Το τελευταίο ματς που παρακολούθησαν ποδόσφαιρο οι Ιρανές

Η παρουσία του Ιράν σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν αποτελεί είδηση, αφού έχει συμμετάσχει στις τέσσερις από τις έξι τελευταίες διοργανώσεις.

Αντίθετα, καινούργιο και ελπιδοφόρο ήταν το γεγονός ότι επετράπη σε γυναίκες να εισέλθουν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας για πρώτη φορά από τις 8 Οκτωβρίου του 1981 (σ.σ.16 Ιουλίου 1360 σύμφωνα με το περσικό ημερολόγιο).

Τότε, η Εστεγλάλ και η Περσέπολις “ήρθαν” ισόπαλες χωρίς σκορ στο 24ο ντέρμπι της ιστορίας τους, στο πλαίσιο της “Tehran Province League”.

Μόλις έξι μέρες νωρίτερα είχαν διενεργηθεί εκλογές, όπου για πρώτη φορά στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε εκλεγεί ένας κληρικός, ο Αλί Χαμενεΐ.

Η επανάσταση του 1979 και η εγκαθίδρυση ενός θεοκρατικού συντάγματος είχε ήδη δυσκολέψει πολύ τη ζωή των γυναικών της χώρας, πολλώ δε μάλλον τη σχέση τους με τον αθλητισμό, όμως δεν το έβαλαν κάτω.

Περιστατικά μεταμφιεσμένων γυναικών σε άντρες, παρουσία στα γήπεδα που αγωνίζεται η εθνική στο εξωτερικό, κινήματα διαμαρτυρίας και υπομνήματα σε διεθνείς θεσμούς ήταν (και είναι) μερικές από τις ενέργειες μέσω των οποίων διεκδικούν τη θέση τους στην εξέδρα.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των εντός έδρας αγώνων της εθνικής για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας από εκπροσώπους του “ασθενούς φύλου” που απαιτούσαν να εισέλθουν στο γήπεδο και να παρακολουθήσουν τα ματς, έφτασαν στα αυτιά των ανθρώπων της FIFA.

Οι πιέσεις από την παγκόσμια ομοσπονδία στους ηγέτες του ασιατικού κράτους, σε συνδυασμό με την ακαταμάχητη θέληση των γυναικών της χώρας να απολαύσουν ποδόσφαιρο, φαίνεται πως απέφεραν ήδη ένα μικρό, αλλά καθόλου αμελητέο, αποτέλεσμα.

Το βράδυ της 20ής Ιουνίου χιλιάδες άνθρωποι και των δύο φύλων έδωσαν το “παρών” στις εξέδρες του “Αζαντί” της Τεχεράνης, προκειμένου να παρακολουθήσουν από γιγαντοοθόνη το ματς με την Ισπανία.

Ευχή όλων των υγιών φιλάθλων είναι το επόμενο ντέρμπι του εγχώριου πρωταθλήματος να θυμίζει εκείνο του 1981, τουλάχιστον στην εξέδρα…

Πινακίδα ποδοσφαιρικής απόχρωσης στη Valiasr Street με άνδρες και γυναίκες
Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!