«Μία λεκτική απειλή είναι το πιο γνήσιο πιστοποιητικό ανικανότητας», είπε κάποτε ένας σοφός γέροντας… Εντάξει ούτε σοφός απαραίτητα είναι ο Αμερικανολιβανέζος οικονομολόγος Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, ο οποίος για την ιστορία δηλώνει Ελληνορθόδοξος, έχει γράψει ένα βιβλίο το 2007 (με τίτλο «Μαύρος Κύκνος») που προέβλεπε την παγκόσμια οικονομική κρίση και φυσικά δεν είναι γέροντας καθότι 59 ετών.
Εντούτοις, η ατάκα του είναι τόσο σοφή και αληθινή (;) όσο και επικίνδυνη. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που παρακολουθώντας μία διαφαινόμενη σύγκρουση ευχηθήκαμε να είχαν μείνει οι εμπλεκόμενες πλευρές μόνο στα λόγια.
Αυτό αφορά από προσωπικές και οικογενειακές στιγμές μέχρι γενικότερες πολεμικές συρράξεις μεταξύ χωρών, οι οποίες κόστισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Τώρα που κολλάει ο αθλητισμός με όλα αυτά;
Μα πόσες χαοτικές καταστάσεις που άρχισαν από ένα λάθος σφύριγμα, ένα λάθος σύνθημα ή μία λάθος αντίδραση δεν έχουμε δει να προκύπτουν και να λαμβάνουν τραγικές διαστάσεις; Λες και όλοι ήθελαν να αποδείξουν πόσο «ικανοί» είναι για το χειρότερο…
Μία τέτοια, πρωτόγνωρη όμως, ιστορία που εκτυλίχθηκε στη Νότια Αφρική πριν από 20 χρόνια και είχε πρωταγωνιστές έναν διαιτητή, έναν ποδοσφαιριστή και ένα… φαλτσοσφύριγμα, φέρνει στο φως το Sport-Retro.gr.
Επίσης ένα μαχαίρι και ένα όπλο, τα οποία σε αντίθεση με τα όσα επίσης αποκρουστικά γίνονται στην Ελλάδα κατά καιρούς, δεν βρέθηκαν στο γήπεδο κατά λάθος ή μόνο για εκφοβισμό…
Η τραγική συνέπεια ενός αστείου που στοίχισε τη ζωή σε ένα αστέρι της Λάτσιο και της εθνικής Ιταλίας
Τον Φεβρουάριο του 1999 το ποδόσφαιρο της Νότιας Αφρικής βρισκόταν εκείνη την εποχή στην ακμή του, τουλάχιστον όσον αφορά στο εθνικό επίπεδο.
Οι «μπαφάνα-μπαφάνα», όπως είναι το ψευδώνυμο της εθνικής ομάδας, είχαν συμμετάσχει το καλοκαίρι του 1998 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας και είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη παρουσία τους σε τελική φάση.
Ο ενθουσιασμός ήταν τόσο μεγάλος που ήδη η κυβέρνηση είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για το μεγάλο στοίχημα της διοργάνωσης του πρώτου Mundial επί αφρικανικού εδάφους.
Τελικά η υποψηφιότητα της Νότιας Αφρικής υπερίσχυσε το 2004 σε σχέση με αυτή της Αιγύπτου και του Μαρόκου για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.
Επιστροφή όμως στο 1999, όταν τα εγχώρια πρωταθλήματα βρίσκονταν εν εξελίξει και στις 21 Φεβρουαρίου υπήρχε τοπικό ντέρμπι μεταξύ δύο συλλόγων της πόλης Χερτσμπισφοντέιν, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Γιοχάνεσμπουργκ.
Το ματς μεταξύ των Wallabies και των Try Agains διεξαγόταν στο πλαίσιο μίας εκ των χαμηλότερων κατηγοριών της Νότιας Αφρικής, αλλά ο χαρακτήρας του τοπικού ντέρμπι ήταν αρκετός ώστε να μαζευτούν σχεδόν 1.000 άτομα στο μικρό γήπεδο της πόλης.
Οι γηπεδούχοι Wallabies προηγούνταν με 2-0 και ήταν κοντά στη νίκη, όταν οι φιλοξενούμενοι μείωσαν με ένα αμφισβητούμενο γκολ, το οποίο όμως ο 34χρονος διαιτητής Λέμπογκανγκ Πέτρους Μοκγκέτι κατακύρωσε χωρίς δεύτερη σκέψη.
«Αίμα για αίμα, με τη… χορηγία του κράτους». Ο θάνατος του Μπλιώνα δεν δίδαξε
Αυτό προκάλεσε την οργή των οπαδών των γηπεδούχων, πολλοί εκ των οποίων άρχισαν να εισβάλλουν στο γήπεδο με άγριες διαθέσεις, τη στιγμή που όλοι οι παίκτες των Wallabies είχαν πέσει πάνω στον Μοκγκέτι και του ζητούσαν εξηγήσεις.
Ο 20χρονος Ισαάκ Μκουέτα, αρχηγός των γηπεδούχων, αντάλλαξε μερικά… γαλλικά με τον διαιτητή, κατόπιν έτρεξε προς τον πάγκο της ομάδας του και, κρατώντας ένα μαχαίρι, άρχισε να τον ψάχνει!
Όταν τον βρήκε και του επιτέθηκε, ο Μοκγκέτι κρατούσε ήδη ένα όπλο που χρησιμοποίησε κατά του παίκτη, ο οποίος αφού δέχτηκε κατάστηθα τα πυρά έπεσε αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο.
Ο θάνατός του νεαρού άσου των Wallabies πιστοποιήθηκε λίγο αργότερα, όταν μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα και όχι στο νοσοκομείο…
Φυσικό κι επόμενο ήταν να επικρατήσει πανδαιμόνιο στο γήπεδο αμέσως μετά το περιστατικό, καθώς κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί αυτό που είχε συμβεί.
Ο διαιτητής, ο οποίος διέφυγε από το γήπεδο και την οργή των φιλάθλων έφιππος (!), είχε δώσει από πριν το πιστόλι σε έναν φίλο του που βρισκόταν στην κερκίδα, σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.
Αυτόν είχε πλησιάσει μέσα στο πλήθος, όταν η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και προμηθεύθηκε το φονικό όπλο, με σκοπό να προστατευθεί.
Η φράση «σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά» έγινε κατανοητή αργότερα, όταν μαθεύτηκε πόσο μεγάλα ποσά είχαν στοιχηματιστεί παράνομα στο συγκεκριμένο ματς, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
Πάντως, τυχόν εμπλοκή παικτών και διαιτητή δεν αποκαλύφθηκε ή δεν έγινε ευρέως γνωστή, αλλά όσον αφορά στον φόνο ο Μοκγκέτι συνελήφθη από τις αρχές, δήλωσε αθώος και αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλλε εγγύηση 980 δολαρίων.
Ο Μικέλε Παντοβάνο από ήρωας της Γιουβέντους κατέληξε στη φυλακή για διακίνηση ναρκωτικών
Η δίκη του ορίστηκε για τον Απρίλιο του 1999 και σε αυτήν θα του αναγνωρίζονταν ελαφρυντικά, καθώς σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Λούις Γιάκομπς βρισκόταν σε νόμιμη αυτοάμυνα, αφού ο Μκουέτα του είχε επιτεθεί πρώτος, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες.
«Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη. Εκτός των άλλων ο Ισαάκ είχε τα προσόντα να κάνει μεγάλη καριέρα, αλλά δυστυχώς ο τραυματισμός κάποιου παίκτη ή διαιτητή σε αυτήν την περιοχή είναι τουλάχιστον συνηθισμένο», δήλωσε μετά το συμβάν ο προπονητής των γηπεδούχων Ισαάκ Μαχλάπσι.
Το αποτέλεσμα της δίκης με κάποιον μαγικό τρόπο δεν έγινε ποτέ γνωστό, ενώ ακόμα και σήμερα ξένες ιστοσελίδες και μέσα ενημέρωσης το αναζητούν.
Το τραγικό είναι ότι μέχρι και τώρα η παράνομη οπλοκατοχή-οπλοχρησία παραμένουν μείζοντα προβλήματα στην καθημερινότητα της Νότιας Αφρικής, στην οποία έκτοτε υπήρχαν κι άλλα παρόμοια περιστατικά μέσα σε γήπεδα.
Μία χώρα που σίγουρα έχει σημαντικότερα προβλήματα να λύσει, αλλά αναζητά τον τρόπο να κάνει και τον αθλητισμό της, αν όχι καλύτερο, πιο ασφαλή αφού ακόμα ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου εκεί φαίνεται πως είναι αρκετά επικίνδυνο…