Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1977 διεξήχθη στο «Ολίμπικο» της Ρώμης και σε αυτόν διασταύρωσαν τα ξίφη τους η εκπληκτική Λίβερπουλ του Κέβιν Κίγκαν και η πανίσχυρη Γκλάντμπαχ της εποχής.
Οι «κόκκινοι» στέφτηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, αφού έκαμψαν την αντίσταση των Γερμανών με 3-1, ενώ έθεσαν την αρχή της κυριαρχίας των αγγλικών συλλόγων στη διοργάνωση.
Το Sport-Retro.gr παραθέτει μερικές όχι ιδιαίτερα γνωστές πληροφορίες, οι οποίες αφορούν στο ταξίδι των φιλάθλων της αγγλικής ομάδας στη Ρώμη και ένα περίεργο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Σάνκλι.
Δευτέρα 23 Μαΐου 1977
Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χίθροου ήταν ασυνήθιστα γεμάτο το ηλιόλουστο εκείνο πρωινό. Οι «σκληροπυρηνικοί» φαν της Λίβερπουλ θα μετέβαιναν στη Ρώμη, για να στηρίξουν την ομάδα τους στον τελικό του «Ολίμπικο».
Η αφοσίωσή τους ήταν τέτοια, που ακόμη κι αν το ματς διεξαγόταν στην εξωτική Μογγολία ή την πιο αδιάφορη βιομηχανική πόλη της Δυτικής Ευρώπης, εκείνοι θα έδιναν το «παρών».
Εκτός από τους φίλαθλους, στην πύλη αναχώρησης παρίσταντο δημοσιογράφοι και επιβάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων επρόκειτο, πιθανώς, να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της ιταλικής πρωτεύουσας.
Επιπλέον, στο αεροδρόμιο υπήρχε ένας σημαντικός αριθμός κυριών, οι οποίες ήταν νοσοκόμες και θα πήγαιναν, μέσω Ρώμης, σε ένα συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ.
Όταν η Λίβερπουλ άρχισε την αγγλική… δικτατορία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
Παρά το γεγονός ότι ήταν σιωπηλές, το βλέμμα τους δήλωνε ότι θα προτιμούσαν να μην ταξιδεύσουν με αυτό το τσούρμο από μανιακούς.
Η εικόνα, ωστόσο, των φίλων της Λίβερπουλ στον χώρο αναμονής ήταν κόσμια και απείχε παρασάγγας από όσα διέδιδε ο Τύπος για εκείνους.
Προφανώς, ο υπερβάλλων ζήλος των δημοσιογράφων για δημιουργία ελκυστικών τίτλων στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είχε επηρεάσει αρνητικά τις νοσοκόμες.
Προκατειλημμένες, όμως, δεν ήταν μόνο αυτές, γεγονός που αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Ο επικεφαλής των φιλάθλων ανακοίνωσε ότι κατόπιν απαίτησης της αστυνομίας της Ρώμης υπέγραψε και απέστειλε σε αυτήν μία βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία δεν θα προκαλέσουν αναστάτωση στην Πιάτσα ντι Σπάνια και δεν θα βεβηλώσουν την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Πέρα από αυτό, στη βεβαίωση δήλωνε υπεύθυνα ότι οι φίλοι των «κόκκινων» δεν θα παρενοχλήσουν τις καμαριέρες του ξενοδοχείου, όπως επίσης ότι θα κρατήσουν καθαρό το «Ολίμπικο» κατά την παραμονή τους σε αυτό.
Τέλος, ο επικεφαλής επεσήμανε στους φαν ότι οι Ιταλοί μισούν τους Άγγλους, ενώ τους παρότρυνε να πάνε νωρίτερα στο γήπεδο, επειδή οι οπαδοί της διοργανώτριας χώρας δεν σέβονται πού είναι η θέση του καθενός.
ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SPORT-RETRO.GR ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ
Τρίτη 24 Μαΐου 1977
Οι οργανωμένοι φίλαθλοι της Λίβερπουλ έκαναν μία εκδρομή στη Νάπολι, το Κάπρι και το Σορέντο. Ορισμένοι εξ αυτών παρέμειναν στο πούλμαν, ενώ κάποιοι άλλοι πήγαν μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, για να καλωσορίσουν τους νεοαφιχθέντες υποστηρικτές του κλαμπ.
Όλως περιέργως, στο χρονικό διάστημα των δύο ημερών που βρίσκονταν στη Ρώμη δεν συνάντησαν κανέναν οπαδό των «κόκκινων». Από την εκδρομή δεν έλειψαν τα αστεία περιστατικά, καθώς ο ξεναγός μιλούσε αγγλικά με ιταλική προφορά.
Στο Κάπρι, οι φίλοι της Λίβερπουλ δήλωναν ανοιχτά τη συλλογική προτίμησή τους. Άλλωστε, κάθε γηγενής θα καταλάβαινε ότι είναι Άγγλοι κι ότι ταξίδεψαν μέχρι την Ιταλία για να υποστηρίξουν την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ.
Μάλιστα, ένας από αυτούς φορούσε τη βρετανική σημαία στην πλάτη και είχε στο στήθος ένα τατουάζ που έλεγε «ο Τζόι Τζόουνς είναι ο καλύτερος».
Το μοναδικό… οφσάιντ του Μπιλ Σάνκλι
Πάντως, αρκετοί ήταν οι κάτοικοι στο Σορέντο που τάσσονταν υπέρ της Λίβερπουλ. Οι εκδρομείς άκουγαν στους δρόμους ντόπιους να λένε ότι η Έβερτον είναι τραγική, ενώ μία μητέρα κυκλοφορούσε με πέντε παιδιά, που τραγουδούσαν «You’ ll never walk alone».
Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των φιλάθλων ήταν ο τραυματισμός του Τζον Τόσακ, όπως επίσης αν θα έπαιζε καλά ο Τζόουνς. Παραδόξως, το αποτέλεσμα της επικείμενης αναμέτρησης δεν έδειχνε να τους απασχολεί ιδιαιτέρως.
Η νοοτροπία των Άγγλων είναι καθαρά στωική, αφού συνηθίζουν να λένε «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει». Οι φίλαθλοι ήταν ικανοποιημένοι και μόνο με την παρουσία της ομάδας τους στον τελικό.
Τετάρτη 25 Μαΐου 1977
Ανήμερα του τελικού, δόθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία αρχικά οι δημοσιογράφοι απόλαυσαν ένα παγωμένο Campari.
Στη συνέχεια, ένα από τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν η επιμονή της UEFA να αυξηθούν οι ομάδες της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982.
Οι περισσότεροι ισχυρίστηκαν ότι αν τελικά λάβουν μέρος 24 αντί για 16 χώρες, η διοργάνωση θα έχει μεγάλη διάρκεια και η διαδικασία πρόκρισης θα είναι λιγότερο ανταγωνιστική.
Να σημειωθεί ότι οι ομάδες της τελικής φάσης αυξήθηκαν κατά 8, κανονισμός που ίσχυε μέχρι το Mundial των ΗΠΑ το 1994.
Από το 1998 έως το 2018 το τρόπαιο διεκδικούσαν 32 χώρες, ενώ από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022 ο αριθμός των ομάδων θα αυξηθεί εκ νέου στις 48.
Επιστροφή στην ημέρα του τελικού. Ο θρυλικός Μπιλ Σάνκλι έμεινε εκτός γηπέδου, επειδή κανένας δεν είχε φροντίσει για τη διαπίστευσή του! Ο άνθρωπος που έκανε τη Λίβερπουλ ευρωπαϊκή υπερδύναμη δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την ομάδα στη σπουδαιότερη στιγμή της.
Ο Πίτερ Ρόμπινσον, γραμματέας του γραφείου Τύπου του συλλόγου, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, με το πρόβλημα εν τέλει να αποκαθίσταται.
Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, η Λίβερπουλ επικράτησε 3-1 της Γκλάντμπαχ κι έγινε η δεύτερη αγγλική ομάδα, μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.
Οι «κόκκινοι» πραγματοποίησαν εκπληκτική εμφάνιση, με τον Τέρι Μακ Ντέρμοτ να ανοίγει το σκορ στο 28’ και τον Τόμι Σμιθ να βρίσκει τα δίχτυα στο 65’. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Φιλ Νιλ στο 83ο λεπτό, όταν ευστόχησε από το σημείο του πέναλτι.
Αντίθετα, οι Γερμανοί έκαναν πολλά λάθη, αφού τους κατέβαλε το άγχος, με μόνη αξιόλογη στιγμή το υπέροχο γκολ του Άλαν Σίμονσεν στο 51ο λεπτό κι ένα σουτ του Ούλι Στίλικε που απέκρουσε εντυπωσιακά ο Ρέι Κλέμενς.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Μπομπ Πέισλι): Κλέμενς, Φιλ Νιλ, Σμιθ, Χιουζ, Τζόουνς, Κέις, Μακ Ντέρμοτ, Κένεντι, Κίγκαν, Χάιγουεϊ, Κάλαχαν.
ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ (Ούντο Λάτεκ): Κνάιμπ, Φογκτς, Βίτκμαπ, Κλινκχάμερ, Σέφερ, Μπόνοφ, Βόλερς (79’ Χάνες), Στίλικε, Βίμερ (24’ Κούλικ), Σίμονσεν, Χάινκες.
Εξαιρετική ήταν η απόδοση του Κίγκαν, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου κλήθηκε να δώσει απάντηση σε μία δύσκολη ερώτηση:
«Γιατί δεν παίζεις το ίδιο καλά και στην εθνική;». Ο Άγγλος επιθετικός απάντησε έξυπνα, ισχυριζόμενος ότι στη Λίβερπουλ προπονείται καθημερινά με τους ίδιους παίκτες, οπότε έχει προσαρμοστεί πλήρως και γνωρίζει όσα πρέπει να κάνει.
Αντίθετα, επεσήμανε ότι στην εθνική έγιναν πρόσφατα πολλές αλλαγές και δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά του.
Αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκε ξέφρενο πάρτι στο ξενοδοχείο, προκειμένου να εορταστεί ο θρίαμβος.
Πέμπτη 26 Μαΐου 1977
Οι φανατικοί υποστηρικτές της Λίβερπουλ έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό από τις κερκίδες και προσπάθησαν να βρουν τον τελικό σε επανάληψη στην τηλεόραση.
Το ίδιο απόγευμα, στη Φοντάνα ντι Τρέβι επικράτησε πανικός. Οι φίλοι της αγγλικής ομάδας βουτούσαν στο σιντριβάνι, ενώ κάποιοι άλλοι αναφωνούσαν ρυθμικά «τρία κέρματα στη Φοντάνα», προφανώς επειδή οι «κόκκινοι» σκόραραν τρεις φορές.
Το βράδυ, έπειτα από μία εκδρομή που θα χαρακτήριζε εξαιρετικά η φράση του Ιούλιου Καίσαρα «veni, vidi, vici», οι φίλοι της ομάδας αναχώρησαν για την πατρίδα τους. Arrivederci, Roma…