Οι κορυφαίοι σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου

“Μα στα όνειρά μας

λέγαμε θα ‘ρθει η σειρά μας

κάποια μέρα να παίξουμε στο Mundial”

Κάπου στους στίχους του Μάρκου Κούμαρη, στο τραγούδι “Γκολ” των Locomondo υπάρχουν και οι συγκεκριμένες λέξεις.

Το όνειρο κάθε παιδιού που κλωτσάει μια μπάλα είναι η συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όχι μόνο για τη χαρά της συμμετοχής, αλλά και για εκείνη που θα τους δώσει η επιτυχία ενός γκολ, το οποίο θα βροντοφωναχτεί από ολόκληρο τον πλανήτη.

Βλέπεις Mundial; Πας… Mind the Pub!

Κάποια παιδιά ξεχώρισαν, τα κατάφεραν και συμμετείχαν, μερικά με ελάχιστα λεπτά συμμετοχής και κάποια άλλα με περισσότερα.

Από αυτά τα εκατομμύρια παιδιά (μπορεί να ήμουν κι εγώ ή κι εσύ ανάμεσά τους) που ως πιτσιρικάδες ονειρεύονταν να πετύχουν πολλά γκολ, ελάχιστα είναι αυτά που κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους.

Όταν το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, αυτά μπήκαν στις λίστες με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών και, πλέον, κάθε φορά που πλησιάζει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο γράφονται χιλιάδες λέξεις για τα κατορθώματά τους.

Στις 20 διοργανώσεις έχουν σημειωθεί 2.379 γκολ, αλλά το Sport-Retro.gr βάζει στο μικροσκόπιο τους ποδοσφαιριστές που συνέδραμαν με τα περισσότερα.

Το αφιέρωμα αρχίζει με αυτούς που έχουν 10 ή περισσότερα γκολ και κλείνει με τους “αρχικανονιέρηδες”.

10 γκολ

Ο Γκζέγκος Λάτο αγωνίστηκε σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα (1974, 1978, 1982), κατέγραψε 20 συμμετοχές με την Πολωνία και έβαλε 1 γκολ/2 ματς.

Ο Τόμας Μίλερ είναι ο μοναδικός από αυτή τη λίστα που θα συμμετάσχει στην εφετινή διοργάνωση, αφού σε 13 εμφανίσεις με τη Γερμανία μετρά 10 γκολ.

Ο Τεόφιλο Κουμπίγιας, o κορυφαίος Περουβιανός άσος όλων των εποχών και στους 50 κορυφαίους του IFFHS, με 10 γκολ σε 13 συμμετοχές.

Ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα τα σημείωσε (σ.σ. τα 3 από τα 10 επί της Ελλάδας το 1994) αγωνιζόμενος σε 12 αναμετρήσεις με την Αργεντινή σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις.

O Γκάρι Λίνεκερ παραμένει ο πρώτος σκόρερ της Αγγλίας σε Παγκόσμια Κύπελλα και ο τρίτος σκόρερ της συνολικά με 48 γκολ.

Ο Χέλμουτ Ραν είχε 40 συμμετοχές με τη Δυτική Γερμανίας και 21 γκολ, τα 10 εκ των οποίων σε ισάριθμα ματς του 1954 και του 1958.

 

11 γκολ

Δύο ποδοσφαιριστές έφτασαν στον συγκεκριμένο αριθμό γκολ: ο Γίργκεν Κλίνσμαν σε τρεις διοργανώσεις και ο Σάντορ Κότσις σε μόλις μία.

O τρίτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Γερμανίας έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, του 1994 και του 1998, ενώ ο Ούγγρος σε εκείνο του 1954 και, μάλιστα, ήταν ο πρώτος παίκτης που σκόραρε δύο χατ-τρικ στο ίδιο τουρνουά.

 

12 γκολ

Ο Πελέ. Τα έβαλε σε τέσσερα παγκόσμια κύπελλα (1958, 1962, 1966, 1970), βρίσκεται στην 5η θέση της λίστας και αν δεν είχε τους τραυματισμούς πιθανότατα θα κατοικούσε ψηλότερα.

13 γκολ

Ο Ζιστ Φοντέν. Το απίστευτο είναι ότι τα έβαλε σε μία μόνο διοργάνωση, σε εκείνη του 1958, και μέχρι τώρα ουδείς έχει καταφέρει να σπάσει αυτό το τρομερό ρεκόρ.

 

14 γκολ

Ο Γκερντ Μίλερ. Στην 3η θέση βρίσκεται ο “bomber” με ένα εκπληκτικό ποσοστό (σε 14 συμμετοχές στις διοργανώσεις του 1970 και του 1974.

 

15 γκολ

Ο Ρονάλντο. Το “φαινόμενο” συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Βραζιλίας το 1994 (δεν είχε χρόνο συμμετοχής), το 1998, το 2002 και το 2006, όπου αγωνίστηκε σε 19 ματς.

 

16 γκολ

ο Μίροσλαβ Κλόζε. Η ποδοσφαιρική του ιστορία παραπέμπει σε ένα παραμύθι με αλλεπάλληλα εμπόδια, αλλά ο Πολωνός μετανάστης κατάφερε με μπόλικη δουλειά να αγωνιστεί με το εθνόσημο της Γερμανίας και, κυρίως, να φτάσει στον “Όλυμπο” της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη!

Στέφανος Κλιάφας

Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!