχασαν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα από τα σπουδαιότερα «δεκάρια» της δεκαετίας 1985-1995.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!