Ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τα μάτια του Γιάννη Διακογιάννη

Στις 13 Ιουνίου 1956, όταν διεξήχθη ο πρώτος τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών, οι Έλληνες δεν είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν άμεσα για την έκβαση του αγώνα μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Ρεμς.

Γενικώς, δεν είχαν αντιληφθεί την αξία της αναμέτρησης, όπως μαρτυρά και το γεγονός ότι στην “Αθλητική Ηχώ” της επόμενης ημέρας υπήρχε μόλις ένα δίστηλο στην τελευταία σελίδα.

“Η Ρεάλ ανεκηρύχθη πρωταθλήτρια Ευρώπης νικήσασα χθες τη Ρεμς με 4-3”, ανέφερε ο τίτλος.

Στις 20 Ιουνίου 1956, ένας 25χρονος Έλληνας φοιτητής στο Παρίσι και δόκιμος δημοσιογράφος στο περιοδικό «France Football», έστειλε στην “Αθλητική Ηχώ” τις εντυπώσεις του από τον τελικό του “Παρκ ντε Πρενς”.

Το κείμενο άρχιζε ως εξής: «Ο Ντι Στέφανο γκρέμισε τα όνειρα και τις ελπίδες της Ρεμς και των Γάλλων φιλάθλων και η Ρεάλ κέρδισε το πρώτο κύπελλο των πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης. Ούτε ο εξαιρετικός Άγγλος διαιτητής εσφύριξε τη λήξιν του αγώνος και ενώ το ταμπλώ έδειχνε Ρεάλ 4-Ρεμς 3.

Περί τους 1.000 Ισπανούς φιλάθλους από τους 5.000 που είχαν περάσει τα Πυρηναία και είχαν κατακλύσει με λάβαρα, σημαίες και βαρελότα το «Παρκ ντε Πρενς» όρμησαν μέσα εις το γήπεδο και τότε επηκολούθησε ένα καταπληκτικό θέαμα.

Ο Ρίαλ από τη χαρά του φύλαγε τους αστυφύλακας (!), ο Μαρκίτος με τον Χοσεΐτο χόρευαν ένα φαντάνγκο, ενώ οι λοιποί αλληλοφιλιόντουσαν μεταξύ των και υπέπιπταν προ το βάρος των ενθέρμων οπαδών των.

Την ίδια ώρα ο Μουνιόθ, ο αρχηγός, ανήρχετο εις την επίσημον κερκίδα και έπαιρνε το αθλοθετηθέν υπό της εφημερίδος «Equipe» κύπελλο, ενώ οι Ισπανοί κραύγαζαν και τα βαρελότα εσκέπαζαν με τον καπνόν το γήπεδο.

Ήτο ένα θέαμα πρωτοφανές και θύμιζε αγώνας εις την Νότιον Αμερικήν και ταυρομαχίας εις την Ανδαλουσίαν…”.

Το όνομα του φοιτητή ήταν Γιάννης Διακογιάννης

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!