Η αγωνιστική περίοδος 1981-82 έφτανε προς το τέλος της, όπως και η τρίτη σεζόν του Νίκου Γκάλη στην Ελλάδα με τη φανέλα του Άρη.
Ο «γκάγκστερ» δεν είχε ακόμη πανηγυρίσει πρωτάθλημα με τους «κίτρινους», αφού ο Παναθηναϊκός των αρχών της δεκαετίας του 1980 ήταν πολύ ισχυρός.
Στις 10 Απριλίου 1982, όμως, ο Άρης κατηφόρισε στην Αθήνα αποφασισμένος να νικήσει τον τότε μεγάλο του αντίπαλο, δύο αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της κούρσας.
Παναθηναϊκός vs Άρης: τα τρία πιο σπάνια videos από αναμετρήσεις τους
Σε περίπτωση επικράτησης στον «Τάφο του Ινδού», οι «κίτρινοι» θα είχαν τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Το κλίμα ήταν τεταμένο, ενώ πριν από το ντέρμπι ο Άρης κατέθεσε ένσταση επικαλούμενος πλαστοπροσωπία του Ντέιβιντ Στεργάκου.
Οι «κίτρινοι» υποστήριζαν ότι ο Δαβίδ Στεργάκος δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Ντέιβιντ Νέλσον (!) ωστόσο το ντέρμπι άρχισε κανονικά.
Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον Νίκο Γκάλη
Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε εύκολα με 96-75 και «κλείδωσε» τον τρίτο διαδοχικό τίτλο, αφού ο Γκάλης έκανε πολύ κακό παιχνίδι και σημείωσε μόλις 9 πόντους.
Μάλιστα, στο 30’ ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον είχε αποσύρει από το ντέρμπι και ο αείμνηστος Κώστας Πολίτης είχε δώσει εντολή στον Μέμο Ιωάννου, ο οποίος μέχρι τότε τον μάρκαρε ασφυκτικά, να βοηθά στις άμυνες των άλλων παικτών του Άρη!
Η διοίκηση του Βαγγέλη Μελισσάρη διενήργησε έκτακτη συνεδρίαση και εξέδωσε ανακοίνωση κατά του Γκάλη, χρησιμοποιώντας τη φράση «περίεργη απόδοση», ενώ παράλληλα του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο!
«Κόντο, γιατί τρέμεις ρε;» Άρης-Παναθηναϊκός: Το ντέρμπι με τα «πόδια» του Ανδρίτσου
Ο «γκάγκστερ», από την πλευρά του, απάντησε λίγες ημέρες αργότερα με ολοσέλιδη συνέντευξη, όπου μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον Ίβκοβιτς για την απώλεια του τίτλου, επικαλούμενος τον παραγκωνισμό του Χάρη Παπαγεωργίου.
Ο Γκάλης, μάλιστα, πήρε την απόφαση να φύγει από τη Θεσσαλονίκη και να επιστρέψει στις ΗΠΑ, ενώ δεν αγωνίστηκε στα δύο εναπομείναντα ματς του πρωταθλήματος.
Αναμφίβολα αυτή είναι μια υπόθεση που χρήζει περαιτέρω έρευνας και ανάλυσης, όμως στο μεταξύ μπορείτε να απολαύσετε αυτό το σπάνιο ντοκουμέντο από το εκπληκτικό διαδικτυακό κανάλι «NickGalis Archive».