Το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου 2016, ο Γιάκουμπ Ρζέζνιτσακ της Λέγκια Βαρσοβίας σημείωνε αυτογκόλ στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων της αναμέτρησης με την Ντόρτμουντ στο «Ζιγκνάλ Ιντούνα Παρκ».
Εκείνη τη στιγμή πιθανότατα δεν το γνώριζε, αλλά άθελά του έβαζε την υπογραφή του στο ματς του Champions League με τα περισσότερα γκολ, καθώς το κοντέρ έγραψε 8-4.
Τα προηγούμενα 13 χρόνια, όμως, το ρεκόρ κατείχαν Μονακό και Λα Κορούνια, χάρη σε εκείνο το εκκωφαντικό 8-3 της 5ης Νοεμβρίου 2003.
Αρχικά να σημειωθεί ότι ο όμιλος που συμμετείχε η μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης και η περίφημη τότε ισπανική ομάδα είχε ελληνικό ενδιαφέρον, αφού εκτός της Αϊντχόφεν υπήρχε και η ΑΕΚ.
Η Μονακό είχε αρχίσει με «διπλό» στην Ολλανδία (1-2), «τεσσάρα» επί της «Ένωσης» στο «Λουί Ντε» και ήττα στο «Ριαθόρ» από τη Λα Κορούνια.
Η ομάδα της Γαλικίας, από την πλευρά της, πριν από το 1-0 επί της παρέας του Άκη Ζήκου με το γκολ του Ντιέγο Τριστάν, είχε φύγει με βαθμό από το «Απ. Νικολαΐδης» (σ.σ. το χρησιμοποιούσε ως έδρα η ΑΕΚ) και είχε επικρατήσει 2-0 της Αϊντχόφεν στην Ισπανία.
Συνεπώς, η Λα Κορούνια ταξίδεψε ως πρωτοπόρος με 7β. και η γηπεδούχος Μονακό εποφθαλμιούσε να την προσπεράσει από τη στιγμή που είχε 6β.
Μια μικρή σημείωση: Η ομάδα της Γαλικίας διένυε την τελευταία σεζόν της πιο ένδοξης περιόδου της ιστορίας της (1999-2004), ένα διάστημα που δεν έπεσε ποτέ κάτω από την 3η θέση της Primera Division.
Με παίκτες όπως ο Ντιέγο Τριστάν, ο Λιονέλ Σκαλόνι, ο Μανουέλ Πάμπλο, ο Βάλτερ Παντιάνι ή ο Χουάν Κάρλος Βαλερόν, σίγουρα δεν κατέβαινε ως αουτσάιντερ στο ματς της 5ης Νοεμβρίου 2003 για την 4η αγωνιστική του 3ου ομίλου.
Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στο Champions League
Γενέθλια με… τέσσερα κεράκια
Εκείνη τη μέρα ο Ντάντο Πρσο έκλεινε τα 29 του και σίγουρα πριν από το ματς του «Λουί Ντε» σκεφτόταν ότι θα ήθελε να βάλει ένα… εορταστικό γκολ που θα ωθούσε τη Μονακό σε μία σπουδαία νίκη απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο.
Σίγουρα, πάντως, δεν είχε στο μυαλό του ότι θα πετύχει «καρέ», ένα επίτευγμα που μέχρι τότε είχαν καταγράψει μόνο ο Μάρκο φαν Μπάστεν της Μίλαν (4-0 την Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο του 1992) και ο Σιμόνε Ιντσάγκι της Λάτσιο (5-1 τη Μαρσέιγ τον Μάρτιο του 2000).
Το παράδοξο είναι ότι μέχρι τότε ο Κροάτης επιθετικός είχε σημειώσει μόλις δύο ευρωπαϊκά γκολ: ένα τη σεζόν 1999-00 και άλλο ένα στο 86ο λεπτό του ματς με την ΑΕΚ!
Επιπλέον, στις 10 προηγούμενες συμμετοχές του σε Ligue 1 και Champions League εκείνη την αγωνιστική περίοδο, είχε βάλει μόλις δύο γκολ!
Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι το «καρέ» επετεύχθη σε μόλις 23 αγωνιστικά λεπτά (26’, 30’, 45+2’, 49’), κι αφού από πλευράς Μονακό είχαν προηγηθεί τα γκολ των Ζερόμ Ροτέν (2’), Λουντοβίκ Ζιουλί (11’).
Το 5-2 του ημιχρόνου, μάλιστα, υποχρέωσε τον σαστισμένο Χαβιέρ Ιρουρέτα να βγάλει τον τερματοφύλακα Χοσέ Φρανθίσκο Μολίνα και να βάλει τον Γουστάβο Μουνούα, ο οποίος είχε αποκτηθεί από τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο το περασμένο καλοκαίρι και δεν είχε ούτε μία ευρωπαϊκή συμμετοχή!
Ο Ουρουγουανός είχε καλύτερη μοίρα, αφού δέχθηκε… τρία γκολ, όμως τα δύο μπήκαν προτού ακόμη συμπληρωθούν τέσσερα λεπτά στο β’ μέρος!
Photostory: Η κατάληψη του Μονακό από τους φίλους του Ολυμπιακού
Υπό το βλέμμα των Μοριέντες, Ραούλ και πρίγκιπα Ρενιέ
Στα έξι προαναφερθέντα γκολ, καθώς και σε εκείνο του Γιάροσλαβ Πλάσιλ στο 47’ (σ.σ. το παρθενικό του στη διοργάνωση), η Λα Κορούνια έβγαλε μία σχετική αντίδραση με τους Ντιέγο Τριστάν (39’, 52’) και Λιονέλ Σκαλόνι (45’), ωστόσο η τελευταία λέξη ανήκε σε παίκτη της Μονακό.
Ο Εντουάρ Σισέ βρήκε δίχτυα στο 67ο λεπτό και ολοκλήρωσε ένα από τα πολλά παράδοξα εκείνου του αγώνα: ότι ενώ μπήκαν 11 γκολ, τα τελευταία 25-26 λεπτά (αν συμπεριληφθούν και οι καθυστερήσεις) κύλησαν… αναίμακτα!
Εκείνη τη σεζόν ο Ντάντο Πρσο έβαλε συνολικά 7 γκολ σε 11 ματς στο Champions League και μαζί με τους συμπαίκτες του γεύθηκε τη χαρά της συμμετοχής στον τελικό, τη στιγμή που στη Ligue 1 σημείωσε 8 σε 29 αναμετρήσεις…
Το προηγούμενο ρεκόρ παραγωγικότητας στο Champions League είχε σημειωθεί στις 24 Οκτωβρίου 2000, όταν η επίσης γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν σάρωσε 7-2 τη Ρόσενμποργκ στο «Παρκ ντε Πρενς».
Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ κοουτσάρισε λόγω Μάρκο Σιμόνε προτού αρχίσει μία… αιώνια κόντρα
Το τελευταίο 8-3 σε ευρωπαϊκή διοργάνωση είχε καταγραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου 1964 με θύτη τη Λοκομοτίβ Σόφιας και θύμα τη Μάλμε, ενώ το τελευταίο παιχνίδι που «παρήγαγε» 11 γκολ ήταν το εκκωφαντικό 10-1 της Λίβερπουλ επί της φινλανδικής Όουλουν Παλοσέουρα την 1η Οκτωβρίου 1980 για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Κι επειδή κύλησαν πολλές αράδες χωρίς παράξενο γεγονός, το 8-3 της Μονακό επιτεύχθηκε χωρίς τον τραυματία Φερνάντο Μοριέντες, ο οποίος εκείνη τη σεζόν είχε παραχωρηθεί δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης και σε 12 συμμετοχές στο Champions League έβαλε 9 γκολ!
Ο Ισπανός βρισκόταν στις εξέδρες δίπλα από τον φίλο και τέως συμπαίκτη Ραούλ (εξακολουθούσαν να συνυπάρχουν στην εθνική, ενώ το ματς παρακολούθησε και ο πρίγκιπας Ρενιέ.
ΜΟΝΑΚΟ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Ρόμα, Ζιβέ, Ροντριγκέζ, Σκιλασί, Εβρά (83’ Ιμπάρα), Σισέ, Πλάσιλ (67’ Ζήκος), Μπερνάρντι, Ζιουλί, Ροτέν, Πρσο (75’ Αντεμπαγιόρ).
ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ (Χαβιέρ Ιρουρέτα): Μολίνα (46’ Μουνούα), Πάμπλο (46’ Μουνίτις), Αντράντε, Ναϊμπέτ, Ρομέρο, Μάουρο Σίλβα, Σέρζιο (60’ Παντιάνι), Σκαλόνι, Αμαβίσκα, Βαλερόν, Τριστάν.
Απέσυραν τις εμφανίσεις!
Πραγματικά, η ιστορία αυτού του αγώνα θα μπορούσε να είχε γίνει… ταινία και ιδού ένας ακόμη λόγος που θα έδινε επιπλέον ενδιαφέρον στην πλοκή.
Η Λα Κορούνια παρατάχθηκε για πρώτη φορά με τις συγκεκριμένες εμφανίσεις, όμως μετά το ντροπιαστικό αποτέλεσμα ο Χαβιέρ Ιρουρέτα διέταξε να αποσυρθούν!
«Σίγουρα δεν μας έφεραν τύχη. Είναι υπεύθυνες για τη συντριβή! Δεν ξέρω ποιος τις σχεδίασε, αλλά δεν θέλω να τις ξαναδώ», είπε στη «Marca» ύστερα από τη λήξη του αγώνα, λίγο πριν πάρει αυτήν την πρωτοφανή απόφαση.
«Αποσύρουμε το σετ των νέων εμφανίσεων που φορέθηκαν για πρώτη φορά τη νύχτα που ταπεινωθήκαμε 8-3 από τη Μονακό», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ομάδας!
«Διασώθηκαν» μόνο οι εμφανίσεις των παικτών που δεν αγωνίστηκαν στο ματς του «Λουί Ντε», αφού πρόλαβαν να τις μεταφέρουν στα σπίτια τους πριν από την απόφαση του Ιρουρέτα.
Αυτό το σετ, το οποίο έλαβε τον χαρακτηρισμό camisa de la mala suerte (μτφρ. η γρουσούζικη φανέλα), δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά από την ομάδα της Γαλικίας.
«Ο Ντεσάμπ είχε πει ότι θα μου κάνει δώρο»
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη λήξη του αξέχαστου αυτού αγώνα, οι πρωταγωνιστές αδυνατούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί.
Ο προπονητής των νικητών Ντιντιέ Ντεσάμπ είπε: «Είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε. Είναι μια εξαιρετική στιγμή να νικάς μια ομάδα όπως η Ντεπορτίβο με 8-3 στο Champions League. Αδιανόητο!»
Ο Ντάντο Πρσο, από την πλευρά του, προσέθετε: «Είναι υπέροχο. Ο προπονητής είπε πριν από το ματς ότι θα μου έδινε ένα δώρο γενεθλίων. Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Είχα πετύχει χατ-τρικ στις προπονήσεις, αλλά ποτέ τέσσερα γκολ σε επίσημο ματς».
Nα σημειωθεί ότι σε ένα σημείο της εξέδρας είχε αναρτηθεί πανό από φίλους των νικητών που έγραφε «Joyeux anniversaire Dado», δηλαδή «Χρόνια πολλά Ντάντο»
Η Μονακό του Άκη Ζήκου προκρίθηκε ως πρώτη από τον 3ο όμιλο και έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League, όπου ηττήθηκε 3-0 από την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο.
Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στο γαλλικό ποδόσφαιρο
Η Λα Κορούνια, από την πλευρά της, ισοβάθμησε με την Αϊντχόφεν στη 2η θέση, αλλά υπερίσχυσε και πέρασε, εν συνεχεία έθεσε νοκ-άουτ τις φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν (πρώτα τη Γιουβέντους, μετά την κάτοχο Μίλαν), προτού λυγίσει από την Πόρτο στα ημιτελικά.
Την επόμενη σεζόν είχε την ευκαιρία να πάρει εκδίκηση, αφού βρέθηκε ξανά στον ίδιο όμιλο με τη Μονακό (σ.σ. και μία ακόμη ελληνική ομάδα, τον Ολυμπιακό), αλλά απέτυχε παταγωδώς.
Αρχικά… βελτιώθηκε στο «Λουί Ντε», μιας και έχασε μόνο με 2-0, ωστόσο τα θαλάσσωσε στο «Ριαθόρ» από τη στιγμή που την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε με το ντροπιαστικό 0-5!